Eten

"Ik wil zelf bepalen wat ik eet"

Maaike, 15 jaar: “Mijn moeder begon er gister alwéér over: 'Maaike, je eet niet gezond én niet genoeg.' Dat gezeur altijd over gezond eten! Echt al mijn vriendinnen vinden het heel normaal wat ik doe, maar zij natuurlijk weer niet. Ze doet net alsof ik niet kan bepalen wat goed voor me is.

En appels eten is toch heel gezond? Nou dan. Ik zie het probleem niet. Ik eet zo veel mogelijk fruit en helemaal geen snoep of andere slechte dingen. En ook weinig vet natuurlijk. Want dat is  ook alleen maar slecht voor je. Dus ja, als zij dan 's avonds met een vette schnitzel aankomt, word ik daar niet vrolijk van. 

Ja, oké... heel af en toe eet ik een zak chips. Maar als ik die op heb, voel ik me meteen slecht en dik. En dat heb ik eigenlijk ook als ik verplicht die schnitzel op moeten eten.  En dat is toch niet wat een moeder wil? Die wil toch vooral dat haar kind gelukkig is? En dat ben ik ook; als ik maar op mijn eigen manier kan eten”.

 

Dit zegt de deskundige

Appels zijn gezond, dat klopt. Maar alleen wanneer die appel onderdeel is van een gevarieerd eetpatroon. Als je namelijk de hele dag door alleen maar appels eet, mis je een heleboel belangrijke voedingsstoffen die je echt nodig hebt. Hetzelfde geldt eigenlijk voor een koekje of chips. Een koekje is niet ongezond, als je maar zorgt dat je verder ook alle belangrijke voedingsstoffen binnenkrijgt en er natuurlijk niet teveel van eet.

Sommige jongeren hebben problemen met eten. Ze proberen bijvoorbeeld in korte tijd veel af te vallen. Ze doen dit dan door bijvoorbeeld heel weinig te eten of door na het eten te braken. Dat is niet gezond, maar voor deze jongeren is het heel moeilijk hier mee op te houden. Het kan namelijk erg fijn kan voelen als je merkt dat je afvalt en dat maakt stoppen moeilijk.

Lees verder:

Graag gezond! Over een gezonde leefstijl

Problemen met eten Wanneer heb je een probleem met eten?

Lichamelijke gevolgen De gevaren van ernstig onder- of overgewicht, of op een ongezonde manier proberen gewicht te verliezen

Eetprobleem of eetstoornis? Kenmerken en soorten eetstoornissen

 


Reacties

plaats reactie
1

ik wil afvallen maar tis moeilijk om niet naar de jumbo te gaan met vrienden en dan vervolgens niks te eten das echt lastig ik wil graag tips liefs van mij btw ik ben 14 jaar en weeg 48 kilo

8 dec 2017, 08:12, afvallengaatmoeilijk....
2

Ik heb het zo thuis ik moet alles opeten
We hebben een pan vol spagetie moest ik bever helemáál leeg eten ik moet ook alle cola op drinken elke dag drie grote flessen cola ik moet thuis blijven want ik mag een jaar geen kleren aan ik moet restjes eten ik kon die avond niks meer doen ik was kapot En heel erg dik ik kan niet meer sporten de volgende ochtend kon haast niet meer staan ik moet alles doen ik werd de kelder In gezet en vast gebonden

26 okt 2017, 23:10, Blubber buik
3

eten is mijn verslaving ik kan niet meer stoppen

14 sep 2017, 10:09, hanneh baker
4

ik ben dik en weeg 200 kilo ik weet niet hoe ik moet afvallen help jullie mij

14 sep 2017, 09:09, swag101
5

ik ben kevin
ik ben 12 jaar oud.
en ik weeg 46.48.
en ik ben 1,68 lang.
ik vind me zelf te dik dus ik ga niks meer eten, en veel bewegen en ik zie vanzelf wel of ik afval. doei

5 sep 2017, 17:09, kevin
Er zijn 81 reacties. Klik hier om ze allemaal te bekijken.

Reageer

Wil je een bericht ontvangen als er een nieuwe reactie is?
Login of registreer