Uiterlijk

image

"Dat gezeur steeds over uiterlijk"

Emma, 17 jaar: “Merel is al heel lang mijn beste vriendin, maar ik heb het echt gehad met haar gezeur en geklaag. Altijd vragen of ze een dikke kont heeft. Of steeds weer iets anders aantrekken omdat ze vindt dat niets haar leuk staat. En samen winkelen is helemaal een drama. Terwijl ze heus wel weet dat ze er goed uitziet. Iedereen ziet dat en waarom zij dan niet?

Ik vind sowieso dat ze niet goed bezig is. De hele dag loopt ze zichzelf te checken. Ze kan niet eens normaal een spiegel of winkelruit voorbij lopen zonder uitgebreid naar zichzelf te kijken. Oh ja... en ze legt haar benen niet plat op een stoel want dan lijken ze dik.

Nou ja zeg, op dat soort info zit toch niemand te wachten? Ik merk ook dat ik steeds minder zin heb om met haar af te spreken.  Ik heb wel meer vriendinnen en daar besteed ik m'n tijd liever aan. Zij zijn ook wel eens onzeker net als ik natuurlijk. Maar niet zo overdreven als Merel, dat is echt niet normaal."

Dit zegt de deskundige

Het is misschien moeilijk voor te stellen dat iemand niet tevreden met haar uiterlijk is terwijl dat helemaal niet nodig is. Toch is bijna iedereen er wel eens mee bezig.

Je lijf verandert natuurlijk in de puberteit. Je krijgt meer vet op je heupen en billen, je krijgt borsten en wordt ongesteld en ja, dat is vaak even wennen. Je wordt je ook nog eens meer bewust van je lijf. Daarnaast word je op tv en in de bladen doodgegooid met mooie modellen die er fantastisch uitzien. Logisch dat je daar wel eens onzeker van wordt. Of misschien word je wel gepest vanwege je uiterlijk? Sommige jongeren zijn teveel met hun uiterlijk bezig en denken dat anderen hen alleen hierop beoordelen, of dat je uiterlijk bepaalt hoe je je voelt.

Ben jij soms of heel vaak onzeker over je uiterlijk en wil je weten wat je daaraan kunt doen?

Wanneer er meer aan de hand is

Het kan natuurlijk zijn dat je echt last hebt van je uiterlijk, bijvoorbeeld omdat je een ernstig litteken hebt of een aangeboren afwijking. Dat is iets heel anders dan de 'normale' onzekerheden waar veel jongeren mee te maken krijgen. Op deze site vind je dan wellicht niet het antwoord op je vragen. Geldt dit voor jou dan kun je op de volgende websites meer informatie vinden:


Reacties

plaats reactie
1

Ik train juist erg veel en ben redelijk gespierd.
Je zou bijvoorbeeld buikspieroefeningen kunnen gaan doen.

5 aug 2021, 13:08, Roos
2

Ik ben echt totaal niet dik, ( juist erg gespierd) maar je zou ook buikspieroefeningen kunnen gaan doen💪.
Daardoor val je ook automatisch af en bouw je ook nog eens spieren op.

7 apr 2021, 22:04, Roos
3

Ik heb vanaf mijn 6de de hele dag snoep gegeten maar nu ben ik 39 kilo en andere kinderen van mijn leeftijd zij 31 ofzo en mijn moeder had dit vroeger ook maar nu weet ik niet waar het vandaan komt komt het van het snoep of van mijn moeder

11 feb 2020, 17:02, Isa
4

Ik voel me ook heel dik en lelijk maar iedereen zegt dat dat niet zo is

12 nov 2019, 19:11, Gewoon
5

hey mensen,
Of je nou een kilootje meer of minder op je lichaam hebt zitten, uiteindelijk gaat het erom dat jij van jezelf houd want alleen dan kan je er wat aan veranderen. En als je al blij met jezelf bent hou dat gevoel vast en geniet ervan. Want we zijn allemaal uniek en mooi op onze eigen manier.
Heel veel knuffels E

18 jun 2019, 19:06, E
Er zijn 150 reacties. Klik hier om ze allemaal te bekijken.

Reageer

Wil je een bericht ontvangen als er een nieuwe reactie is?
Login of registreer