Eten

image

"Ik wil zelf bepalen wat ik eet"

Maaike, 15 jaar: “Mijn moeder begon er gister alwéér over: 'Maaike, je eet niet gezond én niet genoeg.' Dat gezeur altijd over gezond eten! Echt al mijn vriendinnen vinden het heel normaal wat ik doe, maar zij natuurlijk weer niet. Ze doet net alsof ik niet kan bepalen wat goed voor me is.

En appels eten is toch heel gezond? Nou dan. Ik zie het probleem niet. Ik eet zo veel mogelijk fruit en helemaal geen snoep of andere slechte dingen. En ook weinig vet natuurlijk. Want dat is  ook alleen maar slecht voor je. Dus ja, als zij dan 's avonds met een vette schnitzel aankomt, word ik daar niet vrolijk van. 

Ja, oké... heel af en toe eet ik een zak chips. Maar als ik die op heb, voel ik me meteen slecht en dik. En dat heb ik eigenlijk ook als ik verplicht die schnitzel op moeten eten.  En dat is toch niet wat een moeder wil? Die wil toch vooral dat haar kind gelukkig is? En dat ben ik ook; als ik maar op mijn eigen manier kan eten”.

Dit zegt de deskundige

Appels zijn gezond, dat klopt. Maar alleen wanneer die appel onderdeel is van een gevarieerd eetpatroon. Als je namelijk de hele dag door alleen maar appels eet, mis je een heleboel belangrijke voedingsstoffen die je echt nodig hebt. Hetzelfde geldt eigenlijk voor een koekje of chips. Een koekje is niet ongezond, als je maar zorgt dat je verder ook alle belangrijke voedingsstoffen binnenkrijgt en er natuurlijk niet teveel van eet.

Sommige jongeren hebben problemen met eten. Ze proberen bijvoorbeeld in korte tijd veel af te vallen. Ze doen dit dan door bijvoorbeeld heel weinig te eten of door na het eten te braken. Dat is niet gezond, maar voor deze jongeren is het heel moeilijk hier mee op te houden. Het kan namelijk erg fijn kan voelen als je merkt dat je afvalt en dat maakt stoppen moeilijk.

Lees verder:

Graag gezond! Over een gezonde leefstijl

Problemen met eten Wanneer heb je een probleem met eten?

Lichamelijke gevolgen De gevaren van ernstig onder- of overgewicht, of op een ongezonde manier proberen gewicht te verliezen

Eetprobleem of eetstoornis? Kenmerken en soorten eetstoornissen


Reacties

plaats reactie
1

Ik ben begonnen met calorieentellen omdat ik minder wou eten. Dit is uit de hand gelopen en het begon een obsessie te worden. Inmiddels ben ik meerdere keren door verwezen en nu heb ik net een eerste gesprek met een dieetiste gehad. Zij zei dat ik mijn calorieenteller moest verwijderen. Dit heb ik gedaan maar het voelt nu alsof ik alle controle kwijt ben. Ik ben bang voor eetbuien omdat ik die in het verleden ook gehad heb en mijn mentale hongergevoel is heel sterk terwijl ik wel 'genoeg' gegeten heb. Hoe moet ik hiermee om gaan??!

25 sep 2021, 18:09, rxth
2

Hoi! Ik voel me echt super dik 🥺 Ik ben 11 jaar, 162 cm en 52,5 kg is dit gezond? Ik zit op crossfit en eet ook gezond is dit goed ?

15 sep 2021, 14:09, Tessa
3

Met annelies ik pen boos 27 jaar ik wil afvallen luk niet

24 jul 2020, 10:07, Annelies
4

ik vind het heerlijk om fit te zijn. Dus ik eet elke ochtend Spaanse wrap.

12 jun 2020, 17:06, digitalwaiter
5

Hoi allemaal, Ik vroeger vond ik mijzelf dik, maar door jullie niet meer ik ben 13, 168 cm en 58 kilo! vroeger toen ik 11 was was ik 76 kilo!
Ik hou nu veel meer van mijzelf!

15 sep 2019, 15:09, Mooi_SterkGezondMeisje23
Er zijn 91 reacties. Klik hier om ze allemaal te bekijken.

Reageer

Wil je een bericht ontvangen als er een nieuwe reactie is?
Login of registreer