Alles over de BMI meter

Wil je weten of je gewicht gezond is? Kijk dan op de BMI meter. De BMI meter laat ook zien wat de ondergrens en bovengrens is van een gezond gewicht. Zo lang je binnen deze grenzen blijft is het prima. Een klein beetje boven of onder het gezonde gebied is niet erg.

Let er wel op dat je een BMI meter zoekt die voor jongeren is. Voor jongeren gelden namelijk per leeftijd andere waarden voor wat gezond is. Als je je leeftijd kunt invullen, dan is het een goede BMI meter voor jou.

Een BMI meter laat zien of je een gezond gewicht hebt, maar het zegt niks over je eetgewoonten, of je voldoende beweegt enz. De BMI meter laat dus niet zien of je gezond leeft, eet en beweegt.

Vraag en antwoord

Hoe werkt zo’n BMI meter eigenlijk?

Een BMI meter geeft aan of je een gezond gewicht hebt voor jouw leeftijd en lengte. Bij de BMI meter vul je in of je een jongen of meisje bent, je leeftijd, lengte en gewicht. Je kunt dan direct zien of jouw gewicht gezond is.

BMI, wat is dat?

BMI betekent Body Mass Index en geeft aan of je gewicht past bij je lichaamslengte. Hierbij wordt rekening gehouden met je leeftijd (en als je onder de 18 jaar bent ook met je geslacht). Het geeft aan of je gewicht gezond, te licht of te zwaar is. Als je teveel over- of ondergewicht hebt, kan dat gezondheidsrisico’s met zich meebrengen. Je BMI geeft aan of je een gezond gewicht hebt, maar zegt niks over je eetgewoonten, of je voldoende beweegt enz. De BMI meter laat dus niet zien of je gezond leeft, eet en beweegt.

Mijn vriendin heeft een hogere BMI dan ik, terwijl we net zo lang zijn!

Dat kan! Blijkbaar heeft je vriendin een wat hoger gewicht dan jij. Dat hoeft geen probleem te zijn, want een gezonde  BMI is niet 1 gewicht maar heeft een ondergrens en bovengrens. Alles wat daar tussenin valt is goed.

Er staat dat ik ernstig ondergewicht heb, wat moet ik doen?

Als je ernstig ondergewicht hebt, is het verstandig om naar de huisarts te gaan. De huisarts kan je lichamelijk onderzoeken en bepalen of je ondergewicht schadelijke gevolgen voor jou heeft. Hij kijkt samen met jou wat je hieraan kunt doen en wat er voor jou nodig is.

Er staat dat ik ondergewicht heb maar ik voel me dik. Hoe kan dat?

Soms zegt je gevoel iets anders dan de feiten. Het is goed om te kijken hoe dit komt. Waarschijnlijk heb je last van gedachten die maken dat je je dik voelt. Het kan bijvoorbeeld zijn dat je over een bepaald gedeelte van je lichaam, bijvoorbeeld je buik, niet tevreden bent. Je kunt je ook dik voelen als je onzeker bent of als je je ongelukkig voelt. Als je jezelf gaat vergelijken met anderen zal dat gevoel alleen maar sterker worden. Je let dan vooral op anderen die jij mooier of slanker vindt dan jijzelf. Meestal voel je je minder onzeker op de momenten dat je lekker in je vel zit. Let er maar eens op.

Klopt jullie BMI meter wel? Op andere BMI meters komt er heel iets anders uit.

Jazeker, onze BMI meter is betrouwbaar. Als je op internet een BMI meter opzoekt, is het altijd belangrijk dat je naar een BMI meter zoekt die geschikt is voor jongeren. Deze is namelijk anders dan die voor volwassenen. Voor jongeren hanteren ze andere grenzen. Het getal wat er bij jou uitkomt, zou wel op elke BMI meter hetzelfde moeten zijn.

Ik heb overgewicht, moet ik nu afvallen?

Een beetje overgewicht is niet erg. Afvallen is eigenlijk alleen maar nodig als je dit om gezondheidsredenen doet. Als je dus risico loopt op lichamelijke klachten. Het is natuurlijk altijd wel voor iedereen belangrijk dat je voldoende en gezond eet en voldoende beweegt.

Mijn moeder zegt dat ik ongezond eet, maar volgens de BMI meter heb ik een gezond gewicht. Dan is er toch niks aan de hand?

Een BMI meter geeft aan of je een gezond gewicht hebt, maar geeft niet aan of je een gezonde levensstijl hebt. Het kan dus zo zijn dat je een gezond gewicht hebt, maar niet gezond eet. Wil je weten wat gezond eten is? Check Graag gezond.

Zijn er altijd lichamelijke gevolgen van ondergewicht?

Dat hoeft niet. Er zijn jongeren die altijd wat minder wegen dan gemiddeld, zonder dat daar een reden voor is. Het is anders bij ernstig of langdurig ondergewicht. Wanneer je ernstig ondergewicht hebt, gaat je lijf in de spaarstand om energie te sparen. Je lichaam past zich eigenlijk aan om te kunnen overleven. Dat kan lichamelijke gevolgen geven, zoals schade aan je organen. Je organen kunnen ook kapot gaan door uitdroging en gebrek aan voedingsstoffen. Of je spieren kunnen ermee ophouden, door gebrek aan kalium. Ga bij klachten altijd naar je huisarts, maar ook wanneer je ernstig of langdurig ondergewicht hebt zonder klachten, want veel lichamelijke gevolgen zul je niet meteen zelf opmerken.

Ik heb veel ondergewicht, heb ik nu een eetprobleem?

Dat hoeft helemaal niet. Er zijn veel oorzaken voor ondergewicht, zoals bijvoorbeeld ziekte, aanleg, stress of een eetprobleem. Bij een eetprobleem is er meer aan de hand. Je kunt ondergewicht (of overgewicht) hebben en daarnaast bijvoorbeeld veel piekeren over eten en je lichaam. Je hebt een ongezond eetpatroon en je probeert misschien gewicht te verliezen door bijvoorbeeld te vasten, braken, laxeren of extreem bewegen.

Ik ben 14 jaar oud en weeg 58 kilo. Ben ik te dik?

Om er achter te komen of je te dik bent, kun je je geslacht, gewicht, leeftijd en lengte invullen op de BMI meter. De BMI meter laat je zien of je een gezond gewicht hebt, of dat je te veel of te weinig weegt voor iemand van jouw leeftijd en lengte.


Meer informatie


Reacties

plaats reactie
1

Mijn vader is zo fanatiek als het maar kan ik doe aan aerial silk volleybal dansen en aerial hamock ik moet elke dag 40 push ups doen 2 min planken enzo dan moet ik gaan trainen voor aerial silk en aerial hamock dan volleybal en dansen

31 jul 2023, 19:07, Ikzegnietwieikbenlol
2

Ik denk ook dat ik te zwaar ben ik ben namelijk 12 en ben 162 lang en weeg 60 kilo ik weet ik ben te zwaar ik wil heel graag afvallen ik wil voor al van m'n onderbuik af want die is best wel dik eig

15 jun 2023, 22:06, Anoniem
3

@meiden orgasme
Lekker l*llen alsof iemand van 10 zo heet. Ik weet wel wat jij hebt: aandachtstekort

16 mei 2022, 20:05, Oof
4

Ben ik te dik?? Ik ben 11 jaar bijna 12. 162 cm en 52 kg is dit goed?

30 aug 2021, 15:08, Julia
5

Ik ben 1,70 en 55 kg. Dit is een prima gewicht en stiekem weet ik dat ook wel. Maar toch, iedereen is dunner dan ik ben. Ik voel me gewoon er niet bijhoren. Ik ben niet zoals de rest qua lichaam, zal ik een dieet volgen? Het is niet eens Nodig maar toch maak ik me zorgen. Ik sport heel veel en ja. Kan iemand me vertellen wat ik moet doen om me beter te voelen over mezelf?

25 apr 2017, 16:04, Anoniem
Er zijn 22 reacties. Klik hier om ze allemaal te bekijken.

Reageer

Wil je een bericht ontvangen als er een nieuwe reactie is?
Login of registreer