Merel

uploaded

Merel over de online behandeling van 99gram.nl

Ik ben mezelf elke dag dankbaar voor de keuze die ik heb gemaakt, namelijk om hulp te zoeken en de online-behandeling van Accare te volgen. Al meer dan een jaar zat ik niet lekker in mijn vel en dat uitte zich door obsessief bezig te zijn met (niet-)eten. Het was mijn manier om een gevoel van controle te hebben in mijn leven. Uiteindelijk was ik emotioneel totaal afgevlakt en was ik meer bezig met overleven dan leven.

‘Als ik ga studeren, dan komt alles vanzelf wel goed’ dacht ik. Ik wilde niets liever dan op mezelf gaan wonen, aan mijn studie beginnen en een nieuw leven opbouwen zonder zorgen. Natuurlijk veranderde er niets. Na een tijdje besefte ik dat ik de keuze had om óf om te blijven weglopen voor mijn probleem en ongelukkig te zijn in mijn geïsoleerde wereld van eetstoornis óf om de confrontatie met mezelf aan te gaan en me los te maken van de eetstoornis die mijn leven beheerste. Ik koos voor dat laatste: ik wilde mezelf een kans geven, ik wilde weer écht leven.

De online-behandeling gaf mij de mogelijkheid om in mijn eigen tijd te werken aan mijn persoonlijke ontwikkeling en daarbij steun en feedback te krijgen van mijn begeleider. Naïef als ik was, dacht ik de behandeling ‘wel even’ te doorlopen en van het een op het andere moment weer normaal te kunnen denken en eten. Niets was minder waar. Ik heb het heel moeilijk gehad, vooral toen bleek dat ik ook in gewicht moest aankomen. Er zijn heel wat dagen geweest waarop ik me afvroeg waarom ik in hemelsnaam aan de behandeling begonnen was. Maar ook met mijn zorgen kon ik terecht bij mijn begeleidster en door haar ervaring kon ze mij geruststellen en wist ze de woorden te vinden die mij weer motiveerden om toch door te gaan.

Ik ben nog niet klaar met de behandeling, maar ik voel me nu al zo veel beter! Ik heb weer plezier in het leven, ik voel me energiek en ik kan genieten van eten. Soms heb ik een dipje en gaat het even wat minder, maar ik heb gemerkt dat ik nu wel de handvatten heb om dat aan te pakken, dus zodra ik merk dat ik een terugval heb, kan ik ingrijpen. En ik heb ook geleerd om niet te streng voor mezelf te zijn en het af en toe maar gewoon even te laten zijn, in plaats van het zo groot te maken.

De afgelopen weken heb ik veel speciale eetgelegenheden gehad, waardoor ik écht de controle moest loslaten. Dat deed ik al, maar doordat ik dat nu zo vaak had, vond ik het toch wel spannend. Maar ik heb gemerkt dat ik qua gewicht nog steeds stabiel ben en dat geeft me ook het vertrouwen dat mijn lichaam in balans is en blijft.

Ik ben mezelf nog elke dag aan het herinneren aan mijn alternatieve gedachten en aan wat écht belangrijk voor me is, zodat ik de focus niet hoef te leggen bij mijn uiterlijk. Ik moet de 'eetstoornisgedachten' onderscheiden van mijn eigen gedachten en die verdringen, steeds opnieuw. Ik dacht altijd dat ík de controle had over mezelf en mijn eetgedrag, maar onbewust was het de eetstoornis die het van me over had genomen. Gelukkig kan ik nu zeggen dat ik die drang naar controle heb kunnen loslaten.

Samen met mijn begeleidster zal ik aan de slag gaan om ervoor te zorgen dat ik een stevige basis heb voor de toekomst. Want terug naar zoals het was, dat ik wil nooit meer.

Lees ook de verhalen van andere jongeren