Lichaam

'Mijn lijf doet allemaal dingen die ik niet wil'

Aniek “Ik schaam me echt dood. Ik  krijg borsten en dat wil ik helemaal nog niet! Ik ken ook echt niemand die ze al heeft. Ja, mijn zus en haar vriendinnen, maar die zijn veel ouder. Bij mijn vriendinnen zie ik echt nog niks. Ik probeer strakke shirtjes te dragen om ze een beetje plat te drukken, maar als het zo doorgaat ziet binnenkort iedereen het!

Ik ga echt niet naar mijn moeder voor een bh ofzo, dat vindt ze vast gek. En alsof je dit soort dingen met je moeder bespreekt, dacht het niet. En er zijn nog wel meer dingen die  ik echt niet snap. Als een jongen wat aan me vraagt krijg ik gelijk een rooie kop. Pfff, dan begin ik te zweten en dan weet ik meteen niet meer wat ik moet zeggen, lekker belachelijk dus. Ben wel een beetje klaar met dat hele gedoe!"

Signalen van je lichaam

In je lijf gebeurt er van alles wat je kunt voelen. Denk bijvoorbeeld aan zweten, misselijkheid en duizeligheid als je bang bent. Of, veel leuker natuurlijk, kriebels in je buik en knikkende knieën als je verliefd bent. Ook stress kun je voelen, door bijvoorbeeld hoofdpijn, buikpijn of hartkloppingen. En natuurlijk de griep, die ervoor zorgt dat je koorts krijgt, rillingen, spierpijn en hoofdpijn. 

Het zijn allemaal signalen die erbij horen. 

Maar wat gebeurt er nog meer in je lichaam? Je lichaam groeit en verandert vanaf je geboorte totdat je volwassen bent. Wil je weten wat er gebeurt met je lijf in de puberteit?

Je lichaam geeft ook signalen af als het niet goed met je gaat, zoals bijvoorbeeld stress of de griep. Wanneer je niet gezond, te weinig of teveel eet, of als je gewicht ernstig afwijkt van het gezonde, kun je ook lichamelijke klachten krijgen. Wat zijn de gevolgen van (ernstig) ondergewicht, (ernstig) overgewicht of braken?

Voor betrouwbare info en anoniem mail- of chatcontact met een arts kun je kijken op www.jouwggd.nl.


Reacties

plaats reactie
1

Hallo, ik ben 13 jaar en heb al sinds mijn 11de behoefde aan sex ik begon ook al vanaf mijn 11de mijzelf te vingeren en mastruberen ik schaam mezelf ervoor maar ik kan er niets aan doen help kan ik hier vanaf komen? En hebben jullie dat ook of juist niet en is dit wel normaal

Alvast heel bedankt, groetjes van HetMeisje

17 apr 2018, 22:04, hetMeisje
2

Hey, ik ben 12 jaar en ik heb een vraag al een jaar of een half jaar heb ik last van erge buikpijn en een paar maanden terug had ik bruin rood vloeiïg spul in mijn onderbroek het was niet echt bloed dus ik maakte me niet zorgen (heb wel al heellang maandverband voor de zekerheid) maar vandaag had ik een soort bloedspoor ofzo In mijn onderbroek betekend dat dat ik ongesteld ben of juist niet wat vriendinnen zeggen dat het op het moment dat het gebeurd erg pijn doet maar dat deed het dis niet dus ik twijfel kunnen jullie helpen?

Alvast hartelijk bedankt, groetjes van Pegacorn

17 apr 2018, 22:04, Pegacorn
3

Ik wil tips hebben volgende week vrijdag ga ik met school zwemmen maar de jongens in mijn klas hebben sixpack en ik ben echt heel dik en misschien lachen ze mij wel uit ik weeg 140 kilo

16 apr 2018, 14:04, Dikke jongen
4

Je moet gewoon afwachten ze kommen van zelf

6 apr 2018, 20:04, Schatje123
5

Ik krijg maar geen borsten. Is er iets waardoor ze gaan groeien?

6 apr 2018, 19:04, Anoxx
Er zijn 184 reacties. Klik hier om ze allemaal te bekijken.

Reageer

Wil je een bericht ontvangen als er een nieuwe reactie is?
Login of registreer