Uiterlijk

"Dat gezeur steeds over uiterlijk"

Emma, 17 jaar: “Merel is al heel lang mijn beste vriendin, maar ik heb het echt gehad met haar gezeur en geklaag. Altijd vragen of ze een dikke kont heeft. Of steeds weer iets anders aantrekken omdat ze vindt dat niets haar leuk staat. En samen winkelen is helemaal een drama. Terwijl ze heus wel weet dat ze er goed uitziet. Iedereen ziet dat en waarom zij dan niet?

Ik vind sowieso dat ze niet goed bezig is. De hele dag loopt ze zichzelf te checken. Ze kan niet eens normaal een spiegel of winkelruit voorbij lopen zonder uitgebreid naar zichzelf te kijken. Oh ja... en ze legt haar benen niet plat op een stoel want dan lijken ze dik.

Nou ja zeg, op dat soort info zit toch niemand te wachten? Ik merk ook dat ik steeds minder zin heb om met haar af te spreken.  Ik heb wel meer vriendinnen en daar besteed ik m'n tijd liever aan. Zij zijn ook wel eens onzeker net als ik natuurlijk. Maar niet zo overdreven als Merel, dat is echt niet normaal."

 

Dit zegt de deskundige

Het is misschien moeilijk voor te stellen dat iemand niet tevreden met haar uiterlijk is terwijl dat helemaal niet nodig is. Toch is bijna iedereen er wel eens mee bezig.

Je lijf verandert natuurlijk in de puberteit. Je krijgt meer vet op je heupen en billen, je krijgt borsten en wordt ongesteld en ja, dat is vaak even wennen. Je wordt je ook nog eens meer bewust van je lijf. Daarnaast word je op tv en in de bladen doodgegooid met mooie modellen die er fantastisch uitzien. Logisch dat je daar wel eens onzeker van wordt. Of misschien word je wel gepest vanwege je uiterlijk? Sommige jongeren zijn teveel met hun uiterlijk bezig en denken dat anderen hen alleen hierop beoordelen, of dat je uiterlijk bepaalt hoe je je voelt.

Ben jij soms of heel vaak onzeker over je uiterlijk en wil je weten wat je daaraan kunt doen?

Wanneer er meer aan de hand is

Het kan natuurlijk zijn dat je echt last hebt van je uiterlijk, bijvoorbeeld omdat je een ernstig litteken hebt of een aangeboren afwijking. Dat is iets heel anders dan de 'normale' onzekerheden waar veel jongeren mee te maken krijgen. Op deze site vind je dan wellicht niet het antwoord op je vragen. Geldt dit voor jou dan kun je op de volgende websites meer informatie vinden:


Reacties

plaats reactie
1

Ik ben echt heel erg dik
Ik heb een heel jaar Elke dag chocolade repen gegeten Ik weeg 124 kilo zou ik een vriendin kunnen krijgen

4 feb 2019, 15:02, Dikke jongens
2

ik weet niet wat ik moet doen..
ik had n halfjaar geleden nog een buikje en woog bijna 41
nu (halfjaar later) weeg ik 38,9!? ik weet niet hoe dit kan. Weet iemand misschien waarom?
xx 11 jarige

30 sep 2018, 09:09, 11 jarige
3

Ik Haat Mn uiterlijk heel erg, maar als ik make-up op heb krijg ik een allergische reactie, wat moet ik doen en is er ook make-up waar je geen allergische reactie van krijgt?

19 jun 2018, 10:06, De dunne dikzak
4

Hoi ik ben een jongen en ik vind een meisje uit mijn klas leuk alleen ik weet niet wat ik moet doen hebben jullie tips???

14 apr 2018, 17:04, ?!
5

Hee!

Ik ben ook best onzeker, ik ben 16 en het is denk ik gewoon een fase waar je even doorheen moet. Op school krijgt iedereen wel eens een opmerking naar zijn of haar hoofd geslingerd waarvan je denkt: "Auch..." Maar dat heeft iedereen. In de eerste zeiden mensen altijd dat ik te dun was, maar dat hield al snel op. Ik ben nu 16, 1,75 en ik weeg ongeveer 55 kg. Prima toch? Ik eet genoeg, zal wel aan mijn bouw liggen of zo. Ieder meisje (jongens waarschijnlijk ook wel) heeft wel eens dat je voor de spiegel staat en denkt: "Ik zie er goed uit vandaag!" En de dag erna denk je misschien wel van: "Omg, waarom zie ik er zo uit? Ik ben zo lelijk!" Maar eigenlijk moet je gewoon schijt hebben en je niks aantrekken van wat anderen van je vinden. Lekker jezelf blijven! Iedereen heeft een eigen karakter en lichaamsbouw, eigen interesses. Ben wie je wil zijn, laat anderen dat niet verpesten!

Xx Anoniem.

PS: Ik wordt steeds zelfverzekerder, gewoon een kwestie van tijd! ♥️

20 feb 2018, 16:02, Anoniem
Er zijn 144 reacties. Klik hier om ze allemaal te bekijken.

Reageer

Wil je een bericht ontvangen als er een nieuwe reactie is?
Login of registreer