Speciaal onderwijs misbruik

Hallo!

Ik zit op praktijk onderwijs op een speciaal onderwijs school. Frappant is is dat ik wel enorm goede cijfers haal en veel kritische, doordachte vragen stel.. Ik ben ook creatief in oplossingen en verbaal ben ik best sterk, ik leer graag en snel bij, en ik kan goed verbanden trekken. Ook mag bijna iedereen op school mij.

Het is (hopelijk voor die school) vrij duidelijk dat ik faalangst heb en bewijsdrang heb. Ik heb al die jaren al lang gezegd dat ik diep ongelukkig ben en meer kan. Alleen willen hun mij niet testen op mijn leervermogen.

Echter heb ik wel een iq test gedaan, maar ook toen had ik last van enorme faalangst. Ik dacht 4 keer overnieuw na voordat ik mijn antwoord gaf. Een iq test draait ook om hoe snel je het antwoord geeft, dus ging dat goed naar beneden.. Ik zou zwakbegaafd zijn.

Daar ben ik het absoluut niet mee eens. Ik heb ze argumentatie gegeven en vragen gesteld maar bij die organisatie werden ze heel boos en fel, gemeen en ze kleineerde mij. Bij die iq test al waren ze al fel en vooroordelend. Bij het intakegesprek toen ik het had over zelfmoord gedachtes door die school hadden ze geen begrip en lag het probleem al gelijk aan mij, volgens hun.

Helaas steunen mijn ouders mij ook nergens in..
Zij gaan mee met wat de rest zegt.. Ze kunnen hun standpunt die ze van de “deskundigen” hebben geen eens verdedigen.. Ze lachen mij uit en kleineren mij, en zien een scheldpartij als iets wat kan gebeuren.

Ik vind een iq test niet goed. Ik wilde hem zelf doen, maar toen ik wist hoe erg aanwezig mijn faalangst was, wie het afnamen, hoe ze mij behandelde en hoe erg een iq test niks met leervermogen en school zelf te maken heeft had ik dat terug willen draaien.

Ik heb een diagnose autisme gekregen vroeger. Maar geen een kenmerk van autisme klopt in mijn ogen. Ik speelde vroeger een meisje die snel geloofde en niet al te slim was, om te kijken hoe mensen zouden reageren.

Maar nu kom ik zo totaal niet over, in mijn ogen kom ik wel als een gekwetst meisje over die veel heeft meegemaakt en die niet wordt begrepen, en niet wordt behandeld met respect.

25 jul 2021, X


Reacties

plaats reactie
1

Daarbij wilt mijn school perse dat ik schoonmaakster wordt. Hoe ik terecht kwam in deze sector? Ze vroegen of een stage bij een basisschool iets voor mij was, waar ik heel blij op reageerde. Zo kwam ik daar dus, en ik heb nooit op een basisschool stage gelopen helaas.

Sowieso moet je onderwijs kunnen volgen wat passend is voor jou. Al die tijd heb ik het al gezegd, individueel les werkt niet voor mij.

Wat voor mij werkt:

Klassikaal les van een docent waarbij je dingen kan noteren, vragen kan stellen en uitleg krijgt. Ook krijg je boeken en moet je die mee naar huis nemen voor huiswerk en kan je tegelijkertijd wat teruglezen voor vragen.. Je bent eerder uit dan bij ons. Je mag hulpmiddelen gebruiken. Het is stiller. Praktijkvakken zijn te vermoeiend voor mij. Het is veel te makkelijk en de docenten staan er heel anders en misbruikend in in mijn ogen.

Ook liep ik stage bij een bloemenwinkel en ze waren enorm gemeen en vooroordelend en ze maakte mij onzeker met hun labels. Ze waren altijd bozig en ondankbaar, ik kreeg geen complimenten, alleen maar beledigingen en interpretaties.. Toen een dierbaar iemand van mij overleed waren ze nog pissig omdat ik vrij nam. En toen ik daar verdrietig om was vond mijn mentor dat ik ze zwart zat te maken..

Psychologen vroegen niks aan mij, wel aan mijn ouders en dat namen ze aan en daar confronteerde ze mij mee. Hun documenten bestonden uit interpretaties en niks vroegen ze na. Ze scholden mij dus uit en kleineerde mij. Ze dachten in geen gevallen aan oplossingen, ze zochten moeilijkheden, ook als er niks van waar was. De geldwolven kregen er waarschijnlijk geld voor. Psychologen worden zo goed betaald dat je meer de geldwolf hebt dan een meelevend mens die zijn medemens het beste gunt.

Toen ik nog anorexia had ging een vorige psycholoog mij beoordelen op hoe ik eruit zag en dat ik geen anorexia patiënt was. Ze wilde alleen mijn gewicht omhoog krijgen, niks meer. Ze was erg brutaal mer haar vulgaire opmerkingen.. Ze maakte interpretaties en zocht niks echt goed uit, want “het is zo”.

Bij gesprekken was ik vaak overstuur omdat ze zoveel zeiden waar niks waar van was of waar ze geen oorzaken achter zochten dat ik als een “probleemkind” werd afgeschilderd, dat geld nog steeds helaas..

Mijn A-versie komt er niet uit bij hun, sowieso niet meer echt. Dit is oneerlijk en vreselijk. Ik zou graag van jullie tips willen, waar ik dit vreselijk onsympathieke gedoe kan melden en waar ze echt worden aangepakt. Klachten heb ik bij de school zelf en die organisatie al aangegeven, maar ze zijn zo afwezig. Ik zou van alles willen doen om mezelf gelukkig te hebben op een passende school met eerlijke kansen. Hier mogen ze niet mee weg komen, voordat er meer onschuldige worden slachtoffers bijkomen. Ook wil ik na alles wat mijn ouders doen hun zeggenschap ontnemen. Ze zijn niet goed voor mijn ontwikkeling, in geen geval.

Kom dus alsjeblieft met zulke adviezen. Misschien met hulp als in schoolvakken.

25 jul 2021, 15:07, X
2

Mijn telefoon deed weer eens moeilijk dus even een toevoeging:

Met troost of goed geformuleerde vragen, misschien met tactische verklaringen. En ik hoop dat ik jou ook veel mag vragen.💗

Dat heb ik even nodig! Volgens mij is dit een forum met lieve, intelligente, verstandige en doordachte mensen. Wees alsjeblieft zo en reageer alsjeblieft als je je zo kan opstellen. ♥️

25 jul 2021, 15:07, X
3

Nog een toevoeging, alweer.. Maar er zullen er nog meer komen, omdat het dan pas in mij opkomt.

Als de psygologen “ja of nee vragen“ willen houden vooroordelen ze al snel. Ze weten niet waarom het zo is of waarom ik dat denk.

Ook stellen ze vragen als of ik produchten gebruik waar ze bedoeld voor zijn. Mijn moeder zei nee, maar ik vind dat ik daar niet van afwijk. Een kind mag toch dingen proberen of gebruiken zoals die het fijner vindt?

Mijn ouders gebruiken een maand lang dezelfde handoek, ook als ik mijn voeten er mee moest afdrogen. Mijn moeder gebruikt een jaar lang een tandenborstel, waar ze vervolgens de tanden van mijn broer en mij mee poetste. Ze gebruikt oude onderbroeken als doekjes.. Ze geeft mij haar verjaardagskado die ik mocht houden, en vervolgens werd ze boos omdat ik dacht dat de lotion een douchegel was en ze werd lijp.

Ook verteld ze aan Jan en alleman haar mening over mij en over wanneer ik boos ben, maar niet wat er vooraf ging. Die oude mentor maakte er nog een draai aan en vertelde zonder mijn weten een hoop onzin over mij aan de hele klas, waar ik niet eens bij was. Die mentor beweert ook vanalles, en niemand maakte zorgen.

25 jul 2021, 15:07, X
4

Sorry, maar deze situatie heb jij zelf veroorzaakt, toen jij op de basisschool zat. Dit is wel een nadeel van het Nederlands onderwijssysteem: jij kan wel van je kindertijd genieten, maar ze zeggen niet dat het grote gevolgen zal hebben. Mensen veranderen heel langzaam van mening over een andere, dus als ze ooit zeiden dat jij dom en onoplettend bent, zal jij voor hen altijd zo zijn. Een tip is na je praktijkschool misschien naar het vmbo of mbo te gaan, daar geven ze wat meer theorie, maar jij zal nooit het niveau van een vwo’ers halen, ten minste op papier. Dus je moet ook accepteren dat jij met je handen gaat werken, dus zwaar werk als schoonmaker, bouwer, loodgieter enz. gaat doen.

26 jul 2021, 20:07, Anoniem
5

@Anoniem, dat vind ik vrij kortzichtig en simpel. Als kind weet je niet altijd waar je mee bezig bent, daarna bewees ik mezelf direct.. Ik heb ze vaak genoeg verteld waarom ik die testen minder goed heb gemaakt. En zoals je waarschijnlijk las hebben zij zich enorm onprofessioneel en machtsmisbruikend gedragen.

Vwo zou ik nooit kunnen op papier? Dat is best gemeen om zo te zeggen. Ik ken er genoeg van die van praktijkonderwijs of van basis/kader naar het vwo zijn gegaan, ook hun is onrecht aangedaan.

Als ik het niveau wel kan en dat een passende manier is voor mij heb ik daar recht op. Het is volgens de wet niet eerlijk om mij dan onder mijn niveau te zetten en mij op praktische scholen te zetten.

Je begrijpt mijn situatie niet en kent mij daar niet voor dus vind ik jouw conclusies wel onnodig en oneerlijk, en veel te vooroordelend.

26 jul 2021, 21:07, X
6

Maar X, ik zat ook op de basisschool, en er waren klasgenoten die naar het praktijkschool gingen, en ik weet nog hoe ze zich gedroegen, hoe ze antwoordden op vragen enzovoort. Er is dus een reden waarom mensen qua niveaus worden verspreid, op basis van hoe slim ze zijn. Misschien kwam ik een beetje gemeen over omdat ik zei dat het jouw fout was dat je op het praktijkschool kwam, maar het is niet gemeen bedoeld, het was gewoon realisme. Je kan na 2 jaar praktijkschool naar het vmbo gaan, dus als je hoger wil zijn adviseer ik dat. Misschien begrijp ik je situatie niet zoals jij het wou bedoelen, maar het komt omdat ik nooit in zo een situatie kwam, en deed altijd mijn best om naar een gymnasium te komen, waar ik nu lessen volg. Maar mijn advies blijft hetzelfde: ga na je praktijkschool naar een vmbo-school, probeer daar een leerling van te worden.

26 jul 2021, 21:07, Anoniem
7

Tja.. Ik vind wel dat volwassenen dan echt beter onderzoek moeten doen en niet alles van elkaar over moeten nemen. Ze hadden jou kritische vragen moeten stellen. Als ze al potentie in jou zagen moesten ze daar wat mee doen. Ik vind dat er bij jou niks te verwijten valt, al heb je het misschien wel mee veroorzaakt. Maar daarna herpakte je jezelf en legde je veel uit, dan valt er jou niet meer iets te verwijten.

En er is nog hoop, absoluut en kansen zijn er nog. Wat hun doen kan niet door de beugel en ook daar kan je mee aan de slag. Regel een advocaat, een maatschappelijk werkster, een onderzoeker of een kinderombusman. Misschien hebben onze forum genootjes meer ideeën daarover.😚

Ik geloof dat er enorm veel studenten/leerlingen zijn (ook op praktijk niveau) die vwo wel aankunnen.

26 jul 2021, 21:07, Ayana
8

Goed verhaal

29 jul 2021, 14:07, Marjolein
9

Ga niet zo in problemen denken maar in oplossingen. Je verhaal bevat zoveel dingen waarbij je in een slachtofferrol kruipt. Wanneer jij iets wil bereiken, moet je er toch gewoon voor gaan. Je kan wel denken: ik haal nooit een bepaald niveau, maar je hebt geen beargumentatie waarom je dit niet kan halen. Je haalt constant dingen erbij waarbij je naar anderen kijkt die de problemen volgens jou veroorzaken. Kijk gewoon naar jezelf, ga na wat jij wil bereiken en ga er dan gewoon voor en zet niet zo’n verhaal neer waarbij alles en iedereen de schuld krijgt, behalve jezelf.

29 jul 2021, 14:07, Bedankt
10

Sommige reacties zijn wel een beetje bot hier. Maar met een praktijkberoep is niks mis mee, ik raad gewoon aan om een beetje rond te kijken. Maar bedenkt je bent nog jong dus er is van alles mogelijk, je kan ook na je schoolcarrière een tussenjaar nemen. Maar als je ouders je verwaarlozen kan je de kindertelefoon bellen. Weten je vrienden van je situatie? Misschien kan je wat naschoolse activiteiten doen om je hoofd een beetje leeg te maken bij mij helpt het ook vaak, de problemen gaan niet weg maar je hebt ff rust. Je kan kijken of bij buurthuis leuke dingen zijn of je kan aan sport of mediteren doen. Succes juliatje.

31 jul 2021, 20:07, juliatje.
11

Dank je wel @juliatje. ❤️

En @Bedankt, uiterlijk ga ik er voor, al die jaren namelijk. En uiteraard denk ik in oplossingen, als je dat goed had gelezen wist je dat die school al die oplossingen weg kaapte. Ik denk dat eigenlijk iedereen wel met bepaalde hulp en het juiste denkvermogen het hoogste niveau kan halen, en ik denk zeker dat ik dat wel kan. Daarbij weet ik allang wat mijn doelen zijn, ik ben dat al zo vaak nagegaan. Ik geef mezelf best vaak de schuld, en dat heb ik al veel te vaak gedaan, dus nee, ik geef niet alleen andere behalve mijzelf de schuld.

Weer een ondoordacht bericht met zwarte-pieten-praat. Zucht. Het is allemaal best makkelijk praten als je niet in mijn situatie zit, maar je zou beter moeten weten en het beter moeten verwoorden.

Nogmaals dankjewel Juliatje voor je lieve woorden, voor je hoopgevende woorden en voor je tips. Dat waardeer ik en geeft mij even een boost. ❤️

6 aug 2021, 17:08, X
12

Sommige oordelen teveel over dit meisje en haar situatie. Ze heeft waarschijnlijk niet alles verteld, omdat er waarschijnlijk veel meer slechts achter zit. Het ligt waarschijnlijk ook aan de basisschool juffen en meesteres die haar de verkeerde aandacht gaven, haar geen inzichten gaven of teveel herhaalde. Zoals ze nu ook doen. Dan ligt de fout natuurlijk meer bij hun, voor hun is dat een keus en voor haar een fout. Je kan de meest “onmogelijke” dingen bereiken via allerlei wegen, manieren en ezelsbruggen. Maar een iq test gaat naar mijn mening nergens over. Want het is niet vergelijkbaar, en er wordt enkel op de uitslag gehamerd en niet op wat er speelt in iemands koppie. Ik dat je in oplossingen denkt en dat je grammaticaal heel correct praat, en jouw taalgebruik en woordkeuzes zijn ook heel wijs. Als je echt zo snel bijleert kan je inplaats van naar het vmbo ergens kijken bij wie je terecht kan en je kennis kan uiten. Bedenk op welke manieren het er het beste uit komt bij jou, want het verwoorden is moeilijker en geeft ook meer faalangst. Dus misschien kan je het op papier doen met een luistertoets, dat zal wel ergens kunnen. Dit zou je aan je “helpers” door kunnen geven of hun raadplegen. Ik heb niet alles gelezen, maar ik probeer je de mijn beste antwoorden te geven waar je wat aan zult hebben. Deze zinnen van jou vind ik heel correct geformuleerd dus zal je wel snel bijleren, zeker als je het interessant vind.
- Ik merk dat veel hier ook niet alles hebben gelezen, maar uit je dan niet zo onvriendelijk en emotieloos. Laten we elkaar helpen en niet haar reactie disliken. Alle kleine dingen kunnen haar breken, omdat ze zich nu al zo naar en onzeker voelt wat logisch is, zeker na hoe mensen haar zo onterecht behandelde. Ik ken iemand waarvan ze dachten dat die niet zo goed kon leren, maar die is na haar MBO vier naar het gymnasium gegaan. Iedereen moet aan zijn dromen werken en niet denken dat iets niet kan en de moed opgeven, als je echt iets wil en er op de juiste manier aan werkt gaat dat goed komen! Echt waar! Ik vind dit ook puur liggen aan de mensen die met jou werkte.

8 aug 2021, 19:08, Don’t eat that cake🎂
13

Beste X,

Ik heb niet alles gelezen, want het is echt een heel lang verhaal. Aan je schrijfstijl en wijze kan je zien dat je een redelijk IQ hebt. Mensen met autisme worden vaak verkeerd begrepen en lager ingeschat.
Aan verdere goede tips kan ik je helaas niet helpen. Idd. stapelen na het praktijkonderwijs. Of probeer buiten om school wat te leren, bijvoorbeeld met boeken uit de bibliotheek of 'n cursus.

13 sep 2021, 19:09, helper
14

Beste X,
je zegt dat je de diagnose autisme niet herkend. Ga hier alsjeblieft zelf naar opzoek naar informatie hierover op internet. De reden dat het met veel mensen autisme niet goed gaat in de hulpverlening, is dat een deel van de hulpverleners zelf niets van autisme begrijpt. Ga aub op zoek naar een psycholoog die er werkelijk verstand van heeft.

*dit bericht is aangepast door de moderator

13 sep 2021, 19:09, helper
15

Heyy @helper,

Dank voor je tips. Ik herken eigenlijk bijna niks dus in autisme, maar naar speuren wel in hoogsensiviteit maar juist ook in hoogbegraafd. Mensen die hoogbegraafd zijn worden vaak ook anders bekeken of verkeerd begrepen. Als je hoogsensiviteit, autisme hebt of hoogbegraafd bent scoor je vaak ook niet in de buurt van je eigen intelligentie, het is moeilijk te meten en als ze de stappen in het hoofd niet meten kunnen ze er eigenlijk niks mee.

Ik ga eens naar de bieb en wat boeken lenen. Bedankt voor je berichten.

14 sep 2021, 08:09, X
16

Beste X zelf heb ik ook autisme en ben ik zelf ook geen 'typische' autist. Zelf heb je de serie the Good doctor (word ook op Videoland en vgm rtl uitgezonden) Dit gaat over een Autistisch persoon en kan leerzaam zijn.

15 sep 2021, 13:09, juliatje.
17

Aan jou manier van schrijven zou ik niet denken dat je dom zou zijn ofzo, zoals ze dus wel beweren.
Je spelling en grammatica is super goed, dus je hebt echt wel wat in je mars!
Laat nooit iemand je vertellen wat je later zou moeten worden. Bezoek zelf open dagen van scholen met opleidingen die je misschien leuk lijken, doe research op internet. Ga desnoods naar een jongere werker bij jou in de gemeente/stad, die kunnen je ook verder helpen en anders gewoon luisteren om op zn minst je verhaal kwijt te kunnen.
Geef vooral niet op, jaag je dromen na en doe goed je best op school en pak alle kansen die je pakken kan!

15 sep 2021, 14:09, lau
18

Bedankt lieve meiden! Ik ben echt blij dat jullie zo lief reageren, zo openminded en tips hebben. 💛

18 sep 2021, 19:09, X

Reageer

Dit topic is gesloten voor verdere reacties, mocht je hierover vragen hebben dan kun je contact opnemen met de coordinator.