Puberteit

De puberteit

Je lichaam groeit door tot ongeveer je 18e.  Ergens tussen je 9e en 14e begint de puberteit en verandert je lichaam door de invloed van hormonen. Bij de een is dat wat eerder dan bij de ander. En bij meisjes is het vaak wat eerder dan bij jongens. 

 

Veranderingen in je lichaam

  • In de puberteit groei je sneller dan normaal, de groeispurt. Het kan zijn dat je in deze periode ook iets aankomt. Dat groeien kost veel energie. Daarom wil je waarschijnlijk veel eten, uitslapen en lekker bankhangen. Dat is heel normaal.
  • Je krijgt borsten. Het duurt ongeveer 2 tot 3 jaar voordat je borsten volledig ontwikkeld zijn. Groeien kan gevoelig of pijnlijk zijn. Het kan zijn dat je ene borst zich sneller ontwikkelt dan de andere, dat is normaal. Bij veel vrouwen zijn de borsten niet helemaal gelijk.
  • Je krijgt schaamhaar en haar onder je oksels.
  • Je figuur wordt vrouwelijker. Dat betekent dat je bredere heupen, een buikje, borsten en een smallere taille krijgt. De meeste meiden komen aan in deze periode.
  • Je gaat meer zweten. Dat komt omdat je zweetklieren groter en actiever worden.
  • Je huid en haar worden vetter doordat je meer talg in de poriën van je huid krijgt. Als deze poriën verstopt raken krijg je puistjes.
  • Je wordt ongesteld. Gemiddeld worden meiden tussen hun 11e en 16e jaar voor het eerst ongesteld. 

Juist in deze periode zijn jongeren vaak onzeker over hun lichaam of schamen zich ervoor. De mening van anderen is in deze periode erg belangrijk.

Jongeren voelen zich vaak ook anders en dat komt onder andere door je hormonen. Je hormonen sturen signaaltjes naar je hersenen die ervoor kunnen zorgen dat je je het ene moment blij kan voelen en het volgende moment boos. Flink verwarrend dus. 

Heb je een vraag of maak je je zorgen? Mail of chat dan met onze deskundigen. Wil je er met andere jongeren over praten? Ga dan naar het forum.

Meer hierover weten?


Meer informatie


Reacties

plaats reactie
1

Mensen ik heb 1 week geleden sex gehad met me neef, ik ben een test gaan doen en nu ben ik zwanger ik weet niet wat ik moet doen en de afterpil heeft in mijn geval niet gewerkt

25 aug 2019, 20:08, Lossa
2

Ik ben de laaste echt vaak heel geil? 16 jaar oud ben ik ik ben nog maagd, maar ik los het altijd op door een sorry van te seksen tegen de muur ik weet het is belachelijk maar ik word er een soort van normaal van

25 aug 2019, 20:08, Kly
3

Ik ben Een meisje van 13 Jaar ik heb Anorexia Nervosa sinds 3 jaar maar ik heb nu al wel weer een tijdje gezond gewicht maar ik begin nog niet echt een vrouwelijk lichaam te krijgen hoe komt dit.?

13 jul 2019, 22:07, Vraagje
4

Is het normaal dat ik porno kijk en dat lekker vind zo kan ik mezelf daarmee bevredigen is dit normaal???

Xx IemandOpDeWereldDieDunWiltZijn

9 jun 2019, 09:06, Afkorting: IODWDDWZ
5

Hoi ik ben 11 en ik wil seks kan dit?

14 apr 2019, 09:04, 11 jarige wil seks
Er zijn 61 reacties. Klik hier om ze allemaal te bekijken.

Reageer

Wil je een bericht ontvangen als er een nieuwe reactie is?
Login of registreer