Puberteit

De puberteit

Je lichaam groeit door tot ongeveer je 18e.  Ergens tussen je 9e en 14e begint de puberteit en verandert je lichaam door de invloed van hormonen. Bij de een is dat wat eerder dan bij de ander. En bij meisjes is het vaak wat eerder dan bij jongens. 

 

Veranderingen in je lichaam

  • In de puberteit groei je sneller dan normaal, de groeispurt. Het kan zijn dat je in deze periode ook iets aankomt. Dat groeien kost veel energie. Daarom wil je waarschijnlijk veel eten, uitslapen en lekker bankhangen. Dat is heel normaal.
  • Je krijgt borsten. Het duurt ongeveer 2 tot 3 jaar voordat je borsten volledig ontwikkeld zijn. Groeien kan gevoelig of pijnlijk zijn. Het kan zijn dat je ene borst zich sneller ontwikkelt dan de andere, dat is normaal. Bij veel vrouwen zijn de borsten niet helemaal gelijk.
  • Je krijgt schaamhaar en haar onder je oksels.
  • Je figuur wordt vrouwelijker. Dat betekent dat je bredere heupen, een buikje, borsten en een smallere taille krijgt. De meeste meiden komen aan in deze periode.
  • Je gaat meer zweten. Dat komt omdat je zweetklieren groter en actiever worden.
  • Je huid en haar worden vetter doordat je meer talg in de poriën van je huid krijgt. Als deze poriën verstopt raken krijg je puistjes.
  • Je wordt ongesteld. Gemiddeld worden meiden tussen hun 11e en 16e jaar voor het eerst ongesteld. 
 
Juist in deze periode zijn jongeren vaak onzeker over hun lichaam of schamen zich ervoor. De mening van anderen is in deze periode erg belangrijk.
Jongeren voelen zich vaak ook anders en dat komt onder andere door je hormonen. Je hormonen sturen signaaltjes naar je hersenen die ervoor kunnen zorgen dat je je het ene moment blij kan voelen en het volgende moment boos. Flink verwarrend dus. 
 
 
Heb je een vraag of maak je je zorgen? Mail of chat dan met onze deskundigen. Wil je er met andere jongeren over praten? Ga dan naar het forum.
 
Meer hierover weten?
 

 

 

Meer informatie


Reacties

plaats reactie
1

Ik ben 12 en 156 cm maar ik weeg 54 is dat overgewicht

30 sep 2018, 10:09, Anoniem
2

Heb een meisje van 14 en word nu iets dikker... Is dit normaal heb het niet gedaan

1 nov 2017, 18:11, Snoepie
3

Ik ben een meisje van 13 jaar 176cm lang en weeg 67 kilo is dit te veel?

14 okt 2017, 21:10, Tja...
4

Ik ben een meisje van 13jaar 11 maanden zit in de 3e weeg 49.7 kilo ben 1.64 meter heb cup 65B klopt dit allemaal heb ook veel beharing en soms een periode waarin ik veel pukkels heb trekken(tot geen pukkels) wel weer weg maar komen daarna weer terug.

4 sep 2017, 00:09, Meisje
5

Ik heb al heel lang afscheiding,hoofd pijn buik pijn,rug pijn en denk dat ik al een keer ongesteld ben geworden ??? Maar ik durf het mijn moeder niet te vragen want die zij de volge keer toen ik had ge vraagt of ik een bh moest ik heb al twee jaar topjes ben 11 lachte ze me uit en zie dat het alleen nog maar groter werd.maar ik heb al cup 80A\A . Ik ben nog maar 11 en dus ook al in de pubertijd iedereen zegt ook dat ik een nu moet dragen en ik weet niet of ik ongesteld ben help tips

29 apr 2017, 19:04, Ik weet niet wie ik ben
Er zijn 56 reacties. Klik hier om ze allemaal te bekijken.

Reageer

Wil je een bericht ontvangen als er een nieuwe reactie is?
Login of registreer