Vriendin lastig gevallen via Instagram

Hoi, ik vindt dit bericht belangrijk dus zet hem boven aan. Mijn vriendin is zoals je leest lastig gevallen via dm met scheldwoorden als kanker en er is gereigd dat ze haar keel wilde doorsnijden, dat ze blind zou worden geslagen en dat ze dood gemaakt zou worden. Waarschijnlijk menen ze dit niet maar kan je hiervoor straf krijgen? Zij heeft ook veel gepest en iemand in zijn gezicht bedreigd. Dat account van Instagram is verwijderd maar kan de politie hun nog te pakken krijgen? Ze is heel bang nu. Dus dat account is nergens meer te vinden denk ik.

3 nov 2020, Nina


Reacties

plaats reactie
1

Weet iemand misschien iets?

4 nov 2020, 13:11, Nina
2

Waarom heeft iemand dat gedaan? Misschien heeft ze iets gepost?

4 nov 2020, 15:11, Anoniem
3

Wat een vervelende ervaring zeg. Het korte antwoord is ja, ‘ze’ kunnen hier straf voor krijgen. Daarvoor moet je vriendin aangifte doen bij de politie. Als er een aangifte ligt kunnen politie en justitie onderzoeken of er echt sprake is van strafbare feiten. Als daarvan sprake is dan kunnen de verdachten vervolgd worden. Het lastige is in dit geval natuurlijk wel dat het om online bedreigingen gaat vanaf een account wat vermoedelijk niet meer bestaat, waardoor het wellicht lastig te achterhalen is wie hierachter zitten. Als ze nog bewijzen heeft dan is het belangrijk dat ze die bewaart.

4 nov 2020, 16:11, B
4

Dankjullie wel. Mijn vriendin en haar ouders hebben inderdaad aangifte gedaan. De feiten zijn echt strafbaar. De bewijzen heeft ze ook bewaard gelukkig. Wat zou de politie doen tegen die erge bedreigingen? Ik denk dat die persoon iets van 16 is dus minderjarig.
Dat account is verwijderd en nu willen ze volgens mij zien wie dat zou kunnen zijn.

4 nov 2020, 17:11, Nina
5

Bij minderjarige zijn ze altijd een stuk milder, het licht er ook aan of hij/zij het bij meerdere doet, een strafblad heeft, hoeveel bewijs te vinden is,een goeie advocaat heeft of hij/zij ook echt plannen heeft tot actie handeling bedreiging en waarom hij/zij het gedaan heeft zijn veel factoren waar rekening mee moet worden gehouden zelf kan ik niet zeggen wat de straf gaat worden want het hangt van zoveel dingen af. Ook licht het eraan of er stalking aan de hand was, maar vaak worden lichte bedreigingen met een geldboete en taakstraf van x uur aan daders gegeven bij erge bedreiging een korte celstraf

4 nov 2020, 22:11, juliatje.
6

En weten jullie hoe de politie dit gaat onderzoeken? Dat account van Instagram is verwijderd al heeft ze wel screenshots.

5 nov 2020, 06:11, Nina
7

En hoe gaat de politie onderzoeken wie die berichten heeft gestuurd?

5 nov 2020, 07:11, Nina
8

De politie heeft verschillende opsporingsbevoegdheden. Wat in dit geval zou kunnen is dat ze bij Instagram gegevens over dat account opvragen en proberen het gebruikte ip-adres te achterhalen. Aan de hand daarvan kunnen ze misschien nagaan wie erachter zit. Ze zullen daarnaast deze aangifte met andere aangiftes vergelijken. Misschien zijn er vergelijkbare gevallen die tot dezelfde verdachte of verdachten te herleiden zijn. Maar goed, het is gissen. De politie heeft het druk en als buitenstaanders weten we natuurlijk niet hoeveel tijd en personen ze voor zo’n aangifte vrijmaken. Misschien zetten ze heel andere technieken in.

5 nov 2020, 08:11, B
9

Dankjewell B en Julia. Maar waarschijnlijk als ik het zo lees valt er niet wat te achterhalen? Dat was een nep account met de taal die die daders niet spreken, ik heb een vermoeden wie het zijn. Zou het kunnen dat ze het verwijderde account daarvan het ip adres nog kunnen achterhalen?

5 nov 2020, 13:11, Nina
10

beste Nina er zijn nog zeker mogelijkheden dus hou hoop!

5 nov 2020, 19:11, juliatje.
11

Zelf had ik gelezen dat er niet meer iets kan als het account is verwijderd. De politie heeft vaak niet genoeg tijd voor deze zaken en als jouw vriendin zelf gepest heeft zal die dader misschien minder of niet gestraft worden. Er moet genoeg bewijs zijn, al zal de politie achter het adres komen, dan zouden dat ook de buren kunnen zijn. De politie gaat naar enkele weken waarschijnlijk verder met andere dingen inplaats van bedreigingen van kinderen onder elkaar.

8 nov 2020, 18:11, Esxx
12

De politie weet nog van niks, ze zeiden “iedere school zegt dat je naar de politie moet” ik denk dat ze het niet serieus genoeg nmene

14 nov 2020, 14:11, Nina
13

Ik raad jullie aan dat jou vriendin contact opneemt met de hulpverleners van de kindertelefoon. Hun hebben ervaring met dit zoort gevallen en ze kunnen jou vriendin bij voorbeeld door een psycholoog helpen het te kunnen verwerken en als hun meedoen denk ik wordt het ook meer serieus genomen door de politie. Heel veel success!

2 dec 2020, 11:12, Lotte

Reageer

Dit topic is gesloten voor verdere reacties, mocht je hierover vragen hebben dan kun je contact opnemen met de coordinator.