Eten

"Ik wil zelf bepalen wat ik eet"

Maaike, 15 jaar: “Mijn moeder begon er gister alwéér over: 'Maaike, je eet niet gezond én niet genoeg.' Dat gezeur altijd over gezond eten! Echt al mijn vriendinnen vinden het heel normaal wat ik doe, maar zij natuurlijk weer niet. Ze doet net alsof ik niet kan bepalen wat goed voor me is.

En appels eten is toch heel gezond? Nou dan. Ik zie het probleem niet. Ik eet zo veel mogelijk fruit en helemaal geen snoep of andere slechte dingen. En ook weinig vet natuurlijk. Want dat is  ook alleen maar slecht voor je. Dus ja, als zij dan 's avonds met een vette schnitzel aankomt, word ik daar niet vrolijk van. 

Ja, oké... heel af en toe eet ik een zak chips. Maar als ik die op heb, voel ik me meteen slecht en dik. En dat heb ik eigenlijk ook als ik verplicht die schnitzel op moeten eten.  En dat is toch niet wat een moeder wil? Die wil toch vooral dat haar kind gelukkig is? En dat ben ik ook; als ik maar op mijn eigen manier kan eten”.

 

Dit zegt de deskundige

Appels zijn gezond, dat klopt. Maar alleen wanneer die appel onderdeel is van een gevarieerd eetpatroon. Als je namelijk de hele dag door alleen maar appels eet, mis je een heleboel belangrijke voedingsstoffen die je echt nodig hebt. Hetzelfde geldt eigenlijk voor een koekje of chips. Een koekje is niet ongezond, als je maar zorgt dat je verder ook alle belangrijke voedingsstoffen binnenkrijgt en er natuurlijk niet teveel van eet.

Sommige jongeren hebben problemen met eten. Ze proberen bijvoorbeeld in korte tijd veel af te vallen. Ze doen dit dan door bijvoorbeeld heel weinig te eten of door na het eten te braken. Dat is niet gezond, maar voor deze jongeren is het heel moeilijk hier mee op te houden. Het kan namelijk erg fijn kan voelen als je merkt dat je afvalt en dat maakt stoppen moeilijk.

Lees verder:

Graag gezond! Over een gezonde leefstijl

Problemen met eten Wanneer heb je een probleem met eten?

Lichamelijke gevolgen De gevaren van ernstig onder- of overgewicht, of op een ongezonde manier proberen gewicht te verliezen

Eetprobleem of eetstoornis? Kenmerken en soorten eetstoornissen

 


Reacties

plaats reactie
1

Ik ben 180 kilo ik eet dag en nacht chocolade repen 125

28 jun 2017, 21:06, Vetzak
2

vijf kilo om een perfecht de meeste hebben 2 kilo ondergewich maar mooi hoor

24 mei 2017, 14:05, laura xxxxx
3

En het leven gaat niet alleen maar om afvallen, hou op en doe niet naar je gemenen hooft luisteren. Luister alleen naar je lieve hooft en hou van jezelf iedereen heeft iets moois

30 apr 2017, 19:04, Eva
4

Lieve kijkers, denk positief over jezelf alsjeblieft. Ik vind echt erg dat julie jezelf te dik vinden en tips opzoeken. Echt ik woord er echt verdrietig van. Julie denken zeker dat julie dik zijn maar bijna alle meisjes zijn onzeker. Een beetje onzeker is niet erg maar zo vaak denken aan een ernstig of naar onderwerp wel.

26 apr 2017, 18:04, Eva
5

Ik vind het treurig dat meiden die zeggen dat ze veel te dik zijn, er eigenlijk zeker 5 kilo erbij moeten krijgen.
Meiden, Je bent zoals je bent. Als je denkt dat je te dik bent, ga naar de huisarts en vertrouw op zijn/haar oordeel. Zelf heb ik ook een periode gehad waarin ik dacht dat ik te dik was, en ik wƔs ook een beetje mollig, maar toen ik in de pubertijd kwam kwam ik erachter dat zoveel meiden van die sprieten werden. En ik kreeg een mooi, normaal postuur. Dus voor meiden die nog in de pubertijd moeten komen, wacht het even af, misschien is het niet nodig om af te vallen en word je vanzelf heel mooi. Heb je weleens naar een meisje geven en gedacht: wauw wat is ze dik! Nee? Nou dan, dat denken ze dan van jou ook niet. Wist je dat je beste vriendin misschien wel denkt dat jij veel mooier bent. Terwijl jij juist jaloers op haar was.

Maak je niet te veel zorgen, je bent mooi zoals je bent.

20 nov 2016, 15:11, Ik was te dik
Er zijn 76 reacties. Klik hier om ze allemaal te bekijken.

Reageer

Wil je een bericht ontvangen als er een nieuwe reactie is?
Login of registreer