Te dik

Overgewicht betekent dat je te veel weegt voor iemand van jouw lengte en leeftijd. Veel jongeren roepen wel eens dat ze te dik zijn. Klopt dat dan altijd? Op een BMI meter kun je zien of je echt overgewicht hebt. Het is normaal dat je gewicht wat schommelt en de ene persoon is in aanleg wat steviger dan de andere.

Oorzaken

Je gewicht is niet elke dag hetzelfde. De ene keer weeg je wat meer dan een andere keer en ’s ochtends weeg je minder dan ‘s avonds. Dat is normaal. Als je eens lekker en uitgebreid hebt gegeten en wat meer weegt, hoef je je ook geen zorgen te maken. Er zijn ook meiden die meer vocht vast houden als ze ongesteld zijn en daardoor tijdelijk meer wegen. Dit zijn situaties die zich binnen een paar dagen weer normaliseren. We hebben het over overgewicht als je over een langere periode teveel weegt.

In de meeste gevallen is overgewicht een combinatie van

 • Verkeerde eetgewoonten
 • Te weinig beweging

Maar er kunnen ook andere oorzaken zijn, zoals

 • Een (stofwisselings)ziekte
 • Medicijngebruik
 • Erfelijkheid
 • Een verstoord hongergevoel (waardoor je voortdurend honger hebt)

Emotie eten

Soms worden je gedachten beheerst door eten. Als je je rot voelt dan eet je iets, zodat je je daarna weer even wat beter voelt. Je eet dus niet omdat je trek hebt, maar omdat je je beter wilt voelen. Dat noemen we emotie eten. Je hebt jezelf aangeleerd om iets te eten als je je rot voelt, jezelf te troosten. Maar het kan ook echt in je familie zitten en eten omdat dit zo gezellig is, of om de sfeer te verhogen. Als je dat vaak genoeg doet dan went dit en wordt eten de manier om je fijn te voelen. Je komt dan vaak in een kringetje terecht: je voelt je rot en gaat eten. Je voelt je zwak dat je niet van het eten kan afblijven, waardoor je je weer rot voelt enz.  Het is belangrijk te leren om anders met je emoties om te gaan.

Ik voel me dik

Er zijn ook meiden die zich dik voelen, maar volgens de BMI meter een normaal, gezond gewicht hebben. Dan zegt je gevoel iets anders dan de feiten. Het is goed om te kijken hoe dit komt. Waarschijnlijk heb je last van gedachten die maken dat je je dik voelt. Het kan bijvoorbeeld zijn dat je over een bepaald gedeelte van je lichaam, bijvoorbeeld je buik, niet tevreden bent. Je kunt je ook dik voelen als je onzeker bent of als je je ongelukkig voelt. Als je jezelf gaat vergelijken met anderen zal dat gevoel alleen maar sterker worden. Je let dan vooral op anderen die jij mooier of slanker vindt dan jijzelf. Meestal voel je je minder onzeker op de momenten dat je lekker in je vel zit. Let er maar eens op.

Gevolgen ernstig of langdurig overgewicht

Jongeren met overgewicht hebben later een grote kans om als volwassene ook te zwaar te zijn. Hoe meer overgewicht je hebt, hoe meer risico’s dit met zich meebrengt. Je hebt een grotere kans op

 • Suikerziekte
 • Hart- en vaatziekten
 • Galstenen
 • Gewrichtsklachten
 • Bepaalde vormen van kanker

Jongeren met ernstig overgewicht hebben vaak een verminderd gevoel van eigenwaarde. Ze zijn vaak ontevreden over zichzelf en maken zich veel zorgen over hun lichaam en gewicht. Ze hebben vaak minder vrienden, zijn vaker alleen en worden makkelijker gepest of gediscrimineerd. Het is moeilijk om goed mee te komen met sport en buitenspelen.

Ernstig overgewicht wordt ook wel obesitas genoemd.

Naar de huisarts?

Als je ernstig overgewicht hebt, of langdurig overgewicht, is het verstandig hier iets aan te doen. Dat is namelijk niet gezond voor je lichaam. Je kan altijd vragen aan je huisarts of het in jouw geval nodig is om af te vallen.

Heb je een vraag of maak je je zorgen? Mail of chat dan met onze deskundigen. Wil je er met andere jongeren over praten? Ga dan naar het forum. Je kunt ook anoniem mailen of chatten met een arts op www.jouwggd.nl.


Meer informatie


Reacties

plaats reactie
1

Hoi. Ik ben 18, ik ben 171 en zo'n 66 kg. Ik zal heel graag af willen vallen. Hebben jullie tips? Mag zo extreem mogelijk zijn. Ik voel me zo onzeker. Klasgenoten, schoolgenoten en vrienden zijn allemaal slanker dan mij. :/

3 nov 2021, 11:11, kupukupu
2

hi,mijn naam is Gracie ik best onzeker over mijn lichaam ik vind me benen een beetje dik en stel ik ben in een winkel en ben wat aan het passen en ik kijk in de spiegel ik vind me zelf er dan meestal er dik uit zien,in sommige broeken zoals:sweatpants zie je dat wat minder.Maar in sommige spijker broeken voel ik me meer zelf verzekert maar ik zag een hele mooie witte broek in de winkel toen ik het aantrok vond ik me zelf er echt dik in ik weet niet aan wat ik hieraan moet doen want minder snoepen is soms best moeilijk trouwens ik ben:een meisje,rond de 1,47 cm/1,53,ik ben 12,en ik ben 54/56 kilo.Ik vergelijk me vaak met anderen maar wat mensen ook zeggen dat ik me niet moet vergelijken met anderen het is onmogelijk hun hebben zulke mooie lichamen en dan heb je mij :/

24 mei 2021, 17:05, Gracie
3

Hoii, ik ben 13 jaar en 1,65. Ik weeg ongeveer 68 kilo en dat is eigenlijk te veel. Mijn moeder heeft het er met mij over gehad laatst over hoe ik in mijn vel zit en hoe ik mij zelf zie. Ik ben gewoon eerlijk tegen haar geweest en heb gezegd dat ik me te zwaar vind/voel. Ik heb toen met mijn moeder een workout plan gemaakt. Dus bij deze (misschien hebben jullie hier ook wat aan):
Maandag: Voetbal training
Dinsdag: Workout belly fat en full body.
Woensdag: Voetbal training
Donderdag: Wandelen 3 km en workout naar keuze.
Vrijdag: Mountainbiken smiddags met mijn vader.
Zaterdag: Normaal voetbal wedstrijd maar door Corona gaat dat niet dus ga ik altijd wandelen of hardlopen ongeveer 5 km.
Zondag: Full body workout sochtends en savonds wandelen 3 km.

Ik fiets natuurlijk ook elke dag naar school dus dat zit er ook weer bij, om de 2 weken op zondag heb ik een rust dag dus dan geen workout :) wel vaak wandelen savonds.

Niet snoepen, als ik honger heb neem ik vaak een stuk fruit of groente, een kop thee of water.

Gewoon veel bewegen en drinken is het belangrijkst en gevarieerd eten. Eet met mate dus savonds een keer opscheppen in plaats van twee keer.

Hoop dat jullie hier iets aan hebben! And remember you are perfect the way you are <3

Xoxo

4 apr 2021, 20:04, Elle
4

Hallo ik ben 13 jaar en ik ben 1,80m en ik weeg ondertussen al 88 kilogram.
Is dat erg?
Heb ik overgewicht of ben ik gewoon veel te dik?
Eerlijk zijn hè

19 okt 2020, 16:10, Jongen die denkt dat hij dik is
5

Hoi ik ben 13, 167 cm lang en ik weeg 60 kilo
Ik ben pas nog op vakantie gegaan en heb daar veel gesnoept, nu voel ik met te dik want normaal weeg ik maar 57 kilo, dit gebeurt altijd na een vakantie maar nu gaan de kilo’s er niet vanaf zoals normaal. Iedereen zegt dat ik blij moet zijn met mijn lichaam, maar op school zie ik al die mensen die veel dunner zijn dan ik en dan voel ik me onzeker.
Heeft iemand tips om te helpen afvallen en niet zo onzeker te zijn?

2 mrt 2020, 21:03, Iedereen-is-dun-behalve-ik
Er zijn 328 reacties. Klik hier om ze allemaal te bekijken.

Reageer

Wil je een bericht ontvangen als er een nieuwe reactie is?
Login of registreer