Lichaam

'Mijn lijf doet allemaal dingen die ik niet wil'

Aniek “Ik schaam me echt dood. Ik  krijg borsten en dat wil ik helemaal nog niet! Ik ken ook echt niemand die ze al heeft. Ja, mijn zus en haar vriendinnen, maar die zijn veel ouder. Bij mijn vriendinnen zie ik echt nog niks. Ik probeer strakke shirtjes te dragen om ze een beetje plat te drukken, maar als het zo doorgaat ziet binnenkort iedereen het!

Ik ga echt niet naar mijn moeder voor een bh ofzo, dat vindt ze vast gek. En alsof je dit soort dingen met je moeder bespreekt, dacht het niet. En er zijn nog wel meer dingen die  ik echt niet snap. Als een jongen wat aan me vraagt krijg ik gelijk een rooie kop. Pfff, dan begin ik te zweten en dan weet ik meteen niet meer wat ik moet zeggen, lekker belachelijk dus. Ben wel een beetje klaar met dat hele gedoe!"

Signalen van je lichaam

In je lijf gebeurt er van alles wat je kunt voelen. Denk bijvoorbeeld aan zweten, misselijkheid en duizeligheid als je bang bent. Of, veel leuker natuurlijk, kriebels in je buik en knikkende knieën als je verliefd bent. Ook stress kun je voelen, door bijvoorbeeld hoofdpijn, buikpijn of hartkloppingen. En natuurlijk de griep, die ervoor zorgt dat je koorts krijgt, rillingen, spierpijn en hoofdpijn. 

Het zijn allemaal signalen die erbij horen. 

Maar wat gebeurt er nog meer in je lichaam? Je lichaam groeit en verandert vanaf je geboorte totdat je volwassen bent. Wil je weten wat er gebeurt met je lijf in de puberteit?

Je lichaam geeft ook signalen af als het niet goed met je gaat, zoals bijvoorbeeld stress of de griep. Wanneer je niet gezond, te weinig of teveel eet, of als je gewicht ernstig afwijkt van het gezonde, kun je ook lichamelijke klachten krijgen. Wat zijn de gevolgen van (ernstig) ondergewicht, (ernstig) overgewicht of braken?

Voor betrouwbare info en anoniem mail- of chatcontact met een arts kun je kijken op www.jouwggd.nl.


Reacties

plaats reactie
1

Van welken leeftijd is het normaal om een vriendje en seks te hebben .

20 feb 2018, 21:02, Schatje123
2

Volgens mij is het gewoon normaal ik ben ook 12 en al ongesteld maar ik heb nog steeds afscheiding

19 feb 2018, 23:02, Cutee1
3

Hoi ik ben 12 jaar en ben al ongesteld
Maar tussen de niet ongestelde weken
Krijg ik gewoon wit slijm in mijn onderbroek
Is dat normaal gr schatje123

19 feb 2018, 23:02, Schatje123
4

hallo ik ben 10 jaar en ik heb een heel leuk vriendje. We zoenen al met de tong. Wij zitten soms ook aan elkaars geslachtsdeel. Een keer vroeg hij mij of we misschien sex konden hebben en ik zei ja. Toen hadden we sex. Ik was in die tijd ongesteld en nu heb ik een test gedaan en ben ik zwanger. Wat moet ik doen?

Dit is een bedacht verhaal maar het kan wel gebeuren. Help deze mensen en geef ons feedback plz

30 jan 2018, 17:01, Cloex.b
5

Hallo Aniek,
Ik snap je probleem. Dit zal vast moeilijk zijn voor veel meisjes. Het licht misschien ook aan je leeftijd. Ben trots op jezelf en wie jij bent. Als je ze nou echt wil verbergen zou ik een kinder BH kopen bij de HEMA. suc6!!!

xxx ik

30 jan 2018, 15:01, Cloex.b
Er zijn 179 reacties. Klik hier om ze allemaal te bekijken.

Reageer

Wil je een bericht ontvangen als er een nieuwe reactie is?
Login of registreer