Puberteit

De puberteit

Je lichaam groeit door tot ongeveer je 18e.  Ergens tussen je 9e en 14e begint de puberteit en verandert je lichaam door de invloed van hormonen. Bij de een is dat wat eerder dan bij de ander. En bij meisjes is het vaak wat eerder dan bij jongens. 

Veranderingen in je lichaam

  • In de puberteit groei je sneller dan normaal, de groeispurt. Het kan zijn dat je in deze periode ook iets aankomt. Dat groeien kost veel energie. Daarom wil je waarschijnlijk veel eten, uitslapen en lekker bankhangen. Dat is heel normaal.
  • Je krijgt borsten. Het duurt ongeveer 2 tot 3 jaar voordat je borsten volledig ontwikkeld zijn. Groeien kan gevoelig of pijnlijk zijn. Het kan zijn dat je ene borst zich sneller ontwikkelt dan de andere, dat is normaal. Bij veel vrouwen zijn de borsten niet helemaal gelijk.
  • Je krijgt schaamhaar en haar onder je oksels.
  • Je figuur wordt vrouwelijker. Dat betekent dat je bredere heupen, een buikje, borsten en een smallere taille krijgt. De meeste meiden komen aan in deze periode.
  • Je gaat meer zweten. Dat komt omdat je zweetklieren groter en actiever worden.
  • Je huid en haar worden vetter doordat je meer talg in de poriën van je huid krijgt. Als deze poriën verstopt raken krijg je puistjes.
  • Je wordt ongesteld. Gemiddeld worden meiden tussen hun 11e en 16e jaar voor het eerst ongesteld. 

Juist in deze periode zijn jongeren vaak onzeker over hun lichaam of schamen zich ervoor. De mening van anderen is in deze periode erg belangrijk.

Jongeren voelen zich vaak ook anders en dat komt onder andere door je hormonen. Je hormonen sturen signaaltjes naar je hersenen die ervoor kunnen zorgen dat je je het ene moment blij kan voelen en het volgende moment boos. Flink verwarrend dus. 

Heb je een vraag of maak je je zorgen? Mail of chat dan met onze deskundigen. Wil je er met andere jongeren over praten? Ga dan naar het forum.

Meer hierover weten?


Meer informatie


Reacties

plaats reactie
1

Hoi hoi ik ben 9jaar en heb zins vandaag 75 a aan en heb nog niet grote

7 jul 2022, 13:07, Anoniem
2

Hey, hey
Ik heb een vraagje. Kunnen je borsten nog groeien ook al ben je 15 jaar? Ik was namelijk bij hunkemöller binnen gestapt en die vrouw zij dat men borsten niet veel meer gaan groeien en ben er heel onzeker over geworden, ik heb namelijk cup 75A. Heb al een ongeveer 3jaar mijn regels ect. maar ze zijn niet gigantisch veel gegroeit. Hopelijk ben ik niet de enigste en kunnen vrouwen/tieners me er meer over vertellen.
Groetjes

25 apr 2022, 22:04, lana_123
3

Hey, hey
Ik heb een vraagje. Kunnen je borsten nog groeien ook al ben je 15 jaar? Ik was namelijk bij hunkemöller binnen gestapt en die vrouw zij dat men borsten niet veel meer gaan groeien en ben er heel onzeker over geworden, ik heb namelijk cup 75A. Heb al een ongeveer 3jaar mijn regels ect. maar ze zijn niet gigantisch veel gegroeit. Hopelijk ben ik niet de enigste en kunnen vrouwen/tieners me er meer over vertellen.
Groetjes Lana

25 apr 2022, 22:04, lana_123
4

Hoi meiden! (Of jongens ahha)

Ik ben E, ik ben 15 jaar en ik zie dat veel van jullie wat jonger zijn dan ik. Ik ben al ongesteld geweest en ik ga vertellen wat je te wachten staat en waar ik onzeker over ben geweest voor/na deze periode.

Je zit in de puberteit, het is normaal dat je iets meer vetjes hebt, schaamhaar krijgt, ongesteld word of nogsteeds met het witte slijm in je ondergoed zit (hier is niks mis mee :))

Als je schaamhaar hebt of oksel haar en je wil dat graag scheren, vraag dan aan je moeder of ze een scheermesje voor je wil kopen. Dit kan welleens eng zijn, maar geloof me dat ze dat helemaal niet raar vind. Ze is zelf ook door deze periode gegaan en begrijpt precies wat er met jouw lichaam aan de hand is. Daarbij ze heeft jou als aller eerste gezien, niks om je voor haar te schamen :)

Ik had anderhalf jaar het witte slijm voordat ik ongesteld werd, het witte slijm heet afscheiding. Ook dit is normaal en kan je gewoon aan je moeder vertellen. Ze kan inlegkruisjes (of echt maandverband) voor je kopen. Je kan vertellen dat je het niet fijn vind en ik weet zeker dat ze het goed begrijpt. Ik vond dit zelf ook lastig om te vertellen, ik schaamde me er best voor, maar ze zei dat er niks mis mee was en heeft inlegkruisjes voor me gekocht.

Toen ik ongesteld werd had ik helemaal geen buikpijn, ik had wel meer bloed maar geen buikkrampen. Ik had nog niet gelijk door dat ik het was. Ik was hee bang voor doorlekken, als je veel bloed hebt neem goed absorbeerende maandverband of een goeie tampon (was ik in het begin heel bang voor). Deze moet je allebei verschonen om het uur. En die tampon komt er wel weer uit hoor ;) Wel had ik emoties die van hier naar daar kwamen. Irritant maar dat is heel normaal.

En lieve meiden, je lichaam veranderd, het is niet anders. Je bent nu misschien onzeker over je benen of je ene borst die kleiner is dan de andere of je billen omdat ze dikker of dunner zijn dan die van een ander. Maar dit is jouw lichaam en je zit in een tijd waarin er veel met haar gebeurd. Nog een paar jaartjes een je wordt een mooie vrouw! Geniet van je lichaam in deze veranderingen, laat het proces zn werk doe zonder stress <3 En heel belangrijk! VERGELIJK JE NIET TEVEEL MET ANDEREN. Je bent zelf super mooi 🤩

Drink genoeg water en denk om je lichaam, je hebt er maar 1 :))

Groetjess

19 jan 2022, 21:01, Anonieme E
5

Hallo ik ben 12,5 jaar en ik heb een vriendje we willen allebei sex maar hoe waar met condoom of zonder (niet 🩸) maar hoe kan hij als 13 jarige naar een winkel om het te kopen? Heeft iemand tips waar hoe v

24 jul 2021, 04:07, Noa
Er zijn 69 reacties. Klik hier om ze allemaal te bekijken.

Reageer

Wil je een bericht ontvangen als er een nieuwe reactie is?
Login of registreer