Sinds kantoorbaan aangekomen

Eerst eventjes wat achtergrond informatie:
Ik ben een jonge gast van ondertussen 21, ben 1.85m lang.
Ik ben al sinds klein af aan al wel wat voller. Eind middelbare school (18 jaar oud) schommelde mijn gewicht rond de 90 ã 95 kilo. Dit bleef destijds vrij stabiel omdat ik een baantje bij de Lidl had waar ik lichamelijk veel beweging had. Na een tussenjaartje, veel werken etc, was ik zelfs wat afgevallen (± 88kg)
Toen startte ik met mijn bbl mbo 4 opleiding, waardoor ik ook gelijk mijn supermarkt baantje verruilde voor een kantoorbaan, wat me super goed beviel. 'S middags was er altijd een gratis verzorgde lunch waar je nooit zonder honger bij vandaan ging.
Ik had mezelf oorspronkelijk voorgenomen om wel een poging te doen om soorten met gezond te blijven, de trap te pakken, een wandelingetje tussen de middag etc. Dit hield ik enkele maanden vol, maar al snel kroop mijn luiheid en gemakzucht naar voren, nam steeds vaker de lift en wandelingen werden verplaatst door uitgebreid lunchen in de kantine.
Al snel merkte ik op dat mijn kleding wat aan de strakkere kant begon te raken, maar ach dat was te verwachten, dan maar een maatje groter. Nog een tijdje later merkte ik op dat ook in mijn dagelijkse leven wat luier begon te worden en mijn conditie wat achteruit begon te gaan. Maar hier besteed ik nagenoeg geen aandacht aan, voelde me perfect dus waarom iets veranderen. Nu ongeveer 1,5 jaar later zijn de gevolgen hiervan goed zichtbaar geworden.. ik ben liever lui dan moe en vermijd lichamelijke beweging zolang dat mogelijk is. Mijn conditie is compleet het raam uitgegooid en mijn ooit "buikje" is uitgegroeid tot een daadwerkelijke flinke buik, met uiteraard de bijbehorende moobs, dubbele kin etc.
Toen ik onlangs bij de dokter kwam moest ik gelijk even op de weegschaal gaan staan, waaruit bleek dat ik een ruime 128 kilo weeg. Hierna kreeg ik uiteraard gelijk te horen dat ik veelste zwaar ben.
Maar heel eerlijk gezegd, heb ik er zelf eigenlijk wel enigszins vrede mee, wat zouden jullie doen?

21 jun 2024, Snuffie


Reacties

plaats reactie
1

Hoi Snuffie,
Het eerlijke harde verhaal is natuurlijk dat je flink overgewicht hebt. Met een BMI van ruim 37 ben je zelfs de eerste categorie van obesitas al uitgegroeid. Dat is op lange termijn niet goed voor je gezondheid en dus is het voor je fysieke gezondheid beter om af te vallen.
Maar goed, de zachtere keerzijde is natuurlijk dat hoe je je voelt bij je lichaam en je leefstijl voor jezelf ook belangrijk zijn. Van jezelf iets aanmeten waar je doodongelukkig van wordt, word je ook niet beter.
Kijk op 2 manieren eens in de spiegel: letterlijk en figuurlijk. Als je letterlijk voor de spiegel gaat staan, wat vind je dan van jezelf, van je volle voorkomen, je moobs, dubbele kin en andere vetjes?
Als je figuurlijk in de spiegel kijkt en bijvoorbeeld kijkt naar de afgelopen week: welke keuzes heb je toen gemaakt op leefstijlgebied? Wat at je, dronk je en wat deed je aan beweging? Hoe kijk je daar nu, achteraf, tegenaan? Zaten daar veel ongezonde keuzes tussen en waarom dan? Je ziet het misschien niet zitten om je leven gelijk om te gooien, maar zitten in die keuzes van afgelopen week kleine dingen die je, om ergens mee te beginnen, zou kunnen veranderen? Waarom bijvoorbeeld niet toch weer de trap nemen, toch weer die lunchwandeling maken en ’s avonds na werktijd ook nog even de deur uit? Als je wél tevreden met jezelf bent en de gezondheidsrisico’s aanvaart, hoef je echt niet gelijk je hele leven om te gooien. Voorkomen dat er nog 40 kilo bijkomen en dat er misschien iets afgaat kan natuurlijk ook al een stap zijn. Maar ook dat alleen als je daartoe zelf bereid bent. Ik ben hoe dan ook heel benieuwd!

21 jun 2024, 07:06, B
2

Hey snuffle,
Dat is behoorlijk wat. Wat eet je ongeveer op een dag? Zal niet enkel komen door die lunch.
Verder moet je vooral zelf goed nadenken wat jij fijn vind.

22 jun 2024, 08:06, M
3

Hey M,
Ik ontbijt sowieso altijd al best stevig, vaak een boterham of vier, nagenoeg allemaal belegd met zoetigheid, dan heb ik 's middags natuurlijk die lunch en 's avonds eet ik vaak wel gewoon een avgtje maar ook dan een vrij royale portie en door de dag heen snack ik ook nog wel hier en daar een beetje

24 jun 2024, 23:06, Snuffie
4

@B, ik zal proberen je zo nu en dan een update te geven

25 jun 2024, 02:06, Snuffie
5

Op zich klinkt dat niet super extreem, dan heb je best kans dat je gewicht wel stabiliseert. Want uiteindelijk heb je steeds meer eten nodig om nog aan te blijven komen. Wat eet je allemaal tijdens zo’n lunch? En wat voor snacks eet je dan?

25 jun 2024, 22:06, M
6

@M, op een "normale" dag eet ik toch al wel een zak maltesers leeg tijdens mijn werk, daarnaast heb ik nagenoeg altijd wat lekkers met de koffie eh dan 's avonds op de bank vaak ook nog wel een zak chips

9 jul 2024, 02:07, Snuffie

Reageer

Wil je een bericht ontvangen als er een nieuwe reactie is?
Login of registreer