Lichaam

image

'Mijn lijf doet allemaal dingen die ik niet wil'

Aniek “Ik schaam me echt dood. Ik  krijg borsten en dat wil ik helemaal nog niet! Ik ken ook echt niemand die ze al heeft. Ja, mijn zus en haar vriendinnen, maar die zijn veel ouder. Bij mijn vriendinnen zie ik echt nog niks. Ik probeer strakke shirtjes te dragen om ze een beetje plat te drukken, maar als het zo doorgaat ziet binnenkort iedereen het!

Ik ga echt niet naar mijn moeder voor een bh ofzo, dat vindt ze vast gek. En alsof je dit soort dingen met je moeder bespreekt, dacht het niet. En er zijn nog wel meer dingen die  ik echt niet snap. Als een jongen wat aan me vraagt krijg ik gelijk een rooie kop. Pfff, dan begin ik te zweten en dan weet ik meteen niet meer wat ik moet zeggen, lekker belachelijk dus. Ben wel een beetje klaar met dat hele gedoe!"

Signalen van je lichaam

In je lijf gebeurt er van alles wat je kunt voelen. Denk bijvoorbeeld aan zweten, misselijkheid en duizeligheid als je bang bent. Of, veel leuker natuurlijk, kriebels in je buik en knikkende knieën als je verliefd bent. Ook stress kun je voelen, door bijvoorbeeld hoofdpijn, buikpijn of hartkloppingen. En natuurlijk de griep, die ervoor zorgt dat je koorts krijgt, rillingen, spierpijn en hoofdpijn. 

Het zijn allemaal signalen die erbij horen. 

Maar wat gebeurt er nog meer in je lichaam? Je lichaam groeit en verandert vanaf je geboorte totdat je volwassen bent. Wil je weten wat er gebeurt met je lijf in de puberteit?

Je lichaam geeft ook signalen af als het niet goed met je gaat, zoals bijvoorbeeld stress of de griep. Wanneer je niet gezond, te weinig of teveel eet, of als je gewicht ernstig afwijkt van het gezonde, kun je ook lichamelijke klachten krijgen. Wat zijn de gevolgen van (ernstig) ondergewicht, (ernstig) overgewicht of braken?

Voor betrouwbare info en anoniem mail- of chatcontact met een arts kun je kijken op www.jouwggd.nl.


Reacties

plaats reactie
1

Wat vinden jullie van meiden met een sixpack of een strakke buik?

8 apr 2021, 22:04, Roos
2

Hey,
Schat ik ben 14 en ik heb ook hele kleine borsten. Elke borsten zijn mooi, en hoe kleiner jouw borsten hoe minder hangtieten je gaat krijgen later x
Er zijn genoeg mensen die kleine titties mooi vinden x
Dont worry, geloof me je tijd komt nog wel want je bent 12. En als je dan toch kleine krijgt, het maakt niet uit. Alle tits zijn mooi <3

23 jan 2021, 11:01, Minerva
3

Hee! Ik ben 12 en mij tieten zijn echt heel klein heeft iemand tips daar voor🥺

5 jan 2021, 21:01, Meisjedietietenwilt🍒
4

Heyyy,
Ik ben 11 en ben 1.64 en 52 kilo:(
ben ik overgewicht?...

17 sep 2020, 15:09, 👁👄👁
5

Wilt er aub mij iemand helpen ik ben echt heel er onzeker over mijn lichaam ik weeg 46 kg en ik ben 156cm lang en ben 13 jaar oud vroeger zo 2 jaar geleden was ik veel ste dun en werd ik altijd gepest bv.skelet en toen begon ik meer te eten en nu voel ik me te dik en wil ik 5-6 kilo afvallen maar het lukt niet altijd als ik iets lekkers zie wil ik het eten en kan het niet laten liggen en ik wil beginnen sporten maar weet niet welke oefeningen ik moet doen en ik wil heel graag een lichaam als bv. Avani Gregg wilt er iemand aub tips en adviezen geven thanks

6 aug 2020, 14:08, Myranda
Er zijn 208 reacties. Klik hier om ze allemaal te bekijken.

Reageer

Wil je een bericht ontvangen als er een nieuwe reactie is?
Login of registreer