Angst

“Ik ben bang om dik te worden”

Als je bang bent om dik te worden is het goed om je af te vragen waar je nou echt bang voor bent. Ben je echt bang om dik te worden? Of denk je dat anderen je aardiger zullen vinden als je slanker bent? Of ben je misschien bang de controle over jezelf kwijt te raken als je eet?

Normale reactie

Angst is een reactie van je lijf en bedoeld voor gevaar. Angst zorgt ervoor dat je op scherp staat en daardoor kun je reageren. We zullen je verder niet vermoeien met het verhaal dat dit heel vroeger handig was omdat je daardoor op tijd kon vluchten voor een beer, je snapt het idee.

Het is niet altijd handig

Soms is er geen gevaar en ben je toch bang. Je snapt dan wel dat je eigenlijk niet bang hoeft te zijn, maar ja, wat heb je daaraan als je wel bang bent. Als je bang bent wil je vaak maar één ding en dat is zo snel mogelijk van dat rotgevoel af.

Wat doe je eraan?

Het is goed om te oefenen met datgene waar je bang voor bent. Als je dat niet doet blijf je namelijk bang en dat is niet wat je wilt. Je test jezelf als het ware uit en je zult merken dat de angst op den duur minder wordt. Dat gebeurt niet meteen, maar als je doorzet merk je dat het werkt.

Dat klinkt allemaal heel makkelijk, maar dat is het natuurlijk niet! Het is daarom ook goed om je angst met iemand te delen, bijvoorbeeld je moeder of je vriendin en samen te oefenen. Zij kunnen je dan helpen om door te zetten.

Altijd last van angst?

Heb je elke dag last van angst, kun je er niet meer van slapen en het lukt je niet hier zelf uit te komen? Of heb je een andere vraag? Stuur een bericht aan onze deskundigen. Wil je er met andere jongeren over praten? Ga dan naar het forum.


Meer informatie


Reacties

plaats reactie
1

Ik wou kijken hoe ik beter niet me kon vergelijken met anderen omdat ik me dik vindt en denk dat anderen dat ook vinden ik deed vaak huilen maar toch ben ik jong 11jaar ik zocht iets en nu weet ik wat ik kan doen echt dankjewel😘😝

4 jun 2020, 20:06, sofie
2

Ik heb het ook maar vast niet zo erg als jouw. Ik ben nu 15 zit in de 2de (hoor in de 4de) lig s'nachts vaak te huilen en ben heel bang, ik raak in paniek en waarom? Ik heb geen idee. Ben blij om te lezen dat ik niet de enige ben. Voelde me zo anders en raar. 😘

4 jan 2020, 21:01, Anoniempje550
3

Ik hoop dat ik niet de enige ben...

Ik moet even wat kwijt. Misschien sturen meerdere van jullie me naar een psycholoog of dergelijken. Ik wil dit niet, want dan heb ik het gevoel dat ik slecht ben, anders of mislukt. Want niemand die ik ken heeft dit ook.
Maar ik heb slaapproblemen, eigenlijk al best lang.

Een paar jaar geleden heb ik een film gekeken: New Kids Nitro heet hij volgensmij. Hierin komen zombies voor, omdat ik zo klein was heb ik hier weken/maanden door wakker gelegen. Ik kon echt niet alleen slapen. Gelukkig lag ik in een stapelbed en kon ik bij mijn zus boven in het bed gaan liggen elke nacht.

Na een paar maanden of een jaar kreeg mijn zus een eigen kamer en ik dus ook. Ik probeerde alleen te slapen, dat lukte wel. Met een boek lezen elke nacht...
Nu zit ik inmiddels in de tweede klas van de middelbare school en ga ik bijna naar de derde. Mijn slaapproblemen zijn weer heel erg geworden.

Wat voor slaapproblemen zou je denken?
Ik ben nergens bang voor, niet voor zombies of monsters onder mijn bed of in de kast. Waar ik bang voor ben is angst. Ik heb een paar nachten angstig in bed gelegen, ik ben vaak huilend naar mijn ouders gerend die beneden slapen. Mijn ouders werden en worden vaak boos op mij als ik zo in paniek ben.
Elke avond voel ik me heel angstig, daarom heeft mijn moeder besloten om me te helpen. Ze ging eerst een half uur bij me liggen, dan een kwartier, dan tien minuten, dan vijf minuten etc. Bij vijf minuten hoor ik haar weggaan en kan ik mezelf er over heen zetten dat ik alleen lig. Maar het is me nog nooit gelukt dat ze niet even bij me is, ik ben heel erg bang om alleen te zijn. Ik heb gister nacht geprobeerd om mezelf in slaap te krijgen. Maar ik sliep pas om 3 uur 's nachts omdat ik toen moe genoeg was om te slapen.

Ik heb vast niet alles verteld, maar ik wil het niet te lang maken. Elke ochtend als ik wakker word, zie ik enorm op naar de volgende avond/nacht dat ik weer in paniek kan raken.

Mijn angst is dus: Ik ben bang om weer angstig te zijn in bed, in paniek te raken of alleen te zijn.

Heeft iemand hier ook last van? Kun je me dan aub een berichtje sturen, want ik moet mijn verhaal kwijt kunnen. Dit lijkt me tot nu toe de enige optie.

Groetjes van NPi, schuilnaam omdat ik bang ben dat iemand die ik ken dit leest. Hopelijk kunnen jullie mij helpen, dit typen heeft in iedergeval een beetje geholpen.

3 jun 2017, 10:06, NPi
4

Hey lieve kinderen/mensen ik ben soms ook bang dat er een inbreker komt of ben bang van onweer is het gek? ik ben 12 jaar.

10 mei 2017, 20:05, Eva
5

Hee meiden,

ik maak me echt om alles druk, iets wat klein is maak ik vaak meteen heel groot. bijv., als ik weet dat ik ergens heen moet waar ik niet zoveel zin in heb.. kan dat mijn hele dag beïnvloeden.. en ben ik er de hele tijd mee bezig.

herkennen jullie dit? en/of wat kan je hier aan doen...

28 apr 2016, 13:04, Lottie
Er zijn 14 reacties. Klik hier om ze allemaal te bekijken.

Reageer

Wil je een bericht ontvangen als er een nieuwe reactie is?
Login of registreer