Ontspanningsoefeningen

Soms lukt het maar niet om te ontspannen, dan kunnen ontspanningsoefeningen helpen. Als je dit nog niet eerder hebt gedaan is het misschien even wennen. Probeer maar welke het beste bij jou past!

Oefening 1

Hoe moet dat eigenlijk ontspannen? Wat moet je dan voelen? Vaak helpt het om eerst je spieren aan te spannen, zodat je daarna kan ontspannen. Ga op de grond of op je bed liggen. Maak van je handen vuisten. Knijp nu tien tellen heel hard en voel de spanning in je lijf. Stop met knijpen en ontspan je spieren. Tel nu in je hoofd langzaam tot tien. Bij elke tel adem je uit. Probeer bij elke tel een beetje meer te ontspannen.     

Oefening 2                                     

Als je gespannen bent heb je de neiging om heel hoog en kort te ademen. Door meer met je buik te ademen word je rustiger en voel jij je meer ontspannen. Ga lekker liggen. Leg iets lichts op je buik (bijvoorbeeld een knuffeltje) en adem rustig in en uit. Voel wat er met het knuffeltje gebeurt. Gaat je buik of je borstkast op en neer? Doe het nog een keer en probeer nu vooral met je buik te ademen. Je kan dit ook oefenen als je staat of zit. doe dan je hand op je buik om de adem naar beneden te brengen.

Oefening 3

Pak een voetbal of basketbal met twee handen vast en stuiter de bal zo hard als je kan op de grond. Zorg ervoor dat je je armen goed beweegt van hoog naar laag en dat je uitademt op het moment dat je de bal op de grond laat stuiteren. Je kunt ook een geluid maken (schreeuwen of hard op uitademen) of een woord zeggen dat aangeeft hoe je je op dat moment voelt, bijvoorbeeld: Nee! Stop! Ja!
Deze oefening kan je helpen om de grootste spanning te verminderen.

Oefening 4

Als je veel spanning hebt is het vaak zo dat het heel onrustig of druk is in je hoofd. Om die spanning te verminderen kun je stevig gaan staan met je beide voeten goed op de grond. Geef aandacht aan je voeten en voel hoe je staat. Soms helpt om even te stampen zodat je je voeten nog beter kan voelen.
Ga dan door de kamer lopen op verschillende manieren: op je tenen, op je hakken, snel, langzaam enz. Blijf steeds voelen hoe je loopt om er voor te zorgen dat je meer in contact komt met je lichaam en dus minder bezig bent met wat er zich in je hoofd afspeelt.

Tip voor een ander

Weet jij ook nog een goede ontspanningsoefening?  Zet hem dan hieronder bij de reacties.


Reacties

plaats reactie
1

Het helpt me wel, die oefeningen.
Maar ik heb bn.
Ik ben nu 55.6 kilo, 1.64 lang en 11 jaar.
Ik ga alleen met mensen die iets ouder dan mij zijn, ben namelijk al ver.
WIe kan me helpen met SNEL HEEL SNEL af te vallen?

26 jun 2012, 17:06, meisje..
Er zijn 1 reacties. Klik hier om ze allemaal te bekijken.

Reageer

Wil je een bericht ontvangen als er een nieuwe reactie is?
Login of registreer