Wat houdt de online behandeling in?

Een uitgebreide beschrijving en onderbouwing van het online behandelprogramma is te vinden in de databank effectieve jeugdinterventies van Nederlands Jeugdinstituut.

1 Doe de zelftest

Als je wilt meedoen aan de online behandeling, vul je eerst de zelftest in. Dit duurt ongeveer 5 minuten en brengt je eetprobleem in kaart. Je komt in aanmerking voor de online behandeling als je last hebt van een onregelmatig eetpatroon en negatieve gedachten rond eten en je gewicht.  Echter, wanneer je gewicht ernstig te hoog of te laag is, krijg je het advies om contact op te nemen met je huisarts. Dan kun je niet volledig online een behandeling volgen in verband met de lichamelijke risico’s.

2 Registratie

Als je in aanmerking komt voor de online behandeling, kun je je registreren. Dat kan eventueel anoniem, als je redenen hebt om je niet bekend te willen maken. Je krijgt een e-mail met een link om naar Jouw Omgeving te gaan. Dit is je eigen online behandelruimte. Je kunt ook gratis een veilige app downloaden 'Jouw Omgeving' zodat je heel gemakkelijk via je mobiele telefoon aan je behandeling kunt werken.

3 De opdrachten

De behandeling is opgebouwd uit ongeveer 20 opdrachten. Je kunt er meer of minder doen, als dat bij jou past. Sommige opdrachten kun je zo vaak als nodig herhalen. Elke opdracht is opgebouwd uit een stukje info, de opdracht en feedback van je persoonlijke behandelaar.

4 Feedback

Je kunt zelf ook feedback geven aan je behandelaar. Vind je de feedback nuttig? Heb je het gevoel dat er naar je geluisterd wordt? Mis je iets in je behandeling? We horen het graag!

5 Eetdagboek bijhouden

Na de eerste opdrachten wordt er van je verwacht dat je een eetdagboek gaat bijhouden, waarin je al je eet- en drinkmomenten gaat registreren. Daarbij kun je bijhouden hoe het eten gaat, welke gedachten en gevoelens je daarbij tegenkomt en wat je daarmee doet. Je kunt altijd je behandelaar vragen om mee te kijken.

6 Oefeningen

Naast aandacht voor het eten en je gewicht, kun je ook oefeningen doen over andere belangrijke thema’s zoals je lichaamsbeleving en je zelfwaardering.

7 Plan om terugval te voorkomen

Aan het eind van je behandeling, maak je een plan om terugval te voorkomen. Je verzamelt daarin alles wat je hebt geleerd en waar je iets aan hebt gehad. Je leert signalen herkennen, zodat je hier op tijd iets mee kunt doen. Op deze manier heb je een plan om zelf mee verder te kunnen.