Puberteit

De puberteit

Je lichaam groeit door tot ongeveer je 18e.  Ergens tussen je 9e en 14e begint de puberteit en verandert je lichaam door de invloed van hormonen. Bij de een is dat wat eerder dan bij de ander. En bij meisjes is het vaak wat eerder dan bij jongens. 

Veranderingen in je lichaam

  • In de puberteit groei je sneller dan normaal, de groeispurt. Het kan zijn dat je in deze periode ook iets aankomt. Dat groeien kost veel energie. Daarom wil je waarschijnlijk veel eten, uitslapen en lekker bankhangen. Dat is heel normaal.
  • Je krijgt borsten. Het duurt ongeveer 2 tot 3 jaar voordat je borsten volledig ontwikkeld zijn. Groeien kan gevoelig of pijnlijk zijn. Het kan zijn dat je ene borst zich sneller ontwikkelt dan de andere, dat is normaal. Bij veel vrouwen zijn de borsten niet helemaal gelijk.
  • Je krijgt schaamhaar en haar onder je oksels.
  • Je figuur wordt vrouwelijker. Dat betekent dat je bredere heupen, een buikje, borsten en een smallere taille krijgt. De meeste meiden komen aan in deze periode.
  • Je gaat meer zweten. Dat komt omdat je zweetklieren groter en actiever worden.
  • Je huid en haar worden vetter doordat je meer talg in de poriën van je huid krijgt. Als deze poriën verstopt raken krijg je puistjes.
  • Je wordt ongesteld. Gemiddeld worden meiden tussen hun 11e en 16e jaar voor het eerst ongesteld. 

Juist in deze periode zijn jongeren vaak onzeker over hun lichaam of schamen zich ervoor. De mening van anderen is in deze periode erg belangrijk.

Jongeren voelen zich vaak ook anders en dat komt onder andere door je hormonen. Je hormonen sturen signaaltjes naar je hersenen die ervoor kunnen zorgen dat je je het ene moment blij kan voelen en het volgende moment boos. Flink verwarrend dus. 

Heb je een vraag of maak je je zorgen? Mail of chat dan met onze deskundigen. Wil je er met andere jongeren over praten? Ga dan naar het forum.

Meer hierover weten?


Meer informatie


Reacties

plaats reactie
1

Hallo ik ben 12,5 jaar en ik heb een vriendje we willen allebei sex maar hoe waar met condoom of zonder (niet 🩸) maar hoe kan hij als 13 jarige naar een winkel om het te kopen? Heeft iemand tips waar hoe v

24 jul 2021, 04:07, Noa
2

Hoi ik ben een meisje van 12 jaar (nog niet ongesteld)! Ik ga naar de middelbare ik heb ook nog geen wit slijm in me onderbroek gehad maar wil er klaar voor zijn ook voor als ik vrienden heb die het zijn wat kan ik het beste voor mij en hun meenemen ???? En hoe kan ik het snelste vrienden maken?

24 jul 2021, 03:07, Anoniem
3

Hai ik ben Seline ik ben 12 jaar ik ben 166 en weeg 52,6 ik heb veder een goed gewicht en ik voel me goed maar me bovenbenen blijven dikjes me buik kont en rug zijn best wel mager je voelt al best wel mijn botjes maar hoe zorg ik ervoor dat mijn bovenbenen dunner worden

16 mrt 2021, 09:03, Seline
4

Hallo ik ben 11 jaar 146 cm en weeg 44. Ik voel me heeeeeeeel dik maar goed. Ik draag al topjes en heb al schaamhaar. Ik ben nog niet ongesteld, maar ik heb steeds een beetje plas ofzo in mijn onderbroek. En soms een beetje wit slijm. Ik doe er meestal een stukje wc papier op maar dat is niet zo fijn. Ik durf het niet tegen mijn moeder ge zeggen en ook heb ik haar nog niets verteld over mijn schaamhaar dat ik al bijna een half jaar heb! En ik kan elke nacht niet slapen. Het is nu al 00:30 en ik moet morgen naar school!!Heeft iemand tips voor mijn onderbroek?

29 jan 2021, 00:01, Iemand.die.tips.nodig.heeft!
5

Mensen ik heb 1 week geleden sex gehad met me neef, ik ben een test gaan doen en nu ben ik zwanger ik weet niet wat ik moet doen en de afterpil heeft in mijn geval niet gewerkt

25 aug 2019, 20:08, Lossa
Er zijn 65 reacties. Klik hier om ze allemaal te bekijken.

Reageer

Wil je een bericht ontvangen als er een nieuwe reactie is?
Login of registreer