Boos over slavernij verleden

Ik snap wel dat de nazaten van voormalige slaven nu nog steeds boos zijn.
Maar ik hoop toch niet dat ze boos zijn op alle blanke mensen.

Als ze dat wel zijn dan zou ik als blanke Nederlander ook nog boos moeten zijn op heel veel andere Europeanen.
De Italianen voor de slavernij in de Romeinse tijd.
De Scandinavische mensen voor de slavernij in de Vikingen tijd.
De Duitsers voor de dwangarbeid in de eerste en tweede wereldoorlog.
En dan mis ik vast nog wel wat volkeren die ooit blanke Nederlanders tot slaaf maakte.

Kortom hoe lang gaan we met z'n allen boos blijven op elkaar voor iets wat lang geleden is gebeurt?

4 jul 2022, Yeti


Reacties

plaats reactie
1

En degene die hier het hardst janken zijn mensen die zelf nooit wat hebben meegemaakt.
Overigens houden ze in Suriname nog steeds "slaven" maar noemen ze dat anders. Nu heet het dwangarbeid, slechte werkomstandigheden, een dak boven je hoofd bij een plantage. Weg kunnen ze niet want ze hebben niks.

Hier janken terwijl ze zelf nog erger zijn. Nu weet je wat het is. Toen was het normaal

5 jul 2022, 23:07, Lotte435
2

Lotte,
Ik kan me wel voorstellen als bijvoorbeeld je (overgroot) opa en oma als slaaf vanuit Afrika naar Suriname, Nederlandse Antillen of Nederland zelf zijn gehaald. Dat je daarover boos bent.
Ik ben ook zeker niet blij met de Duitsers die mijn opa en oma en hun broers en zussen in werkkampen zette. Maar ik ben zeker niet boos op alle Duitsers.

Dat er nu nog steeds dwangarbeid plaatsvindt waar ook ter wereld is gewoon diep triest.
Net als elke andere vorm van uitbuiting onderbetaling en slechte arbeidsomstandigheden.

Maar waar ik me ook mateloos aan kan storen is mensen die stellig beweren dat ze geen werk kunnen vinden.
En dan vooral het type die al vanaf hun 18e de Wajong uitkering aanvragen. Ongeacht je kleur of afkomst is er werk zat in Nederland je moet het alleen willen doen en je ervoor inzetten.

Een ander ding waar ik me aan stoor en over verbaas. Jongeren die geboren en getogen zijn in Nederland die zo gebrekkig Nederlands spreken en schrijven dat ik ze niet begrijp.
Dan heb ik het vooral over de half Marokkaanse straat taal die gebrabbeld wordt.
Vindt je het gek dat je dan bij een sollicitatie gesprek wordt afgewezen.

6 jul 2022, 20:07, Yeti
3

Daarom.moeten ze hier ophouden met de thee drink en knuffel cultuur..ik kan daar zo slecht tegen

8 jul 2022, 00:07, Lotte435
4

precies! ik snap dat het heftig is wat er vroeger is gebeurd, maar het is vroeger gebeurd. Leven de mensen die dat hebben gedaan nog? nope. we kunnen nu niks meer aan het verleden veranderen, alleen de toekomst beter maken. en soms moeten mensen niet zo zeuren. het leven is niet zo bijzonder en serieus. je leeft op een zwevende steen, en jij gaat klagen over iets wat honderden jaren geleden is gebeurd. i said what i said

7 okt 2022, 22:10, Natasja08
5

de slaventijden zijn altijd slecht geweest. De multinational (WIC) van toen en de grote multinationals van nu zijn de grote boosdoeners. Dat de regering na afschaffing van de slavernij veel heeft gedaan voor iedereen in Suriname is een gegeven. Goed onderwijs, werkgelegenheid en beleid. Tot 1975 waren de meeste Surinamers trots op hun land en hun leven. Bij de onafhankelijkheid in 1975 werden schulden kwijtgescholden, 3,5 miljard geschonken en het land Suriname overgedragen. Per gezin was dat ongeveer 200 ha waarvan 10% ontbost. Een rijkdom zou je zeggen. Maar door slecht beleid, arbeid en corruptie ging het bergafwaarts in Suriname. Bouterse zag dit maar ook hij maakte groten fouten. Regeringen die aan de macht komen maken misbruik van macht, geld en t volk. Suriname zou een rijk land, een rijk volk kunnen zijn; one people.! Nederland heeft veel overgedragen aan de volkeren die gehaald zijn naar Suriname. Ze mogen zich nu niet meer bemoeien met Suriname (al zouden dat velen Surinamers wel willen). Ze hebben heel veel gedaan en het grote geschenk Suriname is nu aan het beleid, de arbeid en samenwerking. Het leven in het paradijs Suriname maakt de mensen lui; vruchtbare grond, veel regen, veel zon en heel veel grondstoffen. Werk aan de winkel.

9 feb 2023, 23:02, Suripep
6

paradijs Suriname

In Suriname bemerk je verschillende reacties op het verleden. Velen zijn in Su heel dankbaar voor de periode ná afschaffing van de slavernij tot 1975. Niemand wil terug naar Afrika waar nog altijd slaven zijn zoals in meerdere delen in de wereld. Er is veel ontwikkeling geweest in de afgelopen 150 jaar. Het leven in Suriname was goed. In 1975 werd Suriname onafhankelijk/zelfstandig. Naast kwijtschelding schulden en 3,5 miljard gulden kregen de Surinamers bijna 200 Ha grond per gezin!. ( Totaal opp 16.382.000 Ha.(groot percentage eigendom van de Staat!!) 10 procent hiervan is ontbost dus dat komt op bijna 20 Ha vruchtbaar ontbost grond per gezin in 1975 ( 393.137 inwoners in 1975). Velen hebben hard gewerkt, de grond bewerkt en zijn rijk geworden. Daarnaast wachten velen af en hosselen dagelijks. Maar,…. door goed beleid, arbeid en samenwerking kan Suriname een paradijs op aarde worden. Laten we hopen dan na “sorry” en de “komma” een betere samenwerking komt tussen beiden landen zodat de natuur behouden blijft en er goed wordt omgegaan met het grote mooie Suriname.
Suriname stond ook op nummer 1 voor de waarde van grondstoffen/water/natuur per hoofd van de bevolking; Suriname rijk aan natuurlijke rijkdommen!
Dat de prijzen van levensmiddelen momenteel zeer hoog zijn ligt mede aan de onduidelijkheden bij de Surinaamse belastingdienst. De goederen zouden nu eigenlijk 2% goedkoper moeten worden (10% BTW in plaats van 12% omzetbelasting vorig jaar !!) Beter zou zijn om de focus te leggen op hogere importbelasting op alle levensmiddelen/goederen die in Suriname gemaakt kunnen worden. Daarbij afschaffing van alle belasting op levensmiddelen geproduceerd in Suriname!! Dit zorgt dan ook voor meer export.
Surinamers die kozen om na 1975 naar Nederland te gaan hebben nu vaak spijt. De vrijheid om je te ontwikkelen is groot in Nederland. Het leven is goed in Nederland maar toch mist men de vrijheid in Suriname. In plaats van 200 Ha per gezin, kopen ze nu vaak een klein perceeltje om hopelijk in de toekomst terug te gaan naar ons moederland. Spijt….. Maar misschien is dat het te bewandelde pad.. Laten we hopen dat er meer samenwerking komt zodat we samen aan de ontwikkeling van Suriname kunnen werken. Goed beleid, arbeid en samenwerking zijn de keywords tot succes. Geen verdeelpolitiek of het handje blijven openhouden.

16 jun 2023, 20:06, Dankbaar
7

Het is al zo lañg geleden diegen die het hebben meegemaakt zijn dood ,ieder ander leeft in vrijheid ,laat het verleden rusten ga verder met leven

29 jun 2023, 23:06, Conalice
8

Ik vind het allemaal overtrokken,tuurlijk in alle landen was er slavernij ,zo zijn alle koningshuizen rijk geworden ,jullie mogen niet boos zijn op alle blanke mensen ,het was een select groep (koninklijk ) zij waren de ergste ,150 jaar geleden mensen zoek een leve en laat het verleden rusten

1 jul 2023, 21:07, Peter
9

Mensen gaan nog zeer lang door met zeuren, ze willen alleen aandacht. Ik heb ook genoeg voorouders die zijn vermoord, maar ik eis van helemaal niemand excuses. Blanke mensen van nu hebben niks te maken met vroegere slavenhandelaren!

Misschien houdt men nu de excuses zijn gemaakt er wel over op, maar ik vrees van niet.

6 jul 2023, 13:07, Olaf
10

Tijd geleden dat ik op dit forum was Yeti hier de TS.

Mooie uitleggen over hoe Nederland de Surinamers heeft proberen te compenseren.
Ik neem aan dat dat ging om de Surinaamse mensen die daar als slaven naar toe waren gehaald?
En niet dat er 200 Ha aan elke blanke Nederlander is gegeven.

200Ha per gezin is wel een behoorlijke lap grond.
Dan kun je zeker wel veel produceren.
Wel wordt door de bevolkingsgroei die 200 Ha steeds kleiner per gezin neem ik aan.

Of dit ook in de andere voormalige koloniën van Nederland zo is gegaan weet ik niet.

Natuurlijk is het wel zo dat Eropa in de VOC tijd zo'n beetje de hele wereld heeft "verkloot".
Afrika, Noord en zuid Amerika, Australië grote delen van Azië. Kompleet ingepikt ontdaan van alles wat daar waardevol was aan grondstoffen.
Grenzen op de kaart ingetekend zonder enige rekening te houden met de bevolking die er woonde.
Die bevolkingen opgehokt in kampen gestopt aan de drank geholpen enz. enz.
Hierdoor ontstaan nog steeds oorlogen en andere ellende op die plekken waar dat gebeurt is.

En nog steeds gebruikt Europa, Amerika en de andere rijke landen Afrika als afval breng station.
Ongesorteerde, smerige, giftige, kolere troep brengen we massaal daar heen.
Afdankertjes van ons veel te goed gevulde kleding kasten. Dumpen we als "ontwikkelingshulp" naar arm gemaakte landen. In zo enorme grote hoeveelheden dat daar een gigantisch afval probleem ontstaat.

Hiervan snap ik echt wel dat de daar mensen woest worden op rijke witte mensen.

Stel je ff voor zeg dat bijvoorbeeld China dit ongevraagd bij Nederland gaat doen.
En hoe we ook tegen ze zeggen dat we het niet willen, ze blijven maar brengen.

7 jul 2023, 20:07, Yeti

Reageer

Wil je een bericht ontvangen als er een nieuwe reactie is?
Login of registreer