Eten

"Ik wil zelf bepalen wat ik eet"

Maaike, 15 jaar: “Mijn moeder begon er gister alwéér over: 'Maaike, je eet niet gezond én niet genoeg.' Dat gezeur altijd over gezond eten! Echt al mijn vriendinnen vinden het heel normaal wat ik doe, maar zij natuurlijk weer niet. Ze doet net alsof ik niet kan bepalen wat goed voor me is.

En appels eten is toch heel gezond? Nou dan. Ik zie het probleem niet. Ik eet zo veel mogelijk fruit en helemaal geen snoep of andere slechte dingen. En ook weinig vet natuurlijk. Want dat is  ook alleen maar slecht voor je. Dus ja, als zij dan 's avonds met een vette schnitzel aankomt, word ik daar niet vrolijk van. 

Ja, oké... heel af en toe eet ik een zak chips. Maar als ik die op heb, voel ik me meteen slecht en dik. En dat heb ik eigenlijk ook als ik verplicht die schnitzel op moeten eten.  En dat is toch niet wat een moeder wil? Die wil toch vooral dat haar kind gelukkig is? En dat ben ik ook; als ik maar op mijn eigen manier kan eten”.

 

Dit zegt de deskundige

Appels zijn gezond, dat klopt. Maar alleen wanneer die appel onderdeel is van een gevarieerd eetpatroon. Als je namelijk de hele dag door alleen maar appels eet, mis je een heleboel belangrijke voedingsstoffen die je echt nodig hebt. Hetzelfde geldt eigenlijk voor een koekje of chips. Een koekje is niet ongezond, als je maar zorgt dat je verder ook alle belangrijke voedingsstoffen binnenkrijgt en er natuurlijk niet teveel van eet.

Sommige jongeren hebben problemen met eten. Ze proberen bijvoorbeeld in korte tijd veel af te vallen. Ze doen dit dan door bijvoorbeeld heel weinig te eten of door na het eten te braken. Dat is niet gezond, maar voor deze jongeren is het heel moeilijk hier mee op te houden. Het kan namelijk erg fijn kan voelen als je merkt dat je afvalt en dat maakt stoppen moeilijk.

Lees verder:

Graag gezond! Over een gezonde leefstijl

Problemen met eten Wanneer heb je een probleem met eten?

Lichamelijke gevolgen De gevaren van ernstig onder- of overgewicht, of op een ongezonde manier proberen gewicht te verliezen

Eetprobleem of eetstoornis? Kenmerken en soorten eetstoornissen

 


Reacties

plaats reactie
1

ik vind het heerlijk om fit te zijn. Dus ik eet elke ochtend Spaanse wrap.

12 jun 2020, 17:06, digitalwaiter
2

Hoi allemaal, Ik vroeger vond ik mijzelf dik, maar door jullie niet meer ik ben 13, 168 cm en 58 kilo! vroeger toen ik 11 was was ik 76 kilo!
Ik hou nu veel meer van mijzelf!

15 sep 2019, 15:09, Mooi_SterkGezondMeisje23
3

Ik eet gewoon gezond! ik eet 2 stukken fruit per dag en drink 1 kop melk perdag, Drink 3,5 liter water eetelke dag als ontbijt eet ik yogurt met crusli, ik eet als lunch een zelfgemaakte fruit of groente salade en eet als avond eten verschillend! ik eet zoals het van de schaal van vijf moet!
ik jog met mijn hond in de ochtend 30 minuten en ook in de middag en avond 30 minuten! #EetGezond #Behealthy

15 sep 2019, 10:09, Mooi_SterkGezondMeisje23
4

Ik vind het heerlijk om dik te zijn
Maar bij gym lachen ze mij uit om dat ik dik ben ik kan niet sporten ik eet heelveel chocolade repen en drink alleen maar cola

4 feb 2019, 14:02, Dikke
5

Hoi allemaal, Ik ben een meisje van 12 jaar 57, 4 kilo en 1.59 en mijn boven lichaam is erg licht en mijn buik ook die is ook dun maar waar ik me zorgen om maak is mijn onderlichaam mijn kont lijkt haast ontploft en daardoor lijk ik dikker als ik t- shirts draag of truien en mijn benen zijn ook dik en ik schaam me kapot er voor ik ben ECHT HEEL onzeker al 6 jaar en al mijn vriendinnen zijn super mooi en hebben een mooi lichaam wat moet ik doen naar een diatiste hoe je dat ook schrijft of gewoon sporten terwijl ik heel goed beweeg en sport MAAR mijn KONT is echt veeel te dik en blubberig :( dat klinkt zo gek maar t is zo please help me en reageer

20 jun 2018, 21:06, Meisje met een dikke kont
Er zijn 88 reacties. Klik hier om ze allemaal te bekijken.

Reageer

Wil je een bericht ontvangen als er een nieuwe reactie is?
Login of registreer