Eetprobleem of eetstoornis?

Wanneer je in ernstige mate last hebt van  eetproblemen kan er mogelijk gesproken worden van een eetstoornis. Bij een eetstoornis heb je last van de volgende drie kenmerken:

 • Je eetgedrag is niet normaal. Je eet bijvoorbeeld heel veel of juist heel weinig. Of je kiest alleen maar eten waar weinig calorieën in zitten.
 • Je hebt een heel negatief beeld van je eigen lichaam. Je voelt jezelf bijvoorbeeld te dik of je vindt je lichaam niet mooi.
 • Je lichaam of je gewicht bepaalt voor een belangrijk deel hoe je over jezelf denkt.

Ook kan bij een eetstoornis horen dat je  ongezonde maatregelen neemt om dat wat je gegeten hebt zo snel mogelijk kwijt te raken. Zulke maatregelen zijn bijvoorbeeld extreem bewegen, braken of misbruik maken van laxeermiddelen.
 

De meest voorkomende eetstoornissen


Anorexia

De kenmerken van anorexia zijn:

 • Je weigert een normaal lichaamsgewicht te hebben.
 • Je bent heel erg bang om dik te worden.
 • Je denkt dat je veel te dik bent of je ontkent de ernst van je ondergewicht.
 • Je oordeel over jezelf wordt voor een groot deel bepaald door hoe je denkt over je lichaam en gewicht.

Sommige jongeren die anorexia hebben proberen af te vallen door weinig te eten, anderen hebben daarnaast soms eetbuien waarbij ze veel eten en dit vervolgens compenseren door braken, laxeren of heel veel te bewegen.


Boulimia

De kenmerken van boulimia zijn:

 • Je hebt eetbuien.
 • Je probeert op een  ongezonde manier je gewicht onder controle te houden, door bijvoorbeeld braken, laxeren of extreem bewegen.
 • Je oordeel over jezelf wordt voor een groot deel bepaald door hoe je denkt over je lichaam en gewicht.
 • Je bent meestal bang om dik te worden.
 • Je denkt dag en nacht aan eten, dik worden en je gewicht.


Eetbuistoornis of Binge Eating Disorder (BED)

Een eetbuistoornis heeft de volgende kenmerken:

 • Je hebt eetbuien.
 • Je compenseert de eetbui niet en daardoor heb je bijna altijd overgewicht.
 • Je maakt je zorgen over je uiterlijk en je gewicht.
 • Je oordeel over jezelf wordt voor een groot deel bepaald door hoe je denkt over je lichaam en gewicht.

Anders gespecificeerde eetstoornis

Dit betekent dat je wel een aantal symptomen van anorexia of boulima hebt, maar niet alle symptomen die bij deze specifieke eetstoornissen horen. Je kunt bijvoorbeeld alle symptomen hebben van anorexia, maar een normaal gewicht hebben. Een anders gespecificeerde eetstoornis is net zo ernstig als de andere eetstoornissen. Je hebt net als bij de specifieke eetstoornissen veel last van piekeren over eten, je gewicht of lichaamsvormen. Meestal heb je last van een verstoord eetpatroon, een sterke wens om af te vallen en een grote angst om dik te worden. Je kunt eetbuien hebben, of op een ongezonde manier je gewicht onder controle houden, door bijvoorbeeld te braken, laxeren of extreem te bewegen.

Waar kun je terecht?

Wil je weten waar je terecht kunt voor je eetprobleem en welke hulp ze daar bieden? Je kunt altijd terecht bij je huisarts en de GGZ in een stad bij jou in de buurt. Er zijn ook hulpverleningscentra, zelfhulporganisaties en online behandelingen  speciaal voor eetproblemen.

Heb je een vraag of maak je je zorgen? Mail of chat dan met onze deskundigen. Wil je er met andere jongeren over praten? Ga dan naar het forum.


Meer informatie


Reacties

plaats reactie
1

hi, ik ben 14 en 165, ik weeg nu 41 kg en vind mezelf veelste dik maar mijn ouders blijven me forceren om te eten. Ik durf niet te geloven dat ik een eetstoornis heb omdat ik niet dun genoeg ben. Wat moet ik doen?

16 sep 2023, 16:09, Cassie
2

Voor die persoon die het niet aan haar moeder deurft te vertellen vertel het haar hoe moelijk het ook is of schrijf het op een briefje je moeder willen het besten voor je

17 apr 2018, 20:04, Meisje zonder ouders
3

Ik heb een eetstoornis en het is echt niet leuk! Ga er ook niet mee spotten want het is een vreselijke ziekte! Je kan er letterijk DOOD aan gaan!

8 dec 2017, 00:12, Meis
4

een ding waarom doen julie zoveel duimpjes omlaag

3 mei 2017, 20:05, .
5

iedereen denkt dat die anorexia heeft maar julie willen het gewoon

4 apr 2017, 20:04, tamaraaaa
Er zijn 63 reacties. Klik hier om ze allemaal te bekijken.

Reageer

Wil je een bericht ontvangen als er een nieuwe reactie is?
Login of registreer