voedingscentrum ana

Anorexia nervosa is een eetstoornis. Mensen met anorexia hongeren zichzelf uit, uit angst om aan te komen. Anorexia nervosa komt vrijwel alleen bij meisjes en jonge vrouwen voor. Naar schatting lijden in Nederland jaarlijks ongeveer 5.500 meisjes en jonge vrouwen aan anorexia. De oorzaken van anorexia zijn net als bij andere eetstoornissen vooral psychisch, maar erfelijke aanleg en omgevingsfactoren spelen ook een rol. Deze omschrijving klopt niet. Mensen met anorexia hebben namelijk meestal wel honger, maar tegelijkertijd een intense angst om aan te komen. Ze hebben die angst ondanks het feit dat ze vaak te licht zijn. Meestal eten ze weinig, al weten ze dat goed te verbloemen.

Kenmerken
Kenmerken van anorexia zijn:

weinig eten
gewichtsverlies, ondergewicht en ondervoeding
het wegblijven van de menstruatie
donsachtige beharing op bovenarmen, rug en gezicht
angst hebben om aan te komen
negatief oordeel hebben over zichzelf en het uiterlijk
Het komt voor dat anorexiapatiënten met laxeermiddelen, of door het opwekken van braken proberen het eten direct weer uit hun lichaam te krijgen. Sommige patiënten kauwen zelfs alleen maar op het voedsel en spugen het daarna weer uit (chewing and spitting). Ook trainen ze vaak overmatig om extra gewicht te verliezen. De omgeving merkt dit gedrag in eerste instantie vaak niet op.

Oorzaken
Net als bij andere eetstoornissen, is de oorzaak van anorexia vooral psychisch, maar erfelijke aanleg en omgevingsfactoren spelen ook een rol. Factoren die een rol spelen zijn:

per se willen voldoen aan het slankheidsideaal
traumatische gebeurtenis(sen)
faalangst, perfectionisme
angst om de controle over zichzelf te verliezen
een niet met de realiteit overeenkomend beeld van zichzelf
Anorexia en de eetstoornis boulimia kunnen elkaar afwisselen bij één en dezelfde persoon.

Hoe vaak komt anorexia voor?
In 90% van de gevallen zijn anorexia patiënten meisjes en jonge vrouwen. Naar schatting lijden in Nederland jaarlijks ongeveer 5.500 meisjes en jonge vrouwen aan anorexia nervosa.

Gezondheidseffecten

Met het weigeren van eten kunnen anorexiapatiënten hun gezondheid ernstig in gevaar brengen. Behalve ondergewicht ontstaat namelijk ook ondervoeding door een tekort aan essentiële voedingsstoffen, zoals vitamines, mineralen, eiwitten en essentiële vetzuren.

Bij meisjes zijn de gevolgen van de ondervoeding onder andere groeivertraging, verlate puberteitsontwikkeling en botontkalking. Als het normale eetp

10 aug 2017, blaja


Reacties

plaats reactie
1

goed bericht.

11 aug 2017, 10:08, juliatje.

Reageer

Dit topic is gesloten voor verdere reacties, mocht je hierover vragen hebben dan kun je contact opnemen met de coordinator.