Te dikke vriendin

Hoi, ik heb een vriendin en ze is te dik. Ik weet dat het raar klinkt als ik het zeg maar ik vindt het niet erg dat ze dat is maar ik vind het vervelend voor haar aangezien ze er erg onzeker over is en vooral de laatste tijd. We zijn allebei 16 en dan begin je meer met jongens en feesten enz bezig te zijn en ja dat is vaak toch wat moeilijker helaas als je wat dikker bent.

In de herfstvakantie gingen we samen op vakantie en ook dat was soms lastig. In de bus nam ze namelijk iets meer op dan het zittje en het was geen heel breed zitje en ik had er niet echt last van maar toch zag ik dat ze zich schaamde. Ook gingen we naar een soort pretpark iets en daar werd er veel nadruk op gelegd. Zo moest ze voor een bepaalde attractie wegen en was ze net iets te zwaar waardoor we niet naast elkaar konden zitten. En toen de beugel dicht moest lukte dat niet omdat haar buik in de weg zat. Uiteindelijk moest ze hem inhouden en een beetje half er over heen hangen waardoor de beugel erg in haar duwde en ze niet lekker zat. Ik vind het nogmaals niet erg maar ik zie hoe vervelend zei het vind. En ze is altijd al wat voller geweest maar de laatste tijd wordt het wel steeds meer. Ik ben bang dat ze Misschien haar gevoelens weg eet ofzo.

Ook gingen we shoppen en ze paste niks. De grootste maat was een 48 ofzo en bij de truien waren ook niet echt goede opties. We zijn toen maar weggegaan want ik wil haar niet oncomfortabel maken natuurlijk.

En wat ik bedoel met snel aankomen is dat we samen haar kast herfst klaar maakte. Dan zoeken we samen onze kleren uit en kijken wat we houden en wat de stijl wordt van het seizoen enzo. We hebben daardoor bepaalde kleding niet aangeraakt sinds mei toen we onze kast zomer klaar maakte. Toen ze haar broeken paste die ze in mei nog paste kreeg ze er van de 4 maar 1tje net dicht maar haar buik ging er wel over heen. Natuurlijk kan dit gebeuren maarja die van mij paste nog perfect.

Toen we nieuwe kleren gingen kopen moesten we naar een winkel waar volgens mij alleen kleding was van maar 50+ en het was allemaal niet zo leuk en trendy.

Nogmaals ik wil haar niet shamen maar ik vind het vervelend voor haar en ik wil ook niet dat haar gezondheid nog meer achter uit gaat. Ze heeft nu namelijk al last van ademhaling en kan niet echt goed rennen enz. En ik wil dat ze ook leuke dingen kan doen want ik ben bang dat als ze nog dikker wordt dat ze volgende keer niet meer in die attractie past.

Ze woog in dat pretpark volgens mij rond de 122kg als ik het me goed herinner en ze is ietsje langer dan mij dus ik denk 174 ofzo.

Moet ik het met haar bespreken?

28 okt 2023, Kira


Reacties

plaats reactie
1

Hey Kira! Ik ken dit dilemma, heb het zelf met een goede vriend van me meegemaakt. Ook hij was echt flink flink te dik, dat werd ook alleen maar erger waardoor hij allerlei dingen niet meer kon maar hij wilde het lang niet weten en ook absoluut niets aan z’n leefstijl doen. Ik vond als vriend wel dat ik het bespreekbaar moest maken. Niet omdat ik geen respect voor z’n keuze had, wel omdat ik me zorgen maakte om zijn gezondheid. Ik heb mezelf toen voorgenomen het wel voorzichtig ter sprake te brengen. Het scheelde dat hij wel erkende dat hij veel te zwaar was, dus dat was niet moeilijk. Bij hem was het issue z’n leefstijl en de gevolgen en risico’s daarvan. Het bleek al heel snel dat hij het er niet over wilde hebben en toen hield het voor mij op dat moment ook op. Ik heb laten weten waarover ik me zorgen maakte en hem ook gezegd dat hij er altijd op terug mocht komen en dat het voor onze vriendschap verder uiteraard niets uitmaakte, toen hij erover weigerde te praten. Het heeft daarna serieus nog een paar jaar geduurd, maar ineens ging toen bij hem toch de knop om. Dat kwam uit hemzelf, maar hij gaf achteraf wel toe dat zulke momenten waarop het bespreekbaar gemaakt werd vanuit persoonlijke zorg om iemand en vakantiemomenten waarop hij letterlijk niet meer mee kon komen wel hadden geholpen. In de tussentijd had ik al wel ontdekt dat hij zwemmen als beweging wel fijn vond, dus dat zijn we samen gaan doen zodat hij in ieder geval een beetje beweging kreeg.
Ik wil niet zeggen dat dit in jouw situatie ook geldt en werkt. Wat denk ik wel helpt is, als je je er zorgen om maakt, er niet mee te blijven rondlopen en het er voorzichtig eens over proberen te hebben. Maar: je vriendin weet ongetwijfeld zelf ook dat ze te zwaar is en dat er génante momenten door zijn. Zout in die wonden wrijven helpt niet. Dus probeer het meer te brengen uit “goh heb je er geen last van dat” of “het valt me op dat en daar maak ik me een beetje zorgen om”. Probeer het in ieder geval bij jezelf te houden zodat ze het niet als een aanval voelt en zodat ze ook de mogelijkheid heeft om zonder gezichtsverlies dat onderwerp voor nu af te kappen zonder het gevoel te hebben dat het iets betekent voor jullie vriendschap. Ze heeft er in eerste instantie misschien wel meer aan dat ze weet dat ze ook met zorgen hierover bij iemand terecht kwam. De rest volgt dan misschien vanzelf.

28 okt 2023, 21:10, B

Reageer

Wil je een bericht ontvangen als er een nieuwe reactie is?
Login of registreer