Eten

image

"Ik wil zelf bepalen wat ik eet"

Maaike, 15 jaar: “Mijn moeder begon er gister alwéér over: 'Maaike, je eet niet gezond én niet genoeg.' Dat gezeur altijd over gezond eten! Echt al mijn vriendinnen vinden het heel normaal wat ik doe, maar zij natuurlijk weer niet. Ze doet net alsof ik niet kan bepalen wat goed voor me is.

En appels eten is toch heel gezond? Nou dan. Ik zie het probleem niet. Ik eet zo veel mogelijk fruit en helemaal geen snoep of andere slechte dingen. En ook weinig vet natuurlijk. Want dat is  ook alleen maar slecht voor je. Dus ja, als zij dan 's avonds met een vette schnitzel aankomt, word ik daar niet vrolijk van. 

Ja, oké... heel af en toe eet ik een zak chips. Maar als ik die op heb, voel ik me meteen slecht en dik. En dat heb ik eigenlijk ook als ik verplicht die schnitzel op moeten eten.  En dat is toch niet wat een moeder wil? Die wil toch vooral dat haar kind gelukkig is? En dat ben ik ook; als ik maar op mijn eigen manier kan eten”.

Dit zegt de deskundige

Appels zijn gezond, dat klopt. Maar alleen wanneer die appel onderdeel is van een gevarieerd eetpatroon. Als je namelijk de hele dag door alleen maar appels eet, mis je een heleboel belangrijke voedingsstoffen die je echt nodig hebt. Hetzelfde geldt eigenlijk voor een koekje of chips. Een koekje is niet ongezond, als je maar zorgt dat je verder ook alle belangrijke voedingsstoffen binnenkrijgt en er natuurlijk niet teveel van eet.

Sommige jongeren hebben problemen met eten. Ze proberen bijvoorbeeld in korte tijd veel af te vallen. Ze doen dit dan door bijvoorbeeld heel weinig te eten of door na het eten te braken. Dat is niet gezond, maar voor deze jongeren is het heel moeilijk hier mee op te houden. Het kan namelijk erg fijn kan voelen als je merkt dat je afvalt en dat maakt stoppen moeilijk.

Lees verder:

Graag gezond! Over een gezonde leefstijl

Problemen met eten Wanneer heb je een probleem met eten?

Lichamelijke gevolgen De gevaren van ernstig onder- of overgewicht, of op een ongezonde manier proberen gewicht te verliezen

Eetprobleem of eetstoornis? Kenmerken en soorten eetstoornissen


Reacties

plaats reactie
1

Hey ik zeg liever niet wie ik ben maar ik wil even wat zeggen. Ik begon eetproblemen te krijgen en ik voelde me steeds slechter, ik was vaak kattig tegen mijn ouders, ik har nergens meer zin in in en ik huilde steeds vaker. Ik ging op elk eten letten en als ik iets ongezonds eet, werd ik ongelukkig en kreeg ik spijt. Ik heb het tegen mijn ouders verteld en ze reageerden super lief. Ik heb volgende week een afspraak bij een eetpsycholoog en ik hoop dat het beter. Ik wil jullie meegeven dat als het slecht gaat dat je het tegen iemand moet vertellen want dan wordt het alleen maar beter, ik weet dat dit moeilijk is want ik vond dat ook, maar doe het echt want je word er alleen maar blijer van.

17 jul 2023, 14:07, Anoniempje
2

Heyy guysss, ik zie allemaal berichten over mensen die zichzelf te dik vinden. Maar iedereen is mooi zoals hij/zij is. Ik ben 12 jaar, 167 en 48,9 kilo. Ik dacht dat ik te dik was, en ging een dieet proberen. Ik voelde me alleen maar slechter en ik werd er ook niet leuker op. Ik werd sneller kattig. En ik zag er slechter uit, met wallen onder mijn ogen. Maar nu respecteer ik mijzelf zoals ik ben! Ik doe aan hockey, voetbal, hardlopen en om de 2 dagen een workout. Ik zie er prima en ook fit. Ik eet gezond en natuurlijk neem ik soms ook iets lekkers. Het is niet dat als je fit ben ten gezond eet dat je alleen maar gezond eet. Ik vind eet soms ook pizza, of pannenkoeken of een koekje na school. Dat ik gewoon normaal. Maar houd wel een beetje rekening. Als ik bijvoorbeeld die dag niet heb gesport, neem ik geen grote mergpijn of roze koek maar gewoon een klein snoepje. Maar heb ik bijvoorbeeld in het weekend een hockey wedstrijd gehad en/of bootcamp of crossfit gedaan, neem ik gewoon een roze koek ofzo bij een tussendoortje. Maar meestal wel samen met een appel ofzo. ik ontbijt met yoghert met nootjes en havermout. Heb een tussendoortje met een appel of manderijn. En lunch met 2 bruine volkoren boterhammen met pitjes. Meestal 1 gezond en 1 niet. En dan samen met een stuk fruit. Ik fiets heen naar school 12 kilometer zonder elektrische fiets en terug. Als ik thuis kom van school drink ik thee en eet ik een klein snoepje of koekje. Tijdens het leren meestal een paar kruidnootjes en een stuk fruit. En mijn avondeten is hello fresh. Super gezond! Dit is mijn lifestyle. Voor mij werkt dit ik zie er gezond uit Ik heb 3 keer hockey inde week, 2 keer gym op school, 1 keer bootcamp en 1 keer extra sport op school. En ik doe zelf thuis soms wat workouts. Ik zie er top uit! Niet dun en niet dik. Met een beginnende sixpack. Ik hoop dat dit geholpen heeft. Groetjezzzzzzzz :D

23 nov 2021, 21:11, Heyyy-ly:D
3

Ik ben begonnen met calorieentellen omdat ik minder wou eten. Dit is uit de hand gelopen en het begon een obsessie te worden. Inmiddels ben ik meerdere keren door verwezen en nu heb ik net een eerste gesprek met een dieetiste gehad. Zij zei dat ik mijn calorieenteller moest verwijderen. Dit heb ik gedaan maar het voelt nu alsof ik alle controle kwijt ben. Ik ben bang voor eetbuien omdat ik die in het verleden ook gehad heb en mijn mentale hongergevoel is heel sterk terwijl ik wel 'genoeg' gegeten heb. Hoe moet ik hiermee om gaan??!

25 sep 2021, 18:09, rxth
4

Hoi! Ik voel me echt super dik 🥺 Ik ben 11 jaar, 162 cm en 52,5 kg is dit gezond? Ik zit op crossfit en eet ook gezond is dit goed ?

15 sep 2021, 14:09, Tessa
5

Met annelies ik pen boos 27 jaar ik wil afvallen luk niet

24 jul 2020, 10:07, Annelies
Er zijn 376 reacties. Klik hier om ze allemaal te bekijken.

Reageer

Wil je een bericht ontvangen als er een nieuwe reactie is?
Login of registreer