Te dik

Overgewicht betekent dat je te veel weegt voor iemand van jouw lengte en leeftijd. Veel jongeren roepen wel eens dat ze te dik zijn. Klopt dat dan altijd? Op een BMI meter kun je zien of je echt overgewicht hebt. Het is normaal dat je gewicht wat schommelt en de ene persoon is in aanleg wat steviger dan de andere.

Oorzaken

Je gewicht is niet elke dag hetzelfde. De ene keer weeg je wat meer dan een andere keer en ’s ochtends weeg je minder dan ‘s avonds. Dat is normaal. Als je eens lekker en uitgebreid hebt gegeten en wat meer weegt, hoef je je ook geen zorgen te maken. Er zijn ook meiden die meer vocht vast houden als ze ongesteld zijn en daardoor tijdelijk meer wegen. Dit zijn situaties die zich binnen een paar dagen weer normaliseren. We hebben het over overgewicht als je over een langere periode teveel weegt.

In de meeste gevallen is overgewicht een combinatie van

 • Verkeerde eetgewoonten
 • Te weinig beweging

Maar er kunnen ook andere oorzaken zijn, zoals

 • Een (stofwisselings)ziekte
 • Medicijngebruik
 • Erfelijkheid
 • Een verstoord hongergevoel (waardoor je voortdurend honger hebt)

Emotie eten

Soms worden je gedachten beheerst door eten. Als je je rot voelt dan eet je iets, zodat je je daarna weer even wat beter voelt. Je eet dus niet omdat je trek hebt, maar omdat je je beter wilt voelen. Dat noemen we emotie eten. Je hebt jezelf aangeleerd om iets te eten als je je rot voelt, jezelf te troosten. Maar het kan ook echt in je familie zitten en eten omdat dit zo gezellig is, of om de sfeer te verhogen. Als je dat vaak genoeg doet dan went dit en wordt eten de manier om je fijn te voelen. Je komt dan vaak in een kringetje terecht: je voelt je rot en gaat eten. Je voelt je zwak dat je niet van het eten kan afblijven, waardoor je je weer rot voelt enz.  Het is belangrijk te leren om anders met je emoties om te gaan.

Ik voel me dik

Er zijn ook meiden die zich dik voelen, maar volgens de BMI meter een normaal, gezond gewicht hebben. Dan zegt je gevoel iets anders dan de feiten. Het is goed om te kijken hoe dit komt. Waarschijnlijk heb je last van gedachten die maken dat je je dik voelt. Het kan bijvoorbeeld zijn dat je over een bepaald gedeelte van je lichaam, bijvoorbeeld je buik, niet tevreden bent. Je kunt je ook dik voelen als je onzeker bent of als je je ongelukkig voelt. Als je jezelf gaat vergelijken met anderen zal dat gevoel alleen maar sterker worden. Je let dan vooral op anderen die jij mooier of slanker vindt dan jijzelf. Meestal voel je je minder onzeker op de momenten dat je lekker in je vel zit. Let er maar eens op.

Gevolgen ernstig of langdurig overgewicht

Jongeren met overgewicht hebben later een grote kans om als volwassene ook te zwaar te zijn. Hoe meer overgewicht je hebt, hoe meer risico’s dit met zich meebrengt. Je hebt een grotere kans op

 • Suikerziekte
 • Hart- en vaatziekten
 • Galstenen
 • Gewrichtsklachten
 • Bepaalde vormen van kanker

Jongeren met ernstig overgewicht hebben vaak een verminderd gevoel van eigenwaarde. Ze zijn vaak ontevreden over zichzelf en maken zich veel zorgen over hun lichaam en gewicht. Ze hebben vaak minder vrienden, zijn vaker alleen en worden makkelijker gepest of gediscrimineerd. Het is moeilijk om goed mee te komen met sport en buitenspelen.

Ernstig overgewicht wordt ook wel obesitas genoemd.

Naar de huisarts?

Als je ernstig overgewicht hebt, of langdurig overgewicht, is het verstandig hier iets aan te doen. Dat is namelijk niet gezond voor je lichaam. Je kan altijd vragen aan je huisarts of het in jouw geval nodig is om af te vallen.

 

Heb je een vraag of maak je je zorgen? Mail of chat dan met onze deskundigen. Wil je er met andere jongeren over praten? Ga dan naar het forum. Je kunt ook anoniem mailen of chatten met een arts op www.jouwggd.nl.


Meer informatie


Reacties

plaats reactie
1

Hallo ik ben 13 jaar en ik ben 1,80m en ik weeg ondertussen al 88 kilogram.
Is dat erg?
Heb ik overgewicht of ben ik gewoon veel te dik?
Eerlijk zijn hè

19 okt 2020, 16:10, Jongen die denkt dat hij dik is
2

Hoi ik ben 13, 167 cm lang en ik weeg 60 kilo
Ik ben pas nog op vakantie gegaan en heb daar veel gesnoept, nu voel ik met te dik want normaal weeg ik maar 57 kilo, dit gebeurt altijd na een vakantie maar nu gaan de kilo’s er niet vanaf zoals normaal. Iedereen zegt dat ik blij moet zijn met mijn lichaam, maar op school zie ik al die mensen die veel dunner zijn dan ik en dan voel ik me onzeker.
Heeft iemand tips om te helpen afvallen en niet zo onzeker te zijn?

2 mrt 2020, 21:03, Iedereen-is-dun-behalve-ik
3

Ik ben 164 cm
39 kilogram en
11 jaar
Ik denk dat ik veel te dik ben

22 feb 2020, 20:02, Karlijn
4

Hey! Ik ben 12 jaar en 145 cm, toch weeg ik al 39 kilo! Ik ben Chinees dus misschien daarom dat ik zo klein ben. Maar mijn broer gaat dan de hele tijd waar mijn moeder bij is zeggen van: Ja een meisje uit mijn klas is 13, 155 cm en maar 35 kilo! Nicole is dus vééééél dikker dan haar. En zij is ook nog eens langer. Je moet echt meer bewegen Nicole! En dan zegt mijn moeder dus: Ja Nicole luister naar je broer je moet echt wat afvallen je bent best wel dik geworden nu.
Heeft iemand misschien tips om af te vallen ik voel me niet fijn in deze lichaam. Klein en dik, zou mijn broer hebben gezegd.
Groetjes, Nicole

28 dec 2019, 16:12, Nicole
5

ik ben 11 jaar en 149 cm groot. Ik heb het gevoel dat ik te zwaar/dik ben. Hoe zwaar zou ik nu ongeveer moeten zijn. En als ik te dit ben hoe kan ik dan afvallen zonder meer te sporten ( ik doe 1 uur per week kunstschaatsen en 1 uur per weer street dans).

25 okt 2019, 18:10, anoniem
Er zijn 325 reacties. Klik hier om ze allemaal te bekijken.

Reageer

Wil je een bericht ontvangen als er een nieuwe reactie is?
Login of registreer