Gezond gewicht

Heb jij een gezond gewicht? Hartstikke mooi!

Een gezond gewicht is een gewicht dat past bij je lengte en leeftijd. Het telt ook mee of je een meisje of jongen bent. Een gezond gewicht is niet één gewicht, het heeft een ondergrens en een bovengrens. Als je gewicht daar tussenin valt, is het goed. Met een BMI meter kun je zien of je een gezond gewicht hebt.

Je gewicht schommelt altijd wat, dat is normaal. Zo weeg je ’s avonds bijvoorbeeld meer dan ’s ochtends.

Maar al die modellen dan?

Een gezond gewicht is de normaalste zaak van de wereld. Toch worden we soms flink in verwarring gebracht, want wat is eigenlijk normaal? Aan de ene kant zie je in de bladen vooral veel superslanke modellen en staan de calorieën op elke verpakking. Het is bijna alsof je alleen nog maar dingen mag eten waar zo min mogelijk calorieën in zitten.

De andere kant is dat meer dan de helft van de Nederlandse mannen en vrouwen overgewicht heeft, onder de jongeren gaat het om 15% , dus dan maken die paar extra kilo’s voor jou toch ook niet uit?

Soms is het dus best moeilijk te bepalen wat nou eigenlijk normaal is. Maar een normaal gewicht is toch echt een gezond gewicht, dat past bij je leeftijd en lengte.

Waarom een gezond gewicht?

Wat levert een gezond gewicht je op? Een heleboel!

  • Het geeft je energie.
  • Je zit lekker in je vel.
  • Je kunt lekker bewegen. Je hebt geen last van kortademigheid of zweten, of van vermoeidheid en je slap voelen.
  • Je hebt minder risico’s op het ontstaan van lichamelijke klachten.
  • Het zorgt voor zelfvertrouwen. Je pakt dingen aan en daardoor nemen je prestaties toe, wat weer voor meer zelfvertrouwen zorgt.
  • Het is leuk om te shoppen. De kleding die je aantrekt past en staat leuk.
  • Je hebt weinig belasting van je gewrichten.
  • Je lichaam in balans

Eten en drinken heb je nodig om je lichaam energie te geven. Die energie heb je nodig om te kunnen functioneren. Vergelijk het maar met een auto: als je er geen benzine in gooit, rijdt hij ook niet. Zo werkt het ook met je lichaam.

Als de balans goed is, tussen wat je eet en wat je lichaam vervolgens weer verbruikt, dan blijft je gewicht gezond. Zo simpel is het eigenlijk. Als je een periode meer eet dan je verbruikt, kom je aan. Andersom werkt het ook zo; als je een poosje minder eet dan je verbruikt, val je af.

Hoe blijf je op een gezond gewicht?

Eet gevarieerd en voldoende. Dat houdt in dat je menu alles bevat wat je nodig hebt: voldoende vitamines, vet, vezels, energie, ijzer, calcium enz. De schijf van 5 van het Voedingscentrum is een goede richtlijn, dat is de basis wat jij nodig hebt. Daarnaast kun iets lekkers nemen, dat past prima in een normaal eetpatroon.

Zorg dat je lekker beweegt. Je beweegt voldoende als je een uur tot anderhalf uur per dag beweegt. Je kunt denken aan sporten, maar vaak beweeg je ook al het nodige door je dagelijkse dingen. Denk maar eens aan fietsen naar school, winkelen met vriendinnen, lekker skaten of dansen, schoolgym.

Toch niet tevreden?

Er zijn ook meiden die niet tevreden zijn met hun lichaam, of een bepaald deel daarvan, ook al hebben ze een gezond gewicht. Afvallen is dan niet de juiste oplossing. Probeer je te richten op de dingen waar je wel tevreden over bent en leg hier de nadruk op. Misschien heb je wel een mooie bos haar, een leuke lach of ben je een goede vriendin. Juist als je ontevreden bent over je lichaam, of een lichaamsdeel, ga je er meer op letten. Daardoor word je juist nog onzekerder. Herkenbaar? Veel meiden hebben hier last van. Iedereen is wel eens onzeker, juist in de puberteit waarin je lichaam gaat veranderen en je je bewust wordt van jezelf.

Handige pagina’s:

Lekker bewegen

Kledingtips

Onzekerheid

Ontwikkelingen lichaam puberteit

Onzeker over je uiterlijk (verleg je focus)


Meer informatie


Reacties

plaats reactie
1

ik ben 10 jaar en 1,40 m en weeg 35 kg is dat normaal

12 dec 2023, 19:12, nee
2

ik ben 13
1 meter 70
51 kg
is dat te zwaar?

13 nov 2023, 11:11, .
3

ik ben twaalf ik ben 55 kilo is dat goed???

11 apr 2022, 16:04, EggNoob5
4

Roos volgensmij is dat onder het gemiddelde

17 mei 2021, 12:05, 5
5

ik ben 14 jaar 1 meter 63 en weeg 40,4 is dit goed?

29 jan 2021, 11:01, roos
Er zijn 20 reacties. Klik hier om ze allemaal te bekijken.

Reageer

Wil je een bericht ontvangen als er een nieuwe reactie is?
Login of registreer