Moeder bepaalt alles

Heyhey,

Ik ben 22 jaar oud en studeer aan het hbo. Ik woon nog wel thuis, omdat op kamers gaan veel te duur is en ik wegens gezondheidsproblemen niet naast mijn studie kan werken.
Ik betaal alles zelf (zorgverzekering, studiekosten, kleding, verjaardagstaart/hapjes, vakantie, benzinekosten als ik mijn ouders auto gebruik, etc, etc). Ik betaal ook elke maand kostgeld.
Daarnaast help ik in het huishouden met bvb de keuken opruimen, koken, stofzuigen, bed opmaken, was opvouwen, was ophangen, strijken, etc. Ik zou dus zeggen dat ik hierin als volwassene wordt behandeld en ik heb niet echt de vrijheid om eens te protesteren hiertegen als het naast mijn schooldag teveel is.
Nu heb ik geen wifi in mijn kamer, maar sinds 2020 hebben we een wifiversterker. 's Nachts halen we die eruit, wat geen probleem is. Nu komt mijn moeder alleen met het idee dat hij er doordeweek om 10 uur max uit moet, zodat we wat eerder op bed gaan. (Mijn broertje is 16, zusjes is 19, zus is 25). Dit vind ik eerlijk gezegd belachelijk. Ik slaap bijna nooit later dan 12 uur in het weekend en doordeweek slaap ik altijd voor 11 uur. Ik vind het belachelijk dat ze nu zich gaan bemoeien met de bedtijden van ons, terwijl we gewoon (behalve mijn broertje, maar die slaapt altijd vroeg) volwassen zijn.
Mijn moeder vindt dat we in de avond eerder moeten slapen en dat we als we wel iets later slapen, ook wel iets anders kunnen doen dat op de laptop of telefoon. Maar in de avond is de enige tijd dat ik echt tot rust kan komen. Ik heb met mezelf de afspraak dat ik dan geen huiswerk maak, maar even bijkom van de dag.
Is het fair dat ze zich hiermee gaat zitten bemoeien of is het ook onredelijk?
Ik weet niet of ik er iets van durf te zeggen, want mijn moeder trekt zich alles persoonlijk aan en hoe zij het wil, moet het ook gebeuren.
Ik heb even de mening nodig van anderen of dit inderdaad te gek voor woorden is, of dat een ouder zich met de bedtijd en of ze in de avond online zijn mogen bemoeien bij volwassen kinderen.

PS. Als ik uit huis kon om de kosten, was ik 6 jaar geleden het huis al uit gegaan. Dus tips als toch uit huis gaan, kan ik helaas niet veel mee, omdat het veel te veel kost helaas.

23 feb 2024, Evenadviesnodig


Reageer

Wil je een bericht ontvangen als er een nieuwe reactie is?
Login of registreer