Welke voedingsstoffen heb je nodig?

Voeding levert energie. Een ander woord voor energie is calorieën. Calorieën zijn als brandstof voor je lichaam. Alles wat je doet (ja, zelfs slapen) kost energie. Je kunt het vergelijken met een auto die benzine nodig heeft om te kunnen rijden. Zonder benzine staat de auto stil.

De belangrijkste voedingsstoffen die jouw lichaam nodig heeft als brandstof zijn koolhydraten, eiwitten en vetten.

Koolhydraten

De meeste energie halen we uit koolhydraten; ruim de helft van wat we dagelijks aan energie nodig hebben. Ons lichaam is goed in staat om koolhydraten snel te verbranden en daarna die energie meteen beschikbaar te stellen voor onze spieren en hersenen. Daarom zie je tennissers en wielrenners vaak bananen en grote borden pasta eten.

Koolhydraten zitten onder andere in fruit, brood, aardappelen, rijst en pasta, in melkproducten en suiker. De volkoren varianten leveren voedingsvezels, die nodig zijn om je darmen goed te laten werken. Koolhydraten komen in verschillende vormen in onze voeding voor. Ze zijn grofweg in te delen in twee groepen: 

  • Eenvoudige koolhydraten, de suikers, zoals die voorkomen in fruit, zuivelproducten en in suiker uit de suikerpot
  • Complexe koolhydraten, het zetmeel, wat in graanproducten, aardappelen, peulvruchten e.d. zit. De volkoren varianten van deze producten leveren, samen met groenten en fruit, voedingsvezels wat nodig is voor een goede werking van de darmen.

Vetten

Ook vetten zijn belangrijk als leverancier van energie. Eenderde van alle calorieën die je nodig hebt, komen uit vetten. In vetten zitten de vitamines A, D, E en K. Als je geen vet eet, krijg je deze vitamines dus ook niet binnen. 

Vetten bevatten vetzuren die ons lichaam niet zelf kan maken en die we dus uit de voeding moeten opnemen. Deze vetzuren spelen een rol bij onder andere de aanleg van hersenweefsel, de bloedstolling, spierwerking, regulering van de bloeddruk, aanmaak van geslachtshormonen enz.