Onzekerheid

“Ik ga niet mee naar het zwembad, ik zie er echt niet uit in bikini”

Het helpt misschien een beetje als je weet dat iedereen wel eens last heeft van onzekerheid, maar het is behoorlijk vervelend als je er last van hebt. Je wordt nerveus, krijgt een rooie kop, je wilt iemand niet aankijken en je gaat het liefst de situatie uit de weg. Of je gaat jezelf overschreeuwen en heel stoer doen zodat niemand maar merkt dat je onzeker bent.

Hoe komt het?

Je gaat dus echt niet die bikini aantrekken, want je weet nu al wat je vriendinnen erover zullen zeggen. Tenminste, dat denk je te weten. Als je je onzeker voelt vraag je je steeds af wat anderen van je zullen vinden. De mening van anderen telt, zonder te bedenken wat je zelf nou eigenlijk vindt. Het heeft ook alles te maken met je zelfbeeld, dus hoe je naar jezelf kijkt. Of je wel mooi of leuk genoeg bent, dat je misschien de verkeerde keuzes maakt. Je bent bang dat niks lukt en dus doe je liever niks.

Wat kun je er zelf aan doen

Door het ouder worden neemt je onzekerheid vaak wat af. Daar hoef je dus niks voor te doen, handig! Wat je zelf kunt doen is in ieder geval stoppen met gedachten lezen, je weet niet wat anderen denken. En als je echt wilt weten wat anderen denken kun je er gewoon naar vragen. Vergelijk jezelf niet steeds met anderen, we zijn tenslotte niet allemaal hetzelfde en dat zullen we ook nooit worden. Oh, en als je een complimentje krijgt van iemand dan hoef je niet te doen alsof je die niet hoort. Probeer ook eens te kijken naar wat je wel kunt in plaats van wat je niet kunt. En een foutje maken mag best, niemand is perfect.

Gaat je onzekerheid niet over?

Gaat je onzekerheid maar niet over? Heb je een vraag of maak je je zorgen? Mail of chat dan met onze deskundigen. Wil je er met andere jongeren over praten? Ga dan naar het forum.


Meer informatie


Reacties

plaats reactie
1

Ik ben de laatste tijd ook erg onzeker (13 jaar) ik word dikker bij m'n buik en benen maar ik heb iets gevonden wat helpt: elke keer dat je jezelf ziet in de spiegel denk dan eraan dat elk meisje dikkere benen en buik krijgt als je ouder word en blijf niet piekeren erover. Ga leuke dingen doen met je vrienden en doe dan kleren aan waarin jij je goed voelt. Ik doe dan losse kleren aan omdat ik niet wil dat mijn vrienden zien dat ik best wel een buikje heb. En dat klinkt best raar maar ik voel me goed daarin dus wat maakt het dan uit ❤️

25 sep 2016, 22:09, ...
2

Ik ben heel onzeker over mezelf.
Meer om mn lichaam, ik vind mezelf te dik!
Ik ben een meisje van 13, (bijna 14) ik weeg 45 kilo (ongeveer) en ik ben 1,66 lang.
Ben ik te dun? Wat moet ik er aan doen? Ik eet voor mijn gevoel al veel :( Mijn ouders zeggen dat ik meer moet eten maar dat lukt me niet.. Ik vind het echt heel erg want ik zit er echt mee in de knoop! Ik weet gewoon niet wat er gebeurd.. Ik heb ook vaak last van flauwvallen, zwart voor de ogen, misselijkheid, hoofdpijn, rugpijn.. Weten jullie wat ik moet doen of wat dit is? Hebben jullie tips?
x Sophie

25 jul 2016, 21:07, sophie123
3

Ik ben onzeker van kledingen

als ik naar de winkelcentrum ga en ik pas kleding in de pas kamer met ik zo onzeker of andere mensen het leuk zou vinden of misschien dat mijn vriendinnen het heel lelijk zou vinden..

2 jul 2016, 17:07, huik
4

Hey
Ik ben heel onzeker over mijn uiterlijk en dan vooral mijn gewicht. Iedereen die dat weet zegt dat ik niet te dik ben, ik checkte mijn BMI en die was goed maar ik ben niet tevreden!
Mijn ouders hebben een bepaald aantal broodjes dt ik moet eten, ze kwamen erachter dat ik dat niet at en ik moest nu het echt eten. Ze vertrouwen mij maar ik eet altijd minder en als ze dan vragen of ik genoeg mee heb naar school zeg ik: ja!
Ik wil niet liegen maar kan ook niet meer eten, ik weet niet wat ik moet doen. Ik eet soms zo weinig dat ik honger heb, wat ik dan negeer, maar ik val niet af! Wat moet ik doen, ik heb al gesprekken met een schoolarts maar die brieft alles wat ik zeg door naar mijn ouders omdat mijn moeder dat wil dus ik kan niet alles zeggen😢

14 apr 2016, 16:04, Een gefrustreerd, wanhopig meisje
5

hoii,

ik ben echt super onzeker over dat ik dik ben omdat ik vind dat ik te dik ben en dat ik geen platte buik hebben en dat hebben me andere vriendinnen wel. en daar wordt ik altijd zo onzeker van.

kunnen jullie mij helpen?

groetjes onzeker meisje

10 apr 2016, 15:04, lotte
Er zijn 18 reacties. Klik hier om ze allemaal te bekijken.

Reageer

Wil je een bericht ontvangen als er een nieuwe reactie is?
Login of registreer