Lichaam

'Mijn lijf doet allemaal dingen die ik niet wil'

Aniek “Ik schaam me echt dood. Ik  krijg borsten en dat wil ik helemaal nog niet! Ik ken ook echt niemand die ze al heeft. Ja, mijn zus en haar vriendinnen, maar die zijn veel ouder. Bij mijn vriendinnen zie ik echt nog niks. Ik probeer strakke shirtjes te dragen om ze een beetje plat te drukken, maar als het zo doorgaat ziet binnenkort iedereen het!

Ik ga echt niet naar mijn moeder voor een bh ofzo, dat vindt ze vast gek. En alsof je dit soort dingen met je moeder bespreekt, dacht het niet. En er zijn nog wel meer dingen die  ik echt niet snap. Als een jongen wat aan me vraagt krijg ik gelijk een rooie kop. Pfff, dan begin ik te zweten en dan weet ik meteen niet meer wat ik moet zeggen, lekker belachelijk dus. Ben wel een beetje klaar met dat hele gedoe!"

Signalen van je lichaam

In je lijf gebeurt er van alles wat je kunt voelen. Denk bijvoorbeeld aan zweten, misselijkheid en duizeligheid als je bang bent. Of, veel leuker natuurlijk, kriebels in je buik en knikkende knieën als je verliefd bent. Ook stress kun je voelen, door bijvoorbeeld hoofdpijn, buikpijn of hartkloppingen. En natuurlijk de griep, die ervoor zorgt dat je koorts krijgt, rillingen, spierpijn en hoofdpijn. 

Het zijn allemaal signalen die erbij horen. 

Maar wat gebeurt er nog meer in je lichaam? Je lichaam groeit en verandert vanaf je geboorte totdat je volwassen bent. Wil je weten wat er gebeurt met je lijf in de puberteit?

Je lichaam geeft ook signalen af als het niet goed met je gaat, zoals bijvoorbeeld stress of de griep. Wanneer je niet gezond, te weinig of teveel eet, of als je gewicht ernstig afwijkt van het gezonde, kun je ook lichamelijke klachten krijgen. Wat zijn de gevolgen van (ernstig) ondergewicht, (ernstig) overgewicht of braken?

Voor betrouwbare info en anoniem mail- of chatcontact met een arts kun je kijken op www.jouwggd.nl.


Reacties

plaats reactie
1

Ik ben een meisje van 12, en best vaak geil ik weet niet door wat het komt, het is niet dat ik zin heb on sex ofso...Maar krijg wel een redelijke opwinding, ik draag trouwens cup a70 en ben nog niet ongesteld

25 aug 2019, 20:08, Iemamdx
2

Hai als je ongesteld word ben je vaak oom charagarijner

28 jun 2019, 23:06, Hgb
3

Hallo ik ben 10 jaar en ik heb al borstgroei maar ik voel me een plank want al mijn beste vriendinnen hebben al van di grote en ik voel me dan klein ook al ben ik daar het grootste
Ik hoop dat jullie een paar tips hebbe en ik ben ook al denken ik en mijn moeder ongesteld want een 1 week geleden had ik iets bruin donker rood in mijn onderbroek en ik had felle buik krampen

15 jun 2019, 14:06, Sunnyisrah
4

Hoi,
Ik ben 12 jaar(meisje) ik wil graag geil worden alleen ik wordd maad niet geil hoe word je geil weet iemand dat?

5 jan 2019, 03:01, Ellis
5

Ik ben een jongen (15), als mijn lul stijf wordt in mijn broek doet dat vaak pijn. Wat kan ik doen om de pijn te verminderen, ik houd niet van losse broeken. Mijn lul is redelijk groot voor mijn leeftijd komt dat hierdoor?

26 dec 2018, 22:12, Lars
Er zijn 200 reacties. Klik hier om ze allemaal te bekijken.

Reageer

Wil je een bericht ontvangen als er een nieuwe reactie is?
Login of registreer