Bijna alles over eten, gewicht en uiterlijk

Pesten

Pesten is voor veel jongeren aanleiding te denken dat er iets mis is met ze. Je vraagt je af waarom je gepest wordt en wat je kunt doen om het pesten te stoppen. Onterecht denken veel jongeren dat het aan henzelf ligt dat ze gepest worden.

Waarom gepest?

Jongeren die gepest worden zoeken vaak de oorzaak bij zichzelf “Waarom moeten ze mij hebben?” of “Wat heb ik verkeerd gedaan?” “Het is mijn eigen schuld dat ik gepest wordt”.  Ze gaan op zoek naar wat ze verkeerd doen, of er iets mis met ze is, of ze er gek of anders uitzien of noem maar op.

Gevolgen van pesten

Het is logisch dat je onzeker wordt van pesten. Het maakt je machteloos omdat je het idee hebt dat je er zelf niets aan kunt veranderen. Je voelt je buitengesloten en alleen. Je zelfvertrouwen wordt minder,  je hebt moeite om andere mensen te vertrouwen of om een relatie aan te gaan.

Je komt in een cirkel terecht

Als je gepest wordt ga je vaak negatiever over jezelf denken. Je wordt onzeker en trekt je meer terug. Daardoor voel je je alleen en bent daardoor nog kwetsbaarder. Hierdoor wordt je makkelijker nog meer gepest.

Wat kun je zelf doen

De impact van pesten is vaak groot, maar de schaamte ook. Veel jongeren zullen daarom geen actie ondernemen. Toch kun je zelf iets doen tegen het pesten.  Wat belangrijk is is dat je wat zelfvertrouwen terugkrijgt en je je zekerder voelt van jezelf. Je kunt met situaties oefenen. Het is belangrijk dat je weet dat het niet jouw schuld is en je hoeft je er niet voor te schamen. Veel jongeren, kinderen en volwassenen krijgen met pesten te maken. Op elke school, in bijna elke klas wordt gepest. Het is belangrijk dat je iemand in vertrouwen neemt en erover praat.

 

Heb je een vraag of maak je je zorgen? Mail of chat dan met onze deskundigen. Wil je er met andere jongeren over praten? Ga dan naar het forum.

Voor meer info over pesten, kijk eens op Pestweb.nl


Meer informatie


plaats reactie

Reacties

1

Ik was vroeger ook erg gepest, en nu ben ik minder zelfverzekerd.

15 sep 2011, 14:09, Beyourself!
2

ik word niet gepest maar ik pest zelf en daarmee wil ik mee stoppen de hele klas doet dat en ik vind het best zielig want hij heeft geen vrienden op deze school
wat moet ik doen

23 okt 2011, 19:10, anoniem
3

Ik weet niet echt of je het 'pesten' kunt noemen bij mij, maar mensen roepen wel eens nare dingen naar mij, of spreken me ook wel eens aan op een onaardige manier. ik voel me dan wel rot !

13 nov 2011, 19:11, Fidan
4

Jongens, ga nevernooitniet pesten. Maakt niet uit of dat meisje een rare bril heeft of dat die jongen foundation draagt. DOE HET NIET. Je verpest echt hun schooltijd. Je weet niet wat je ze aandoet. Ik ben zelf ook gepest en heb nu altijd het gevoel dat iedereen aardig tegen me doet om me later in de grond te boren. Pesters weten niet wat ze aanrichten.

12 dec 2011, 17:12, Fridar
5

Als je óóit van plan bent iemand de grond in te boren, al is het maar om iets kleins, denk dan van te voren goed na.. Ik ben twee keer dik genoemd, terwijl het volgens mij zelfs maar als grapje bedoelt was.. Daardoor ben ik gaan lijnen, héél erg gaan lijnen. Ik ben toen zo'n 12 kilo afgevallen... Ik heb nog wel een gezond gewicht (toen ik begon was ik wat aan de zware kant, maar geen overgewicht), maar zit nu met allerlei klachten en ik denk constant na met wat ik eet. Daardoor kan ik makkelijk een dag leven op één sultana, maar dan denk ik aan wat ik mezelf aandoe, waardoor ga eten en vaak ook een vreetbui krijg.. Het zijn geen vreetbuien van 1000en calorieën, maar bijvoorbeeld een halve chocoladeletter in een half uur, wat misselijkmakend is als je een hele tijd op zo min mogelijk leeft. Daardoor voel ik me dan weer rot, waardoor het allemaal opnieuw begint en dat is kut. Ik wíl best 'normaal' met eten kunnen omgaan, maar dat kan ik niet.. En dat allemaal door één kleine zin.. Het is ongelofelijk wat je iemand kan aandoen met woorden, vaak zonder dat je het zelf beseft.

19 dec 2011, 22:12, Lizz
6

Ik ben zelf ook altijd gepest op de basisschool, 6 jaar lang. Ik liet het altijd maar over me heen komen en zei tegen niemand er wat over, terwijl ik zelf kapot ging. Daardoor werd ik depressief maar met behulp een psychiater ben ik daar weer uit gekomen. Ik geef een tip aan mensen die gepest worden; ga ALTIJD meteen naar je leraar, moeder, vader, vrienden noem maar op. Zorg dat je er over kan praten en dat ze je helpen. Dat zorgt ervoor dat ze er niet mee doorgaan, met het pesten.

5 jan 2012, 17:01, xkirsteeenn
7

ik ben op de bassisschool altijd gepest. nu zit ik in de 1e en heb ik veel vrienden. vriendinnen van me zeggen: die mensen die jou pestte hebben daar echt geen reden voor !
maar ik merk nu wel echt dat ik een muur om mn hart heb en draag nog steeds iedere dag een masker. ik lijk heel zelverzekerd maar dat ben ik niet. ik heb alleen zo goed geleerd me niks van mijn gevoelens nog te laten zien dat ze denken dat het me niets doet. ik wil graag weer gewoon mezelf kunnen zijn, maar dat kan ik niet zonder hulp. alleen ik wil niet naar een psychiater ofzo want daar ben ik echt heel bang voor. en mijn ouders denken ook dat alles weer gewoon goed gaat..

20 mrt 2012, 16:03, lovee
8

Op school worden er wel eens hele gemene opmerkingen gemaakt over mij, bijvoorbeeld deze:

Dik Varkentje, Dikki Dik, Vetzak, Dikzak.

Hoe moet ik hier mee omgaan?

26 apr 2012, 06:04, Lllaaa
9

ik ben op de basisschool gepest. en ik ga nu naar de 4e van de middelbare , en die 3jaar op de middelbare is het ook nog niet eens gestopt.
ik ben stevig maar zeker niet dik.. heb eczeem en is niet besmettelijk, heb astma waardoor ik met gym niet altijd mee kan doen.
altijd hebben ze wel wat om over te zeiken, ze weten ook wat je zwakste punt is. daarom zeggen ze vaak dat je dik bent vooral bij meisjes is dat een gevoelig onderwerp.
als je gepest word raad ik je aan om er met iemand over te praten en zorgen dat er wat aan gedaan word.
en kom voor jezelf op. het hoeft niet met vechten of schelden, maar laat niet over je heen lopen! je bent geen vies vuil.

10 jul 2012, 13:07, miranda
10

ik ben vroeger heel vaak gepest om mijn gewicht , ik heb gezegt dat ik het niet meer pikte en ze stopte er mee je moet gewoon al je lef bij elkaar verzamelen en kost wel tijd maar naar een tijd durf je het wel te zeggen

nu help ik meeste kinderen op mijn school om gewoon te zeggen wat je wil en als dat echt niet lukt ga naar een docent of leraar die helpt ook !

groetjes my

16 aug 2012, 14:08, ladygirl
11

Heee,
Ik word dit jaar gepest door al me vriendinnen, zelfs me beste vriendin doet er aan mee. M'n hobby's is shoppen en dan vooral make-up en kleding. Wie deelt met mij die passie. Mischien kunnen we vriendinnen worden dat lijkt me erg leuk!
Ik ben 14 jaar.
Liefs <3

27 sep 2012, 16:09, makeupliefhebber<3
12

Ik ben vroeger heel erg gepest en in snapte nooit helemaal waarom. Nu blijkt dat ik PDD-NOS (een vorm van Autisme) heb en dus anders reageer. Ook ben ik nooit geweest zoals andere meisjes. Ik hield van schietspelletjes, CSI en als er een ding was dat ik niet uit kon staan was het mode of shoppen.

Op dit moment loop ik bij de GGZ en word ik door mijn Psycholoog geholpen bij het Autisme en bij het verwerken van mijn Psychotrauma's vanwege het pesten.

Ik zit nu in de 1ste en het gaat hier nog niet helemaal soepel maar wel veel beter.

Voor alle mensen die gepest worden: Het komt goed! Vertrouw op jezelf en wees niet bang om mensen over je situatie te vertellen. De fout die ik maakte was om het stil te houden en uiteindelijk moest een inval juf alles aan mijn moeder vertellen. Het word beter als je er over praat! Jij bent echt niet alleen, en de mensen die je pesten zijn gewoon hartstikke onzeker en stom bezig!

4 jan 2013, 14:01, Mime
13

"lelijke trut" "Kankerhoer" "bitch" "engerd" "dikke" "vieze emo, ga jezelf wat aan doen" "iedereen is beter af zonder jou" "geen wonder dat niemand je mag" enz enz enz

ze spoken nog steeds door mijn hoofd, ookal is het twee jaar geleden. dit is nog steeds een gevoelig onderwerp voor me. ik heb hierdoor een slecht zelfbeeld gekregen. zelfs als je denk dat je gewoon een grapje maakt, kan het heel hard aankomen.

zo ben ik laatst nog dik genoemd, die jongen dacht dat hij een grapje maakte maar hij kent mijn verleden niet, dus ben ik nu weer erg onzeker. ik begon net weer omhoog te krabbelen, gooit hij me weer terug.
zo komen er dus vaker dingen omhoog. de kleinste dingen kunnen mij helemaal kapot maken. bijvoorbeeld als mijn beste vriendin kortaf doet, of als iemand me vies aankijkt.
ik heb ook mijn buien, buien waarin ik gewoonweg depressief ben, buien warin ik nergens anders meer aan kan denken dan de jongen die ik leuk vind of buien waarin ik druk ben. mijn depressieve mood overheerst altijd. elke dag.
ik hoop dat voor iedereen die gepest word alles snel beter gaat.
om er iets tegen te doen:
- ga naar je leraar of metor, die doet er vast wel iets aan
- als er niets mee gedaan wordt kan je altijd nog naar je afdelingsleider of directeur
- als er nog steeds niets mee gedaan wordt, zoals bij mij (*biep* school) vertel dan alles aan je ouders, zij weten wel wat ze ermee moeten doen
- in het ergste geval vanpesten zoals bijvoorbeel bedreiging of mishandeling kan je naar de politie stappen
- bel de kindertelefoon zodat je je verhaal kwijt kan, praten helpt, geloof me!

veel geluk en sterkte! in mijn gedachtes sta ik jullie allemaal bij <3

6 apr 2013, 19:04, Amzilla
14

Ik wil er mee stoppen mensen nemen zelf moord en ik zorg Er voor dat mensen niet meer pesten ookal ga ik hier dood Door het boeit mij niet ik wil er mee stoppen ik doe zo me Best er voor en ik ga steeds door met oplosingen ik zet me Leven er voor op ik doe men best

23 mei 2013, 15:05, DeHelper
15

hallo dehelper,

Ik denk in je bericht te lezen dat het niet zo goed met je gaat. Als je daar met 1 van de mensen van de site over wil praten dan kan dat! Je kan ons bereiken via de mail of de chat.

23 mei 2013, 16:05, Moderator
16

vroeger toen ik op de basisschool zat ben ik vanaf groep 1 gepest tot groep 6 toen ben ik in jaar overgang van 6 naar 7 naar een andere school gegaan daar werd ik ook nog wel een beetjegepest maar minder had toen tenminste vrienden ik werd voor namelijk gepest omdat ik te dik was maar volgens bmi was ik niet te dik wel aan hogere kant maar niet te zwaar pesten is heel erg ga nooit iemand pesten omdat de ander het ook doet ik zit nu in 2e op middel bare school en heb 2 hele goeie vriendinnen word eigenlijk niet meer gepest maar ben wel erg onzeker over mn lichaam maar ook over andere dingen geworden dus alsjeblieft ga niet pesten

28 mei 2013, 20:05, maggie
17

eerst werd ik ook gepest.
je moet je er gewoon nietsvan aantrekken
want dan vinden ze er meestal
niks meer aan
ik heb dat gedaan en toen
stopten ze er mee

16 jul 2013, 05:07, vrolijke jongen
18

Ik werd vroeger gepest maar het beste wat je kan doen is : positief blijven,hun negeren of gewoon een grote mond terug geven werkt egt

27 sep 2013, 15:09, Carrie
19

ik ben 8 en word een beetje gepest omdat ik te klijn ben wat nu ?

9 nov 2013, 12:11, sterre
20

Een tip die altijd werkt
Hou je stoer
Als een jongen bijv tegen je zegt zie dat dikke mens eens dan zeg jij letterlijk
O zie dat joch met de kippen armpjes
Wees niet bang dat de juf of meester je zal straffen
Hij of zij kan je toch niks maken
Hij of zij bijt niet
En dat geld ook voor de pester

1 jan 2014, 19:01, Vera
21

Voor iedereen die is gepest, hou je sterk, blij je zelf en blijf vrolijk.
Want waarom de pesters het ook zeggen: ze hebben het fout!
Iedereen is perfekt en of je nou iets dikker bent dan andere of slimmer of gewoon anders, je bent gewoon goed op je eigen manier!!!

Ik ben vroeger ook gepest, door dingen waar ik zelf of wijnig of niks aan kon doen (ADHD, , astma, was slim, ik was heel erg jongensachtig, EMO etc.) ik ben daarom heel erg veranderd toen mijn aller beste vriend is verhuist. Ik werd heel meisjesachtig, stopte met voetbal, probeerde me met alles te beheersen en deed vooral me vriendinnen na. Ik was niet gelukkig, maar dat werd er vast niet beter op met het gepest -dacht ik-. Toen ik 2 jaar geleden hoorde dat mijn beste vriend zijn ouders terug probeerde te verhuizen, (zat toen in groep 7) ben ik gaan nadenken, en heb ik weer geprobeerd mezelf te worden. Dat was soms heel moeilijk maar nu ben ik er heel blij mee!
ik zit nu 1ste klas VWO, en ben weer 99% mezelf, soms schelden mensen van vroeger en van nu me nog uit maar je moet gewoon voor jezelf opkomen en je niet laten veranderen.
Ik wens iedereen veel succes, en denk vaak aan iedereen die gepest word.
mij

28 jan 2014, 17:01, Eminem<3
22

ik werd vroeger echt heel erg gepest omdat ik meer vrienden heb als jongens dan als meisjes dus heel veel kinderen uit mijn klas (groep 8) noemden me een slet en een hoer... Alleen omdat ik beter om kan gaan met jongens en sindsdien ben ik nog minder zelfverzekerd en raken ze mij altijd met dingen die gevoelig zijn bij mij.

10 jul 2014, 20:07, Little me
23

Makeupliefhebber<3, wil je vriendinnen worden? Ik ben dertien :)

30 aug 2014, 23:08, Meertje14
24

Hoi allemaal
Ik ben een meisje van 13 en zit op tennis. Ik heb 1 keer in de week les, en zit in een groep met 4 anderen, ik ben de 5de. Dat is oneven daardoor blijf ik altijd in mijn eentje over. De andere kennen elkaar van school en vormen een groepje van 4. Daar hoor ik dan niet bij. Zo gaat het elke week weer. Nu wil ik van tennis af gaan, maar weet niet hoe ik dat aan mijn ouders moet vertellen, ze weten niet dat ik het ''5de wiel'' ben. Ik ben bang dat mijn ouders zich zorgen gaan maken en daarbij tennist mijn hele familie. Wat moet ik nu doen? Moet ik er opblijven? of afgaan?

20 mei 2015, 17:05, Lisette
25

Hi Lisette,
ik vind het echt heel rot voor je. Misschien moet je nog heel even erover nadenken. Na een maand of zo, kan je nog altijd met je ouders erover praten. Ik hoop dat je iets hebt aan mijn tip. Xxx Goldie.

16 nov 2015, 12:11, Goldie
26

ik werd ook gepest toen ik 9 was het meeste omdat ik kort haar had (omdat heel veel kinderen dachten dat ik een jongen was) maar ook omdat ik op school nieuw was ik werd geknepen geschopt gekrabbeld geduwd geslagen en noem maar op maar nu 9 jaar later wordt ik helemaal niet meer gepest ik heb nu veel meer vrienden ik voel mij ook wat gelukkiger dan 9 jaar geleden
maar ik ben wel de laatste paar jaren onzekerder ervan geworden alleen durf ik het aan niemand te vertellen ik heb ook trouwens een TE lage zelfbeeld ik vertrouw niet zo snel mensen meer het gevoel dat ik TE dik bent niet weten wat ik wil het gevoel dat ik alles slecht doet negatieve dingen over mijzelf zeggen en noem maar op ik weet niet wat ik moet doen zou de onzekerheid met pesten te maken hebben ?

5 jan 2016, 21:01, leontine
27

Ik ben 9 en word ook heel erg gepest over mijn uiterlijk en gewicht ik heb al zo vaak gezegt dat ze moeten stoppen maar ze zeggen maar .Ga weg dikzak of rot op Popzak
Of ga weg oja je kan niet rennen je bent vast 100kg
Reageer aub op mij

24 jan 2016, 15:01, Gepest
28

Ik werd vroeger ook nogal gepest, ik had 1 vriendin die me 2 jaar in de steek heeft gelaten en 2 rotjongens die me SpongeBob noemden door mn lach. En weet je wat? Ik ben er sterker uitgekomen. Altijd teruggevochten, altijd teruggeslagen (of geschopt in hun jingle bells 😏) en altijd doen alsof het me niks doet. Op een gegeven moment was ik immuun geworden. De eerste keer dat ze het deden wist ik(we hadden echt leraren van niks) dat de leraar er niks aan zou doen. Ik had gelijk, een andere jongen werd ook gepest die het wel meldde bij de juf en nog meer gepest werd daarna. Ik praatte veel en juffen en meesters hoorden, maar luisterden niet. Ik beschermde die ene jongen, en in die 2 jaar dat mn vriendin me liet vallen werden we beste vrienden. Maar nog meer drama... ik sloeg nog een klas over en kwam in groep 7, waar ik 2 jaar jonger was dan de rest: natuurlijk werd ik weer buitengesloten maar nou en. Het probleem was dat die gepeste jongen zelf ging pesten. 2 jaar later zit ik nu in de brugklas en ben ik voor het eerst ergens heppie.

Moraal van het verhaal:. Nooit opgeven en vecht terug.

Xxxxxxxxxxxxxx mousie

14 jun 2016, 06:06, Mousie
29

Vroeger werd ik gepest omdat ik dik wasmachine ik wegdek 59 kilo en ik was maar 5 jaar

4 apr 2017, 22:04, Mar

Reageer

Wil je een bericht ontvangen als er een nieuwe reactie is?
Login of registreer


close