Perfectionisme

“Wie kan mij vertellen hoe ik perfect word?”

Dat is een hele goede vraag. Je zult als eerste moeten bedenken wat perfectie is voor jou. Hoe moet je je gedragen of eruit zien? En denken je vriendinnen daar net zo over? 

Als je daar een antwoord op hebt gevonden probeer dan eens te bedenken waarom je graag perfect wilt zijn en of dit ook kan. Ken jij mensen die perfect zijn? 

De voordelen van perfectionisme

Het heeft natuurlijk positieve kanten om perfectionistisch te zijn. Je zult je altijd voor 100% inzetten om je doel te halen en zult niet snel opgeven. Je inzet zal gezien worden door andere mensen die je daarvoor complimenten zullen geven. Alleen…toch is er ook een ‘ja maar’, dat hoort tenslotte bij perfectionisme.

De nadelen van perfectionisme

Zelf ben je niet snel tevreden te stellen, het is tenslotte nooit goed genoeg. Je voelt altijd de druk om te presteren. Je zult bang zijn om te falen en daarom ga je liever situaties uit de weg. Je kunt je ook minderwaardig voelen omdat je het gevoel hebt dat niks lukt.

Is dan niemand perfect?

En dat maakt het dus ook zo lastig om perfect te worden. Want al doe je nog zo je best, voor een perfectionist zal het nooit goed genoeg zijn. Je zult altijd weer dingen ontdekken waar je nog ontevreden over bent. Iedereen maakt fouten. De meningen over wat perfect is zijn verdeeld. Wat de een bijvoorbeeld mooi vindt, vindt de ander niet mooi en ga zo maar door. Dus nee sorry, niemand kan perfect zijn en jij dus ook niet.

Wat kun je wel doen

Je zult je allereerst moeten realiseren dat je niet perfect kunt zijn. Je moet bekijken of dat wat je wilt ook haalbaar is. Misschien moet je je verwachtingen bijstellen. Bedenk dat het niet erg is om fouten te maken! Kijk maar eens naar de mensen om je heen, die maken ook fouten en zijn niet perfect.

Herkenbaar?

Herken je dit? En lukt het je zelf niet je perfectionisme in de hand te houden? Of heb je een andere vraag? Stuur een bericht aan onze deskundigen. Wil je er met andere jongeren over praten? Ga dan naar het forum.


Meer informatie


Reacties

plaats reactie
1

ik heb altijd last van dwanggedachtes en dat is heel irritant want ik moet alles herhalen en alles moet perfect staan en elke dag moet ik hetzelfde doen en ik kan er niet zomaar mee stoppen omdat ik bang ben

20 jun 2015, 16:06, raarkindannoniem
2

Ik ben eigenlijk in alles perfect :( als ik een liedje schrijf en hij is af, dan is het nog niet goed en hetzelfde met tekenen. Sinds een tijdje heb ik dat ook met afvallen. Het is gewoon niet goed genoeg :(

12 okt 2014, 12:10, HelpMePlease
3

Ik herken dit bij me zelf ook!
Ik word zelf soms bang dat ik ook perfectionist ben.
Aan gezien ik altijd "het perfecte lichaam wil hebben" en
De "perfecte cijfers" wil halen.
Zelf sport ik nu elke dag om gewoon "het perfecte lichaam" te hebben.Eten doe ik gewoon nog normaal.Omdat ik weet dat je juist kan aan komen als je te weinig eet.

7 feb 2014, 21:02, A Girl
4

Perfectionistisch zijn is verschrikkelijk, ik wil alles goed doen en ben zo vreselijk snel gestrest. Als ik mijn huiswerk niet goed ken kan ik wel huilen en ik wil een 10. Andere dingen komen op de 2e plek, dan doe ik dat niet goed en baal ik weer enorm. Als ik stress krijg knijp ik mezelf of bijt ik mezelf, niet zo erg als bij een meisje dat niet wil stoppen met snijden, maar om aan iets anders te denken. Het is irritant en ik word erg vreselijk moe van. Hoe stop je perfectionisme?

5 okt 2013, 17:10, Wie??
5

ik wil graag perfectionistisch zijn ik ben namelijk precies het tegen over gestelde

27 sep 2013, 20:09, Carrie
Er zijn 13 reacties. Klik hier om ze allemaal te bekijken.

Reageer

Wil je een bericht ontvangen als er een nieuwe reactie is?
Login of registreer