Gewicht

"Ik vind mezelf ietsje te zwaar"

Eline, 14 jaar: “Ik ben al een tijdje bezig met afvallen. Dat is niet omdat ik niet tevreden ben met mezelf, maar ik vind mezelf gewoon net ietsje te zwaar.

Dat zie ik vooral als ik naar mijn beste vriendin kijk. Wij leenden altijd elkaars kleren en dat ging prima. Tot ik laatst haar nieuwe spijkerbroek wilde passen. Ik moest echt zo m'n best doen om hem dicht te krijgen. Die zat dus veel te strak. Ik kon er echt niet mee over straat. Mijn vriendin vond het erg grappig, maar ik totaal niet.

Dus ik ben gewoon begonnen met minder eten. ’s Ochtends heb ik toch nooit honger dus ontbijten doe ik niet meer. Laatst voelde ik me wel wat duizelig, maar dat hoort er ook een beetje bij vind ik. Verder laat ik de koekjes en snoepjes staan.

Mijn vriendin vindt het allemaal zwaar overdreven. Ze zegt dat ik mezelf moet accepteren zoals ik ben. Ja ja, denk ik dan. Lekker makkelijk praten; zij komt geen gram aan terwijl ze de hele dag loopt te snaaien.”

 

Dit zegt de deskundige

De meeste meiden weten wel hoe je op een gezonde manier kunt afvallen. Bijvoorbeeld door meer te bewegen, gevarieerd en gezond te eten. Maar goed, als afvallen zo makkelijk was, hadden we allemaal wel een maatje minder. In de praktijk is het toch lastig om op een zo gezond mogelijke manier gewicht te verliezen. En vervolgens je nieuwe gewicht vasthouden is een behoorlijke klus. Wanneer je op een ongezonde manier te snel of teveel afvalt, kan dit allerlei gevolgen hebben voor je lichaam.

Wat zijn de gevolgen van overgewicht of  ondergewicht en wat kun je eraan aan doen?


Reacties

plaats reactie
1

hoi,

ik maak mij zorgen over iemand die ik ken ze is een meisje en 13 jaar oud. haar lengte schat ik op 1.65. ze heeft wel echt hele dikke vetrollen. haar gewicht weet ik niet maar schat zo rond de 66 kg, dit is 1 kg overgewicht.
weet iemand hoe ik haar kan helpen.

21 feb 2020, 19:02, ...
2

Ik ben 13 1.67 en weeg meer dan 70 kilo ik vindt dit echt best zwaar en schaam mij voor mijn buik en bovenbenen. Sporten geeft geen verschil en op dieet ook niet hier door voel ik me vaak ook heel erg onzeker en ben daardoor ook in een depressie beland wat niemand eigelijk weet

8 feb 2020, 23:02, 🤫🤫
3

Ik ben 11 en ik weeg 37 kg en ik ben 156 cm zo veel😞😞

28 jan 2020, 21:01, Leaisdik
4

Hey ik zoek tips om af te vallen ben 14 en 178cm en weeg 72 het is best wel zwaar. En ik wil het niet met mijn ouders bespreken

28 jan 2020, 21:01, Annoni
5

Ik ben 13, 166 en 73 kilo. Ik ben erg onzeker vanwege mijn lichaam en iedereen om mij heen heeft het perfecte lichaam. Ik schaam me kapot

24 jan 2020, 20:01, Sjonnieeeee
Er zijn 652 reacties. Klik hier om ze allemaal te bekijken.

Reageer

Wil je een bericht ontvangen als er een nieuwe reactie is?
Login of registreer