Kun je heel dik worden zonder eetstoornis?

Hoi,

Ik ben Bente en 19 jaar. Ik heb een moeder die anorexia heeft gehad en daarom altijd erg streng is geweest op eten en snoep enzo.
Nou woon ik 1,5 jaar op mezelf en lijkt het wel of alle remmen los zijn. Ik heb geen klassieke eetbuien maar kan bij wijze van spreken elk eetmoment doorkomen met iets ongezonds ipv gezonde. Het gevolg is dat ik echt enorm ben aangekomen in 1,5 jaar. Ik weet theoretisch gezien wat ik moet doen, haal de goede spullen in huis maar hoe ik mn best ook doe, de drang voor iets anders te gaan is zo groot dat het me niet lukt gezond te kiezen dan ongezond neem en dan Boos ben op mezelf en omdat ik toch al zo dik ben hetzelfde nog een keer als straf moet eten. Totaal niet helpend .
In de zomer 2019 woog ik nog 54 kilo. Ik ben 165 lang dus een prima gewicht.
Ik heb geen weegschaal sinds ik op kamers woon en me ook nooit meer gewogen. Ik was me er wel degelijk van bewust dat ik enorm aangekomen moest zijn en inmiddels overgewicht heb. Nou heeft een huisgenoot je een weegschaal gekocht en in de badkamer gezet en heb ik me gisteravond gewogen en het is nog erger dan ik dacht. Ik had verwacht tussen de 70;en 75 kilo te zitten maar ik weeg gewoon 86 kilo. Zo erg had ik het niet verwacht.

Wat bijvoorbeeld mis gaat is dat ik "moet" lunchen met een pak Mars en rol biscuit en dan boos wordt en dat dus nog een keer moet eten. Stoppen voor het op gaat mag en kan ik niet. Zo ziet elke eetmoment er uit. Een pizza als avondeten moeten er 2 worden.

Is dit gewoon slap zijn en moeten afvallen of kan het ook richting een eetstoornis gaan? Hoe kan ik het best hulp zoeken?
Gewoon een voedingsconsulente bellen en alleen nog shakes drinken zodat het duidelijk is?

4 nov 2020, Bente


Reacties

plaats reactie
1

Hey bente,
Maar waarom wil je afvallen? 86 kg met 165 cm moet toch mooi zijn? Of vind je vet niet mooi?

4 nov 2020, 06:11, Anoniem
2

Nee, dit is beslist niet ‘gewoon slap zijn’, voor zover dat bestaat.

Je gedrag gaat idd richting een eetstoornis, zoals jezelf al terecht analyseert. Ik denk zodoende dat je de beste hulp kan krijgen van een psycholoog die gespecialiseerd is in eetstoornissen.

Helaas vinden veel mensen een psycholoog opzoeken nog steeds een grote stap. Dit komt uit het verleden, dat je meteen als gek werd bestempeld als je een psycholoog bezocht. Gelukkig is dit beeld de laatste jaren flink bijgedraaid: het is gewoon een hulpverlener die een geestelijke verstoring in je lichaam kan meehelpen wegnemen. Als je een gebroken arm hebt (= lichamelijke verstoring in het lichaam), ga je ook naar een hulpverlener.

Een psycholoog kan je net dat andere inzicht geven of net de situatie van een andere kant doen belichten, dan hoe jij deze ervaart. Zo'n 'vreemde' opinie kan heel verhelderend werken, waardoor je makkelijker - en meer van een afstand - naar je eigen gedrag, handelen en denkbeelden kan kijken. Hierdoor kan je gaan inzien waar jouw verstoorde eetgedrag en de gedachten hierbij vandaan komen. Dat is een hele belangrijke stap. Als je immers weet waar de gedachten vandaan komen, kan je ook bedenken hoe deze te in toekomst kan vermijden (of terug kan sturen, zo je wilt). Met dit proces kan een psycholoog je dus heel goed helpen.

Echt die stap naar een psycholoog zetten hè, niet langer mee blijven doorlopen. Je bent een veel te mooi persoon om je levensgeluk te laten verpesten door een verstoring in je gedachten!

4 nov 2020, 08:11, Timo
3

Hoi bente,

Vind jij je buik mooi en wil je er eigenlijk wel van af.
Ik zou dat niet doen het is echt wel leuk om een buikje te hebben

4 nov 2020, 16:11, Dik meisje.
4

Oef, Bente, dat klinkt best heftig. Ja, je kunt ook zonder een eetstoornis te hebben heel dik worden. Sommige mensen doen dat bewust, sommige mensen hebben daarvoor andere medische oorzaken of mensen hebben onbewust een verkeerde leefstijl zonder dat het een eetstoornis is. Maar in jouw geval zou ik toch overwegen om hulp te zoeken. Je bent namelijk echt wel behoorlijk veel aangekomen in relatief korte tijd. Dat kan ook zonder eetstoornis, maar dingen als dat jezelf straffen door nog meer te eten klinkt wel redelijk alarmerend. Ik zou het eens aan een huisarts voorleggen als ik jou was. Die kan wellicht beoordelen hoe ernstig het is en bij welke hulp jij het meeste gebaat bent.

4 nov 2020, 16:11, B
5

@anoniem omdat ik obesitas heb en dat hartstikke ongezond is. Als ik met vriendinnen fiets ben ik helemaal bezweet en buiten adem en praten en fietsen tegelijk ik lastig. Als ik m'n veters vast wil maken moet ik eerst m'n buik inhouden en we wonen op de 4 verdieping dus 8 trappen op en ik moet gewoon eerst op adem komen als ik boven ben. Ik kan geen rokje aan in de zomer want m'n benen loop ik stuk en ik heb meer dorst door het buiten adem zijn en het water komt me m'n strot uit. Verder kost deze manier van leven te veel geld en wil ik niet op m'n 30e een chronische aandoening hier door hebben. Vind het eigenlijk raar dat je obesitas promoot met best mooi
@dik meisje zie mijn antwoord hier boven.

@timo @b bedankt! Ik heb hier ook op de chat gezeten en gistermiddag op de valreep om 16.15 nog de huisarts gebeld. Ik dacht dan heb ik ergens volgende week nog een afspraak maar ik moet om 8 uur nuchter komen zodat ik mocht het nodig zijn gelijk bloed kan laten prikken. Lijkt me voor nu wat overbodig dat gelijk te doen (of niet???) Zou niet weten waarom maar ik bibber nunan alle kanten. Ik laat het later wel weten.

6 nov 2020, 06:11, Bente
6

Goed dat je stappen vooruit hebt gezet. Op weg naar de betere versie van jezelf! Ik zie je updates met belangstelling tegemoet.

6 nov 2020, 09:11, Timo
7

Je Bente,

Wat vervelend dat het zo mis gaat op het moment. Ik kan me voorstellen dat je het echt rot voelt. Ik vind het knap dat je naar de huisarts bent gegaan. Heb je een beetje een fijn gesprek gehad?

In ben wel benieuwd of je nog bloed hebt moeten prikken.
Als je het me nu zou vragen denk ik dat hij algemeen onderzoek zou doen. De standaard dingen zoals je schildklier, bloedbeeld maar ook omdat het eten zo moeizaam. Loopt op vitamines, kalium, natrium en gezien het gewicht en eetpatroon gok ik ook op cholesterol en je glucose nuchter en hba1c (je gemiddeld glucose van afgelopen maand)

Ik hoop dat het snel beter met je gaat en je passende hulp krijgt.

6 nov 2020, 20:11, Lotte435
8

Dank je wel Timo. Ik zal zo plaatse hoe het ging vandaag.

@lotte ja het is echt zo rot omdat ik het echt niet wil en zo m'n best doe en alles uitprobeer maar het gewoon niet lukt.

Ik ben vanmorgen naar de huisarts geweest en heb een half uur een heel fijn gesprek gehad. Het spreekuur liep gelijk 10 minuten uit maar de huisarts zei dat dat niet mijn probleem was. Hij kent me al van baby af aan maar schrik echt toen ik binnen kwam. Hij was heel meelevend en oordeelde niet en zei dat hij het heel knap vond dat ik durfde te komen omdat dat vast heel moeilijk geweest moet zijn.

We zijn de dag van gister doorgelopen qua eten en hoe de rest gaat. Hij vroeg ook naar andere dingen en hij zei dat hem 3 dingen op vielen aan mij. Zowel in het gesprek als antwoorden die ik hem gaf. Dat er heel veel. Eten, niet eten enz draait maar dat hij ook veel dwangmatige dingen zag en me ook somber vond nu in de spreekkamer en hij vroeg dus bepaalde dingen van thuis aan me.
Hij vroeg of hij me bloeddruk mocht meten en hij wilde me graag wegen en hij wilde graag met een vingerprikje m'n nuchtere glucose meten. M'n bloeddruk weet ik niet meer in dacht jets met 130/85 maar dat weet ik niet meer zeker en ik heb ook geen idee of het goed is en ik durf dat ook niet op te zoeken. Verder woog ik 87,2 kilo en ik was 1,64 lang. Dus m'n BMI is wel echt kut want die zit rond de 32,5.
M'n glucose nuchter zat op 6,8 en de huisarts zei dat dat best hoog is voor een jong iemand en dat hij kan zien dat mijn lichaam het zwaar heeft om al het eten te verwerken.
Ik moest bloed laten prikken om te kijken of m'n schildklier wel goed is en of ik niet al voedfngstekorten heb opgelopen. Ook ging hij officieel m'n glucose laten bepalen omdat hij het te hoog vond en hij zei niet alleen nuchter naar ook een ander getal nog
Ik krijg eerst gesprekken met de POH. Hij denkt dat alleen een diëtiste niet genoeg is. Met de poh ga ik uitzoeken welke hulp k nodig heb. Wat er allemaal is want dat er iets moet gebeuren is duidelijk maar nog niet wat. Ik houd jullie op de hoogte

6 nov 2020, 23:11, Bente
9

Super goed dat je hulp hebt gezocht! Je gaat het misschien periode’s lastig krijgen, maar vergeet niet dat het vanzelf wel weer goed komt en dat je het doet om weer een gezond lichaam te krijgen! :)

7 nov 2020, 00:11, Lau
10

Ik merk dat ik bang ben. Bang om naar de poh te gaan. Dat ik geen idee heb wat ze gaat vragen en dat ik in 1x goed moet eten en over val alles moet praten. Dat ze straks zeggen dat ik toch wel een eetstoornis heb en ik daarvoor behandeling krijg of een dwangstoornis en van alles anders moet doen. Ik probeer niet thuis te zijn zodat ik er niet over kan denken want zodra ik thuis ben, ben ik aan het eten en kan ik niet meer stoppen. Veel erger dan vorige week toen het alleen bij de eetmomenten mis ging. Voel me zo moe en tot nu en ben boos op mezelf dat dit gebeurt maar ik kan het ook niet tegenhouden.

8 nov 2020, 08:11, Bente
11

He Bente,

Probeer niet bang te zijn. Ze zijn er om je te helpen. Je hoeft echt niet alles in 1x goed te doen. dat kan ook gewoon niet. ze zullen je echt gaan helpen.

Wat naar dat je nu wel eetbuien hebt (dat lijkt tenminste zo uit je stukje) Ik zou willen dat ik je tips kan geven anders dan probeer er regelmaat in te houden en afleiding te zoeken. Sterkte!

8 nov 2020, 22:11, Lotte435

Reageer

Dit topic is gesloten voor verdere reacties, mocht je hierover vragen hebben dan kun je contact opnemen met de coordinator.