Kan iemand dit uitleggen??

We kennen allemaal het jojo effect! Als mensen heel weinig gaan eten en heel veel gaan bewegen vallen ze eerst af maar komen daarna 3 keer zo hard weer aan. Een crashdieet dus. Maar hoe zit dat met anorexia patiënten want zij eten ook heel weinig maar komen meestal niet aan maar vallen juist alleen maar meer af. Kan iemand uitleggen hoe dat komt?

27 aug 2020, Kaksjs


Reacties

plaats reactie
1

Het jojo-effect ontstaat wanneer iemand weer zijn normale hoeveelheid energie gaat eten na een periode van te strenge energiebeperking (bijv. een crashdieet), vaak gecombineerd met een verkeerd voedingspatroon en/of een verkeerde opbouw hierin. Zolang je in de modus zit van steeds maar minder energie-inname ten opzichte van je verbranding, zal je - ten koste van alles - tot een bepaald punt gewicht blijven verliezen. Dit is een race to the bottom.

Een anorexiapatiënt zal zodoende een tijd blijven afvallen, omdat die door een zware geestelijke verstoring zijn/haar energie-inname steeds maar weer verder blijft verlagen. Diegene komt dus niet in de jojo terecht omdat diegene niet stopt met zijn/haar crashdieet, maar dit juist steeds heftiger voortzet. Op deze manier pleegt diegene enorme roofbouw op zijn/haar lichaam, wat je kwaliteit van leven, je levensgeluk en het aantal jaren dat je leeft (je levensduur) enorm naar beneden haalt. Je werkt jezelf zodoende steeds meer de vernieling in door op een ongezonde wijze je energie-inname steeds verder te verlagen!

27 aug 2020, 23:08, Timo

Reageer

Dit topic is gesloten voor verdere reacties, mocht je hierover vragen hebben dan kun je contact opnemen met de coordinator.