Te dik

Overgewicht betekent dat je te veel weegt voor iemand van jouw lengte en leeftijd. Veel jongeren roepen wel eens dat ze te dik zijn. Klopt dat dan altijd? Op een BMI meter kun je zien of je echt overgewicht hebt. Het is normaal dat je gewicht wat schommelt en de ene persoon is in aanleg wat steviger dan de andere.

Oorzaken

Je gewicht is niet elke dag hetzelfde. De ene keer weeg je wat meer dan een andere keer en ’s ochtends weeg je minder dan ‘s avonds. Dat is normaal. Als je eens lekker en uitgebreid hebt gegeten en wat meer weegt, hoef je je ook geen zorgen te maken. Er zijn ook meiden die meer vocht vast houden als ze ongesteld zijn en daardoor tijdelijk meer wegen. Dit zijn situaties die zich binnen een paar dagen weer normaliseren. We hebben het over overgewicht als je over een langere periode teveel weegt.

In de meeste gevallen is overgewicht een combinatie van

 • Verkeerde eetgewoonten
 • Te weinig beweging

Maar er kunnen ook andere oorzaken zijn, zoals

 • Een (stofwisselings)ziekte
 • Medicijngebruik
 • Erfelijkheid
 • Een verstoord hongergevoel (waardoor je voortdurend honger hebt)

Emotie eten

Soms worden je gedachten beheerst door eten. Als je je rot voelt dan eet je iets, zodat je je daarna weer even wat beter voelt. Je eet dus niet omdat je trek hebt, maar omdat je je beter wilt voelen. Dat noemen we emotie eten. Je hebt jezelf aangeleerd om iets te eten als je je rot voelt, jezelf te troosten. Maar het kan ook echt in je familie zitten en eten omdat dit zo gezellig is, of om de sfeer te verhogen. Als je dat vaak genoeg doet dan went dit en wordt eten de manier om je fijn te voelen. Je komt dan vaak in een kringetje terecht: je voelt je rot en gaat eten. Je voelt je zwak dat je niet van het eten kan afblijven, waardoor je je weer rot voelt enz.  Het is belangrijk te leren om anders met je emoties om te gaan.

Ik voel me dik

Er zijn ook meiden die zich dik voelen, maar volgens de BMI meter een normaal, gezond gewicht hebben. Dan zegt je gevoel iets anders dan de feiten. Het is goed om te kijken hoe dit komt. Waarschijnlijk heb je last van gedachten die maken dat je je dik voelt. Het kan bijvoorbeeld zijn dat je over een bepaald gedeelte van je lichaam, bijvoorbeeld je buik, niet tevreden bent. Je kunt je ook dik voelen als je onzeker bent of als je je ongelukkig voelt. Als je jezelf gaat vergelijken met anderen zal dat gevoel alleen maar sterker worden. Je let dan vooral op anderen die jij mooier of slanker vindt dan jijzelf. Meestal voel je je minder onzeker op de momenten dat je lekker in je vel zit. Let er maar eens op.

Gevolgen ernstig of langdurig overgewicht

Jongeren met overgewicht hebben later een grote kans om als volwassene ook te zwaar te zijn. Hoe meer overgewicht je hebt, hoe meer risico’s dit met zich meebrengt. Je hebt een grotere kans op

 • Suikerziekte
 • Hart- en vaatziekten
 • Galstenen
 • Gewrichtsklachten
 • Bepaalde vormen van kanker

Jongeren met ernstig overgewicht hebben vaak een verminderd gevoel van eigenwaarde. Ze zijn vaak ontevreden over zichzelf en maken zich veel zorgen over hun lichaam en gewicht. Ze hebben vaak minder vrienden, zijn vaker alleen en worden makkelijker gepest of gediscrimineerd. Het is moeilijk om goed mee te komen met sport en buitenspelen.

Ernstig overgewicht wordt ook wel obesitas genoemd.

Naar de huisarts?

Als je ernstig overgewicht hebt, of langdurig overgewicht, is het verstandig hier iets aan te doen. Dat is namelijk niet gezond voor je lichaam. Je kan altijd vragen aan je huisarts of het in jouw geval nodig is om af te vallen.

 

Heb je een vraag of maak je je zorgen? Mail of chat dan met onze deskundigen. Wil je er met andere jongeren over praten? Ga dan naar het forum. Je kunt ook anoniem mailen of chatten met een arts op www.jouwggd.nl.


Meer informatie


Reacties

plaats reactie
1

Ik vind het heel erg wat hier allemaal gezegd wordt jullie zijn niet dik en als je wilt afvallen ga naar een professionele dieëtiste
Maar alsjeblieft honger jezelf niet uit

1 apr 2018, 21:04, your mirror
2

Ik ben bijna 13 ben ongeveer 1,65/1,70 en weeg ongeveer 65/70 kilo, ben ik te dik?

28 jan 2018, 22:01, Anno niem
3

Ik vind mezelf te dik. Ik ben 10 jaar 1,56 en weeg 36 kg. ben ik te dik??? . Wat moet ik doen!??????. Ik heb al geprobeert af te vallen maar ik vind me nog steeds te dik.

30 dec 2017, 14:12, Romee.x
4

Hoi ik ben een jongen van 14 jaar
Ik ben echt heel erg dik geworden ik bestel elke dag patat mijn ouders zijden je mag elke dag bestellen maar als dik wordt niet bij óns aan kloppen om te helpen maar ik vindt het heerlijk ik game en ik eet ik was eerst dun maar ik wou dik worden ik weeg 163 kilo ik eet 50 bakjes patat op een dag toen alleen thuis was ging ik mijn shirt uit doen en dan naar de winkel om taart te halen dan ga ik zitten dan eet 30 taarten op

27 okt 2017, 23:10, Blote dikzak
5

Ik ben 172 cm, weeg ongeveer 70 kilo en ben 14 jaar.
Ik ben veel te zwaar, please HELP!!!

12 okt 2017, 17:10, anonime
Er zijn 308 reacties. Klik hier om ze allemaal te bekijken.

Reageer

Wil je een bericht ontvangen als er een nieuwe reactie is?
Login of registreer