Bijna alles over eten, gewicht en uiterlijk

Onzekerheid

“Ik ga niet mee naar het zwembad, ik zie er echt niet uit in bikini”

Het helpt misschien een beetje als je weet dat iedereen wel eens last heeft van onzekerheid, maar het is behoorlijk vervelend als je er last van hebt. Je wordt nerveus, krijgt een rooie kop, je wilt iemand niet aankijken en je gaat het liefst de situatie uit de weg. Of je gaat jezelf overschreeuwen en heel stoer doen zodat niemand maar merkt dat je onzeker bent.

Hoe komt het?

Je gaat dus echt niet die bikini aantrekken, want je weet nu al wat je vriendinnen erover zullen zeggen. Tenminste, dat denk je te weten. Als je je onzeker voelt vraag je je steeds af wat anderen van je zullen vinden. De mening van anderen telt, zonder te bedenken wat je zelf nou eigenlijk vindt. Het heeft ook alles te maken met je zelfbeeld, dus hoe je naar jezelf kijkt. Of je wel mooi of leuk genoeg bent, dat je misschien de verkeerde keuzes maakt. Je bent bang dat niks lukt en dus doe je liever niks.

Wat kun je er zelf aan doen

Door het ouder worden neemt je onzekerheid vaak wat af. Daar hoef je dus niks voor te doen, handig! Wat je zelf kunt doen is in ieder geval stoppen met gedachten lezen, je weet niet wat anderen denken. En als je echt wilt weten wat anderen denken kun je er gewoon naar vragen. Vergelijk jezelf niet steeds met anderen, we zijn tenslotte niet allemaal hetzelfde en dat zullen we ook nooit worden. Oh, en als je een complimentje krijgt van iemand dan hoef je niet te doen alsof je die niet hoort. Probeer ook eens te kijken naar wat je wel kunt in plaats van wat je niet kunt. En een foutje maken mag best, niemand is perfect.

Gaat je onzekerheid niet over?

Gaat je onzekerheid maar niet over? Heb je een vraag of maak je je zorgen? Mail of chat dan met onze deskundigen. Wil je er met andere jongeren over praten? Ga dan naar het forum.


Meer informatie


plaats reactie

Reacties

1

ik ben super onzeker!
niet normaal.
ik weet echt niet wat ik eraan moet doen.

help mij alsjeblieft

een heel onzeker meisje

22 mrt 2012, 16:03, emma675
2

hoi, hier een paar tips:
koop dingen die JIJ echt leuk en prettig vindt, denk niet alleen dat je vriendinnen het misschien niet leuk vinden. Probeer rechtop te lopen, rechte rug en borst vooruit! Dan straal je vanzelf meer zelfvertrouwen uit. Lach veel! Dat werkt bij mij heel erg, als ik lach denk ik even nergens anders meer aan. Ik was ook onzeker ik vond dat mijn vriendinnen veel mooier waren en alles beter konden dan ik. Ik heb wat tips geprobeerd en krijg nu steeds vaker te horen dat ik er leuk uitzie of dat ik er slanker uitzie. Dat geeft mij ook meer zelfvertrouwen. Probeer het, denk niet Oh dit zijn van die standaard tips, ga er echt even over na denken, let erop als je aan het lopen bent. Dan ga je je zekerder voelen

4 jul 2012, 13:07, zomaar iemand
3

Ik denk dat ik al heel lang me anders voordoe dan ik ben. Bij hockeytraining, school en thuis ben ik drie hele andere mensen en ik weet niet meer wanneer ik echt mezelf ben. IK WORD ER ECHT GEK VAN

11 sep 2012, 21:09, jentebent
4

Ik doe wel of ik heel stoer ben maar dat ben ik niet ik vraag me steeds af wat de jongens uit m'n klas van me denken...
De meiden vind ik eigenlijk niet heel belangrijk en ik ben een meisje mmmm ik kan het nog wel goed verbergen :)

8 mrt 2013, 18:03, Dat weet je niet
5

Ik doe wel of ik heel stoer ben maar dat ben ik niet ik vraag me steeds af wat de jongens uit m'n klas van me denken...
De meiden vind ik eigenlijk niet heel belangrijk en ik ben een meisje mmmm ik kan het nog wel goed verbergen :)

8 mrt 2013, 18:03, Dat weet je niet
6

idd rechtop lopen is goed..dat doe ik ook...
ik heb rood haar en sproeten en ik ben heel wit...
ik vind mezelf niet mooi maar mijn vriendinnen wel zeggen ze dat alleen omdat ik hun vriendin ben???

xx aysha

24 jun 2013, 19:06, aysha
7

@aysha

Ik voelde me heel onzeker over me lichaam en ik vroeg vaak aan me vriendinnen: 'ben ik dik?'
Toen zeiden ze nee, maar ik geloofde hun niet. Maar ik keek naar mijn BMI en mijn gewicht was gewoon in orde. Geloof je vriendinnen maar! En als je jezelf niet mooi vind: jij denkt alleen aan de dingen die je niet mooi vind aan jezelf. Maar denk eens aan de dingen die je juist wel mooi vind! :) x

7 okt 2013, 00:10, nina
8

Iedereen is mooi op zijn Eigen manier! Niemand is perfect! Je moet jezelf leren accepteren :)

11 jan 2014, 18:01, Laureee
9

ik ben erg onzeker, ik denk altijd negatief over mezelf. ik vind alles aan mezelf lelijk. andere zeggen dat ik me aanstel.

7 mrt 2014, 16:03, ayla-16
10

ik ben heel erg onzeker kan iemand mij helpen?

al de meiden in mijn klas doen bijv als je moet dansen voor straf in de klas doen dat gewoon maar ik niet dan noemen ze me een zijker enzo maar wat moet ik nu doen moet ik meer gaan proberen te durven of bij mijzelf blijven?

2 apr 2014, 16:04, esmee449
11

Heeii
Ik ben ook onzeker. Mijn ouders zagen een x dat ik stil was en toen gingen ze vragen wat er was enzo. En toen heb ik ze het verteld. Het lucht wel erg op dat iemand ervan weet. En je kan je ouders vertrouwen, geloof me, en aan wie zouden ze het anders moeten door vertellen. Zie je het al voor je?
En, hoevaak denk jij nou iets van een ander? Bijna nooit toch? Soms het ik ook van:ik heb nu al 3 dagen dezelfde kleren aan. Zullen ze het zien? Denk ik dan, maar probeer jij nu is te bedenken wat al je vriendinnen gister aan hadden. Weet je het nog? Waarschijnlijk niet...
Zelfvertrouwen moet je opbouwen, het gaat niet vanzelf.
Vooral: blijf jezelf en zeg de dingen die je wil zeggen en doe de dingen die je wil doen.
SUCCES

23 nov 2014, 11:11, RooZz
12

Lieve mensen,

Ik ben ook onzeker maar ik probeer te bedenken:
- Niemand is perfect
- Gaat dit helpen?
- Je leeft maar 1 keer (of je moet wat anders geloven dat is je eigen keus heb ik niets tegen) sooo live your life and be HAPPY!!!!!!!!!!!!1

12 dec 2014, 21:12, Justsomeone
13

Hai allemaal,
Ik ben onzeker, doordat ik ben gepest een tijd geleden.
Ik ben ook best verlegen en snel bang. Ik voel me niet lekker in mijn vel.
X Goldie

16 nov 2015, 12:11, Goldie
14

hoii,

ik ben echt super onzeker over dat ik dik ben omdat ik vind dat ik te dik ben en dat ik geen platte buik hebben en dat hebben me andere vriendinnen wel. en daar wordt ik altijd zo onzeker van.

kunnen jullie mij helpen?

groetjes onzeker meisje

10 apr 2016, 15:04, lotte
15

Hey
Ik ben heel onzeker over mijn uiterlijk en dan vooral mijn gewicht. Iedereen die dat weet zegt dat ik niet te dik ben, ik checkte mijn BMI en die was goed maar ik ben niet tevreden!
Mijn ouders hebben een bepaald aantal broodjes dt ik moet eten, ze kwamen erachter dat ik dat niet at en ik moest nu het echt eten. Ze vertrouwen mij maar ik eet altijd minder en als ze dan vragen of ik genoeg mee heb naar school zeg ik: ja!
Ik wil niet liegen maar kan ook niet meer eten, ik weet niet wat ik moet doen. Ik eet soms zo weinig dat ik honger heb, wat ik dan negeer, maar ik val niet af! Wat moet ik doen, ik heb al gesprekken met een schoolarts maar die brieft alles wat ik zeg door naar mijn ouders omdat mijn moeder dat wil dus ik kan niet alles zeggen😢

14 apr 2016, 16:04, Een gefrustreerd, wanhopig meisje
16

Ik ben onzeker van kledingen

als ik naar de winkelcentrum ga en ik pas kleding in de pas kamer met ik zo onzeker of andere mensen het leuk zou vinden of misschien dat mijn vriendinnen het heel lelijk zou vinden..

2 jul 2016, 17:07, huik
17

Ik ben heel onzeker over mezelf.
Meer om mn lichaam, ik vind mezelf te dik!
Ik ben een meisje van 13, (bijna 14) ik weeg 45 kilo (ongeveer) en ik ben 1,66 lang.
Ben ik te dun? Wat moet ik er aan doen? Ik eet voor mijn gevoel al veel :( Mijn ouders zeggen dat ik meer moet eten maar dat lukt me niet.. Ik vind het echt heel erg want ik zit er echt mee in de knoop! Ik weet gewoon niet wat er gebeurd.. Ik heb ook vaak last van flauwvallen, zwart voor de ogen, misselijkheid, hoofdpijn, rugpijn.. Weten jullie wat ik moet doen of wat dit is? Hebben jullie tips?
x Sophie

25 jul 2016, 21:07, sophie123
18

Ik ben de laatste tijd ook erg onzeker (13 jaar) ik word dikker bij m'n buik en benen maar ik heb iets gevonden wat helpt: elke keer dat je jezelf ziet in de spiegel denk dan eraan dat elk meisje dikkere benen en buik krijgt als je ouder word en blijf niet piekeren erover. Ga leuke dingen doen met je vrienden en doe dan kleren aan waarin jij je goed voelt. Ik doe dan losse kleren aan omdat ik niet wil dat mijn vrienden zien dat ik best wel een buikje heb. En dat klinkt best raar maar ik voel me goed daarin dus wat maakt het dan uit ❤️

25 sep 2016, 22:09, ...

Reageer

Wil je een bericht ontvangen als er een nieuwe reactie is?
Login of registreer


close