Gewicht

image

"Ik vind mezelf ietsje te zwaar"

Eline, 14 jaar: “Ik ben al een tijdje bezig met afvallen. Dat is niet omdat ik niet tevreden ben met mezelf, maar ik vind mezelf gewoon net ietsje te zwaar.

Dat zie ik vooral als ik naar mijn beste vriendin kijk. Wij leenden altijd elkaars kleren en dat ging prima. Tot ik laatst haar nieuwe spijkerbroek wilde passen. Ik moest echt zo m'n best doen om hem dicht te krijgen. Die zat dus veel te strak. Ik kon er echt niet mee over straat. Mijn vriendin vond het erg grappig, maar ik totaal niet.

Dus ik ben gewoon begonnen met minder eten. ’s Ochtends heb ik toch nooit honger dus ontbijten doe ik niet meer. Laatst voelde ik me wel wat duizelig, maar dat hoort er ook een beetje bij vind ik. Verder laat ik de koekjes en snoepjes staan.

Mijn vriendin vindt het allemaal zwaar overdreven. Ze zegt dat ik mezelf moet accepteren zoals ik ben. Ja ja, denk ik dan. Lekker makkelijk praten; zij komt geen gram aan terwijl ze de hele dag loopt te snaaien.”

Dit zegt de deskundige

De meeste meiden weten wel hoe je op een gezonde manier kunt afvallen. Bijvoorbeeld door meer te bewegen, gevarieerd en gezond te eten. Maar goed, als afvallen zo makkelijk was, hadden we allemaal wel een maatje minder. In de praktijk is het toch lastig om op een zo gezond mogelijke manier gewicht te verliezen. En vervolgens je nieuwe gewicht vasthouden is een behoorlijke klus. Wanneer je op een ongezonde manier te snel of teveel afvalt, kan dit allerlei gevolgen hebben voor je lichaam.

Wat zijn de gevolgen van overgewicht of  ondergewicht en wat kun je eraan aan doen?


Reacties

plaats reactie
1

Hoi ik ben nog maar 10 jaar oud 146 en ben zwaarder dan jullie allemaal :(!! Ik ben al 50kg voor mijn leeftijd. Ik had kunnen wensen dunner te zijn

17 jan 2023, 19:01, Liv
2

Hey, ik heb wil graag afvallen omdat ik mezelf te dik vindt. Ik weeg 56 kg en ben 166. Maar de mensen om me heen zijn veel dunner en ik wil dat ook. Dus daarom sla ik maaltijden over. En ik eet minder maar ik heb ook eetbuien en voel me daarna heel schuldig. Maar als ik niet eet voel ik me ook schuldig ondat ik weet dat dat niet goed is. Ik denk dat ik een eetprobleem aan het ontwikkelen ben. Weet iemand wat ik moet doen?

7 jan 2023, 18:01, Anoniempie145
3

Hey ik ben Dieke en ik ben 11 jaar ik ben 145 cm en weeg 32 kilo ik wist niet of dit goed is of niet? Mijn moeder zegt dat ik eigenlijk iets te dun ben. Kan je hier meer over vertellen?

17 dec 2022, 08:12, Dieke
4

Hoi, ik ben bijna 14 ik ben 1.58 groot en weeg ongeveer 45kg ik wil echt terug naar de 40kg maar weet niet hoe.
Telkens als ik minder probeer te eten komt er weer iemand af met ijsjes ofz en kan ik me niet inhouden, ik wil ook liever niet dat mijn ouders ervan weten. Iemand tips?

4 sep 2022, 18:09, Anoniempje x
5

Hoii, ik ben ook bezig met afvallen en ik merk dat ik een eetstoornis aan het opbouwen ben. Ik ben nu 13 jaar en weeg 50 kg. Ik wil het graag vertellen aan mijn ouders maar ik weet niet hoe..

*** dit bericht is aangepast door de moderator

18 jul 2022, 07:07, Pino power<3
Er zijn 692 reacties. Klik hier om ze allemaal te bekijken.

Reageer

Wil je een bericht ontvangen als er een nieuwe reactie is?
Login of registreer