Psycholoog die teveel interpreteert

Hoi.

Ik ben sins een aantal weken naar een psycholoog gegaan, omdat dat moet van mijn ouders. Alleen willen die mensen alleen luisteren naar de volwassenen en niet naar mij, alles wat mijn ouders zeggen schrijven ze op alsof het feitelijk is waardoor ik slecht uit de verf kom. Ook kijken ze niet naar oorzaken of naar hoe iets verbeterd kan worden en geloven ze alles wat de volwassenen zeggen en hebben ze mij niet door, niet als persoon, niet wat ik nodig heb (ook al geef ik dat aan) en niet wanneer ik speel met ze. (Ik speel met ze wanneer dat nodig is.)

Ze zijn niet kritisch eigenlijk en ze interpeteren maar wat en ze focussen zich alleen op uitslagen die niet veel zeggend zijn. Ik wordt niet gerespecteerd of verrijkt maar alleen aangevallen op een vaak felle manier. Alleen mag ik die stomme en nutteloze sessies niet weigeren. Wt* moet ik nou doen? 💀😭

16 sep 2021, Esmee


Reacties

plaats reactie
1

Psygologen doen toch alles volgens het boekje.

* Dit bericht is aangepast door de moderator

21 sep 2021, 18:09, 💸
2

Uit je bericht maak ik op dat je onder de 18 bent. Ik weet niet of het in Nederland zo is dat je ouders je naar een psycholoog moeten dwingen. Helaas gaat er veel mis in de hulpverlening in Nederland. Het beste wat je kunt doen is je hier op de een of andere manier zo goed mogelijk tegen proberen te beschermen.

25 sep 2021, 04:09, helper
3

Ik ben zelf ex-student psychologie geweest en ben ermee gestopt omdat ik inderdaad enorm veel volgens de boekjes moet werken en moet interpreteren, je leert je cliënt eigenlijk niet kennen en je ziet vooral het negatieve omdat het vaak niet gaat zoals je denkt dat het gaat, je ziet maar een momentopname bij een bepaald moment, bij een bepaald persoon, bij een bepaalde plek/omgeving.

Als psycholoog focus je je vooral op een uitslag, en vaak niet in oorzaken, of wat er veranderd kan worden of in wat stappen zijn in iemand hoofd, of hoe iemand zo geworden is zoals die nu is, of waarom en hoe die denkt zoals die nu denkt. Vandaar zijn er helaas vaak veel te veel verkeerde diagnoses of scores van uitslagen en schaadt dat de cliënt. Vaak gaan psychologen echt verkeerd om met hun cliënt of met ideeën en uitspraken, en komen de arme cliënten er nog slechter uit, en kunnen ze er oprecht hun leven lang last van hebben.

Ik heb in mijn oude opleiding mensen leren kennen die een trauma hadden en op bepaalde momenten wilde leven als een baby, en luiers droegen of in een box gingen liggen, als een soort van verwerking van verdriet, angst ect en het gaf hem veiligheid. Hij gedroeg zich in het openbaar “normaal”. En psychologen kregen mee alsof dat iets was wat gek was en wat een diagnose nodig had, daar ligt de fout al, en het is schokkend dat wij psychologen zoveel verkeerde dingen aanleren en dat ze dan vaak te erg volgens de regels denken/volgens het boekje.

Ik ben uiteindelijk gestopt met mijn opleiding omdat ik vind dat je cliënten veel te snel een diagnose moet geven die vaak verkeerd valt of onnodig was, of zelfs de cliënt schade bracht. Ook vind ik dat we inderdaad teveel interpeteren, vooral bij de vragenlijsten en iq-uitslagen. Hier wilde ik absoluut niet aan bijdragen, al helemaal niet omdat ik mijn vwo-opleiding die ik al zo moeilijk vond niet wilde gebruiken voor iets waar ik absoluut niet achter sta. De cliënt is vaak wijzer, slimmer en breder is vele kennissoorten dan de psycholoog of therapeut zelf, dat is wat ik ervaarde, zag en al dacht. Het is niet dat wij de expert zijn, wij volgen ook maar het boekje die niet eens goed is onderbouwd naar mijn mening. Het is niet goed of kritisch gebaseerd, psychologen kijken vaak niet kritisch. Ze bekritiseren vaak maar verrijken niet en proberen het geen eens. Vroeger psychologen homo zijn een ziekte, nu nog steeds in andere landen, en hier in Nederland vinden we “volwassen baby’s” abnormaal. Zo goed is Nederland nog niet ontwikkeld en de tijd maakt ook niet veel uit, de wetenschappers hebben enorm veel “fouten” gemaakt of zoals ik het zie “verkeerde keuzes”.

Ik wil zeggen dat je ook heel vaak psychologen hebt die wel oprecht om hun klanten geven, die wel open staan voor vele dingen en mensen, die niet al gelijk oordelen en die niet altijd alles volgens het boekje doen. Jij moet bedenken wat voor jou geschikt is, wie voor jou geschikt is en wat je nodig hebt, dan hoop ik heel erg dat je

25 sep 2021, 17:09, Amber
4

geholpen wordt en dat je nog meer wordt verrijkt.

Het is belangrijk dat een psycholoog jou laat uitpraten, jou respecteert en jouw mening respecteert, maar je wel verrijkt en er kritisch naar kijkt. (in de meeste gevallen moet die jouw mening wel respecteren.)

Er lopen overal wel slimme mensen op die jou kunnen verrijken of laten nadenken over jezelf, jouw leven, jouw keuzes en manier van hoe jij in het leven staat, etcetera. Zelfs van de mensen waarvan jij het niet verwacht zoals misschien mensen die verstandelijk beperkt zijn. (Al wordt dat vaak onterecht gezegd en aangekaart door een weinigzeggende iq test.)

Even kort over die iq test, die uitslag zegt eigenlijk alleen iets over jouw behaalde score, niet over hoe slim jij bent over over hoe goed jij kan leren. Het zegt oprecht zeer weinig over jouw intelligentie, het is maar een schatting, maar het slaat eigenlijk nergens op. Ook omdat je de vraagstelling niet altijd snapt, niet ziet wat je moet doen of wat de bedoeling is, of omdat het hele andere jou in een sfeer of stemming brengt die jouw uitslag er “slechter” op maakt. Een iq gaat veel over kennis en kan slecht uitkomen als je weinig minder hebt, faalangst hebt, een bepaalde (leef)omgeving hebt.

Ik hoop dat de moderators mijn bericht niet gaan verwijderen, omdat de naar mijn mening eerlijke, en doordachte kant met reflectie er ook moet zijn, want als we altijd ons maar vast houden aan psychologen, iq uitslagen, diagnoses en het boekje verrijken vele zichzelf (of andere) niet, staan we stil of gaan we achteruit en worden we ongelukkig(er). Ik vind de kindertelefoon heel fijn, ook al ben ik nu geen 18- meer, maar zij oordelen niet en respecteren je en kijken tegelijkertijd kritisch en stellen vragen, altijd een aanrader. Ik bel ze soms nog.

-Amber-

25 sep 2021, 18:09, Amber
5

Ik snap je helemaal. Ik ga zelf sinds een tijdje ook naar een psycholoog, en bij het eerste gesprek (de intake) moesten mijn ouders mee. Dat vond ik niet heel fijn, omdat ik zo niet alles kon zeggen wat ik dacht en hoe ik me voelde. Maar de sessies erna ben ik alleen gegaan en dat is bij mijn psycholoog ook de bedoeling.

Er wordt wel naar me geluisterd, maar dan wordt er vervolgens een conclusie getrokken waarvan ik denk dat het totaal niet aansluit bij hoe ik me voel. Dus dat vind ik best lastig. De volgende keer heb ik een evaluatiegesprek dus daar zie ik best wel tegenop, omdat ik dan mijn eerlijke mening moet geven over hoe ik tegen onze gesprekken aan kijk.

12 okt 2021, 15:10, just.a.random.person
6

Lieve @just.a.random.person,

Ik zou als ik jou was kijken hoe je het het beste kan formuleren, nadenken over wat ze zou kunnen vragen en hoe je daarop reageert en wat je erop kan zeggen. Argumentatie is altijd key!

Ik hoop dat jouw psycholoog jou wel laat uitpraten en zich wil verrijken en goed kan reflecteren. Zo niet, dan is dit niet de juiste psycholoog.

Liefs! 💞

12 okt 2021, 23:10, -
7

Erg klote. Ik heb ook een vervelende psycholoog gehad en ik wilde ook geen therapie of sessie, en toch dwong ze mij te komen ondanks dat ze heel bewust van van het feit dat er geen klik was en dat het mij heeft beschadigd. Tegenwoordig draait het meer om geld overal, in het onderwijs, bij psychologen en therapeuten, aan elke cliënt of leerlingen verdienen ze.

13 okt 2021, 21:10, Ghb

Reageer

Dit topic is gesloten voor verdere reacties, mocht je hierover vragen hebben dan kun je contact opnemen met de coordinator.