Depri door Instagram

Foto’s kijken van anderen op de mooiste plekken, hippe feestjes, in de mooiste outfits… terwijl je zelf onderuitgezakt in je joggingbroek op de bank hangt. Word je daar nou blij van?

Heel veel jongeren niet. Een Britse organisatie heeft onderzoek gedaan naar het effect van social media. Ze vroegen ongeveer 1500 jongeren tussen de 14 en 24 jaar naar onder andere hun stemming, onzekerheid en eenzaamheidsgevoelens als gevolg van het kijken op bijvoorbeeld Facebook, Twitter, Instagram, Snapchat en YouTube. Het meest onzeker worden jongeren van Instagram. YouTube heeft het meest positieve effect. Hoe kan dat?

Op Instagram lijkt het alsof iedereen een perfect leven heeft. Mensen plaatsen foto’s waarop ze er mooi en blij uit zien. Meestal gebruiken ze een filtertje waardoor de foto nog wat mooier wordt. Ze plaatsen alleen foto’s van de leuke dingen die ze doen en meemaken. Van dat perfect opgemaakte bordje eten of die prachtige vakantiespot. Wanneer je dit ziet, wordt je steeds geconfronteerd met het feit dat je eigen leven niet perfect is.

Vloggers blijken vaak realistischer beelden te laten zien. Zij laten bijvoorbeeld ook zien dat er wel eens iets mis gaat. Daardoor kun je blijer worden van het kijken naar YouTube.


Meer informatie