Lichaam

image

'Mijn lijf doet allemaal dingen die ik niet wil'

Aniek “Ik schaam me echt dood. Ik  krijg borsten en dat wil ik helemaal nog niet! Ik ken ook echt niemand die ze al heeft. Ja, mijn zus en haar vriendinnen, maar die zijn veel ouder. Bij mijn vriendinnen zie ik echt nog niks. Ik probeer strakke shirtjes te dragen om ze een beetje plat te drukken, maar als het zo doorgaat ziet binnenkort iedereen het!

Ik ga echt niet naar mijn moeder voor een bh ofzo, dat vindt ze vast gek. En alsof je dit soort dingen met je moeder bespreekt, dacht het niet. En er zijn nog wel meer dingen die  ik echt niet snap. Als een jongen wat aan me vraagt krijg ik gelijk een rooie kop. Pfff, dan begin ik te zweten en dan weet ik meteen niet meer wat ik moet zeggen, lekker belachelijk dus. Ben wel een beetje klaar met dat hele gedoe!"

Signalen van je lichaam

In je lijf gebeurt er van alles wat je kunt voelen. Denk bijvoorbeeld aan zweten, misselijkheid en duizeligheid als je bang bent. Of, veel leuker natuurlijk, kriebels in je buik en knikkende knieën als je verliefd bent. Ook stress kun je voelen, door bijvoorbeeld hoofdpijn, buikpijn of hartkloppingen. En natuurlijk de griep, die ervoor zorgt dat je koorts krijgt, rillingen, spierpijn en hoofdpijn. 

Het zijn allemaal signalen die erbij horen. 

Maar wat gebeurt er nog meer in je lichaam? Je lichaam groeit en verandert vanaf je geboorte totdat je volwassen bent. Wil je weten wat er gebeurt met je lijf in de puberteit?

Je lichaam geeft ook signalen af als het niet goed met je gaat, zoals bijvoorbeeld stress of de griep. Wanneer je niet gezond, te weinig of teveel eet, of als je gewicht ernstig afwijkt van het gezonde, kun je ook lichamelijke klachten krijgen. Wat zijn de gevolgen van (ernstig) ondergewicht, (ernstig) overgewicht of braken?

Voor betrouwbare info en anoniem mail- of chatcontact met een arts kun je kijken op www.jouwggd.nl.


Reacties

plaats reactie
1

hey ik probeer al een paar keer een tampon in te brengen als ik ongesteld ben maar het lukt me echt niet… het is net of er een steen in m’n vagina zit die m’n tampon en vinger tegenhoud. ik heb al veel dingen opgezocht en filmpjes gezien maar kom er echt niet uit. iemand tips of weet wat ik moet doen?

18 jan 2022, 22:01, heyhoi
2

Hoi, Mijn naam is Andy, en ik struggel met mijn eigen zelfvertrouwen. Ik vind me vaak op sommige momenten echt enorm dik, terwijl ik dat nooit ben geweest. Ik ben 1.75 en weeg 61 kilo, Ik heb een moeilijk zelfvertrouwen, En ik vraag me af. Is dit echt ondergewicht, of een mentale factor als iemand me kan helpen, laat alsjeblieft een reactie achter.

-Groetjes,
Andy,

12 sep 2021, 12:09, andydonovan126@gmail.com
3

Hoihoi
Ik ben 11 en ik draag cup 65aa en ik zit in groep 7 tips voor grotere tietiesss? mijn vriendin heeft ze ook best erg maar zij schaamt zich ervoor

22 jul 2021, 09:07, Meisjemetkleinetietjes
4

Hey ik zou juist graag grotere willen want er zijn ook van die kinderen die dan zeggen van jij hebt niks en dat is ook vervelend
Ik ben trouwens 11
1.60 lang en cup 65aa ik zit in groep 8

17 mei 2021, 12:05, 5
5

Hey, ik ben 11 jaar en mijn vriendinnen hebben allemaal al borstgroei en ze pesten me vaak en zeggen dat ik een plank ben, dus heeft iemand tips om mijn borsten te laten groeien?

15 mei 2021, 15:05, yana011
Er zijn 213 reacties. Klik hier om ze allemaal te bekijken.

Reageer

Wil je een bericht ontvangen als er een nieuwe reactie is?
Login of registreer