Lichaam

'Mijn lijf doet allemaal dingen die ik niet wil'

Aniek “Ik schaam me echt dood. Ik  krijg borsten en dat wil ik helemaal nog niet! Ik ken ook echt niemand die ze al heeft. Ja, mijn zus en haar vriendinnen, maar die zijn veel ouder. Bij mijn vriendinnen zie ik echt nog niks. Ik probeer strakke shirtjes te dragen om ze een beetje plat te drukken, maar als het zo doorgaat ziet binnenkort iedereen het!

Ik ga echt niet naar mijn moeder voor een bh ofzo, dat vindt ze vast gek. En alsof je dit soort dingen met je moeder bespreekt, dacht het niet. En er zijn nog wel meer dingen die  ik echt niet snap. Als een jongen wat aan me vraagt krijg ik gelijk een rooie kop. Pfff, dan begin ik te zweten en dan weet ik meteen niet meer wat ik moet zeggen, lekker belachelijk dus. Ben wel een beetje klaar met dat hele gedoe!"

Signalen van je lichaam

In je lijf gebeurt er van alles wat je kunt voelen. Denk bijvoorbeeld aan zweten, misselijkheid en duizeligheid als je bang bent. Of, veel leuker natuurlijk, kriebels in je buik en knikkende knieën als je verliefd bent. Ook stress kun je voelen, door bijvoorbeeld hoofdpijn, buikpijn of hartkloppingen. En natuurlijk de griep, die ervoor zorgt dat je koorts krijgt, rillingen, spierpijn en hoofdpijn. 

Het zijn allemaal signalen die erbij horen. 

Maar wat gebeurt er nog meer in je lichaam? Je lichaam groeit en verandert vanaf je geboorte totdat je volwassen bent. Wil je weten wat er gebeurt met je lijf in de puberteit?

Je lichaam geeft ook signalen af als het niet goed met je gaat, zoals bijvoorbeeld stress of de griep. Wanneer je niet gezond, te weinig of teveel eet, of als je gewicht ernstig afwijkt van het gezonde, kun je ook lichamelijke klachten krijgen. Wat zijn de gevolgen van (ernstig) ondergewicht, (ernstig) overgewicht of braken?

Voor betrouwbare info en anoniem mail- of chatcontact met een arts kun je kijken op www.jouwggd.nl.


Reacties

plaats reactie
1

Ben ik de enige jongen die zich afvraagt hoe meisjes van mijn leeftijd eruit zien? Ik schaam me namelijk dat ik hier over na denk...help

31 okt 2017, 17:10, Geilejongenhelp
2

Hoiiii, ik ben 13 en soms als ik onder de douche sta komt dr doorzichtige gel achtig spul uit Mn vagina.
Kan iemand mij helpen en zeggen wat t is, helppppp
xxxx

20 sep 2017, 21:09, Raaaaaaarrrrr
3

nou ik heb een probleem ik heb een hle grote dikke puist zwart op mijn rug maar ik weet niet wat dat is kunnen jullie me vertellen wat ?

14 sep 2017, 09:09, ikweetniksx.
4

ik ben te dik voor mijn leeftijd
want ik weeg 46,48
en ben 12 jaar oud en ik ben 1,68 meter

5 sep 2017, 17:09, kevin
5

Ik ben 13 jaar en heb 65B af en toe B-C ligt eraan welk model.

3 sep 2017, 23:09, Meisje
Er zijn 169 reacties. Klik hier om ze allemaal te bekijken.

Reageer

Wil je een bericht ontvangen als er een nieuwe reactie is?
Login of registreer