Gewicht

"Ik vind mezelf ietsje te zwaar"

Eline, 14 jaar: “Ik ben al een tijdje bezig met afvallen. Dat is niet omdat ik niet tevreden ben met mezelf, maar ik vind mezelf gewoon net ietsje te zwaar.

Dat zie ik vooral als ik naar mijn beste vriendin kijk. Wij leenden altijd elkaars kleren en dat ging prima. Tot ik laatst haar nieuwe spijkerbroek wilde passen. Ik moest echt zo m'n best doen om hem dicht te krijgen. Die zat dus veel te strak. Ik kon er echt niet mee over straat. Mijn vriendin vond het erg grappig, maar ik totaal niet.

Dus ik ben gewoon begonnen met minder eten. ’s Ochtends heb ik toch nooit honger dus ontbijten doe ik niet meer. Laatst voelde ik me wel wat duizelig, maar dat hoort er ook een beetje bij vind ik. Verder laat ik de koekjes en snoepjes staan.

Mijn vriendin vindt het allemaal zwaar overdreven. Ze zegt dat ik mezelf moet accepteren zoals ik ben. Ja ja, denk ik dan. Lekker makkelijk praten; zij komt geen gram aan terwijl ze de hele dag loopt te snaaien.”

 

Dit zegt de deskundige

De meeste meiden weten wel hoe je op een gezonde manier kunt afvallen. Bijvoorbeeld door meer te bewegen, gevarieerd en gezond te eten. Maar goed, als afvallen zo makkelijk was, hadden we allemaal wel een maatje minder. In de praktijk is het toch lastig om op een zo gezond mogelijke manier gewicht te verliezen. En vervolgens je nieuwe gewicht vasthouden is een behoorlijke klus. Wanneer je op een ongezonde manier te snel of teveel afvalt, kan dit allerlei gevolgen hebben voor je lichaam.

Wat zijn de gevolgen van overgewicht of  ondergewicht en wat kun je eraan aan doen?


Reacties

plaats reactie
1

Hoi, ik ben 14 (bijna 15) jaar, ik ben 1.58 meter lang en ik weg 52 kilo. Is dat normaal??

21 apr 2018, 14:04, anoniem
2

Hey ik ben 12, 1 meter 60 lang en ik weeg rond de 50 kilo. Het stijgt en daalt de hele tijd. Ik denk dat ik overgewicht heb. Klopt dat?

16 apr 2018, 17:04, Anoniem💗
3

Ik ben 12 jaar en ik ben 1.54 meter. Ik ben 28 kilo. Ben ik te licht? Ik en mijn ouders maken ons grote zorgen. Ikan zit in een periode van dat ik niet kan eten ofzo. Het lukt gewoon niet.

16 apr 2018, 00:04, MARILOU
4

Hi Monique, jij hebt nog gewoon een gezond gewicht je BMI is 18,59 pas als je BMI in de buurt van de 22 gaat komen moet je oppassen maar duurt wel even, ik zou niet perse gaan afvallen maar als jij het echt nodig vind de zoetigheden en ongezonde dingen laten staan en verruilen voor groente, fruit of noten

7 apr 2018, 19:04, Merel
5

Heyy, ik ben 12 jaar en ben ongeveer 1,64 ik weeg 50kg en vond dat teveel. Ik vind mezelf ook fik en wil graag 5 kilo afvallen, zodat ik weer 45kg weeg. Is dit echt nodig of overdrijf ik??
Ik weet het echt niet meer dus ik wil graag een reactie!!

26 mrt 2018, 22:03, Monique
Er zijn 601 reacties. Klik hier om ze allemaal te bekijken.

Reageer

Wil je een bericht ontvangen als er een nieuwe reactie is?
Login of registreer