Uiterlijk

"Dat gezeur steeds over uiterlijk"

Emma, 17 jaar: “Merel is al heel lang mijn beste vriendin, maar ik heb het echt gehad met haar gezeur en geklaag. Altijd vragen of ze een dikke kont heeft. Of steeds weer iets anders aantrekken omdat ze vindt dat niets haar leuk staat. En samen winkelen is helemaal een drama. Terwijl ze heus wel weet dat ze er goed uitziet. Iedereen ziet dat en waarom zij dan niet?

Ik vind sowieso dat ze niet goed bezig is. De hele dag loopt ze zichzelf te checken. Ze kan niet eens normaal een spiegel of winkelruit voorbij lopen zonder uitgebreid naar zichzelf te kijken. Oh ja... en ze legt haar benen niet plat op een stoel want dan lijken ze dik.

Nou ja zeg, op dat soort info zit toch niemand te wachten? Ik merk ook dat ik steeds minder zin heb om met haar af te spreken.  Ik heb wel meer vriendinnen en daar besteed ik m'n tijd liever aan. Zij zijn ook wel eens onzeker net als ik natuurlijk. Maar niet zo overdreven als Merel, dat is echt niet normaal."

 

Dit zegt de deskundige

Het is misschien moeilijk voor te stellen dat iemand niet tevreden met haar uiterlijk is terwijl dat helemaal niet nodig is. Toch is bijna iedereen er wel eens mee bezig.

Je lijf verandert natuurlijk in de puberteit. Je krijgt meer vet op je heupen en billen, je krijgt borsten en wordt ongesteld en ja, dat is vaak even wennen. Je wordt je ook nog eens meer bewust van je lijf. Daarnaast word je op tv en in de bladen doodgegooid met mooie modellen die er fantastisch uitzien. Logisch dat je daar wel eens onzeker van wordt. Of misschien word je wel gepest vanwege je uiterlijk? Sommige jongeren zijn teveel met hun uiterlijk bezig en denken dat anderen hen alleen hierop beoordelen, of dat je uiterlijk bepaalt hoe je je voelt.

Ben jij soms of heel vaak onzeker over je uiterlijk en wil je weten wat je daaraan kunt doen?

Wanneer er meer aan de hand is

Het kan natuurlijk zijn dat je echt last hebt van je uiterlijk, bijvoorbeeld omdat je een ernstig litteken hebt of een aangeboren afwijking. Dat is iets heel anders dan de 'normale' onzekerheden waar veel jongeren mee te maken krijgen. Op deze site vind je dan wellicht niet het antwoord op je vragen. Geldt dit voor jou dan kun je op de volgende websites meer informatie vinden:


Reacties

plaats reactie
1

hoi ik vind me zelf veel te dik want ik weeg
46,48 kilo
en ben 12 jaar
met een lengte van 1,68

5 sep 2017, 17:09, kevin
2

Ik word gepest omdat ik dik ben onder de douche zegt mijn vriendje laat hun praten je bent goed zo als je bent mijn vriendje is ook dik geworden want ik heb een spek buik en tepels

28 jun 2017, 21:06, Gepeste jongen
3

Hallo Anja14,

Ik ken je probleem hoor, ik ben ook een tijdje gepest om mijn uiterlijk.
Mijn advies is, gewoon negeren. Jij bent wie je bent. Als jij je beter voelt met je natuurlijke haar, dan moet je ze gewoon lekker laten gaan. Mocht het uit de hand lopen, praat erover met iemand die je vertrouwd, hoe moeilijk het ook is.

Groetjes, SiberianHusky

27 jun 2017, 11:06, SiberianHusky
4

hoi iedereen!ik ben anja en14 jaar,
nou,ik word altijd gepest op school door 3 rot meisjes,ze moeten mij altijd hebben onder t doushe,ik heb dus erg
veel schaamhaar en mn okselhaar laat ik ook naturel,t is
echt heel donker dus je ziet alles heel goed...dat is MIJN
keus!! ik voel me gewoon beter met gewoon schaamhaar !
maar die meisjes blijven me maar pesten...ze zeggen
gewoon tegen een jongen,die ik stiekem leuk vind,dat ik zo vies en goor behaard ben dat dousje geen zin heeft!
maar ik wil me HELEMAAL niet scheren!ik ben zo boos
op ze!! er zijn nog 5 meisjes die zich,net als mij,oook
nergens scheren,maar !DIE laten ze met rust...ik word
er echt ongelukkig van...wat moet ik doen??
k ga me zeker Niet scheeren hoor!dan winnen ze zeker

27 feb 2017, 06:02, anja14
5

Hoi mensen ik ben zo'n beetje de enige van de klas die nog geen borsten heeft of te minsten iets daar van in de buurt ik voel me daardoor heel lelijk en kinderachtig ik ben maar ik lijk alsnog 11 iemand help me want ik ben ook nog hartstikke klein iemand heluupp!!

27 jan 2017, 20:01, Banana
Er zijn 137 reacties. Klik hier om ze allemaal te bekijken.

Reageer

Wil je een bericht ontvangen als er een nieuwe reactie is?
Login of registreer