Gedachten lezen

Ik denk dat ik weet dat jij denkt dat ik denk...

Je denkt vaak te weten wat anderen van jou vinden. Maar is dat eigenlijk wel zo handig? Vaak denk je dat gedachten van anderen over jou gaan en ook nog negatief zijn. Misschien komen deze voorbeelden je wel bekend voor:

  • "Hij vindt me echt niet leuk, wat moet hij met een meisje als ik?"
  • "Wat zitten ze nou te kijken, ze vinden vast dat ik er niet uitzie."
  • "Ik ga echt niet bij die meiden zitten hoor, ze zien me aankomen."

Gedachten lezen werkt voor geen meter want je kunt helemaal niet weten wat anderen denken! Je krijgt een rotgevoel terwijl je helemaal niet zeker weet of dat terecht is of niet. Je bent echt niet de enige die hier last van heeft. Het is dus heel normaal. Maar normaal betekent niet dat je er niks aan kunt doen.

Minder lezen, meer vragen!

De eerste stap om te stoppen met gedachten lezen, is merken dat je het doet. Dat klinkt simpel, maar dat is het niet. We zijn vaak al automatisch bezig met bedenken wat een ander denkt. Merken dat je dit doet, is al een hele grote stap in de goede richting. Lukt dat, dan kun je proberen ermee te stoppen. Je weet dat je niets hebt aan negatieve gedachten dus hou ermee op en richt je op wat anders.

En wil je nog verder gaan? Vraag het dan na. Alleen door te vragen, kun je erachter komen wat iemand denkt of vindt. Het kan heel verassend zijn als je merkt dat iemand veel positever over je denkt dan jij had gedacht.