Te dik

Overgewicht betekent dat je te veel weegt voor iemand van jouw lengte en leeftijd. Veel jongeren roepen wel eens dat ze te dik zijn. Klopt dat dan altijd? Op een BMI meter kun je zien of je echt overgewicht hebt. Het is normaal dat je gewicht wat schommelt en de ene persoon is in aanleg wat steviger dan de andere.

Oorzaken

Je gewicht is niet elke dag hetzelfde. De ene keer weeg je wat meer dan een andere keer en ’s ochtends weeg je minder dan ‘s avonds. Dat is normaal. Als je eens lekker en uitgebreid hebt gegeten en wat meer weegt, hoef je je ook geen zorgen te maken. Er zijn ook meiden die meer vocht vast houden als ze ongesteld zijn en daardoor tijdelijk meer wegen. Dit zijn situaties die zich binnen een paar dagen weer normaliseren. We hebben het over overgewicht als je over een langere periode teveel weegt.

In de meeste gevallen is overgewicht een combinatie van

 • Verkeerde eetgewoonten
 • Te weinig beweging

Maar er kunnen ook andere oorzaken zijn, zoals

 • Een (stofwisselings)ziekte
 • Medicijngebruik
 • Erfelijkheid
 • Een verstoord hongergevoel (waardoor je voortdurend honger hebt)

Emotie eten

Soms worden je gedachten beheerst door eten. Als je je rot voelt dan eet je iets, zodat je je daarna weer even wat beter voelt. Je eet dus niet omdat je trek hebt, maar omdat je je beter wilt voelen. Dat noemen we emotie eten. Je hebt jezelf aangeleerd om iets te eten als je je rot voelt, jezelf te troosten. Maar het kan ook echt in je familie zitten en eten omdat dit zo gezellig is, of om de sfeer te verhogen. Als je dat vaak genoeg doet dan went dit en wordt eten de manier om je fijn te voelen. Je komt dan vaak in een kringetje terecht: je voelt je rot en gaat eten. Je voelt je zwak dat je niet van het eten kan afblijven, waardoor je je weer rot voelt enz.  Het is belangrijk te leren om anders met je emoties om te gaan.

Ik voel me dik

Er zijn ook meiden die zich dik voelen, maar volgens de BMI meter een normaal, gezond gewicht hebben. Dan zegt je gevoel iets anders dan de feiten. Het is goed om te kijken hoe dit komt. Waarschijnlijk heb je last van gedachten die maken dat je je dik voelt. Het kan bijvoorbeeld zijn dat je over een bepaald gedeelte van je lichaam, bijvoorbeeld je buik, niet tevreden bent. Je kunt je ook dik voelen als je onzeker bent of als je je ongelukkig voelt. Als je jezelf gaat vergelijken met anderen zal dat gevoel alleen maar sterker worden. Je let dan vooral op anderen die jij mooier of slanker vindt dan jijzelf. Meestal voel je je minder onzeker op de momenten dat je lekker in je vel zit. Let er maar eens op.

Gevolgen ernstig of langdurig overgewicht

Jongeren met overgewicht hebben later een grote kans om als volwassene ook te zwaar te zijn. Hoe meer overgewicht je hebt, hoe meer risico’s dit met zich meebrengt. Je hebt een grotere kans op

 • Suikerziekte
 • Hart- en vaatziekten
 • Galstenen
 • Gewrichtsklachten
 • Bepaalde vormen van kanker

Jongeren met ernstig overgewicht hebben vaak een verminderd gevoel van eigenwaarde. Ze zijn vaak ontevreden over zichzelf en maken zich veel zorgen over hun lichaam en gewicht. Ze hebben vaak minder vrienden, zijn vaker alleen en worden makkelijker gepest of gediscrimineerd. Het is moeilijk om goed mee te komen met sport en buitenspelen.

Ernstig overgewicht wordt ook wel obesitas genoemd.

Naar de huisarts?

Als je ernstig overgewicht hebt, of langdurig overgewicht, is het verstandig hier iets aan te doen. Dat is namelijk niet gezond voor je lichaam. Je kan altijd vragen aan je huisarts of het in jouw geval nodig is om af te vallen.

 

Heb je een vraag of maak je je zorgen? Mail of chat dan met onze deskundigen. Wil je er met andere jongeren over praten? Ga dan naar het forum. Je kunt ook anoniem mailen of chatten met een arts op www.jouwggd.nl.


Meer informatie


Reacties

plaats reactie
1

hallo ik ben een meisje ik ben
12jaar
62kg
1.58
en heb ook okselhaar wat moet ik doen een jongen uit mijn klas zegt dat ik te dik ben

7 jun 2017, 15:06, een dikke vette meiske
2

Ik zal hier voor naar een dieriste gaan als je 1.68 lang bent en 78 kg weegt ik ben 12 en ook toevallig 1.68 m lang en 52 kg en je kunt ook op voedingscentrum een bmi test doen die kloppen altijd

21 mei 2017, 19:05, Gluiperige kimpie paarntie
3

Hoi ik ben 1.65 en weeg 52.5 kilo ben ik te zwaar? Ps: ben 14 jaar

7 mei 2017, 23:05, Meisjeanoniem
4

Hey

22 apr 2017, 09:04, Hou
5

Ik kreeg deze site doorgekregen door mijn psycholoog. Toen mijn ouders naar mijn huisarts gingen voor raad kwamen we bij een programma dat via het ziekenhuis gaat. In dit programma zit een diëtiste, kinderarts, sporten en een psycholoog. Ik kwam naar deze site om te hopen om mensen zoals mij te vinden, mensen die telkens proberen en proberen maar het toch niet lukt, mensen die heus wel weten dat ze overgewicht hebben maar zich er machteloos in voelen. Toen ik de reacties hier las, las ik veel over 'mijn vriendinnen wegen dit terwijl ik dit weeg' wat ik echt een belachelijke maatstaf vind. Tuurlijk, een gezond gewicht is super belangrijk en men moet zeker ook bepalen om dit te bereiken. Mijn tip voor iedereen zou zijn om de oorzaak van het overgewicht te onderzoeken, waarom ga je naar het eten toe, ben je een emotie-eter, ben je onwijs goed in taarten bakken, noem maar op. Wat ik in mijn omgeving zie is dat de mensen die problemen in wat dan ook hebben, geen hulp willen zoeken. Dit is dan ook mijn voornaamste tip voor iedereen: Ook al denk je dat je het zelf kan oplossen, vraag om hulp. Dit hoeft niet jou ouders te zijn of perse je vrienden, maar dit kan ook een professional zijn. Ik kan jullie uit eigen ervaring vertellen dat het helpt.

5 apr 2017, 12:04, Het meisje met de waarheid
Er zijn 294 reacties. Klik hier om ze allemaal te bekijken.

Reageer

Wil je een bericht ontvangen als er een nieuwe reactie is?
Login of registreer