Onzekerheid

“Ik ga niet mee naar het zwembad, ik zie er echt niet uit in bikini”

Het helpt misschien een beetje als je weet dat iedereen wel eens last heeft van onzekerheid, maar het is behoorlijk vervelend als je er last van hebt. Je wordt nerveus, krijgt een rooie kop, je wilt iemand niet aankijken en je gaat het liefst de situatie uit de weg. Of je gaat jezelf overschreeuwen en heel stoer doen zodat niemand maar merkt dat je onzeker bent.

Hoe komt het?

Je gaat dus echt niet die bikini aantrekken, want je weet nu al wat je vriendinnen erover zullen zeggen. Tenminste, dat denk je te weten. Als je je onzeker voelt vraag je je steeds af wat anderen van je zullen vinden. De mening van anderen telt, zonder te bedenken wat je zelf nou eigenlijk vindt. Het heeft ook alles te maken met je zelfbeeld, dus hoe je naar jezelf kijkt. Of je wel mooi of leuk genoeg bent, dat je misschien de verkeerde keuzes maakt. Je bent bang dat niks lukt en dus doe je liever niks.

Wat kun je er zelf aan doen

Door het ouder worden neemt je onzekerheid vaak wat af. Daar hoef je dus niks voor te doen, handig! Wat je zelf kunt doen is in ieder geval stoppen met gedachten lezen, je weet niet wat anderen denken. En als je echt wilt weten wat anderen denken kun je er gewoon naar vragen. Vergelijk jezelf niet steeds met anderen, we zijn tenslotte niet allemaal hetzelfde en dat zullen we ook nooit worden. Oh, en als je een complimentje krijgt van iemand dan hoef je niet te doen alsof je die niet hoort. Probeer ook eens te kijken naar wat je wel kunt in plaats van wat je niet kunt. En een foutje maken mag best, niemand is perfect.

Gaat je onzekerheid niet over?

Gaat je onzekerheid maar niet over? Heb je een vraag of maak je je zorgen? Stuur een bericht aan onze deskundigen. Wil je er met andere jongeren over praten? Ga dan naar het forum.


Meer informatie


Reacties

plaats reactie
1

Ik ben ook echt heel onzeker over mijn lichaam en gewicht. Ik ben 11, ben ong. 146 cm groot en weeg 44 kg. Ik vind dat veel te zwaar en ik vind mezelf echt dik. Mijn vriendin is binnen n paar maanden ook 11, is ong. 141cm groot en weegt 30 en een beetje. Ik weet niet wat ik hier van moet denken. Volgens de test val ik net binnen het normale gewicht. 45 kilo is te dik voor mij :( ik zeg soms tegen anderen dat ik twijfel over mezelf maar dan zeggen ze dat ik normaal ben. Mijn ouders zeggen ook dat ik mezelf niet mag vergelijken met anderen. Ik begon een beetje minder te eten als anders maar voor de rest niet veel meer.... ik weet niet wat ik van mezelf moet denken...... xxx

31 jul 2019, 10:07, Girl0712_x
2

Aub meiden wees niet onzeker over jezelf iedereen is mooi op zijn eigen manier en dit heb je vast al 100 keren gehoord maar alsnog het is wel zo! Je bent mooi god heeft je gemaakt believe in god je bent mooi hoe je bent! laat die andere mensne zitten ik ben zelf meer dan 10 kilo afgevallen maar dat deed groote deel voor mijn gezondheid, ook voor mijn uiterlijk maar dat wou ik zelf. Als je bijv. wil afvallen doe het niet voor anderen maar voor jezelf! het is jou lichaam niet van de andere dont care about other opinions ( je moet niks van andermans meningen aantrekken) you go girl!

2 apr 2018, 19:04, -----
3

Ik ben ook heel onzeker, ik vind mezelf te dik. Ik gooi soms in de pauze mijn appel weg met één mini hapje. Ik wil afvallen (ben 11 weeg 32 kilo en ben 1.51) wat kan ik doen? Ik zit heel snel vol. (mijn nichtje van 7 eet nog meer dan mij) mijn moeder dwong me om meer te eten. Ik zat vol. Ik zit zo erg te denken om stiekem minder te eten. Ik weet dat het slecht is. En ik bem bijna een keer mijn ontbijt "vergeten" ik had water gedronken dus zat wel genoeg in voor vanochtend. Moeder spotte mijn brood en moest het eten. KAN IEMAND MIJ HELPEN IK WIL NIET DAT IK STOP MET ETEN 😭😭 Ik heb twee stemmen in mijn hoofd, de ene zegt:"OMG JE BENT ZO DIK STOP MET ZOVEEL TE ETEN EN GA MEER SPORTEN" de ander zegt:"Je bent slank en mooi. Niks aan veranderen." maar vaak wint de luidste stem. De je bent dik stem dus. Ik weet niet wat ik moet doen ik pas heel weinig kleding help me okss ben hulpeloos

10 jan 2018, 21:01, Meisje_xoxo_xx
4

Ik ben de laatste tijd ook erg onzeker (13 jaar) ik word dikker bij m'n buik en benen maar ik heb iets gevonden wat helpt: elke keer dat je jezelf ziet in de spiegel denk dan eraan dat elk meisje dikkere benen en buik krijgt als je ouder word en blijf niet piekeren erover. Ga leuke dingen doen met je vrienden en doe dan kleren aan waarin jij je goed voelt. Ik doe dan losse kleren aan omdat ik niet wil dat mijn vrienden zien dat ik best wel een buikje heb. En dat klinkt best raar maar ik voel me goed daarin dus wat maakt het dan uit ❤️

25 sep 2016, 22:09, ...
5

Ik ben heel onzeker over mezelf.
Meer om mn lichaam, ik vind mezelf te dik!
Ik ben een meisje van 13, (bijna 14) ik weeg 45 kilo (ongeveer) en ik ben 1,66 lang.
Ben ik te dun? Wat moet ik er aan doen? Ik eet voor mijn gevoel al veel :( Mijn ouders zeggen dat ik meer moet eten maar dat lukt me niet.. Ik vind het echt heel erg want ik zit er echt mee in de knoop! Ik weet gewoon niet wat er gebeurd.. Ik heb ook vaak last van flauwvallen, zwart voor de ogen, misselijkheid, hoofdpijn, rugpijn.. Weten jullie wat ik moet doen of wat dit is? Hebben jullie tips?
x Sophie

25 jul 2016, 21:07, sophie123
Er zijn 21 reacties. Klik hier om ze allemaal te bekijken.

Reageer

Wil je een bericht ontvangen als er een nieuwe reactie is?
Login of registreer