Puberteit

De puberteit

Je lichaam groeit door tot ongeveer je 18e.  Ergens tussen je 9e en 14e begint de puberteit en verandert je lichaam door de invloed van hormonen. Bij de een is dat wat eerder dan bij de ander. En bij meisjes is het vaak wat eerder dan bij jongens. 

Veranderingen in je lichaam

  • In de puberteit groei je sneller dan normaal, de groeispurt. Het kan zijn dat je in deze periode ook iets aankomt. Dat groeien kost veel energie. Daarom wil je waarschijnlijk veel eten, uitslapen en lekker bankhangen. Dat is heel normaal.
  • Je krijgt borsten. Het duurt ongeveer 2 tot 3 jaar voordat je borsten volledig ontwikkeld zijn. Groeien kan gevoelig of pijnlijk zijn. Het kan zijn dat je ene borst zich sneller ontwikkelt dan de andere, dat is normaal. Bij veel vrouwen zijn de borsten niet helemaal gelijk.
  • Je krijgt schaamhaar en haar onder je oksels.
  • Je figuur wordt vrouwelijker. Dat betekent dat je bredere heupen, een buikje, borsten en een smallere taille krijgt. De meeste meiden komen aan in deze periode.
  • Je gaat meer zweten. Dat komt omdat je zweetklieren groter en actiever worden.
  • Je huid en haar worden vetter doordat je meer talg in de poriën van je huid krijgt. Als deze poriën verstopt raken krijg je puistjes.
  • Je wordt ongesteld. Gemiddeld worden meiden tussen hun 11e en 16e jaar voor het eerst ongesteld. 

Juist in deze periode zijn jongeren vaak onzeker over hun lichaam of schamen zich ervoor. De mening van anderen is in deze periode erg belangrijk.

Jongeren voelen zich vaak ook anders en dat komt onder andere door je hormonen. Je hormonen sturen signaaltjes naar je hersenen die ervoor kunnen zorgen dat je je het ene moment blij kan voelen en het volgende moment boos. Flink verwarrend dus. 

Heb je een vraag of maak je je zorgen? Mail of chat dan met onze deskundigen. Wil je er met andere jongeren over praten? Ga dan naar het forum.

Meer hierover weten?


Meer informatie


Reacties

plaats reactie
1

hoiii ik ben een meisje van 12 en ongeveel tussen de 1,52/1,55 en weeg 42 kilo is dat goed gewicht?

18 nov 2023, 18:11, i
2

Hoi ik ben L en als ik ongesteld ben heb ik echt zin in chocola is dat normaal?

14 aug 2023, 00:08, L
3

Hoi meiden ik ben 11. En heb al een grooten kond ik voel me onzeker er over want heel veel jongens denken dat ik 16 ben omdat ik al grooten borsten heb en grooten kond en ik ben nog niet ongesteld maar heb wel witten slijm in mijn onderbroek miss al 1 jaar en weet niet wat ik er mee moet dank julie wel ❤️

15 jul 2023, 23:07, Anoniem
4

Hoi hoi ik ben 9jaar en heb zins vandaag 75 a aan en heb nog niet grote

7 jul 2022, 13:07, Anoniem
5

Hey, hey
Ik heb een vraagje. Kunnen je borsten nog groeien ook al ben je 15 jaar? Ik was namelijk bij hunkemöller binnen gestapt en die vrouw zij dat men borsten niet veel meer gaan groeien en ben er heel onzeker over geworden, ik heb namelijk cup 75A. Heb al een ongeveer 3jaar mijn regels ect. maar ze zijn niet gigantisch veel gegroeit. Hopelijk ben ik niet de enigste en kunnen vrouwen/tieners me er meer over vertellen.
Groetjes

25 apr 2022, 22:04, lana_123
Er zijn 72 reacties. Klik hier om ze allemaal te bekijken.

Reageer

Wil je een bericht ontvangen als er een nieuwe reactie is?
Login of registreer