Te dun

Ondergewicht betekent dat je te weinig weegt voor iemand van jouw lengte en leeftijd. Op een BMI meter kun je zien of je ondergewicht hebt, of je te dun bent dus. Maar wat betekent het voor je dat je te dun bent en is het altijd een probleem?

Oorzaken

Van een paar keer te weinig eten val je niet af, wel als je dit langdurig doet. Er zijn meerdere redenen waardoor je te dun kunt zijn. Zo kan het zijn dat je gewicht een tijdje iets te laag is, bijvoorbeeld door de griep, een groeispurt of stress tijdens een examenperiode. Dat hoeft helemaal niet erg te zijn. Het kan ook in je bouw zitten of je kunt aanleg hebben om dun te zijn, misschien zit het wel bij jou in de familie.

Dun zijn is niet altijd fijn

Een complimentje krijgen over je uiterlijk is altijd leuk natuurlijk. Wist je dat vrouwen het liefst horen: ‘je bent afgevallen’? Dit scoort zelfs hoger dan mooi haar of mooie ogen.

(Te) dun zijn lijkt voor veel mensen ideaal, maar is dat het ook?

Er zijn meiden die te dun zijn en daar flink last van hebben. Want wat de één mooi slank vindt, vindt een ander te mager. Ze voelen zich niet vrouwelijk, hebben een recht figuur en passen daardoor nooit in leuke kleding en sommigen krijgen vervelende opmerkingen erover. Het kan heel frustrerend zijn als je je best doet om aan te komen en het maar niet wil lukken.

Ernstig ondergewicht kan schadelijk zijn

Wanneer je ernstig ondergewicht hebt, gaat je lijf in de spaarstand om energie te sparen. Je lichaam past zich eigenlijk aan om te kunnen overleven. Een te laag gewicht kan een risico zijn voor je gezondheid. Je kunt je sneller moe en lusteloos voelen, je kunt je minder concentreren en je conditie gaat achteruit. Er kunnen ook andere lichamelijke gevolgen zijn.

Ernstig ondergewicht kan ook nog andere gevolgen hebben. Als je ondergewicht hebt door uithongering, raakt je denken en gedrag verstoord. Ook je bewustzijn kan veranderen als je veel of langdurig ondergewicht hebt. Dit uit zich dan in:

  • Sombere, negatieve stemming
  • Langzamer denken, en het slechter worden van je korte termijn geheugen
  • Moeite om je ergens op te kunnen focussen
  • Afvlakken van je gezichtsuitdrukking en gevoel
  • Besluiteloosheid
  • Angsten
  • Niet goed onder controle hebben van je emoties
  • Onduidelijk praten

Door al deze gevolgen wordt het contact met andere mensen ook moeilijker. Je zult vaker sociale situaties en activiteiten vermijden. Je kunt je hierdoor in een sociaal isolement terechtkomen en je erg alleen voelen.

Naar de huisarts?

Als de BMI meter aangeeft dat je ernstig ondergewicht hebt dan is het verstandig even naar de huisarts te gaan. Hij kan je lichamelijk onderzoeken en bepalen of jouw ondergewicht ook nadelige gevolgen voor jou heeft. Samen met je huisarts kun je kijken wat er nodig is voor jou.

Dun, dunner, dunst

Er zijn ook jongeren die, ondanks dat ze weten dat het ongezond is om veel ondergewicht te hebben, zo dun mogelijk willen zijn. Het verlangen om mager te zijn is zo groot dat ze daarvoor de gevolgen die het kan hebben erbij nemen. Dat is wel iets om je zorgen over te maken.

Heb je een vraag of maak je je zorgen? Mail of chat dan met onze deskundigen. Wil je er met andere jongeren over praten? Ga dan naar het forum. Je kunt ook anoniem mailen of chatten met een arts op www.jouwggd.nl.


Meer informatie


Reacties

plaats reactie
1

Ik ben 13 jaar 160cm en ik weeg 39kg het is moeilijk om weer normaal te eten

25 nov 2023, 17:11, lynnie
2

Ik ben 24 jaar 182 lang en weeg 53 kilo en een man dit kan toch niet goed zijn?.

6 jul 2019, 19:07, Fucktup
3

Hoii, ik ben een meisje van 18 jaar en 1,67m. En ik weeg 44,9kg

3 jun 2019, 17:06, Luka
4

ben een jongen van 14 en ben 1,88 denk ik en weeg 57 kilo ik ben volgens mij net normaal of net ondergewicht maar hoe kom ik aan bij mijn armen en benen want als ik aankom zie je het bij mijn buik

15 mei 2019, 23:05, luuk
5

emand tips om aantekomen! Kom niet met meer eten want dat helpt niet als je geen eetlust hebt wat je niet expres doet! Ik ben een meisje van 16 jaar (bijna 17) ik ben 1,61 lang en ik weeg meestal tussen de 47-50 de ene x ben ik weer afgevalle na 47 en de andere x zit ik weer op de 50 iemand aub tips! Ik wil echt graag aankomen ik vind dat ook veel mooier dan dit dunnerige fedoe ik word er chagerijnig van

15 feb 2019, 19:02, Officialserenay
Er zijn 244 reacties. Klik hier om ze allemaal te bekijken.

Reageer

Wil je een bericht ontvangen als er een nieuwe reactie is?
Login of registreer