Lichaam

image

'Mijn lijf doet allemaal dingen die ik niet wil'

Aniek “Ik schaam me echt dood. Ik  krijg borsten en dat wil ik helemaal nog niet! Ik ken ook echt niemand die ze al heeft. Ja, mijn zus en haar vriendinnen, maar die zijn veel ouder. Bij mijn vriendinnen zie ik echt nog niks. Ik probeer strakke shirtjes te dragen om ze een beetje plat te drukken, maar als het zo doorgaat ziet binnenkort iedereen het!

Ik ga echt niet naar mijn moeder voor een bh ofzo, dat vindt ze vast gek. En alsof je dit soort dingen met je moeder bespreekt, dacht het niet. En er zijn nog wel meer dingen die  ik echt niet snap. Als een jongen wat aan me vraagt krijg ik gelijk een rooie kop. Pfff, dan begin ik te zweten en dan weet ik meteen niet meer wat ik moet zeggen, lekker belachelijk dus. Ben wel een beetje klaar met dat hele gedoe!"

Signalen van je lichaam

In je lijf gebeurt er van alles wat je kunt voelen. Denk bijvoorbeeld aan zweten, misselijkheid en duizeligheid als je bang bent. Of, veel leuker natuurlijk, kriebels in je buik en knikkende knieën als je verliefd bent. Ook stress kun je voelen, door bijvoorbeeld hoofdpijn, buikpijn of hartkloppingen. En natuurlijk de griep, die ervoor zorgt dat je koorts krijgt, rillingen, spierpijn en hoofdpijn. 

Het zijn allemaal signalen die erbij horen. 

Maar wat gebeurt er nog meer in je lichaam? Je lichaam groeit en verandert vanaf je geboorte totdat je volwassen bent. Wil je weten wat er gebeurt met je lijf in de puberteit?

Je lichaam geeft ook signalen af als het niet goed met je gaat, zoals bijvoorbeeld stress of de griep. Wanneer je niet gezond, te weinig of teveel eet, of als je gewicht ernstig afwijkt van het gezonde, kun je ook lichamelijke klachten krijgen. Wat zijn de gevolgen van (ernstig) ondergewicht, (ernstig) overgewicht of braken?

Voor betrouwbare info en anoniem mail- of chatcontact met een arts kun je kijken op www.jouwggd.nl.


Reacties

plaats reactie
1

Ik ben 10 en ik ben begonnen met strings dragen maar ik ben bang voor de reactie van de meiden in mijn klas met gymmen en daarom heb ik nu een string aan met een normale onder broek aan op de dag dat we doen omkleden met de gym of ik doe of ik mijn gym broek ben vergeten

31 okt 2022, 03:10, Anoniem
2

Dan word je ongesteld

20 sep 2022, 15:09, Hilda
3

Hoi ik heb een vraag
Nou ik heb gisteren wat afscheiding gevonden in mijn slipje meestal is dat wel normaal want dat heb ik weleens vaker maar in plaats van wit of geel ( als die opdroogt) was het nu een beetje bruinig. Ik ben 12 jaar bijna dertien en ik ben nog niet ongesteld geworden. Wat betekent dit?

24 aug 2022, 09:08, Anoniem
4

Hoi ik ben 13jaar Ik heb ook schaamhaar op me kut en tijdens gymen zien veel meisje heb volle bos zitten en laat mooi uit steken veel meisje zeggen er niks over

20 aug 2022, 21:08, Anoniem
5

Ik ben 12jaar ik heb ook haar op de kut bij mij kun je ook zien als ik gewoon ondergoed aan heb aan de zijkanten uit steken als ik gym heb ziet ander meisjes ook ze vragen wel waar om ik laat staan heb dikke bos ondergoed word gewoon bol heb zwart haar zitten

20 aug 2022, 09:08, Anoniem
Er zijn 224 reacties. Klik hier om ze allemaal te bekijken.

Reageer

Wil je een bericht ontvangen als er een nieuwe reactie is?
Login of registreer