Bijna alles over eten, gewicht en uiterlijk

Perfectionisme

“Wie kan mij vertellen hoe ik perfect word?”

Dat is een hele goede vraag. Je zult als eerste moeten bedenken wat perfectie is voor jou. Hoe moet je je gedragen of eruit zien? En denken je vriendinnen daar net zo over? 

Als je daar een antwoord op hebt gevonden probeer dan eens te bedenken waarom je graag perfect wilt zijn en of dit ook kan. Ken jij mensen die perfect zijn? 

De voordelen van perfectionisme

Het heeft natuurlijk positieve kanten om perfectionistisch te zijn. Je zult je altijd voor 100% inzetten om je doel te halen en zult niet snel opgeven. Je inzet zal gezien worden door andere mensen die je daarvoor complimenten zullen geven. Alleen…toch is er ook een ‘ja maar’, dat hoort tenslotte bij perfectionisme.

De nadelen van perfectionisme

Zelf ben je niet snel tevreden te stellen, het is tenslotte nooit goed genoeg. Je voelt altijd de druk om te presteren. Je zult bang zijn om te falen en daarom ga je liever situaties uit de weg. Je kunt je ook minderwaardig voelen omdat je het gevoel hebt dat niks lukt.

Is dan niemand perfect?

En dat maakt het dus ook zo lastig om perfect te worden. Want al doe je nog zo je best, voor een perfectionist zal het nooit goed genoeg zijn. Je zult altijd weer dingen ontdekken waar je nog ontevreden over bent. Iedereen maakt fouten. De meningen over wat perfect is zijn verdeeld. Wat de een bijvoorbeeld mooi vindt, vindt de ander niet mooi en ga zo maar door. Dus nee sorry, niemand kan perfect zijn en jij dus ook niet.

Wat kun je wel doen

Je zult je allereerst moeten realiseren dat je niet perfect kunt zijn. Je moet bekijken of dat wat je wilt ook haalbaar is. Misschien moet je je verwachtingen bijstellen. Bedenk dat het niet erg is om fouten te maken! Kijk maar eens naar de mensen om je heen, die maken ook fouten en zijn niet perfect.

Herkenbaar?

Herken je dit? En lukt het je zelf niet je perfectionisme in de hand te houden? Of heb je een andere vraag? Mail of chat dan met onze deskundigen. Wil je er met andere jongeren over praten? Ga dan naar het forum.


Meer informatie


plaats reactie

Reacties

1

ik herken dit heel goed, ik kan moeilijk keuzes maken, omdat ik moeilijk iets kan loslaten, waardoor ik altijd ontevreden ben

15 sep 2011, 20:09, prestatiekippetje
2

Perfect zijn is fouten maken en daarvan leren.

Een van de meest gemaakte fouten? :
-Zelf alles willen doen.

28 sep 2011, 13:09, deMeestPerfecteMens
3

Ik ben gewoon een mislukte perfectionist,
ik wil alles goed doen maar dat lukt gewoon NIET, en daar raak ik soms erg gestrest van.. tips? Xxx

15 dec 2011, 19:12, Nicole
4

Ook ik ben een perfectionist. En dat hoor ik van echt heelveel kanten! Aan de ene kant best fijn want je haalt vaak goede cijfers op school. Maar aan de andere kant sloopt je het toch langzaam wel een beetje. Je bent zo lang met huiswerk bijvoorbeeld bezig. Alles moet tot in de puntjes goed zijn. En als het niet lukt , voel je je zelf gelijk een mislukkeling..
Het zelfde is met eten. Als je iets probeert vol te houden als perfectionist en het lukt, moet er altijd nog een stapje boven op. Lukt het niet, dan komt het dubbel zo hard aan en word het dubbel zo erg en neem je dubbel harde maatregelen om het wel te halen
Ik moet het zelf ook nog gaan snappen, maar volgens mij kan je gewoon niet perfect zijn..

18 feb 2012, 15:02, kwip1
5

als ik iets doe, wil ik dat het helemaal perfect word, als dat niet zo is, ga ik mezelf pijn doen, snijden, 1x gebrand en gewoon keihard knijpen en die dingen,

24 feb 2012, 14:02, een meisje dat niet wil stoppen met snijden,
6

Best meisje dat niet wil stoppen met snijden,

Het klinkt alsof jij best in een moeilijke situatie zit! Wat vervelend om te horen dat je jezelf pijn doet, als iets niet helemaal perfect wordt.
Ik hoop dat de tips van de website en van anderen je verder helpen.
Wanneer je eens wilt praten met een deskundige, ben je welkom om te mailen of te komen chatten! Dit kan iedere werkdag en anoniem. Sterkte!

28 feb 2012, 17:02, moderator
7

Ik wil ook alles goed proberen te doen maar ik weet niet wat ik moet doen?

3 mrt 2013, 17:03, Onbekende
8

Perfectionistisch zijn is verschrikkelijk! Ik verlang naar een perfect lichaam maar ik weet dat het me nooit zal lukken... Daar word ik zo somber van dat ik momenteel heel erg met mezelf in de knoop zit.

17 mrt 2013, 12:03, elena.1998
9

ik wil graag perfectionistisch zijn ik ben namelijk precies het tegen over gestelde

27 sep 2013, 20:09, Carrie
10

Perfectionistisch zijn is verschrikkelijk, ik wil alles goed doen en ben zo vreselijk snel gestrest. Als ik mijn huiswerk niet goed ken kan ik wel huilen en ik wil een 10. Andere dingen komen op de 2e plek, dan doe ik dat niet goed en baal ik weer enorm. Als ik stress krijg knijp ik mezelf of bijt ik mezelf, niet zo erg als bij een meisje dat niet wil stoppen met snijden, maar om aan iets anders te denken. Het is irritant en ik word erg vreselijk moe van. Hoe stop je perfectionisme?

5 okt 2013, 17:10, Wie??
11

Ik herken dit bij me zelf ook!
Ik word zelf soms bang dat ik ook perfectionist ben.
Aan gezien ik altijd "het perfecte lichaam wil hebben" en
De "perfecte cijfers" wil halen.
Zelf sport ik nu elke dag om gewoon "het perfecte lichaam" te hebben.Eten doe ik gewoon nog normaal.Omdat ik weet dat je juist kan aan komen als je te weinig eet.

7 feb 2014, 21:02, A Girl
12

Ik ben eigenlijk in alles perfect :( als ik een liedje schrijf en hij is af, dan is het nog niet goed en hetzelfde met tekenen. Sinds een tijdje heb ik dat ook met afvallen. Het is gewoon niet goed genoeg :(

12 okt 2014, 12:10, HelpMePlease
13

ik heb altijd last van dwanggedachtes en dat is heel irritant want ik moet alles herhalen en alles moet perfect staan en elke dag moet ik hetzelfde doen en ik kan er niet zomaar mee stoppen omdat ik bang ben

20 jun 2015, 16:06, raarkindannoniem

Reageer

Wil je een bericht ontvangen als er een nieuwe reactie is?
Login of registreer


close