Orthorexia

Orthorexia

Misschien heb je er over gehoord in de media: ‘ orthorexia’. Wat is dat eigenlijk?

Het is een naam voor een eetprobleem waarbij je heel erg focust op gezond eten. Alleen je definitie van wat gezond is, wordt ontzettend streng. Sommige mensen denken dat alleen groente, fruit en noten nog gezond zijn. Het kan zijn dat je langzamerhand steeds strengere regels voor jezelf stelt en daarbij steeds meer normale producten gaat vermijden.

Wat is daar erg aan?

Het lijkt gezond, maar eigenlijk is het dat helemaal niet. Doordat je steeds eenzijdiger gaat eten, mis je belangrijke voedingsstoffen die je lichaam nodig heeft. Je kunt denken aan essentiële vetzuren, eiwitten, vitaminen en mineralen. Dit kan leiden tot ondergewicht en ondervoeding. Dat heeft allerlei negatieve lichamelijke gevolgen.

Het kan een obsessie worden doordat je steeds meer op voeding gaat letten. Je piekert over wat je moet eten, wanneer je moet eten en hoeveel. Het wordt steeds lastiger om mee te doen met anderen in sociale situaties. Want wat de je als je met vriendinnen de stad in gaat? Of op een verjaardag? Of wanneer je uit eten gaat? Als je besluit dan maar niet meer mee te gaan, kun je je heel eenzaam gaan voelen.

Tweestrijd

Soms heb je het misschien niet zelf bedacht, maar zijn je ouders zo erg gericht op gezond eten. Dat kan je in de war brengen of het erg ingewikkeld voor je maken wanneer je het gevoel krijgt dat wat je op school of met vrienden eet, heel erg fout of ongezond is. Of andersom, dat je geen vrienden mee naar huis neemt omdat ze daar geen koekje of iets lekkers wordt aangeboden.

Het is een nieuwe eetstoornis?

Nee, het is niet nieuw. Het beeld wordt al langer beschreven. Alleen het is wel ineens veel in het nieuws. Het lijkt erop dat er bij de GGD’s de laatste tijd meer jongeren worden gezien met deze eetproblemen. Het is geen officieel vastgesteld eetstoornis. Er is nog veel onduidelijk, over wat het precies is, waardoor het komt en bij wie. Het is eerst nodig dat er goed onderzoek wordt gedaan naar deze factoren, voordat we er echt iets over kunnen zeggen.  

Lees meer:

Over: Welke voedingsstoffen heb ik nodig?


Reacties

plaats reactie

Reageer

Wil je een bericht ontvangen als er een nieuwe reactie is?
Login of registreer