waar goed gewicht vinden

Ik ben een meisje van 15 jaar, ik ben 1,72 lang en weeg 85 kilo. Als ik op een volwassen BMI meter kijk is mijn bmi 28,7 dus zou ik iets te zwaar zijn maar nou zei mijn vriendin dat ik echt dikke obesitas heb want voor kinderen geldt er een andere bmi meter ofzo.

Weet iemand hoe dat zit of ik echt ernstige obesitas heb of waar ik dat kan checken.

Kom ik met dit gewicht in aanmerking voor een maagoperatie als ik dit nog weeg als ik 18 ben?

Ik wil zo graag afvallen maar krijg steeds vaker eetbuien. Soms lukt het me om te braken maar meestal kan dat niet omdat iemand me dan hoort. ik weet gewoon niet zo goed wat ik moet doen omdat m'n ouders niet willen dat ik hulp zoek.

Wie heeft tips?

8 jul 2020, Lotte435


Reacties

plaats reactie
1

De BMI-berekening is dezelfde bij jongeren als bij volwassenen, maar de interpretatie van de uitkomst is anders.

Jouw BMI is 29,4, wat betekent dat je serieus overgewicht hebt, maar nog net niet obees bent. Dit ben je bij jouw lengte en leeftijd immers vanaf 87 kg.

Een goede BMI-meter die rekening houdt met de andere interpretatie van het BMI-getal voor kinderen en jongeren is bijv. te vinden op de site van het Voedingscentrum.

Met je huidige gewicht kom je niet in aanmerking voor een maagband, hiervoor moet je immers minimaal 5 jaar morbide obesitas hebben (bij volwassenen begint deze waarde bij een BMI van 40 of bij 35 als er ernstige medische klachten spelen die rechtstreeks voortkomen uit het hoge lichaamsgewicht, bijv. Diabetes type 2).

Braken is altijd een heel slecht idee: als je te weinig gezonde voeding binnenkrijgt of binnenhoudt in dit geval, kom je juist aan. Zaak is om jezelf een gezond voedingspatroon aan te leren: weinig koolhydraten, veel groente, veel eiwitten, voldoende fruit, minimaal drie keer per week een portie omega 3-vetten (vette vis, algen, lijnzaad, chiazaad, etc.) en trots te zijn op gezonde keuzes!

Als je ouders je niet willen helpen, zal je het buiten hen om moeten doen. Dit is lastig, maar kan wel. Je kan bijv. een afspraak maken met je huisarts. Deze kent waarschijnlijk wel gezondheidsprojecten waarbij je samen met andere jongeren die wat willen afvallen, gaat sporten. Dit soort projecten worden volledig vergoed door je zorgverzekeraar en daar hebben je ouders dus helemaal geen kosten aan. Ook de eerste drie bezoeken aan een diëtist vallen onder de vergoeding van de basisverzekering van de zorgverzekering. Als je ouders een aanvullende verzekering hebben worden nog meer bezoeken aan die diëtist vergoed. Ook hiervoor kan je huisarts je doorverwijzen.

9 jul 2020, 02:07, Timo
2

*herstel: jouw BMI is idd 28,7. Bij een gewicht van 87 kg zou jouw BMI 29,4 zijn.

9 jul 2020, 02:07, Timo
3

Bedankt Timo.

Je schrijft das dat ik vanaf 87 kilo obees zou zijn terwijl dat juist bij en volwassenen BMI is.
Daarom zou ik zo graag willen weten wat het bij meisjes van 15 is dat je op gezond gewicht zit zodat ik zo snel mogelijk weer gezond kan wegen

9 jul 2020, 08:07, Lotte 435
4

Hee Lotte! Wat vervelend dat je zo met je gewicht zit. De getallen die Timo noemt kloppen wel. Hoe dichter je bij de leeftijd van 18 zit, hoe dichter de BMI-normen ook bij de reguliere normen in de buurt komen. Zo heb je als 15-jarig meisje ernstig overgewicht vanaf een BMI van 29,1, als je 16 bent vanaf 29,4 en als je 18 bent vanaf 30. Met jouw lengte loopt die grens omgerekend vanaf nu tot je 18e telkens met ongeveer een kg per jaar op. Nu ligt de grens op 87, als je 16 bent op 88 kg en op je 18e rond de 90. Je bent volgens de normen dus wel echt wat te zwaar, maar je hebt geen ernstig overgewicht. Natuurlijk zijn dit ook maar gemiddelden. Misschien dat jij een andere bouw hebt, waardoor je van jezelf al wat zwaarder bent. Dus raak niet te snel in paniek. Overgeven is echt het slechtste wat je kunt doen. Je krijgt dan ook de goede voedingstoffen niet binnen, op andere momenten krijg je daardoor veel honger en het is ook heel slecht voor je tanden, slokdarm et cetera dus doe dat alsjeblieft, alsjeblieft echt niet. Het is denk ik heel belangrijk om voor jezelf na te gaan waar die eetbuien vandaan komen. Eet je door de dag heen wel genoeg en regelmatig? Komen die eetbuien op vaste momenten? Regelmaat, genoeg eten en niet of weinig frisdrank drinken zouden je al moeten helpen. Weet verder dat het voor je gezondheid niet verkeerd is om wat af te vallen maar dat je je om je uiterlijk niet direct zorgen moet maken. Ook als je wat steviger bent zijn er genoeg mensen die je mooi vinden, zeker als je gewoon een vrolijke uitstraling hebt. Heel veel succes!

9 jul 2020, 10:07, B
5

Wanneer je volwassen bent, heb je bij je huidige lengte een obeesgewicht vanaf 89 kg, net 2 kilo meer dus. Het verschil is niet meer zo groot: hoe ouder je wordt, hoe meer de waardes overeen gaan komen met die van een volwassene.

Het gezondgewichtgebied voor een meisje van jouw leeftijd en lengte loopt van 52 - 70 kg, hier zit je dus duidelijk boven op dit moment.

9 jul 2020, 10:07, Timo
6

Dank je wel Timo en B

Maar nu moet ik dus zien af te vallen want ik voel me ook echt de hele dag heel dik.

@B

het is meestal als ik uit school komt en er of niemand thuis is of als m'n moeder niets door heeft. Eerst probeerde ik gewoon 1 koekje te pakken maar het werd steeds meer totdat er een heel pak verdween. Toen werd het nog meer maar dat ging opvallen en toen heb ik eerst een tijd steeds veel brood genomen maar nu maak ik eigenlijk al m'n geld wat ik verdien op aan eten. Liefst zo goedkoop mogelijk zodat ik meer kan kopen. Dat zo goedkoop mogelijk en zo veel mogelijk is er langzaamaan ingeslopen. Het geeft gewoon rust ofzo. Dan koop ik dus veel te veel in de supermarkt bij school of op weg naar huis en gaat er een gedeelte al onderweg op en de rest in mijn kamer. De verpakkingen gaan in mijn tas weer mee en als ik naar buiten/school ga gooi ik ze onderweg weg.

Ik ontbijt normaal maar als ik een keer een ontbijt neem wat ik slecht vind omdat ik in de ochtend al die behoefte aan zoetigheid heb dan is de kans op de rest van de dag veel eten ook groter. Dus ik heb ook al gedacht ik kan beter alleen nog maar groente eten enzo want dan voel ik me niet zo rot over het eten en gaat het ook minder snel mis.

Maar dat is ook niet zo gezond dus ik probeer gewoon te eten maar dat gaat dus steeds mis.

Ik weet niet zo goed wat er is of waarom ik het doe. Het is iets wat gewoon niet tegen te houden is. Net als het braken daarna. Ik probeer dat echt tegen te houden en gelukkig kan het heel vaak niet maar als ik wel

9 jul 2020, 21:07, lotte435
7

Dat klinkt allemaal behoorlijk ingewikkeld, Lotte. Weet je, er worden hier best veel tips gedeeld die allemaal zouden kunnen helpen. Maar niets daarvan is helaas een wondermiddel en het vraagt hoe dan ook heel veel van jezelf. Dat moet je denk ik niet helemaal alleen willen doen. Bespreek het met mensen die je in je omgeving kunnen steunen. Je ouders, andere familie, of vrienden. Zij kunnen je motiveren, een stok achter de deur zijn en de vorderingen met je vieren. Het is daarnaast sowieso heel belangrijk om diep van binnen echt de motivatie te vinden om er wat aan te doen. Zonder die motivatie houd je zo’n traject gewoon niet vol. Verder is het belangrijk om stapjes te zetten die voor jou vol te houden zijn. Alleen maar groente eten lijkt voor jou een heel goed idee, maar dat ga je natuurlijk nooit jaren volhouden. De kans is daarom heel groot dat je op een gegeven moment dus weer terugvalt in het oude patroon en dan ben je zo weer terug bij af.
Ga dus eerst op zoek naar kleine veranderingen. Eerst om die eetbuien onder controle te krijgen, vervolgens om ook echt wat af te vallen. Dat zou moeten lukken door verdeeld over de dag voldoende voedingsstoffen binnen te krijgen. Genoeg ontbijt, lunch, avondeten en bijvoorbeeld nog wat fruit en af en toe een koekje of zo tussendoor, vervolgens meer bewegen. Bespreek daarnaast bijvoorbeeld met je ouders dat ze een deel van je geld apart houden zodat je daarvan niet allemaal goedkoop eten kunt kopen en zodat je er wat leuks van kunt kopen als je een bepaald doel hebt bereikt.
Helpt dat allemaal niet veroordeel jezelf dan niet. Maar overweeg dan wel naar de huisarts te gaan. Misschien zit het probleem namelijk wel dieper. Daar kan een arts je het beste bij helpen.

10 jul 2020, 08:07, B
8

Beste lotte435 wat rot voor je dat je last hebt van eetbuien en braken. Maar mijn tip is om niet gelijk proberen om gezond te eten,te stoppen met braken en stoppen met eetbuien het is veel beter om alles in stapjes te doen dat is veel haalbaarder dus bijvoorbeeld: dat je eerst een keer in de week een gezonder ontbijt neemt bijv: Griekse yoghurt,noten,fruit,groente,zaden,gezonde pannenkoeken,zoete aardappel,pitten of havermout. Je bent juist goedkoper uit met gezonde producten doordat je langer volzit zo. Het helpt ook om met contant geld te betalen in plaats van pin.(ben je zuiniger met geld uit onderzoek) het is wel lastiger nu vanwege corona om met contant te betalen maar deze tip helpt wel! Ook helpt het om een omweg om je supermarkt heen te fietsen en een dieetapp te downloaden. Mischien wil een van je vrienden afvalbuddy zijn? Hier nog veder wat tips:
Tip 1 Eet van kleine borden.
Tip 2 Wordt vegetarier(gezond eten moet je wel)
Tip 3 Voeg geen suiker en zout aan eten toe.
Tip 4 stress,beweging, slaap,genen,hormonen en medicijnen hebben invloed op je gewicht.
Tip 5 Neem de tijd voor je eten en kauw goed op je eten en eet zonder telefoon of computer enz.
Tip 6 Eet niet je chips uit de zak maar in een bakje zo zit je sneller vol.
Tip 7 Beloon jezelf bij vooruitgang(geen eten)
Tip 8 Hang een motivatielijst boven je Bed.
Tip 9 Slaap met donkere gordijnen en slaap niet met een nachtlampje.
Tip 10 Drink 1.5 liter water per dag, vaak heb je dorst in plaats van honger.
succes zeg maar als je meer tips wilt.

10 jul 2020, 08:07, Juliatje.
9

Uit je verhaal klinkt het alsof je op weg bent om boulimia te krijgen! Je kunt nu nog aan de hendel trekken, je weet nu zelf wat er speelt. Zoek hulp! Alle tips van juliatje heel mooi maar gaat niet in een keer werken. Eerst stoppen met dat braken! Dat is heel erg slecht voor je. Ga naar de huisarts, vertel het aan je ouders en kijk met hen onder professionele hulp verder. Maar ga niet zelf aan de slag, straks sla je door en krijg je anorexia en dat moet je niet willen. Zelf afvallen kan wel maar niet in jouw situatie met het braken! Doe het met professionele begeleiding!!!

10 jul 2020, 11:07, Kwkajsjs
10

Bedankt voor alle tips.
Het lastige is dus de huisarts of waar dan ook beginnen met hulp zoeken.
Ik wil wel maar m'n ouders willen niet en die moeten er ook voor open staan.

Ik zie al op tegen de vakantie maar aan de andere kant is het misschien ook goed als ze zien dat het niet goed gaat. Misschien moet ik maar eens braken dat ze het wel horen ofzo. Of een eetbui hebben met koek uit huis en niet met spullen die ik stiekem gekocht heb en moet verstoppen.

Ik heb me hier wel aangemeld voor die online behandeling die je anoniem kunt volgen maar ik heb nog niets gehoord. Ik dacht misschien is dat een eerste stap

10 jul 2020, 19:07, Lotte435
11

Heftig verhaal Lotte,

Ik ben het met de anderen eens: dit gaat je niet alleen lukken, hoe graag je het ook wil. Zoek hulp! Bedenk dat een huisarts geheimhoudingsplicht heeft en dat een bezoek aan je huisarts jou en je ouders ook geen geld kosten. Die huisarts kan dus een goede eerste laagdrempelige stap voor je zijn, zonder dat je ouders hiervan af hoeven te weten.

Iets waar jezelf goed aan kan gaan werken is het niet meer kopen van al die ongezonde zooi in winkels. Zorg dat je al het geld dat krijgt goed verstopt, samen met je pinpas. Het liefst niet in je kamer, maar in een schuur/box/garage/trapkast of iets dergelijks: ver weg van waar je het gemakkelijk kan pakken. Deactiveer ook je Apple Pay/Google Pay-account op je telefoon, zodat je ook daarmee niet kan betalen.

Hou vervolgens iedere dag bij wanneer je geen ongezonde zooi hebt gekocht, bijvoorbeeld door deze dagen te turven of als notitie in je telefoon te zetten. Wees trots op iedere dag dat dit lukt!! Niet denken: "Oh, nou mag ik alweer geen ongezonde producten kopen", nee: "Wat kan ik trots zijn op mijzelf dat het mij lukt om van al die ongezonde troep af te blijven, ondanks het vele aanbod en de vele verleidingen, wat alleen maar meer gaat worden de komende jaren". Positieve mindset is heel belangrijk om patronen te kunnen doorbreken! Is het een dag niet gelukt? Jammer, maar blijf er niet in hangen en start de volgende dag een nieuwe reeks. Doel is om de vorige reeks gezonde dagen, te overtreffen. Als je merkt dat dit lukt, geeft dit een enorm gevoel van trots en eigenwaarde! Hierdoor wordt het ook weer makkelijker om het vol te houden. Bovendien is het zo, dat hoe minder ongezonde producten je eet, hoe kleiner de behoefte aan deze producten wordt. Anders gezegd: hoe meer je deze producten eet, hoe groter de drang naar deze producten wordt.

Alleen maar groente eten is, zoals jezelf zegt, niet verstandig. Maar, je kan wel veel meer groente in je routine opnemen. Niet alleen groente eten bij je avondmaaltijd dus. Leer jezelf aan om ook te ontbijten met groente. Een gezond ontbijt bestaat uit groente en eiwitten (vlees, vis, eieren, peulvruchten, algen, etc.), zonder een giga koolhydraatbron. Dus geen koek, snoep, chips, cake, taart bij je ontbijt, dat snap je wel, maar ook geen brood, broodjes, muesli, cruesli, granola, crackers, beschuit, havermout en suikerrijk fruit bij je ontbijt. Koolhydraten (behalve die uit groente), ontregelen namelijk allerlei regelstoffen, waardoor je o.a. later op de dag dat hongergevoel en die eetbuien krijgt. Een normale portie goede koolhydraten (amarant, boekweit, havermout, volkoren granenproducten, etc.) bij één hoofdmaaltijd per dag is noodzakelijk voor de vezels, maar dit hoeft dus niet bij alle drie de hoofdmaaltijden en bij grote voorkeur dus niet bij je ontbijt.

Ontbijten met groente en ruim eiwitten en je geld verstoppen, zodat je niet in de verleiding komt. Twee dingen die je zelf kan oppakken en die al veel verschil kunnen maken.

11 jul 2020, 23:07, Timo
12

Dank je voor al je tips Timo.

Ik ga m'n best doen om anders te ontbijten en lunchen. de tips van geld verstoppen, pinpas niet meenemen enz ken ik maar toch, op zo'n moment lijkt het wel of ik het ook niet tegen kan houden. Dan wil ik niets gaan kopen maar moet het gewoon ofzo. Kan het niet zo goed uitleggen.
Zal eens een lijstje voor mezelf bijhouden. Soms denk ik ook wel ik had nooit moeten schrijven want nu ik hier heb geschreven lijkt het wel alleen maar erger te worden.

12 jul 2020, 22:07, lotte435
13

Dat laatste slaat nergens op: hulp vragen is altijd een teken van kracht, nooit van zwakte, al snap ik wel dat je het zo voelt.

Gedrag krijg je alleen (blijvend) veranderd als je je mindset weet te veranderen: laat zien dat je trots op jezelf kan zijn, laat zien dat ook jij goed voor jezelf kan zorgen, laat zien dat ook jij een winnaar bent!

Sterkte!

13 jul 2020, 13:07, Timo
14

Beste Lotte435 vervelend dat je ouders het niet willen,mischien kan je gevoelens in een brief schrijven en aan hun geven maar stel je hebt een gezond gewicht: dan is het ook belangrijk dat je niet in je ouwe gewoontes gaat terug vallen. Ben met Timo eens . Wees trots dat je durft hulp te vragen en wees niet wat mensen hier van denken. Nog veel sterkte juliatje.

13 jul 2020, 21:07, Juliatje.
15

Na vandaag weet ik zeker dat ze het niet snappen.
Ik had een soort van eetbui (niet heel groot) . Ik had een zak chips en een zak met 10 witte bolletjes en een pot chocopasta mee naar m'n kamer genomen en dat opgegeten. Het klinkt gek maar het positieve was dat ik eigenlijk nog meer wilde eten maar het heel lang lukte om te stoppen. Ik was toen toch weer onderweg naar de keuken maar toen kwam m'n moeder eerder thuis dan ze gezegd had. Ik deed alsof ik drinken ging pakken en toen liep ze achter me aan want ze moest ook naar boven. ik had de lege zak van de broodjes, de lege pot chocopasta en de zak chips nog niet opgeruimd en toen m'n moeder die zag werd ze boos.
Ik heb toen huilend gezegd laat me dan hulp zoeken, laat me naar een dietiste gaan maar ze zei alleen maar dat ik eens niet zo zwak moet zijn en mezelf beter moet vermannen want ik kan wel naar een diëtiste gaan maar ik moet maar wat meer inzet tonen want ik kan wel daar heen gaan maar als ik me niet in zet wordt het nooit wat met me en word ik alleen maar dikker (dus ze vindt me dik want dikker is meer dan dik)
Zo... deur weer dicht........

dan kan ik wel proberen hulp te zoeken maar als je moeder zo reageert is dat echt niet makkelijk.
Ik ben toen 2 uur buiten gaan wandelen. Braken kon niet en ik was even klaar met alles thuis.

13 jul 2020, 22:07, lotte435
16

Goed dat je blijft reageren,durven de meesten hier niet!

Pittige situatie die je met je moeder hebt meegemaakt. Heel goed dat je na die situatie bent gaan lopen en geen nepgeluk hebt gezocht in ongezond eten, wat veel mensen wel hadden gedaan (emo-eten). Ook goed dat je niet gebraakt hebt: iedere keer dat je niet braakt, kom je dichterbij die betere versie van jezelf! Die Lotte-versie die op een normale manier met voeding weet om te gaan. Die een gezonde basis als gewoonte heeft en écht durft te genieten van een extraatje dat ze samen met anderen op speciale momenten neemt. Vol zelfvertrouwen, zonder schuldgevoel. Iedere stap hiernaartoe is belangrijk, iedere stap telt!

Feitelijk wat je moeder zei, zit wel een kern van waarheid in: een diëtist heeft alleen zin als je je mindset weet te veranderen. Hier kan een diëtist maar heel beperkt in helpen. Zij zegt immers met name wat je wel en niet moet eten. Vervolgens moet je dit ook (blijvend) toepassen. Dit vraagt om een aanpassing in je denken en in de manier waarop je naar de dingen kijkt. Als je dit niet doet, kan die diëtist zeggen wat ze wil, er zal dan toch alsnog geen verandering plaatshebben. Een diëtist heeft dus alleen zin als de basis, jouw focus, op orde is.

Een psycholoog kan jou op dit moment zodoende waarschijnlijk veel beter helpen. Liefst een psycholoog die gespecialiseerd is in eetstoornissen. Dat is een heftig woord, maar daar ben je wel naar op weg, zoals eerder in dit topic al terecht is opgemerkt. Nou ben je natuurlijk niet gek als je een psycholoog bezoekt. Ik mag hopen dat dit rare misverstand nou eindelijk eens uit de wereld is.

Een psycholoog kan je helpen om net dat andere inzicht te geven of net de situatie van een andere kant te belichten, dan hoe jij deze ervaart. Zo'n 'vreemde' opinie kan heel verhelderend werken, waardoor je makkelijker - en meer van een afstand - naar je eigen gedrag, handelen en denkbeelden kan kijken. Hierdoor kan je gaan inzien waar jouw eetbuien en vervolgens de overcompensatie in de vorm van braken, vandaan komen. Dat is een hele belangrijke stap. Als je immers weet waar deze gedachten vandaan komen, kan je ook bedenken hoe deze te in toekomst kan vermijden (of terug kan sturen, zo je wilt). Met dit proces kan een psycholoog je heel goed helpen!

Ook met voeding kan je jezelf helpen om de regelstoffen in je lichaam beter te laten werken. Hierdoor wordt jouw lichaamseigen barrière (jouw natuurlijke poortwachter), sterker om zo nieuwe eetbuien en braakneigingen tegen te gaan. Ontbijten met groente en eiwitten, zonder giga koolhydraatbron, noemde ik al. Ook door meer gezonde voeding echt zelf klaar te maken, helpt hierbij. Heb je bijv. al eens helemaal zelf een salade gemaakt (incl. alles zelf snijden en wassen)? Of helemaal zelf een boerenomelet gemaakt? Zo nee, stel jezelf dan als doel om dat deze week eens te gaan doen. Door dit te doen sterk je je eigenwaarde en trots, wat je ook weer helpt om gezonde keuzes te blijven maken!

14 jul 2020, 04:07, Timo
17

Wat rot voor je dat je moeder zo naar reageerde lotte435. Het is wel zo: als mensen niet weten hoe het is dan is voor vele onbegrijpelijk en hebben ze ook geen idee hoe het voor andere is. De reactie van je moeder is een veelvoorkomende reactie onder mensen die het 'niet begrijpen' Je kan je moeder een boek of paar nieuwsartikelen te sturen over dit onderwerp maar blijf doorgaan om aan je moeder te laten zien dat dit een probleem is.Je kan ook een persoonlijke brief of mail schrijven.Sterkte

14 jul 2020, 08:07, Juliatje.
18

@timo, ik weet dat m'n moeder wel gelijk heeft dat ik het zelf moet doen maar ik wil gewoon van iemand horen dit moet je eten. Dat is veel makkelijker dan zelf dingen uitvogelen. Gewoon op een blaadje lezen wat moet. Ik dacht ik ga gewoon bij de bibliotheek een sonja bakker moet halen want daar staat per dag in wat ik moet eten maar dan is het probleem dat ik allemaal dingen moet eten die we niet in huis hebben.

@juliatje ik kan dat wel doen maar des te meer ik er over zeg, des te meer ze er tegenin gaat. Ik heb haar gezegd dat ik op deze site gekeken heb hoe ik er voor kan zorgen dat ik niet teveel ga snoepen. Ik heb het niet eens eetbuien genoemd.
Haar reactie was alleen maar straks ga je jezelf nog aanpraten dat het een eetstoornis is. Doe toch normaal.

Met tranen naar boven gegaan, later het huis uit gegaan naar een vriendin maar toch weer naar de supermarkt en onderweg alles opgegeten. Gelukkig is het normaal zo'n kwartier lopen. Nu deed ik er iets langer over door het eten tijdens het lopen. Blij dat ik kon lopen. baal dat ik niet kan braken.
Ik wil proberen om naar de huisarts te gaan zonder dat m'n ouders wat merken. Weet alleen nog niet hoe en wat ik dan moet zeggen. Straks zegt ze wel dat het op een eetstoornis gaat lijken. Ik wil het niet zo ver laten komend dat het echt een eetstoornis gaat worden. maar hoe hier mee te stoppen weet ik ook nog niet. Misschien toch maar even zo min mogelijk eten. Als ik dan zie dat ik afval is het vast makkelijker vol te houden en stoppen de eetbuien vast.

Ik heb wel geprobeerd te turven hoeveel dagen het goed gaat maar verder dan 2 kom ik op het moment niet. het frustreert me alleen maar.
Ik probeer over de hele dag heen wat te eten, geen zoetigheid maar gezonde dingen maar uiteindelijk gaat het dan toch mis. De ene keer met meer dan de andere keer. Inmiddels ben ik deze week weer een kilo aangekomen. Ik denk ook omdat ik nu niet kan sporten, op school loop je meer, heb je gym enz. Ik vind het nu ook gewoon moeilijk om naar buiten te gaan omdat ik me zo dik voel.
Misschien moet ik maar een plan maken voor de hele dag. Wat ik aan beweging ga doen en wat ik ga eten want anders ben ik straks 100 kilo ofzo. Dit is al walgelijk om te zien. Wat ook een probleem is, is dat ik m'n kleren eigenlijk niet meer pas maar ook niet zomaar nieuwe kan kopen. Ik draag nu soms kleren in maat 42 of 44 maar ik voel me net een oude vrouw erin.

16 jul 2020, 23:07, lotte 435
19

@Lotte het is duidelijk dat je moeder niet begrijpt waar je mee worstelt en dat je daar flink last van hebt. Wat ontzettend vervelend zeg. Ik vrees dat je moeder het probleem op het moment echt niet snapt. Heel goed dat je al wel hebt nagedacht en zelfs boeken hebt opgezocht. Wat frustrerend om dan weer tegen praktische dingen als spullen niet in huis aanloopt. Een dagschema opzetten zou zeker kunnen helpen. Sowieso omdat je dan nadenkt over de structuur van de dag. Al leef je het niet helemaal na, je hebt dan wel beter in je hoofd hoe het op een goede manier zou kunnen. Maar weet je, hoe goed zo’n schema ook is, als je onverwachts of door emotionele dingen wordt overvallen door eetbuien dan gaat het je waarschijnlijk niet lukken om te voorkomen dat die buien soms toch nog terugkomen. Zo’n schema is een heel goed hulpmiddel, maar zeker geen wondermiddel, dus verwacht ook geen wonderen van jezelf. Zijn er andere mensen in je familie waar je in vertrouwen mee zou kunnen praten, ooms/tantes of oma’s en opa’s of zo? Het zou al heel wat helpen als je er in ieder geval over kan praten met iemand die niet meteen defensief reageert. Een afspraak bij de huisarts maken zou je gewoon buiten je ouders om moeten kunnen doen. Je kunt altijd eens met de praktijk bellen en het voorleggen. Durf je dat niet, bel dan eens met de kindertelefoon. Daar horen ze dit vast vaker en misschien hebben zij tips voor je om de juiste stappen te zetten. Tot besluit: ga niet te vaak op de weegschaal staan. Het verschil van een kilo kan ook komen doordat je je op een ander moment hebt gewogen bijvoorbeeld. Raak niet te veel van streek door een gewichtsschommeling in een week. En ik weet: gemakkelijker gezegd dan gedaan, maar ga gewoon lekker wel naar buiten. Al zouden ze denken dat je wel wat stevig bent, dan zien ze wel dat je lekker aan het bewegen bent. Bovendien: er lopen zoveel wat zwaardere mensen op straat. Dikke kans dat het de meesten niet eens bijzonder opvalt. In jouw hoofd is het heel groot, maar in dat van anderen niet. Als het gaat om hoe je moeder ermee omgaat vreselijk, maar als het gaat om hoe anderen je op straat zien misschien juist wel heel fijn. Heel veel sterkte! En oh ja, ga níét braken. Dat is nog veel slechter voor je.

17 jul 2020, 08:07, B
20

Hee ik had echt precies hetzelfde, dus ik heb een stappenplan gemaakt van hoe ik het heb gedaan misschien kan je het ook zo doen;
1. Een vriendin verteld dat ik veel te zwaar ben en dat m’n moeder het niet begrijpt
2. Samen met m’n vriendin naar de huisarts geweest
3. De huisarts heeft me doorverwezen naar een diëtist en de Ernst van het probleem uitgelegd aan m’n ouders
4. School was ook ingelicht en m’n klas ook (je zou denken dat ik gepest werd, maar daarentegen werd ik alleen maar gesteund)
5. Samen met m’n moeder gezonde producten uitgezocht in de supermarkt en nieuwe gezonde recepten uitgevogeld
6. Af en toe nog langs de ggd om mijn gewicht te checken en ik zit alweer op een gezond gewicht

17 jul 2020, 14:07, Hsjsjsj
21

beste lotte 435 Wat rot voor je, maar een huisarts heeft geheimhoudingsplicht(mag niet dingen doorvertellen tenzij het super slecht met je gaat) Je kan ook kijken of jou gemeente nog kookgroepen,praatgroepen of hulpgroepen heeft vaak zijn die er wel. Maar sonja bakker dieet raad ik zelf af want: Zo bevatten de menu’s veel minder brood en soms minder zuivel en fruit dan goed is en wordt veel nutteloze dure merkproducten aan geprijst en staan er nauwelijks weetjes in die bewezen zijn. Het vegetarische dieet,mediterraanse dieet,DASH-dieet,MIND-dieet en veganistisch dieet zijn wel wetenschappelijk bewezen. Maar met gezond eten kan je juist goedkoper uitkomen bijv. seizoensfruit/groente, peulvruchten,havermout,bonen, suikerloze kwark,eieren en zilvervliesrijst. Maar eet ook zonder afleiding en maak van eten een speciaal moment en kauw rustig!

18 jul 2020, 12:07, juliatje.
22

Je geeft aan dat je van een blaadje wil lezen wat je wil eten. Dit vind je makkelijker dan het zelf uitvogelen. Dat snap ik, maar dan leer je jezelf nog steeds geen gezond voedingspatroon aan. Juist door zelf na te gaan denken over maaltijden en deze ook voorbereid klaar te hebben staan/voorbereid mee te nemen (meal preppen), leer je om bewust keuzes te maken. Ongezond voedsel is er immers in overvloed, dit gaat alleen maar meer worden de komende jaren en is ook nog eens spotgoedkoop (en daarbovenop ook nog eens altijd in de aanbieding in de supermarkt!). Zaak is om hier goed streng voor jezelf mee om te gaan. Wat kan helpen is om te werken met SEM's en oepsmomenten:

Maak voor jezelf een lijstje met datums van speciale momenten de komende maanden (verjaardagen van familie en vrienden, feestdagen die jij viert, etc). Voeg hier nog wat 'vrije momenten' aan toe. Dit lijstje zijn je 'speciale extra momenten' (SEM's). Momenten waarop je zonder schuldgevoel of schaamte een extra neemt en waar je dus ook naar uit mag kijken. Deze extra's hebben namelijk een belangrijke sociale functie: het is een smeermiddel om sociale contacten mee te onderhouden of aan te gaan. Geniet ook echt van de extra's op deze momenten, zonder schaamte of schuldgevoel!

Hierbuiten dien je dus geen extra's te nemen. Extra's zijn bedoeld om op speciale momenten samen écht van te genieten, niet om ze dagelijks of heel vaak uit gewoonte weg te eten. Alle momenten buiten je SEM's zijn oepsmomenten. Zorg dat je zo min mogelijk oepsmomenten hebt. Elke hap aan extra's dat er bij een oepsmoment niet in je mond gaat, is winst! In dat licht is het niet nemen, weigeren of in het uiterste geval zelfs weggooien van een extraatje dus geen verlies!! Voor veel mensen (ook voor volwassenen) voelt dit wel zo, maar dit is dus absolute onzin! Je bent een winnaar als jij bewust met je extra's om weet te gaan en dus niet elke keer alles opeet of opdrinkt dat voorhanden is. Bewust met extra’s om kunnen gaan geeft je status, aanzien, meer eigenwaarde en meer zelfvertrouwen. Meer zelfvertrouwen sterkt je uitstraling dat daarmee weer je aantrekkelijkheid vergroot.

Ondanks alle ongezonde zooi overal om je heen, wat alleen maar meer gaat worden de komende jaren, ben jij in staat hier op een goede manier mee om te gaan. Anderen lukt het ook, dus jou gaat het ook lukken. Jij bent niet minder dan hen! Jij bent sterker dan al die ongezonde verleidingen. Jij bent sterker dan al die merken met ongezonde producten die je proberen vet te mesten, met als enige doel dat zij zoveel mogelijk winst maken. Zo train je je discipline, wilskracht en doorzettingsvermogen én jij kan dan laten zien dat je goed voor jezelf zorgt. Vechten tegen de oepsmomenten dus, extra's alleen gebruiken bij SEM's.

20 jul 2020, 02:07, Timo
23

Om je wel een beetje op weg te helpen, hier wat richtlijnen van een gezond voedingspatroon voor een jongere die wil afvallen:

• Eet elke dag minimaal 450 gram groente, verspreid over minimaal 2 hoofdmaaltijden.
Tip: leer jezelf aan meteen bij het ontbijt groente te nemen.
• Eet elke week 5 - 7 stuks of porties (100 - 150 gram) gevarieerd supersuikerhoudend fruit (bananen, mango, ananas, rood/gele appels, druiven, vijgen, dadels, kaki, passievrucht, etc.), verspreid over de week.
• Eet minimaal 9 stuks of porties (100 - 150 gram) gevarieerd niet-supersuikerhoudend fruit per week (frambozen, bessen, bramen, aardbeien, limoen, citroen, nectarine, cantaloupe meloen, watermeloen, honingmeloen, groene appels, pruimen, perzik, papaja, grapefruit, kiwi, abrikozen, etc.), verspreid over de week.
• Sla geen hoofdmaaltijden over, zorg echter wel voor een lange periode waarbinnen je geen energie binnenkrijgt. Zorg dat deze periode minimaal 12 uur per dag (incl. je slaap) is.
• Leer jezelf aan om het aantal eetmomenten per dag te beperken tot maximaal 4. Op een schooldag: drie hoofdmaaltijden + 1 tussendoortje (bijv. rond 15.30 - 16.00 uur). Zorg dat er altijd minimaal 2,5 uur tussen twee eetmomenten zit.
• Zorg dat je dagelijks 1 - 1,1 gram eiwit per kilogram lichaamsgewicht per dag binnenkrijgt. Het absolute minimum is 0,8 gram eiwit per kilogram lichaamsgewicht per dag.
• Goed kauwen op je eten, eet rustig en zonder afleiding. Geen schermen aan tijdens het eten.
• Eet bij iedere hoofdmaaltijd eiwitten!
• Eet minimaal 3 keer per week een portie Omega 3-vetten (vette vis, algen, lijnzaad, chiazaad). Omega 3-vetten maken je niet dikker, integendeel: ze helpen je juist om het slechte vet in je lichaam makkelijker te verbranden! Vermijd al het andere vet zo veel mogelijk, dus ook het vet van gebrande noten, gebrande pitten en vette zuivel.
• Eet bij één hoofdmaaltijd een normale hoeveelheid koolhydraten uit goede granen of goede rijst (maximaal 200 gram gekookt product of 4 - 5 zoete aardappels of 2 - 3 snede brood), niet bij alle drie de hoofdmaaltijden dus. Eet bij grote voorkeur geen giga koolhydraatbron bij het ontbijt! Leer jezelf dus aan om standaard zonder brood te ontbijten.
• Drink minimaal 1,5 liter water en/of thee zonder suiker of honing per dag.
• Drink geen calorieën. Leer jezelf aan om alle kant-en-klare vloeibare calorieën te mijden, dus ook kant-en-klare smoothies of sappen. Zelfgemaakte smoothies en soepen dien je te eten met een lepel, niet te drinken!
• Geniet maximaal van extra’s op SEM’s, zonder schuldgevoel. Vecht maximaal tegen oepsmomenten! Laat de makers van ongezonde troep niet jouw trots en eigenwaarde verpesten!

20 jul 2020, 02:07, Timo
24

Hoi Timo,

Ik ga morgen eens kijken wat kan.
Ik kan alleen mijn eigen eten niet bereiden en ook niet mee bepalen wat we eten.
ik weet dat we vaak ongezond eten. Nou ja, vooral veel koolhydraten. Vind dat zo erg als we weer pasta eten en minimaal 1x per week patat met een snack enzo.
M'n moeder negeert nu alles wat met m'n eten te maken heeft enorm. Als ik een tweede koekje pak, een biscuitje ofzo krijg ik gelijk commentaar dar ik wel op moet passen want anders word ik dik.
Ik denk dat ik anders als school weer begonnen is kijk of ik met iemand op school er over kan praten. Dat die misschien nog wat weten. De schoolverpleegkundige of schoolarts zijn ook regelmatig op school. Daar kan ik makkelijker heen dan onze eigen huisarts omdat niemand uit de buurt me daar tegen kan komen.

20 jul 2020, 23:07, Lotte435
25

Vervelend van je moeder, maar mischien kan je ook online een programma hiervoor volgen? En top dat er op school over wil praten. En wat maakt het uit wat mensen ervan vinden? mensen zien je wel in wachtkamer van de huisarts, maar niet in de kamer zelf dus ze weten niet waarover je praat en veel mensen hebben problemen met hun gewicht. En anders kom je met een of andere smoes als je iemand tegen komt daar?

21 jul 2020, 07:07, Juliatje.
26

Mocht je iemand tegenkomen bij je huisarts, kan je inderdaad prima een smoesje gebruiken (wel even van te voren over nadenken, zodat het er op het moment zelf geloofwaardig uit komt ;)), maar als het via een arts op school kan is dit natuurlijk ook prima. Naast de 'standaard' doorverwijzingen van die arts naar een diëtist en/of psycholoog, kan je die arts ook vragen naar een doorverwijzing naar een 'Gecombineerd Leefstijl Interventietraject' (GLI-traject). Bij deze behandeling worden een aantal oorzaken van overgewicht samen aangepakt. Zo krijg je hulp van een diëtist of voedingsdeskundige, ga je samen met andere jongeren die ook willen afvallen sporten. Dit leidt tot nieuwe vriendschappen en verkleint ook de weg naar sporten bij een reguliere sportvereniging. Tot slot pakken de professionals binnen zo'n GLI-traject ook je ouders aan. Een deel van het probleem en dus ook een deel van de oplossing, zit immers duidelijk bij hen. Jij kan namelijk nog niet (volledig) zelf beslissen wat je eet en wat er gekocht wordt, zoals je zelf al zeer terecht zei. Dergelijke GLI-behandelingen worden vergoed vanuit de basiszorgverzekering en zodoende hebben jij en je ouders hier dus geen kosten aan.

Je zegt dat je niet kan meebepalen wat er gegeten wordt. Dit klopt voor de meeste ouders niet! Als jij duidelijk aangeeft dat je gezondere keuzes verlangt voor je gewicht en je gezondheid, zijn veel ouders wel bereid hierin (deels) mee te gaan, al moet je soms wel een beetje doorzetten en het dus regelmatig - al dan niet een beetje zeurderig - blijven benoemen. Benadruk het gezondheidsargument van gezondere keuzes heel erg, dit is voor ouders vaak een reden om iets te willen veranderen. Al is het maar een kleine verandering, elke verandering telt! Als er vanaf nu volkoren pasta en/of zilvervliesrijst wordt gekocht i.p.v. witte 'normale' pasta en witte rijst, is dit al enorme winst! Boekweitpasta en quinoa of amarant, zijn nog betere koolhydraatbronnen, maar als dat niet lukt is de hierboven genoemde tussenstap dus al een enorme verbetering!

Verder kan je zelf natuurlijk streng letten op de hoeveelheden. Eén opscheplepel minder koolhydraten uit granen of aardappel bij je hoofdmaaltijd en bijvoorbeeld één opscheplepel meer groente, doen al een heleboel goeds. Eén boterham meer of minder eten per dag en deze vervangen voor meer groente- of fruitinname en/of meer gezonde eiwitten, helpt eveneens al enorm!

Tot slot kan je natuurlijk zelf ook gezonde dingen kopen. De supermarkt waar je al die ongezonde shizzle koopt, verkoopt natuurlijk ook gezonde dingen, ook kant-en-klaar. Iedere supermarkt verkoopt bijvoorbeeld emmertjes met snacktomaatjes, -paprika's, -komkommertjes etc. Doe eens stoer naar je vriendinnen en koop gewoon zo'n emmertje i.p.v. ongezonde troep. Het sterkt je trots, je status en je uitstraling enorm als je dit een keer durft en dit ook vol zelfvertrouwen durft te verdedigen ten overstaan van je vriendinnen. Wees trots op het maken van gezonde keuzes!

21 jul 2020, 14:07, Timo
27

Ik heb een beetje hetzelfde probleem als Lotte.
Ik ben 13 jaar, woog vandaag 85,7 kilo en ben 1,74m groot.
Als ik dat invul op een site dan kom ik op een bmi van 28 uit.
Volgens het voedingscentrum is dat veel te zwaar, Bij een andere site staat dat ik ernstig overgewicht heb. bij bmiberekenen.nl is het alleen overgewicht en via happy healthy is het obesitas.
weten jullie wat het is en wat ik moet doen?

21 jul 2020, 23:07, evert
28

@Evert:
Je hebt obesitas op dit moment. Het Voedingscentrum noemt dit ‘veel te zwaar’ om het wat aardig te laten klinken. Ook ‘ernstig overgewicht’ is zo’n zelfde soort camouflageterm.

Heel goed om hier wat aan te doen! Je huidige gewicht verpest je gezondheid, maar zeker ook je uitstraling en daarmee je levensgeluk.

Wel wil ik je vragen voor tips en adviezen even een nieuw topic aan te maken, anders gaan er adviezen voor verschillende mensen door elkaar lopen in dit topic. Dit maakt het onoverzichtelijk.

Zie je zodoende in een nieuw topic 😉.

22 jul 2020, 01:07, Timo
29

@juliatje ik had me hier voor het online programma wat je zonder verwijzing kunt volgen aangemeld maar niets meer teruggegooid. Ik twijfel nu of ik een tikfout heb gemaakt in mijn emailadres dus zal het nog eens invullen. Misschien is dat een mooie eerste stap.

Dinsdag heb ik een afspraak bij de kinderfysiotherapeut omdat ik zoveel pijn in mijn knieën heb met lopen. Mijn moeder gaat mee en ergens hoop ik dat zij iets gaat zeggen over mijn gewicht en dat ik dan iets durf te zeggen over eetbuien en braken en dat de fysio dan zegt dat ik daar wat aan moet doen. Ik ken de fysio al lang en voel me wel vertrouwd dus ik hoop dat ik dat durf.

@timo ik weet dat niet alles in 1x kan lukken maar heb je tomaten tip 2 dagen uitgeprobeerd. Maar die emmer is in een kwartier leeg, toen thuis in 1x een komkommer er achteraan want ik dacht beter dat dan een pak koek. Toen nog twee appels maar die drang of waas blijft want dan gaan er toch weer twee pakken koek en een chocoladereep in (de dag erna 2 zakken chips, twee pakken koek en 4 marsen). De eerste keer wel gebraakt maar de tomaten hebben me er de tweede keer van weerhouden zeg maar. Wie weet is dat voor nu de truc om tomaten vooraf te eten. Dan wordt het een eetbui zonder ipv met braken maar dan kom ik wel weer meer aan want ik was de dag daarna wel een kilo zwaarder. Weet dus niet of ik dat durf omdat ik soms denk dat mijn eetbuien wel wat vaker voorkomen en groter worden en het braken ook steeds beter lukt. Ik zal me nog eens aanmelden voor het programma hie

25 jul 2020, 07:07, Lotte435
30

Wat goed dat je een verandering hebt doorgevoerd! Elke stap is belangrijk, elke hap telt! Super dat je de wilskracht hebt getoond om tomaten en komkommer te gaan eten bij een eetbui! Trots op zijn, dit doen vele je niet na! En dat je nadien niet hebt gebraakt is helemaal top! Ook jou gaat het lukken om de betere versie van jezelf te worden. Ook jij kan een winnaar zijn!

Wanneer je een eetbui voelt aankomen, neem een groot glas warm of heet water met een lepel kaneel erdoor. Door te drinken verminder je de eetlust: de prikkel voor honger en dorst naar je brein is dezelfde en het warme water geeft je ook nog eens een extra vol gevoel. De kaneel neemt de trek in zoetigheid weg.

Hier nog wat andere tips tegen eetbuien:
- Houd je mindset scherp: ik ben sterker dan die dikmakende ongezonde troep! Het kost mij m'n gezondheid, waardoor ik bijv. minder goed kan bewegen en mijn hart en lever slechter gaan werken. Ook kost het mij m'n status, aanzien, eigenwaarde en trots. Het geeft mij schaamte en onzekerheid en tast daarmee mijn zelfvertrouwen en daarmee mijn aantrekkelijkheid aan. Ik wil aan mijzelf en aan anderen kunnen laten zien dat ik goed voor mijzelf zorg! Ik wil laten zien dat ik het ook kan. Ik wil ook een winnaar zijn! Schrijf je motivaties duidelijk op en hang deze op een plek waar je ze vaak en makkelijk kan lezen.
- Poets je tanden, neem suikervrije Smint of pepermunt: frisse mintsmaak helpt tegen zoettrek. Plus, je hebt meteen een goed excuus wanneer iemand je iets ongezond aanbiedt: “Ik heb net mijn tanden gepoetst.”
- Zoek afleiding als je lekkere trek hebt: zet muziek op, bel of app een vriendin of ruim je kamer op. Doe er alles aan om je op iets anders te concentreren dan jouw lekkere trek. Geef in ieder geval nooit zonder slag of stoot toe aan eetbuien.
- Eet langzaam: hoe langzamer je eet hoe sneller je verzadigd bent.
- Eet gekruid eten (in plaats van gebruik van zout).
- Eet alleen eten dat wat je proeft: als je niet meer proeft wat je eet, stop dan met eten.
- Maak ongezond voedsel minder bereikbaar - werp barrièrres op: het duurt 20 sec. voordat je brein denkt: ‘Heb ik dit wel echt nodig” + out of sight = out of mind. Stop alle ongezonde producten bij elkaar in een box en zet deze uit het zicht, met de sleutel weer heel ergens anders. Zodoende moet je moeite doen om producten te kunnen pakken. Liefst natuurlijk helemaal niet kopen.
- Zie wat je eet: eet nooit rechtstreeks uit verpakkingen. Je kan dan namelijk minder goed bijhouden hoeveel je precies hebt gegeten en het is dan makkelijk om te veel te eten. Als je een zak chips voor je neus hebt liggen, gebeurt het maar al te vaak dat je het gevoel hebt dat hij nog halfvol zit, maar dat hij bij het graaien al leeg blijk te zijn. Resultaat: teleurstelling en de drang om nóg een zak chips open te trekken.
- Ga bewegen! Wanneer je beweegt is je hypothalamus niet actief. Je hypothalamus is het onderdeel in je hersenen dat het hongergevoel afgeeft.
Ook jij kan! Succes!

25 jul 2020, 18:07, Timo
31

beste Lotte435, je zou altijd een bevestigingsmail moeten krijgen dus ik denk dat je mailadres fout is geschreven. Hier nog wat anti eetbui tips maar goed dat je een tip van Timo hebt geprobeerd!
1Eet van kleine borden af.
2Vervang zout door verse kruiden.
3 Eet zo min mogelijk bewerkt.
4 Ga jezelf niet uithongeren want dan kom je in de spaarstand en zo gaat afvallen moeilijk.
5 Eet ook elke dag eiwitten dus als je het niet eet bij het avondeten probeer het dan bij de lunch of ontbijt te eten (het vult ook goed) dus bijvoorbeeld: noten, zaden, paddenstoelen, granen, tofu, taugé, tempé, groenten en spirulina.
6 Luister muziek tegen een eetbui.
7 Maak een eetbui stappenplan om er mee om te gaan.
8 Ga nu niet denken: Oh ik mag dat en dit niet eten, want dat gaat echt niet helpen met afvallen.
9 Probeer anders met je andere hand te eten dan merk je dat je sneller of je vol zit.
10 Maak eten een speciaal moment.
11 Maak een lijst met dingen die je wel mag eten met afvallen.
12 Als je een vreetbui ziet aankomen, ga dan een stukje lopen om die vreetgedachten te vergeten
13 Ga niet winkelen met honger dan haal je meer eten dan je nodig hebt.
14 Maak je ontbijt van te voren klaar dat is lekker makkelijk.
15 Door te diëten of voedingsmiddelen te verbannen, bouwt de spanning bij deze producten enorm op dus probeer niks helemaal te verbannen als het niet werkt: moderation is key.
16 68 Beloon jezelf als je een vreetbui hebt overwonnen(geen eten en drinken natuurlijk)
17 Drink en eet geen light producten want die zijn niet beter voor je en soms zelfs slechter voor je.
18 Eten wanneer je honger hebt is goed. Maar het risico bestaat je gaat 'overeten' als je te lang weer wacht. Het kan ongeveer een kwartier duren voordat het 'ik ben vol' signaal je hersenen bereikt.
19 Hoe meer je bezig bent met gezond eten, hoe makkelijker je een gezonde en slanke lifestyle krijgt maar ga ook niet overdrijven ermee.
succes zeg maar als je meer advies wilt.

26 jul 2020, 08:07, juliatje.
32

Even off topic. Zijn jullie moderators juliatje en Timo?
Jullie weten er zoveel vanaf en schrijven zoveel

26 jul 2020, 21:07, Lotte435
33

dankjewel voor compliment maar ik en timo zijn geen moderators, ben zelf alleen een actieve gebruiker😎

27 jul 2020, 08:07, juliatje.
34

Dank voor je bericht.

Nee, wij zijn idd. geen moderators, sterker nog we hebben het meer dan eens aan de stok gehad met de moderators hier ;).

Ik weet er veel van omdat ik zelf flink overgewicht heb gehad en dit allemaal ook ben kwijtgeraakt én omdat ik nu de studie orthomoleculaire voeding- en gezondheidsleer volg.

De orthomoleculaire gezondheidsleer kijkt op een andere manier naar wetenschappelijke onderzoeken over gezondheid, waardoor er soms ook andere adviezen worden gegeven dan bij in de reguliere voeding- en gezondheidsleer. Het bekendste advies binnen de reguliere voedingsleer is de de Schijf-van-vijf en deze adviezen deel ik dan ook niet. Tegelijkertijd komt 80 - 85% van de adviezen van regulier en orthomoleculair gewoon met elkaar overeen, dus het zijn ook weer niet elkaars tegenpolen zoals vaak beweerd wordt.

27 jul 2020, 16:07, Timo
35

Bedankt voor jullie antwoord Timo en Julia

Vandaag ben ik bij de fysio geweest. Ze zei niet zo letterlijk dat ik vreselijk dik ben maar bracht het wat netter door te zeggen dat ik wel erg aan de zware kant was en dat ik minimaal een uur per dag intensief moet gaan bewegen. Ze vroeg ook of ik wel eens nagedacht had om naar een diëtiste toe te gaan. Mijn moeder zei toen gelijk dat ik eerst maar eens met snoepen moet stoppen en pas als ik dat wil dit zin heeft. Dat echt niet alles voor mij aan gaat passen als ik me niet inzet. Heb toen weer gezegd dat ik zo graag anders zou willen maar steeds vaker niet kan stoppen met eten. Ze reageerde alleen met zie je nou wel dat het haar eigen schuld is.

Het was bijna 3 dagen goed gegaan zonder eetbui maar na de fysio ging het toch weer mis. Mm moeder ging gelijk door boodschappen doen en ik alleen naar huis. Ik denk dat het een combinatie was van de spanning ontladen want ik zag op tegen naar de fysio gaan.en ik denk ook misschien wel bang zijn voor de reactie van mijn moeder als ze thuis zou komen over wat ik zei over het eten. Gelukkig niet kunnen braken wat ook wel kwam omdat het een vrij grote eetbui was en ik pas kon stoppen toen mijn moeder thuis was en ik dus ook niet kon braken.
Ze zei verder niets over de fysio.
Ik ben een uur gaan wandelen. Kon ik tenminste toch nog iets verbranden.

Ik heb overigens voor de tweede keer dat hulpformulier ingevuld voor anonieme hulp maar weer geen reactie gehad.

Morgen is weer een nieuwe dag. 1 voordeel is dat de pindakaas en chocopasta en de voorraadpot van beide vandaag zijn opgegaan dus daar kan ik geen eetbuiee krijgen..

28 jul 2020, 22:07, Lotte435
36

@Lotte Wat rot dat je moeder zo afwijzend reageert. Heb je enig idee waardoor dat komt? Heel fijn dat die fysio indirect iets over je gewicht heeft gezegd, maar blijkbaar helpt dat iig niet voor het besef van je moeder. Misschien is het toch goed om, nu dit niet geholpen heeft, eens met je huisartspraktijk te bellen. Leg ze gewoon uit waar je mee zit, de eetbuien, het overgeven en de houding van je moeder en dat je hulp zoekt. Zij kunnen vast helpen. Wat dat bewegen betreft: zit je trouwens op een sport?
Wat dat formulier hier betreft: wat irritant dat er niet op wordt gereageerd. Houd er rekening mee dat het de vakantieperiode is. Niet netjes als je helemaal niks hoort natuurlijk, maar het zou daar misschien door kunnen komen. Houd vol! Aan de stappen die je de afgelopen weken al hebt geprobeerd te zetten blijkt duidelijk dat je het uiteindelijk de baas zult worden. Het is niet makkelijk, maar je komt er uiteindelijk, dat weet ik zeker.

29 jul 2020, 07:07, B
37

Wat vervelend van de fysio, maar mischien kan je een online eetschema vinden? En je kan ook zonder je moeder naar diëtist. Maar sterkte

29 jul 2020, 15:07, Juliatje.
38

Dat laatste ben ik met B eens: uit je berichten blijkt duidelijk wilskracht om een normale relatie met voeding te heropbouwen. Door deze drive en spirit zal dit je zeker lukken!

Je zegt het zelf eigenlijk al: je eetbuien komen voort uit een te minimale barrière om negatieve emoties en gevoelens op te vangen, bijvoorbeeld de nieuwe aanvaring met je moeder bij die fysiotherapeut. Zaak is dus deze barrière (jouw dijkje) te versterken.

Op praktisch vlak kan je dit o.a. doen door een groot gezond ontbijt te eten. Denk aan een grote salade met veel groente en eiwitten en zonder giga koolhydraatbron. Koolhydraten in de morgen, ook goede koolhydraten, ontregelen immers de regelstoffen in je lichaam, waardoor je lichaamseigen barrières (jouw natuurlijke poortwachter) juist slechter worden. Ook door een groot glas warm water met lepel kaneel te drinken op het moment dat je eetbui voelt opkomen, sterkt dit op praktisch vlak jouw barrière. Andere tips staan in eerdere berichten van mij hierboven.

Op mentaal vlak kan je jouw barrière sterken door naar een psycholoog te gaan. Hij/zij kan je hier prima mee helpen en nogmaals, hiernaartoe gaan is echt niet iets waar je voor hoeft te schamen.

Dat je moeder zo afwijzend blijft reageren, begrijp ik niet. Mijn moeder deed dat ook altijd bij mij, dus ik herken er een heleboel in, maar ik snap nooit goed waarom ouders dat doen zonder mee te helpen aan een plan/oplossing. Kijk, dat ze 'hard' beoordelen, misschien wel veroordelen, kan heel nuttig zijn om in te zien dat er een aanpassing moet plaatsvinden. Maar ik zou dat als ouder (wat ik nog niet ben overigens), wel meteen koppelen aan het maken van een plan met mijn kind hoe deze verandering dan ingezet kan worden. Aan het alleen maar hard veroordelen van ongewenst gedrag, zonder mee te denken aan een oplossing, zie ik niet de meerwaarde. Persoonlijk vind ik dat je dan als ouder alleen maar politieagent aan het spelen bent en niet aan het opvoeden. Daarom denk ik dat zo'n GLI-traject (zie een eerder bericht van mij), zowel voor jou maar zeker ook voor je ouders een goed hulpmiddel kunnen zijn om tot verandering te komen.
Sterkte!

29 jul 2020, 18:07, Timo
39

ik ga later even reageren. bedankt voor jullie reacties

29 jul 2020, 23:07, lotte435
40

Weet niet zo goed wat ik moet tikken. Als de zomervakantie voorbij is gaat het ook vast weer beter omdat ik dan minder alleen ben.

Gaat nu een paar dagen goed maar heb al vanaf 22 uur zoveel trek in koek en chips en pindakaas. Voelt wel goed dat ik volhoud. maar drink me ook suf aan water. Heb sowieso veel dorst de laatste tijd. Zal wel door het weer komen. Nadeel is dat ik alleen nog meer naar de wc moet. Helemaal nadat ik (teveel) heb gegeten want bij het eten drink ik ook een glas water zodat ik sneller vol zit. Ga elke dag op een rustig stuk minimaal 1,5 uur wandelen en probeer steeds wat langer te rennen. Ik houd dat nu ongeveer 30 seconden vol. Dan weer 5 min wandelen en dan weer proberen te rennen. Hopelijk ga ik hier van afvallen.

31 jul 2020, 03:07, Lotte435
41

Ik heb contact gehad over de zelfhulp hoop dat ik mee kan doen en snel kan starten zodat het geen groot probleem of een eetstoornis wordt

31 jul 2020, 04:07, Lotte435
42

beste Lotte435 sport kan helpen bij afvallen en neem je gewicht en deel dat door 30: de uitkomst zou het aantal liter water zijn dat jij ongeveer per dag nodig hebt, handig om te weten en als je minder plast dan gebruikelijk of je urine donker van kleur is, heb je te weinig gedronken. Maar bij warm weer drink je meer tegen uitdroging. Maar mooi dat je contact hebt gekregen.

31 jul 2020, 17:07, juliatje.
43

Veel en vaak dorst kan ook een symptoom zijn van insulineresistentie (voorloper van diabetes type 2), is dus wel iets om de gaten te houden. Zeker als dit blijft wanneer het weer wat koeler is.

Wat goed dat je hebt gevochten tegen de drang om extra's te nemen!! Is het uiteindelijk ook gelukt? Extra's zijn bedoeld om op speciale momenten samen écht van te genieten, anders is het alleen maar dikmakende troep die je gezondheid, je status, je eigenwaarde, je zelfvertrouwen, je aantrekkelijkheid en daarmee bovenal je levensgeluk verpest!! De makers van ongezonde troep willen alleen maar zo veel mogelijk winst maken, over de rug van jou en mijn gezondheid heen. Gezondheid interesseert hen geen bal. Laat niet jouw levensgeluk verpesten door hen! Laat zien dat jij sterker bent!

Je schrijft dat je water drinkt tijdens het eten: dat kan je beter niet doen. Het maagsap wordt dan verdund wat het lastiger maakt voor het lichaam om voedsel goed af te breken. Ook komt het voedsel dan te snel in de darmen terecht: voedingsstoffen uit het voedsel kunnen dan onvoldoende worden opgenomen. Dit kan de oorzaak zijn van ziekte en vermoeidheid. Tot slot gaat voeding wanneer deze samen is ingenomen met drinken versneld door het maag- en darmkanaal. Gevolg: stijgend insulineniveau. Dit leidt juist weer tot de drang naar zoetigheid. Beter is het zodoende om (vlak) voor het eten 1 of liever nog 2 grote glazen water of groene thee zonder suiker of honing te drinken, dan te eten en dan tot 20 min. na het eten niets te drinken. Ideaal is het drinken van warm water voor het eten, dit remt je eetlust. IJskoud water stimuleert juist je stofwisseling, waardoor je eetlust kan toenemen. IJskoud water kan je wel goed gebruiken vlak voor en tijdens het sporten: doordat dit ijskoude water je stofwisseling stimuleert, verhoogt het ook je vetverbranding.

Wat betreft dat rennen: top!! Laat je niet ontmoedigen dat het nu nog maar heel kort lukt. Als je langzaam opbouwt, kan je steeds een stukje langer. Zelf ren ik 2 keer per week met een 12-jarige jongen met flink overgewicht: in het begin was 1 min. rennen en vervolgens 3 min. lopend uithijgen echt zijn maximum. Inmiddels kan hij 12 min. aan een stuk rennen, met nog maar 1 minuutje lopend uithijgen daarna. Langzaam opbouwen brengt je dus verder. Langzaam opbouwen brengt je de naar de betere versie van jezelf!

1 aug 2020, 18:08, Timo
44

@juliatje, ik moet dan 2,8 liter drinken..dat red ik makkelijk
Zit daar flink overheen ik zal toch weer eens proberen minder te drinken.

@timo maar als je 15 bent kan dat toch nog niet dat je daar al last van hebt? Ben nu wel bang dat ik dat dan misschien al een beetje heb want na een eetbui is het inderdaad aanwezig maar ook ma patat eten of pasta ofzo. Ik dacht meer dat dat komt omdat het eten zout is. Dat zou toch ook kunnen. Kan dat wel als het zo is weer weggaan? Ik.durf er niet zo goed naar te zoeken.

Het is gelukkig gelukt om 's nachts geen eetbui te hebben al is dat lastig geweest want door alle spanning viel ik pas na 4 uur in slaap en 7 uur moest ik opstaan. heb wel alle momenten gegeten maar was zo moe en heb dan veel meer trek en vanmiddag wel weer een pak witte Oreo op. Geen grote eetbui maar waarom zoveel pakjes Oreo.
Heb niet gebraakt maar voel me nu zo dik dat door dat rotgevoel ik weer moet vechten tegen een eetbui.

Ik moet gaan slapen. Wellicht tot morgen

2 aug 2020, 01:08, Lotte435
45

Naast aanhoudende dorst (ook wanneer je genoeg gedronken hebt), is troebel zicht een bekend symptoom van insulineresistentie. Andere symptomen zijn: vermoeidheid, gewrichtsklachten, geheugen- en concentratieproblemen, gedragsveranderingen, vocht vasthouden, veel plassen, menstruatieklachten, hoge bloeddruk en spierklachten. Bij toenemende insulineresistentie ontstaat er uiteindelijk dus diabetes type 2, zoals ik al zei. Oordeel dus zelf maar.

Insulineresistentie kan helaas ook al op je 15e plaatshebben. Insulineresistentie is aan te pakken en kan dus weer weg gaan, diabetes type 2 niet meer. Dit is een blijvende (chronische) ziekte waar je elke dag medicijnen voor moet nemen (bijv. insuline) en wat dus de kwaliteit van je leven enorm verslechtert. Is dus wel iets om in de gaten te houden, zoals ik al zei.

Te veel zout binnenkrijgen kan idd. ook leiden tot overmatige dorst en vocht vasthouden (dikke enkels). Daarnaast is te veel zout eten ontzettend belastend voor je nieren. Je nieren filteren je bloed en halen zo de watergebonden afvalstoffen uit je lichaam. Bij een te hoge zoutinname, moeten je nieren enorm veel harder werken, wat op den duur leidt tot overbelasting van de nieren. Dit leidt weer tot nierziektes (nierfalen) en deze ziektes kunnen hele heftige gevolgen hebben. Voor je gezondheid is letten op je inname van de hoeveelheid zout, dus zeker ook belangrijk.

Ik heb even de energiewaarde van dat pak Oreo-koekjes opgezocht. Daar schrok ik mij echt het rambam van!! Die Oreo-koekjes die jij opgegeten hebt, bevatten 509 Kcal per 100 gram. Dit is echt gigantisch veel!! Ervan uitgaande dat je de verpakking met 6 dubbele koekjes hebt opgegeten, heb je op dat moment in totaal 246 gram van het product gegeten. Dit betekent dat dit hele pak koekjes jou dus 1252 kilocalorieën heeft geleverd!! Dat is ruim twee derde van je totale dagelijkse energie-inname voor een meisje met jouw gewicht en jouw lengte dat wil afvallen!! Giga veel dus, voor een product dat je echt nul komma nul goede stoffen levert! Even voor jouw beeld: om die 1252 Kcal weer te verbranden, moet jij 2 uur en 20 min (!) keihard sporten. En dan heb ik het dus niet over een rondje lopen, maar echt keihard sporten! Zo zie je dus wat één pakje koek met maar zes koekjes daarin, voor je lichaam en je gewicht doet. Daarom is hard, fanatiek vechten tegen extra's dus zo belangrijk. Extraproducten zijn er om zonder schaamte of schuldgevoel écht van te genieten op SEM's (zie eerder bericht van mij), daarbuiten is het je vijand dat je zo fanatiek mogelijk moet bestrijden! Elke hap aan extra's dat er bij een oepsmoment niet in je mond gaat, is winst! In dat licht is het niet nemen, weigeren of in het uiterste geval zelfs weggooien van een extraproduct dus geen verlies!! Voor veel mensen (ook voor veel volwassenen) voelt dit wel zo, maar dit is dus absolute onzin!! Eén extraproduct meer of minder eten, maakt veel meer verschil dan een uur meer of minder sporten. Knoop dat ik je oren!

2 aug 2020, 21:08, Timo
46

Hoi Timo,
Dat van die Oreo klopt helaas het zijn inderdaad die koekjes en daar dus het hele doosje van precies het aantal kcal van wat je zegt. Ik weet dat het meer dan de helft van het aantal kcal is van wat ik nodig heb. Dat het voor speciale momenten is weet ik ook en ik wil het al niet eten maar doe het dan toch. Kan het (nog) niet tegenhouden. De winst zat hem dit keer al in niet gaan braken en niet nog meer eten.

Vandaag is het goed gegaan. Morgen slaap ik bij een vriendin en die moeder kookt dus en tenminste gezond eten en minder kans op te veel eten

3 aug 2020, 00:08, Lotte435
47

beste lotte435, insulineresistentie kan op elke leeftijdvoorkomen, jong of oud. Een paar jaar terug las ik ook dat een Amerikaanse peuter het al kreeg door slechte voeding! Mooi dat het goed gegaan is die dag en hier nog wat tips voor je eetbuien.
Tip 1 Eet kaugom.
Tip 2 Ga niet compenseren.
Tip 3 doe het rustig aan. Wanneer je een eetbui hebt, heeft dat vaak een oorzaak die niets te maken heeft met fysieke trek hebben.
tip 4 Slaap elke dag voldoende en vermijd stress.
tip 5 Beloon jezelf bij overwinnen eetbui.
Tip 6 Lees een eetstoornis boek bijv. het boek van Charlie Paludanus
tip 7 Maak een eetplanning.
tip 8 Het is oke om te falen.(klinkt raar Het is zelfs fantastisch, wat zo zou het leven saai zijn als alles perfect ging. Just enjoy the ride, veroordeel jezelf of jouw keuzes niet, dan raak je in een zeer negatieve spiraal. Leer van je terugval en pak de draad weer zo snel mogelijk weer op.Eén eetbui wil niet zeggen dat al je hoop nu verloren is.
tip 9 Wees lief voor jezelf als je toch een terugval hebt en realiseer je dat je ook zeer sterk moet zijn om de draad weer op te pakken.
tip 10 Jouw gezondheid is niet iets wat je op korte termijn moet bekijken. Je lichaam kan namelijk prima omgaan met alle dingen die ze te verdragen krijgt. Hier zorgen miljoenen jaren evolutie wel voor.Als je een periode van jaren meer heel slecht eet kom je echt in degrote problemen, maar de schade van één dag heb je zo weer gemaakt. Bekijk het daarom altijd op de lange termijn en laat die ene terugval een goede reminder zijn van hoe je het niet wil.

3 aug 2020, 11:08, juliatje.
48

De eerste vraag is natuurlijk al hoe dat pak Oreo-koekjes in huis kwam. Heeft je moeder die gekocht of heb je die zelf gekocht? En heb je broers en/of zussen die je kunnen steunen? En zo ja, hoe oud zijn die?

3 aug 2020, 21:08, Timo
49

@timo probeer niet teveel op de gezinssituatie in te gaan maar laat ik het zo omschrijven dat m'n zus met haar beste vriendinnen een meiden/film avondje deden en allerlei zoete en lekkere dingen hadden. Dit was onder andere over en alles wat over was is bij ons thuis gebleven.

Ben begonnen met het eerste deel van de behandeling hier. Lastig, confronterend maar ook een soort motivatie want ik wil niet op moeten schrijven dat het weer fout is gegaan. Dat komt heus nog wel een keer en het heeft ook geen zin als alles nu krampachtig goed gaat want dan valt er weinig te leren maar in m'n hoofd ben ik er dus wel veel mee bezig. Nu op naar een gezonder leven want die bikini dagen nu zijn vreselijk.

7 aug 2020, 13:08, Lotte435
50

Goed zo, that's the spirit! Op weg naar een gezonder lichaam. Op weg naar een betere versie van jezelf. Op weg naar een gelukkiger leven! Houdt je mindset scherp, vraag of je zus en de rest van je familie of ze je willen ondersteunen en heb geduld. Resultaat is de uitkomst van een veranderingsproces, niet het doel op zich! Zolang jouw focus scherp is en je dus bewust met voeding omgaat, komt het resultaat vanzelf wel. Niet over twee weken, misschien ook nog niet over twee maanden, maar aan het eind van komend schooljaar (juli 2021) ben jij een compleet ander persoon, als je wil. Laat dit jouw jaar worden!

En btw iedere vrouw is aantrekkelijk in een goed badpak. Dat je nu op dit moment niet een bikinilichaam hebt, hoeft niet te betekenen dat je niet volop van de zon en van je vrienden kan genieten! ;).

Als je updates wil blijven posten hoe het je verloopt, graag! Ook als het even niet zo goed gaat. De mensen op dit forum willen je altijd steunen en van advies voorzien!

Succes!

7 aug 2020, 15:08, Timo
51

Een update... Meer even.van me af schrijven. Ik weet dat ik niet zo vaak moet wegen maar ik merk ook dat ik de laatste 3 of 4 maanden ofzo dit steeds vaker ben gaan doen en vooral de laatste tijd is dit wel uit de hand gelopen.
Van nauwelijks naar 1x per week naar 1x per dag en de laatste tijd meerdere keren..vooral dat laatste stukje is snel gegaan.
Nou heb ik me dus ook vanavond gewogen. Ik weet wel dat het een warme dag is en ik veel heb gedronken maar ik woog nu zelf 88,4. Zo zwaar ben ik nog nooit geweest.
Zodra ik m'n ogen dicht doe zie ik mezelf in een RTL4 nieuwsitem lopen als het weer over veel te dikke mensen gaat.
Alleen nu merk ik dat ik mezelf zo haat en dat spanning heeft en juist nu die eetbui zo trekt maar ik denk misschien zelfs nog meer dat ik kan braken daarna
Ben al 2x naar de keuken gegaan. 2x in de voorraadkast gekeken en ook 2x weer terug kunnen lopen. Alleen ik weet even niet meer hoe ik dit vol moet houden dus maar weer even hier lezen.
Gewoon bijna fu**ing 90 kilo. Alsof er een olifant rondloopt. Vraag me dan echt af of er nog meiden zwaarder zijn dan mij

9 aug 2020, 03:08, Lotte435
52

Gelukkig is vannacht alles goed gegaan naar het is de hele dag al weer een gevecht. Zeer irritant maar tot nu toe red ik het net

9 aug 2020, 17:08, Lotte435
53

Goed dat je blijft reageren!

's Avonds wegen heeft helemaal geen zin: de enige weging waar je wat aan hebt en waar je dus conclusies aan kan verbinden, is de weging 's ochtends nadat je naar de wc bent geweest, voordat je hebt ontbeten. Je moet echt afleren om op andere momenten jezelf te wegen: dit geeft alleen maar valse conclusies! 's Avonds is iedereen immers zwaarder dan 's ochtends, kan wel 3 kilo schelen!

Daarnaast is wegen niet het belangrijkste instrument om je voortgang bij te houden, zeker niet als je wat meer spieroefeningen gaat doen. Getrainde spieren (actieve spiermassa) is namelijk zwaarder dan vet. Hierdoor kan je in de beginperiode van het gaan doen van spieroefeningen, zo een paar kilo aankomen. Dit werkt bij mensen altijd enorm demotiverend en dan stoppen ze weer met die spieroefeningen. Doodzonde, want getrainde spieren nemen veel minder ruimte in dan vet en getrainde spieren zorgen ook dat je stofwisseling (jouw motor) op een veel hoger niveau gaat draaien. Hierdoor verbrand je met alles dat je doet meer energie en dus ook meer vet dan daarvoor. Niet alleen tijdens het doen van die spieroefeningen zelf, maar ook de dagen erna wanneer je gewoon zit, loopt, fietst of slaapt (het after burn-effect).

Jezelf meten is zodoende een veel belangrijker instrument om je voortgang te bepalen. Meet op een vast moment, bijvoorbeeld iedere zondagochtend voor je ontbijt, je hals-, taille-, buik-, heup- en bovenbeenomtrek op steeds dezelfde plekken op je lichaam. Noteer deze waarden, tel deze op en doe dit de week erna opnieuw. Als je dan merkt dat door je inspanningen het totaalgetal van die vijf metingen omlaag gaat, geeft dit een ontzettend stuk voldoening en trots. Dit terwijl de weegschaal misschien wel iets heel anders zegt. Je metingen en vooral dat totaalgetal van die vijf metingen, gaat altijd boven het resultaat van de weegschaal!! Haal geluk, voldoeningen en trots uit het verliezen van een centimeter, i.p.v. uit het verliezen van een halve kilo!

In het verlengde hiervan kan je kleding proberen aan te trekken, die je niet meer dichtkrijgt. Noteer hoeveel centimeter je tekort komt en/of hoeveel knopen je nu van die broek of dat vest wel dichtkrijgt. Als je dan over twee weken merkt dat je een knoop verder bent, geeft dit je echt een geweldige kick. En als je merkt dat - doordat je dingen anders bent gaan doen - je over een paar maanden die broek of dat vest weer helemaal dichtkrijgt, geeft dit je echt een megakick!! Zo creëer je je eigen megatrofee! Uiteraard kan je dan een beloning koppelen aan het behalen van dit doel. Dit werkt ook motiverend.

Blijf vechten tegen die eetbuien! Hoe moeilijk het ook is. Het is een van de sleutels naar een beter versie van jezelf! Hoe minder extra's je eet, hoe minder drang je naar extra's gaat krijgen en hoe minder eetbuien er dus ook gaan komen. Schrijf deze zin groot op en hang het ergens waar je het vaak leest. Kan heel erg helpen om je te wapenen tegen nieuwe eetbuien! Succes!

9 aug 2020, 19:08, Timo
54

beste Lotte435 de helft van Nederland heeft overgewicht dus je bent zeker niet alleen. En misschien is mediteren een optie om een rust in je hoofd te krijgen? Maar sterkte

11 aug 2020, 11:08, juliatje.
55

Ik ben 12 jaar 1.63m en 73 kilo ben ik te dik ik heb wel een buikje maar dat vind ik prima

11 aug 2020, 19:08, ..............
56

beste .............. je hebt obesitas, als je wilt kan ik je gezonder leef tips geven maar ik raad aan om voor je gezondheid te kiezen en als het mogelijk is onder begeleiding af te vallen 57 tot 38 kg is gezond voor je lengte. maar als je groeit en dit gewicht behoud wordt je per cm slanker.

11 aug 2020, 19:08, juliatje.
57

Ok bedankt

11 aug 2020, 21:08, ...........
58

Zal weer even wat schrijven. Het helpt me wel om op moeilijke momenten hier te lezen. De motivatie uit de stukjes halen om te blijven eten en geen eetbui te hebben.
Ik heb de tweede opdracht gedaan uit het online programma. Een brief naar het eetprobleem als vriendin schrijven en juist een brief waarin ik zet wat ik niet fijn aan "eetprobleem" vind. Ik vond het best confronterend om te zien hoe knel ik soms zit en hoeveel er inmiddels bij komt kijken. Gelukkig is het allemaal nog niet zo heel erg denk ik en moet ik gewoon m'n best doen om alles weer even op de rit te krijgen maar het is wel snel meer geworden waardoor ik nu ook wel goed inzie dat ik wat problemen met eten heb. Dat het misschien toch wel wat meer is dan alleen moeten afvallen omdat ik soms te veel eet en nu veel te dik ben. Als ik er over nadenk ik heel soms teveel eten inmiddels af en toe geworden..weet niet waar de grens regelmatig ligt, ik denk bij elke dag en veel/vaak bij meer dan 2x op een dag ofzo. Ik moet dus gaan voorkomen dat het regelmatig wordt want de afgelopen 2 dagen is het niet goed gegaan.
1x bij een vriendin thuis waar ik eigenlijk even heen was om gezellig te kletsen en ik me ook voorgenomen had om wat te delen over de dingen rondom het eten die spelen. Het begon door de spanning om er over te vertellen al net thuis 2 tosti's met teveel kaas. Toen onderweg naar haar een pak koekjes en hand m&m's die ik voor daar had gekocht. Bij haar ongeveer 2/3 van de zak m&m's en zij had chips wat ze keurig in een schaaltje deed maar toen ze naar de wc ging heb ik nog 2 schaaltjes op en was de zak leeg. Schaamde me zo maar kon wel goed uitleggen dat dit het probleem is.
De andere keer was vanavond. Ruzie met m'n ouders over iets onbenulligs. Toen gillend naar m'n kamer. Ik voelde al dat de spanning op liep en veel afleiding gezocht. M'n ouders gingen samen weg en ik was alleen thuis en onderhand voordat ze weg waren was ik al in de keuken en heb ik een rol beschuiten met ongeveer een halve pot pindakaas en 4 plakken ontbijtkoek met chocopasta op. Niet echt een grote eetbui denk ik maar wel weer teveel. Daarna ook bijna een liter cola op en gebraakt. Als je me nu vraagt waarom moet ik het antwoord schuldig blijven. Nu denk ik wat ben je toch een trut dat je het mis laat gaan.
Vol.goede moed weer opnieuw beginnen. Ik moet zonder kunmen

12 aug 2020, 01:08, Lotte435
59

Goed dat je blijft reageren, blijf dit vooral doen! Dit geeft je een stuk overzicht en het dwingt je zo om terug te kijken, waardoor je ook makkelijker trots en voldoening uit je inspanningen haalt. Ook merk je dus dat je er niet alleen voor staat, waar je dus energie en motivatie uit kan halen. Er zijn altijd mensen die je willen helpen, met welk probleem of onzekerheid dan ook! Hulp vragen is altijd een teken van kracht, nooit van zwakte!

Die laatste opmerking van je laatste bericht is heel belangrijk. Houdt dit voor jezelf scherp. Het is helemaal niet erg om soms op je bek te gaan, als je maar weer weet op te staan. Zo kom je juist sterker uit zo'n 'zwak moment', zoals jij dat waarschijnlijk voelt. Hier leer je van hoe je zo'n moment in de toekomst kan vermijden! Zwaktes aanpakken en wegwerken, sterktes inzien en uitbouwen. Dit doet de hele wereld en is ook een van de sleutels naar een betere versie van jezelf!

Een van de oplossingen is ook wat er allemaal gekocht wordt. In je bericht heb je het over beschuiten, pindakaas, ontbijtkoek, chocopasta en cola. Waarom is dat allemaal in huis?!? Dit zijn allemaal extra's (ja, ook volkoren beschuit en volkoren ontbijtkoek) en deze producten dienen dus alleen op speciale momenten samen met anderen te worden gegeten, niet dagelijks of heel vaak 'uit gewoonte'. Doe je dit wel, dan wordt dus de functie van extra's misbruikt. Hierdoor worden ze functieloos, oftewel ongezonde dikmakende troep, oftewel oepsmomenten. Weg hiermee! Extra's alleen gebruiken waarvoor ze bestemd zijn: voor SEM's (zie eerder bericht). Ga dus ook kritisch met je moeder (of vader) om tafel zitten, waarom al die extra's steeds zoveel gekocht worden. Overtuig hen dat dit dus anders moet! Dat ze de functie van extra's op deze manier misbruiken, waardoor het jouw (en hun eigen) gezondheid en levensgeluk kost!

Hier wat tips die je motivatie kunnen boosten:
- Betrek je vriendinnen, vriend (?), broer/zus en als het kan ook je ouders in je afslankplannen: hoe meer mensen het weten, hoe meer mensen je kunnen supporten. En hoe meer mensen ook op je gewicht letten en je dus zullen complimenteren als je idd. gezond slanker bent geworden, maar ook plagerig zullen bekritiseren als je dat niet lukt: hoe meer sociale druk, hoe minder je wil falen.
- Fotografeer jezelf in een bikini of in ondergoed. Print deze foto groot uit en hang hem ergens op waar je hem vaak ziet. Dit herinnert je dat je van dit lichaam af wil, evt. schrijf je er nog groot boven: “Van dit lichaam wil ik af!”. Jij wil de betere versie van jezelf worden, jij wil ook kunnen laten zien dat je goed voor jezelf zorgt, jij wil ook een winnaar zijn! Regelmatige visuele confrontatie met de huidige situatie, die je wil veranderen, motiveert om ook daadwerkelijk te veranderen en dit ook vol te houden.
- Wees trots op jezelf als je gezonde keuzes hebt gemaakt! Hierdoor sterk je je eigenwaarde en zelfvertrouwen en daarmee weer je levensgeluk!

13 aug 2020, 01:08, Timo
60

Het gaat een beetje fout ik kom steeds meer aan ben nu 78 kilo is dat erg?

13 aug 2020, 08:08, .............
61

@...........:
Open even een nieuw topic met je vragen. Dit praat wat makkelijker dan te reageren in iemand anders haar topic.

13 aug 2020, 13:08, Timo
62

Ik?

13 aug 2020, 18:08, .............
63

Hoi Timo,

bedankt weer voor je berichtje.
Het is niet zo makkelijk om over het eten met mn ouders te praten. Die staan niet open voor ongezonde dingen in huis halen. Ze zouden zelf ook wel wat af kunnen vallen, zeker m'n vader maar hij wil gewoon kunnen eten als hij daar zin in heeft.

Verder is het vandaag goed gegaan maar ik merk dat ik zo gespannen ben omdat sinds gister al dat gevoel van een eetbui krijgen er is. Ik weet gewoon niet hoe ik dat weg moet krijgen.

De volgende opdracht gemaakt van de online behandeling de voor en nadelen van het eetprobleem.

In het weekend ben ik niet veel alleen als het goed is dus dan is de kans op een eetbui kleiner.

ik moet alleen proberen minder te gaan wegen maar ik heb geen idee hoe. Ik moet gewoon steeds kijken. Wie hier een goede tip voor heeft, ik wil het graag weten.

14 aug 2020, 22:08, Lotte 435
64

Een week verder. Het gaat nog steeds op en af.
Van goede momenten tot de laatste 3 dagen weer eetbuien door van alles en nog wat.

Ik ben nu in de online behandeling aangekomen bij het onderdeel van je eetdagboek in gaan vullen. Ik vind het zo vervelend om die eetbui op te moeten schrijven.

Ik woog net nadat ik naar de wc ben gegaan 89,1 kilo. Ik zat al 3 dagen op 88 kilo. Ik schommel alle kanten op.
Er komt een punt dat het over gaat. ik weet het zeker.

Nu naar bed en slapen.
Fijn weekend.

21 aug 2020, 23:08, Lotte435
65

Dank voor je updates!

"Maar hij wil gewoon kunnen eten als hij daar zin in heeft." dit is dus gewoon een gebrek aan verantwoordelijkheidsbesef. Als je een kind wil opvoeden, moet je ook verantwoordelijkheid tonen. Dit kan je hem zeker duidelijk maken, want dit maakt hem duidelijk een slechtere ouder dan hij zou kunnen zijn. Leef op een hoger niveau! Leef bewust! Dit verbeterpad zouden jullie heel goed samen kunnen inslaan, als de band met je vader goed is. Samen werken aan een betere versie van jullie zelf! Dit kan jouw band met je vader ook nog eens enorm versterken.

Je geeft aan het vervelend te vinden om die eetbui op te moeten schrijven. Doe dit wel en blijf dit ook doen! In zo'n eetdagboek kan je natuurlijk invullen wat je wil. Je kan dingen weglaten, je kan zelfs voedsel invullen dat je helemaal niet gegeten hebt. De kunst is om het eerlijk te doen en te blijven doen! Dit is een teken dat je de behandeling en daarmee de mensen die je helpen serieus neemt, maar nog veel belangrijker: het is een teken dat je jezelf serieus neemt! Hiermee train je ook een stuk discipline.

Laat eetbuien en dus oepsmomenten niet jouw gezondheid, trots, eigenwaarde en daarmee levensgeluk verpesten! Laat de makers van ongezonde troep niet winnen!! Vecht maximaal tegen oepsmomenten. Ook jij kan het, ook jij kan een winnaar zijn!

22 aug 2020, 17:08, Timo
66

Hoi Timo

Bedankt weer voor je bericht.
Ik ben sowieso altijd eerlijk, zeker als ik zelf voor hulp kies. Ik ben al zo blij dat ik het anoniem mag volgen.
Maar ik.vind het gewoon vervelend, of eigenlijk schaam ik me als ik op moet schrijven wat ik eet.

Dat met m'n ouders is ingewikkeld maar ik geloof dat je dat inmiddels wel door had. Sowieso is de samenstelling ingewikkeld maar daarover wil ik niet zoveel kwijt. Het staat los van dit want we zijn gewoon een gelukkig gezin.
Mijn vader heeft trouwens al suikerziekte (weet niet of ik dat al eens heb getikt) en slikt al een tijd medicatie en zit op het randje van insuline moeten spuiten.
Toch doet hij niet z'n best beter te eten
M'n moeder is ook te zwaar dus in feite hebben we niks nodig in huis. Maar ik moet maar gewoon overal van afblijven en discipline tonen zegt m'n moeder.

Tijd om te slapen

22 aug 2020, 23:08, Lotte435
67

Gelukkig nu 2 dagen zonder eetbui. Voel me ook lichamelijke iets beter.
Dit nu volhouden. Vandaag wel weer een discussie gehad over mij en het eten. Ik de k dat ik wel iets te fel was naar m'n ouders maar ik had gewoon geen zin in gezeur aan m'n hoofd

23 aug 2020, 21:08, Lotte435
68

"Eigenlijk schaam ik me als ik op moet schrijven wat ik eet." Dit is heel logisch. Toch is het de kunst om het gevoel van schaamte positief op te pakken. Schaamte kan een hele goede motivator zijn voor jezelf om iets te veranderen.

Iedereen kent schaamtes en onzekerheden. Niemand is perfect. De kunst is alleen, hoe ga je hier mee om. Er zijn simpel gezegd drie manieren om met schaamtes om te gaan: verstijven, vluchten en vechten.

Verstijven betekent dat je er niets aan doet, dat je het probleem en zo de schaamte of onzekerheid minder erg en zo minder belangrijk voor jezelf probeert te maken. Je laat het over je heen komen en je ondergaat het zonder gevoel, emotie en beleving. Je verwijt jezelf van alles. Je komt niet in beweging. Je voelt je schuldig.

Vluchten is de optie die het meest wordt toegepast. Hierbij wordt het probleem of onzekerheid vermeden en/of gecamoufleerd. Persoonlijk vind ik dit geen goede optie. Je loopt immers weg van je schaamtes en onzekerheden in plaats deze aan te pakken.

Vechten vind ik zodoende de beste optie. Dit is echter ook meteen de moeilijkste. Je moet er immers mee aan de slag. Een vriend van mij plaste op z'n 13e nog dagelijks in zijn bed. Dit gaf hem uiteraard veel schaamte. Hier heeft hij bijna een jaar lang een training met een speciale wekker voor gevolgd, om hier van af te komen. Een andere vriend van mij kon op jouw leeftijd bijna niet zwemmen. Hier kwamen we bij toeval achter toen hij een keer uit een bootje viel en dus een stukje moest zwemmen. Dit gaf hem uiteraard schaamte. Uiteindelijk heeft hij keurig z'n A, B en C gehaald met tienerzwemlessen. Ikzelf kon als kind de ch-klank niet uitspreken. Ik maakte er altijd iets als 'sjee' van of zoiets. Dit gaf mij als kind ook duidelijk schaamte en onzekerheid. Hier heb ik maanden voor moeten trainen met een mevrouw (logopediste) om hier van af te komen.

Wat ik met deze voorbeelden wil zeggen, is dat iedereen schaamtes en onzekerheden heeft. De kunst is alleen hoe je ermee omgaat. De meeste schaamtes en onzekerheden zijn namelijk heel goed aan te pakken, áls je bereid bent dit ook daadwerkelijk te doen. Durf te vechten tegen schaamtes! Durf de confrontatie aan te gaan!

Bij een te hoog gewicht speelt schaamte nog een grotere rol: iedereen ziet het meteen. Het beïnvloedt direct de eerste indruk die mensen van je hebben. Hierdoor kost overgewicht je status en eigenwaarde, het geeft je dus schaamte en onzekerheid en ondermijnt daarmee je zelfvertrouwen en aantrekkelijkheid, wat weer doorslaat in jouw levensgeluk. Overgewicht maakt je ongelukkiger. Nog een motivatie die je voor jezelf kan gebruiken om bijv. nieuwe eetbuien tegen te gaan.

Durf een schaamte aan te pakken! Vecht voor een betere versie van jezelf! Bijvoorbeeld door je aan te melden bij zo'n GLI-traject, waar ik het in dit topic al een paar keer over heb gehad. De verwijzing voor zo'n traject gaat via een arts, bijv. je huisarts. Ook jij bent het waard. Ook jij kan een winnaar zijn!

27 aug 2020, 06:08, Timo
69

Bedankt weer voor je berichtje Timo.

Ik blijf ontzettend m'n best doen en werk er hard aan. Ik snap wat je bedoelt met het schamen.
Het is vallen en opstaan maar ik krijg wel steeds meer de cirkel van mijn eetbuien door.
Ik weet nog niet hoe ik iets moet veranderen maar daar gaan we mee aan de slag.

27 aug 2020, 22:08, Lotte435
70

"Ik krijg wel steeds meer de cirkel van mijn eetbuien door." Kijk dit is gigantische winst!! Inzicht is de eerste stap tot verandering. Heel goed. Echt trots op zijn, niet te makkelijk over denken. Dit is een hele belangrijke stap voorwaarts!

Wat kan helpen tegen eetbuien, naast de andere tips die ik al gegeven heb, is om vervangingsgedrag toe te passen. Het liefst door iets te vinden dat helemaal niets met eten te maken heeft, maar waar je wel veel voldoening uithaalt (bijv. gamen, social media bekijken/maken/delen, Marktplaats of bijv. een site als Aliexpress afspeuren naar leuke spulletjes voor weinig geld, met een hobby bezig zijn, Pinterest-borden bekijken/maken/delen over dingen die jij interessant vindt, vaak naar een (jongeren)forum gaan en reageren op de onderwerpen aldaar - bijv. het Fok-forum, een boek lezen, een film of serie kijken, etc.).

Mocht je nou echt niets kunnen vinden waar je voldoening uithaalt buiten eten om, vervang dan je inname. Van groente, niet-suikerrijkfruit, magere eiwitten en omega 3-vetten (vette vis, algen, lijnzaad, etc.) word je immers niet dikker! Jouw vijand zijn slechte koolhydraten en slechte vetten (verzadigde vetten). Laat zien dat je vecht tegen deze dikmakende troep! Train je discipline. Tijdens een SEM dien je maximaal te genieten van deze producten, zonder enige schaamte of schuldgevoel: SEM's horen er altijd bij. Of je nu 20 kilo ondergewicht of 30 kilo overgewicht hebt. Daarbuiten is het echter een oepsmoment en dus jouw grootste vijand! Laat zien dat je hier van weg kan blijven!

Concreet kan je de vervanging van je inname vormgeven door te zorgen dat er altijd veel hap- en pakklare gezonde producten aanwezig zijn. Zorg dat er altijd veel snoepgroentes in huis zijn (paprika, tomaat, komkommer, radijs, etc.). Als dit te duur wordt: zorg dan dat er bij elke keer dat er boodschappen wordt gedaan veel gewone komkommers, paprika's, cherrytomaatjes etc. worden gekocht. Of koop ze zelf: losse verse groente zijn helemaal niet duur, zeker op de markt niet. Was en snijdt deze groentes meteen als ze in de keuken zijn, doe deze gesneden groentes in (liefst doorzichtige) bakjes en zet ze vol in het zicht. Wanneer je dan een eetbui hebt, kan je zo makkelijk je drang stillen met je al gesneden groentes. Zorg ook dat er veel magere eiwitten in huis zijn. Die kleine bakjes met rivierkreeftjes, garnalen etc. vind ik daar echt ideaal voor. AH heeft ook bakjes met al gerookte zalmsnippers, al gekookte mosselen en kant-en-klare mixbakjes met allerlei zeevruchten (Fruit de Mer). Ook dit zijn prima magere eiwitbronnen die je hapklaar, direct uit de koelkast, kan nemen tijdens een eetbui. Verder is zure magere zuivel prima tijdens een eetbui. Denk hierbij aan magere (Griekse) yoghurt, hüttenkäse en naturel Skyr. Uiteraard kan je hier niet-suikerrijkfruit in doen voor de smaak. Een lepeltje kaneel erbij, maakt het nog lekkerder.

Zorg dat een eetbui niet uit koolhydraten bestaat! Laat zien dat jij het ook kan!

28 aug 2020, 01:08, Timo
71

Even weer een berichtje. Ik ben nu een tijdje een programma van hier aan het doen.
Het lukt nog niet zonder eetbuien maar het gaat wel steeds beter. Ik zat vandaag voor het eerst onder de 85 kilo. het afvallen gaat niet snel maar goed, wel weer onder een rond getal. nu hopen dat ik snel onder de 80 kilo weeg. ik blijf m'n best doen

3 okt 2020, 22:10, lotte 435
72

Hey Lotte,

Dank voor je update! Goed om te horen dat het beter met je gaat.

Probeer niet veel de focus te hebben op je gewicht. Je gewicht schommelt immers altijd een beetje. De omvang van je lichaam zijn veel betere waarden om voortgang mee bij te houden.

Dus, meet je taille-, borst-, buik-, heup- en bovenbeenomvang. Schrijf deze waarden op en herhaal dit op vaste momenten, bij grote voorkeur ‘s ochtends vóór je ontbijt. Probeer jezelf te trainen om blij te zijn en voldoening te halen uit het gezond verliezen van een centimeter, i.p.v. een kilo.

In het verlengde hiervan kan je jezelf fotograferen in een broek en blouse/vest dat je nu absoluut niet dichtkrijgt. Leg deze kleding weg, pak ze er over een maand terug bij en als je dan merkt dat die kleding ruimer zit geeft dit echt een geweldig gevoel! En als je deze kleding over 3 - 4 maanden daadwerkelijk dichtkrijgt, geeft je dit echt een megakick! Jij bent dan immers in staat om door anders te leven, andere keuzes te maken, een betere versie van jezelf te worden! Dit boost je motivatie enorm!!

Focus op centimeters dus, niet op kilo’s.

Succes!

4 okt 2020, 08:10, Timo
73

Goedzo lotte435ga zo door, zoals timo zij je schommelt wel wat met gewicht dat is normaal. Maar blijf doorzetten je kunt het.

4 okt 2020, 14:10, Juliatje.
74

Had beter niets kunnen zeggen want vandaag weer zo'n rot dag gehad met een grote eetbui. Dat je gewoon niet kan stoppen en de meest stomme combinaties gaat eten.

Het is wel gelukt om niet te braken maar ik weet gewoon niet eens meer wat beter is. wel of niet braken. Als ik braak is tenminste alles uit me. Maar ik heb niet gebraakt en ik moet proberen om me ook minder te wegen dus ik ben nu helemaal bang dat ik 3 kilo zwaarder ben.

Het is en blijft een strijd

5 okt 2020, 21:10, Lotte435
75

nu hup m'n schouders er onder want ik heb vannacht en vanmiddag wéér een eetbui gehad. het ging even echt beter maar de laatste twee dagen.....

Maar hup ik kan het

6 okt 2020, 23:10, Lotte435

Reageer

Wil je een bericht ontvangen als er een nieuwe reactie is?
Login of registreer