Gewicht

image

"Ik vind mezelf ietsje te zwaar"

Eline, 14 jaar: “Ik ben al een tijdje bezig met afvallen. Dat is niet omdat ik niet tevreden ben met mezelf, maar ik vind mezelf gewoon net ietsje te zwaar.

Dat zie ik vooral als ik naar mijn beste vriendin kijk. Wij leenden altijd elkaars kleren en dat ging prima. Tot ik laatst haar nieuwe spijkerbroek wilde passen. Ik moest echt zo m'n best doen om hem dicht te krijgen. Die zat dus veel te strak. Ik kon er echt niet mee over straat. Mijn vriendin vond het erg grappig, maar ik totaal niet.

Dus ik ben gewoon begonnen met minder eten. ’s Ochtends heb ik toch nooit honger dus ontbijten doe ik niet meer. Laatst voelde ik me wel wat duizelig, maar dat hoort er ook een beetje bij vind ik. Verder laat ik de koekjes en snoepjes staan.

Mijn vriendin vindt het allemaal zwaar overdreven. Ze zegt dat ik mezelf moet accepteren zoals ik ben. Ja ja, denk ik dan. Lekker makkelijk praten; zij komt geen gram aan terwijl ze de hele dag loopt te snaaien.”

 

Dit zegt de deskundige

De meeste meiden weten wel hoe je op een gezonde manier kunt afvallen. Bijvoorbeeld door meer te bewegen, gevarieerd en gezond te eten. Maar goed, als afvallen zo makkelijk was, hadden we allemaal wel een maatje minder. In de praktijk is het toch lastig om op een zo gezond mogelijke manier gewicht te verliezen. En vervolgens je nieuwe gewicht vasthouden is een behoorlijke klus. Wanneer je op een ongezonde manier te snel of teveel afvalt, kan dit allerlei gevolgen hebben voor je lichaam.

Wat zijn de gevolgen van overgewicht of  ondergewicht en wat kun je eraan aan doen?


Reacties

plaats reactie
1

Ik ben 13 ≈1.65cm en 42 kilo weet iemand wat ik kan die en niet die onzin van meer eten want vgm eet ik gewoon genoeg 3 boterhammen ochtend en middag avond gewoon een vol bord en ook nog snacks

16 nov 2020, 21:11, Oef
2

Ik ben 12 jaar en 160 centimeter 😊
ik weeg 145,5 kilo 😬
ik weet niet of dat nou te veel is of nie, maar ik ben er best onzeker over 😥

13 nov 2020, 18:11, fifi
3

ik ben 13 en 48 kilo is dat normaal?

10 nov 2020, 16:11, hoi
4

Ik ben 13 jaar en ik weeg 85 kilogram.
Heb ik overgewicht of ben ik gewoon veel te dik en eerlijk zijn hè.

17 okt 2020, 14:10, Je moet anoniem blijven😁
5

Probeer niet af te vallen dik zijn is leuk en het heeft toch geen zin want koeien worden ook dik (En die eten alleen maar groenten)😆

16 okt 2020, 20:10, Anonieme C
Er zijn 672 reacties. Klik hier om ze allemaal te bekijken.

Reageer

Wil je een bericht ontvangen als er een nieuwe reactie is?
Login of registreer