Somberheid

Somberheid

Iedereen heeft wel eens een dip. Alles lijkt even tegen te zitten. Je vriendje heeft het uitgemaakt, je hebt geen zin in andere mensen en kunt even niet genieten van leuke dingen.

Hoe je je voelt is voor iedereen anders. De ene persoon is alleen wat minder vrolijk, een ander voelt zich ellendig, trekt het liefst de dekens over zijn hoofd en blijft in bed liggen. Jongeren voelen zich soms anders somber dan volwassenen. Volwassenen kunnen zich somber voelen terwijl een jongere zich misschien eerder geïrriteerd voelt.

Meestal trekt dit gevoel gelukkig vanzelf weer weg, zonder dat je daar echt iets voor hoeft te doen. Pubers hebben sowieso wel eens een flinke baaldag omdat zij in hun stemming meer pieken en dalen hebben. Dat hoort erbij.

Als het langer duurt

Soms gaat het rotgevoel niet over en duurt het langer dan een paar weken. Je zit niet lekker in je vel en weet niet goed hoe je hier weer uit moet komen.

Je voelt je ellendig

Daar zit je dan, je voelt je rot en je vraagt je af wat er nou met je aan de hand is. Als je somber bent kun je last hebben van een heleboel symptomen zonder dat je door hebt waar het nu precies mee te maken heeft. Check de symptomen die kunnen horen bij somberheid.

Oorzaken

Somberheid kan zomaar komen zonder dat je precies weet waarom. Het kan ook zijn dat er wel een oorzaak is waarom je je zo voelt. Meerdere factoren kunnen een rol spelen en dat kan voor iedere persoon weer anders zijn. Je kunt dus niet altijd zomaar aanwijzen waardoor dit ontstaat.

Factoren die een rol kunnen spelen:

  • Er gebeurt iets in je leven waar je veel last van hebt, bijvoorbeeld een scheiding van je ouders.
  • Een depressie kan erfelijk zijn, het kan in je familie voorkomen.
  • Je wilt alles perfect doen en legt de lat te hoog voor jezelf, ook al weet je dat het niet haalbaar is wat je van jezelf verwacht.

Je wilt er graag vanaf

Aan de buitenkant kun je het meestal niet zien als je je zich rot voelt. Anderen zullen er dan ook niet snel naar vragen. Dat maakt het vaak lastig om erover te praten en kan ervoor zorgen dat je je eenzaam voelt. Dat helpt je niet om uit je dip te komen.

Vaak zul je proberen om van dit rotgevoel af te komen. Iedereen doet dit op zijn eigen manier. Wat veel voorkomt is dat mensen proberen hun rotgevoel ‘weg te eten’. Mensen zijn geneigd iets te  omdat je je vaak na het eten schuldig voelt. Op de lange termijn los je je problemen er niet mee op, je drukt je nare gevoelens alleen even weg.

Wat helpt wel?

Je kunt er natuurlijk niets aan doen dat je je zo voelt, je kiest er niet voor. Wat je wel kunt doen is er actief mee aan de slag gaan om je weer beter te voelen. Juist mensen die depressief zijn hebben de neiging om te vermijden wat ze lastig vinden. Ze kijken naar wat niet lukt en voelen zich vaak schuldig. Dus, aan de slag met de tips & tricks!

Als je somber blijft en het niet over gaat

Maak je je zorgen of heb je vragen?  Stuur een bericht aan onze deskundigen. Wil je er met andere jongeren over praten? Ga dan naar het forum. Je kunt ook terecht op de volgende websites:

www.gripopjedip.nl
Een website voor jongeren tussen de 16 en 25 jaar, die al een tijdje niet zo lekker in hun vel zitten of soms net even iets teveel hebben meegemaakt. Je kunt informatie lezen, mailen met een deskundige, of een online cursus volgen.

www.pratenonline.nl
Een website voor jongeren tussen de 12 een 23 jaar. Je kunt informatie lezen, chatten met een deskundige, er is een forum en je kunt een zelftest doen.

www.zwaarweer.nl
Een site voor jongeren die het verschil willen weten tussen een dipje en een depressie. Je kunt een test doen en mailen of chatten met medewerkers.


Meer informatie


Reacties

plaats reactie
1

ik voel me ook niet zo lekker mijn ouders doen mij de hele tijd comanderen en als ik iets dan niet wil doen worden ze boos en pakken ze me arm en dan wordt ik zo bang dat ik het toch maar doe nadat ik dat het gedaan ren ik altijd heel snel weg van hun want dan hoef ik ze even niet meer te zien omdat ik bang ben dat ze me uit gaan lachen ik heb dit ongeveer minimaal 2 keer in de week en ik wil dat het gwn net zoals vroeger wordt toen het nog helemaal niet zo was maar dat kan niet meer alles is veranderd en ik vind het echt niet leuk ik probeer altijd met mn denkbeeldige 'mama' te praten en dan gaat het altijd wel beter maar dat is natuurlijk super raar zo'n denkbeeldige 'mama' ik hoop dat mensen tips voor me hebben <3

11 sep 2016, 11:09, marieke (13)
2

Jjaj

4 jan 2016, 16:01, Zia
3

Ik ben de laatste tijd zo depri, ik voel me duf. Ik heb geen vrienden meer. Mijn bff negeert me heel erg. Ik wil niet meer verder met leven. Ik wil gewoon nieuwe vrienden hebben. Ik wil gewoon verder kunnen met mijn leven.

16 nov 2015, 12:11, Goldie
4

Mijn vriendje is sinds kort depressie vastgesteld. Ik wil hem zo goed mogelijk helpen maar ik heb geen idee hoe. Is er hiwiemand die er zelf last van heeft die kan vertellen wat ie zelf fijn vindt. Misschien helpt dat dan ook bij hem.

16 feb 2015, 01:02, someone
5

Heei. ik zit soms ook in een down momentje en dat elke keer om een verschillen de reden!. de ene keer omdat ik gewoon heel chagerijnig ben en wel om alles kan huilen! maar soms ook omdat mijn vader heeft sinds vorg jaar ms. dat is een spierziekte en daarvan kun je in een roelstoel belanden en zelfs overlijden. soms moet ik daar aan denken en dan ben ik erg somber. maar dan probeer ik gewoon positief te denken en dat helpt meestal wel. ik zit erg vaak allen op me kamer en af en toe helpt een potje huilen heel erg dat lucht echt op. xxxx

18 apr 2014, 16:04, Alicia
Er zijn 9 reacties. Klik hier om ze allemaal te bekijken.

Reageer

Wil je een bericht ontvangen als er een nieuwe reactie is?
Login of registreer