Lichaam

image

'Mijn lijf doet allemaal dingen die ik niet wil'

Aniek “Ik schaam me echt dood. Ik  krijg borsten en dat wil ik helemaal nog niet! Ik ken ook echt niemand die ze al heeft. Ja, mijn zus en haar vriendinnen, maar die zijn veel ouder. Bij mijn vriendinnen zie ik echt nog niks. Ik probeer strakke shirtjes te dragen om ze een beetje plat te drukken, maar als het zo doorgaat ziet binnenkort iedereen het!

Ik ga echt niet naar mijn moeder voor een bh ofzo, dat vindt ze vast gek. En alsof je dit soort dingen met je moeder bespreekt, dacht het niet. En er zijn nog wel meer dingen die  ik echt niet snap. Als een jongen wat aan me vraagt krijg ik gelijk een rooie kop. Pfff, dan begin ik te zweten en dan weet ik meteen niet meer wat ik moet zeggen, lekker belachelijk dus. Ben wel een beetje klaar met dat hele gedoe!"

Signalen van je lichaam

In je lijf gebeurt er van alles wat je kunt voelen. Denk bijvoorbeeld aan zweten, misselijkheid en duizeligheid als je bang bent. Of, veel leuker natuurlijk, kriebels in je buik en knikkende knieën als je verliefd bent. Ook stress kun je voelen, door bijvoorbeeld hoofdpijn, buikpijn of hartkloppingen. En natuurlijk de griep, die ervoor zorgt dat je koorts krijgt, rillingen, spierpijn en hoofdpijn. 

Het zijn allemaal signalen die erbij horen. 

Maar wat gebeurt er nog meer in je lichaam? Je lichaam groeit en verandert vanaf je geboorte totdat je volwassen bent. Wil je weten wat er gebeurt met je lijf in de puberteit?

Je lichaam geeft ook signalen af als het niet goed met je gaat, zoals bijvoorbeeld stress of de griep. Wanneer je niet gezond, te weinig of teveel eet, of als je gewicht ernstig afwijkt van het gezonde, kun je ook lichamelijke klachten krijgen. Wat zijn de gevolgen van (ernstig) ondergewicht, (ernstig) overgewicht of braken?

Voor betrouwbare info en anoniem mail- of chatcontact met een arts kun je kijken op www.jouwggd.nl.


Reacties

plaats reactie
1

Ik ben 11 jaar, 1.40 lang en weeg maar 30 kilo ik heb al heel lang schaamhaar, ik zweet, ik krijg bredere heupen en ben al ongesteld maar ik heb nog niet echt borsten en ben hier best onzeker over. Want veel kinderen denken dat ik nog niet in de puberteit zit, helppppp.

21 jul 2024, 23:07, Helppppp
2

Is het normaal dat ik mastrubeer door op mijn zij te gaan liggen knuffel tussen mijn benen voorkant en achterkant van de knuffel zachtjes trekken en dan je benen en beetje strekken en buigen soms

*Dit bericht is aangepast door de moderator.
plss help

13 jun 2023, 22:06, I love my v <3
3

je moet je nooit schamen want je weet dat god jouw zo heeft geschapen dan blijf je je bent niet dik ja
als mensen zeggen dat je dik bent zeg dan gewoon weet je ik ben blij met mijn lichaam ik ben dankbaar ja ni zoals jouw
punt uit

11 mrt 2023, 15:03, gwn
4

Hii ik ben 10 1,59 lang en 49 kilo. Ik vind mezelf dik en lelijke. En ik heb ook al tities. Ik ben de enige uit mijn klas ik wordt er niet mee gepest maar alsnog schaam ik ervoor. En mijn moeder heeft gewoon ooit wat topjes gekocht en in mijn kast gedaan. En ik heb ook haar onder mijn oksels en je weet wel. Ik heb een paar keer zelf gescheert onder mijn oksels. Ik wil wel vragen aan mijn moeder hoe het eingelijk moet maar dat durf ik niet. Iemand tips¿?? En ook iets stoms. Elke centimeter dat ik groter wordt krijg ik 1 kilo erbij. En dat haat ik. En ik heb ook puisten maar daar kan ik goed mee om 😜.

15 feb 2023, 15:02, Iemand 🌸🔥😂
5

Ik draag altijd strings ook met gym

30 dec 2022, 10:12, Yvonne
Er zijn 518 reacties. Klik hier om ze allemaal te bekijken.

Reageer

Wil je een bericht ontvangen als er een nieuwe reactie is?
Login of registreer