Lichaam

'Mijn lijf doet allemaal dingen die ik niet wil'

Aniek “Ik schaam me echt dood. Ik  krijg borsten en dat wil ik helemaal nog niet! Ik ken ook echt niemand die ze al heeft. Ja, mijn zus en haar vriendinnen, maar die zijn veel ouder. Bij mijn vriendinnen zie ik echt nog niks. Ik probeer strakke shirtjes te dragen om ze een beetje plat te drukken, maar als het zo doorgaat ziet binnenkort iedereen het!

Ik ga echt niet naar mijn moeder voor een bh ofzo, dat vindt ze vast gek. En alsof je dit soort dingen met je moeder bespreekt, dacht het niet. En er zijn nog wel meer dingen die  ik echt niet snap. Als een jongen wat aan me vraagt krijg ik gelijk een rooie kop. Pfff, dan begin ik te zweten en dan weet ik meteen niet meer wat ik moet zeggen, lekker belachelijk dus. Ben wel een beetje klaar met dat hele gedoe!"

Signalen van je lichaam

In je lijf gebeurt er van alles wat je kunt voelen. Denk bijvoorbeeld aan zweten, misselijkheid en duizeligheid als je bang bent. Of, veel leuker natuurlijk, kriebels in je buik en knikkende knieën als je verliefd bent. Ook stress kun je voelen, door bijvoorbeeld hoofdpijn, buikpijn of hartkloppingen. En natuurlijk de griep, die ervoor zorgt dat je koorts krijgt, rillingen, spierpijn en hoofdpijn. 

Het zijn allemaal signalen die erbij horen. 

Maar wat gebeurt er nog meer in je lichaam? Je lichaam groeit en verandert vanaf je geboorte totdat je volwassen bent. Wil je weten wat er gebeurt met je lijf in de puberteit?

Je lichaam geeft ook signalen af als het niet goed met je gaat, zoals bijvoorbeeld stress of de griep. Wanneer je niet gezond, te weinig of teveel eet, of als je gewicht ernstig afwijkt van het gezonde, kun je ook lichamelijke klachten krijgen. Wat zijn de gevolgen van (ernstig) ondergewicht, (ernstig) overgewicht of braken?

Voor betrouwbare info en anoniem mail- of chatcontact met een arts kun je kijken op www.jouwggd.nl.


Reacties

plaats reactie
1

ik ben 12 jaar. en ik had wat meegemaakt. ik had een maand geleden opeens wat bruins in mijn onderbroek een hele erge bijkpijn. dat was 2 dagen achterelkaar. paar dagen geleden had ik het weer maar dat was 1 keer. dus ik weet niet of ik nou ongesteld ben of niet. kunnen jullie mij alsjeblieft helpen?

groetjes, hoiikbenhet

16 okt 2018, 06:10, hoiikbenhet
2

Ik ben 13 en ik heb laatst met een vriend een spel gedaan dat je naakt ging maar je had dan wel een deken maar we hebben uitijndelink
Hebben we gemastruubeert wel dat ik het bij mezelf dee maar ik ben bang dat ik het te vroeg hen gedaan

24 sep 2018, 23:09, Onzeker meisje
3

Hoi ik ben 14 en ben laat in pubertijd en nog niet ongesteld ooit geweest iknow haha ik heb nu cup maat aa70 en heb al 1.5 jaar schaamhaar ofz ook afentoe pukkels en ik ben al 1.75 dus ben ook nog in groeispurt of al klaar idk. Haha mr ik ben de laatste tijd beetje chagarijnig en word snel boos en emotioneel, maar ik ga over een week op vakantie dus ik denk dat ik eerste keer ongesteld word op vakantie en dat is hee genant!! Help wat moet ikdien en hoe kom iker achter

20 jul 2018, 14:07, Iemand
4

Wanneer word ik nou ongesteld? Wanneer krijg ik nou borsten? Meisjes jullie lichaam is ermee bezig. Wees nou niet zo onzeker! Sommige krijgen het later dan andere en sommige krijgen het eerder. Er is geen manier om het te veranderen het is hoe het is! . Als je onzeker bent denk dan na , wat kan ik doen? Precies niks. Heb geduld uiteindelijk loont het.

4 jul 2018, 19:07, KoalaKmala
5

heey, vrijdag ging ik naar de stad om wat kleren te kopen. Nou was ik in een paskamer gegaan om te kijken of een broek mij pastte en toen zag ik dat mn onderbroek bruin was. de volgende dag was hij weer bruin enzovoorts. gister(dinsdag) ging ik naar de wc en zag ik wat rood slijm uit me komen. toen ik vandaag naar de wc ging zag ik het weer. Ben ik ongesteld? (normaal heb ik altijd witte afscheiding, nu is het bruin) Heb vandaag ook wel een klein beetje buik/hoofdpijn

27 jun 2018, 14:06, intrestedmeisje
Er zijn 195 reacties. Klik hier om ze allemaal te bekijken.

Reageer

Wil je een bericht ontvangen als er een nieuwe reactie is?
Login of registreer