Goede eetlijst

Hallo lieve mensen,

Ik ben 18 jaar en heb al een jaar anorexia. De afgelopen tijd ben ik enorm terug gevallen in mijn eetstoornis. Ik heb door omstandigheden geen contact meer met mijn diëtiste en ben op zoek naar een goede eetlijst om aan te komen. Mijn psycholoog heeft geen expertise hierin en mijn ouders ook niet. Zelf kan ik geen goede eetlijst maken, omdat de eetstoornis teveel trekt aan mijn hoofd. Zouden jullie mij kunnen helpen? Ik zie als morgen eten op veel eetlijsten brood, maar ik kies liever voor havermout, maar wat is de juiste hoeveelheid? Op Proud2Bme heb ik ook al gekeken naar goede aankomlijsten, maar ik weet dat ze daar uitgaan naar een gemiddelde Nederlander en zelf ben ik aziatisch, 148 cm.

30 sep 2018, recoveryyjournall


Reacties

plaats reactie
1

Zelf kan je naar je huisarts toe voor advies.Zelf kan je ook denken, 15 gram noten in plaats van 25 gram en kies voor halvarine en magere zuivel in plaats van margarine en halfvolle zuivel.Dus gewoon wat eraf halen van die lijst hoe moeilijk het is en anders vraag je het een vriendin.En voedingscentrum is ook handig om naar hoeveelheden te kijken.

30 sep 2018, 17:09, juliatje.
2

Hey recoveryjournal!

Wat naar dat je zo'n terugval hebt in anorexia. Wat knap en dapper dat je dit (h)erkent en op zoek bent naar een goede eetlijst die je kunt gaan volgen.

In principe zijn de basislijsten die op Proud staan goede richtlijnen die je kunt volgen.
Op de site staat vermeld dat je 1 boterham gelijk staat aan een schaaltje melk of yoghurt met 3 eetlepels muesli/granola of 4-5 eetlepels havermout. Elke boterham die je meer vervangt staat daarna gelijk 4 eetlepels muesli/granola of 5 eetlepels havermout.

Wat je ook kunt doen is op zoek gaan naar een andere dietiste bij jou in de buurt (via de huisarts) of misschien heb je nog een eetlijst van je vorige dietiste die je weer kunt gaan volgen?

Als er sprake is van een hele erge terugval is het sowieso raadzaam om langs de huisarts te gaan voor medisch advies. Je gezondheid staat voorop en de huisarts kan dan het beste beoordelen wat je nu op dit moment het beste kan doen.

Heel veel sterkte in de moeizame strijd tegen de eetstoornis. Maar houd moed en houd vol, want ik weet zeker dat je de strijd gaat winnen en volledig kan herstellen!

Liefs, Amy

30 sep 2018, 19:09, Amyxx
3

Hi Juliatje,

De huisarts heeft me doorverwezen naar een psycholoog, maar ik loop daar al bij. Dankjewel, maar op voedingscentrum word ook veel gemiddelde hoeveelheden aangeraden voor een gemiddelde Nederlander. Zelf ben ik dus aziatisch, klein voor leeftijd en heb dus andere hoeveelheden nodig.

30 sep 2018, 19:09, recoveryyjournall
4

Hi Amy,

Zoals hierboven vermeld w.b. de huisarts. Op Proud staan inderdaad lijsten, maar ik weet dus niet of ze voor mij goed zijn, aangezien ik afatisch ben. En op mijn oude eetlijsten staan allemaal eet vervangers dus ook niet echt helpend :$

Bedankt iig.

30 sep 2018, 19:09, recoveryyjournall
5

Hey Recoveryjournal!

Zo te lezen blijf je maar twijfelen hoeveel je moet eten... Komt dit door de eetstoornis?

De richtlijnen van het voedingscentrum houdt er rekening mee als je een wat kleiner persoon bent of minder voeding nodig hebt dan een gemiddelde Nederlander. Je kunt dan uitgaan van het kleinste aantal porties dat ze opgeven. Soms staat er bijvoorbeeld 2-3 porties zuivel. Jij kunt dan 2 porties nemen i.p.v. 3.

Maar aangezien je een terugval hebt met anorexia, neem ik aan dat je (weer) ondergewicht hebt? In dat geval moet je er rekening mee houden dat je minimaal de grotere porties moet eten om weer gezond te worden en op gewicht te komen. Misschien zelfs meer, omdat je lichaam veel tekorten heeft opgelopen door de terugval.

Ik hoop dat je nu wat meer zekerheid hebt om de minimale richtlijnen te volgen. Als je erg onzeker en angstig blijft, kun je het beste op zoek gaan naar een diëtiste voor individueel advies en begeleiding. Want je eetstoornis zal waarschijnlijk alles aangrijpen om maar niet (of veel te weinig) te hoeven eten, toch? Je hoeft en kunt dit niet alleen doen.

Sterkte en succes!

1 okt 2018, 09:10, Amyxx
6

Ter aanvulling:

Op de website van het voedingscentrum kun je meer informatie vinden. Ik probeerde een linkje naar de website te plaatsen, maar dat wil niet op dit forum.
Je kan het zelf even opzoeken op de site door te klikken op de in het blauw geschreven vraag: 'Waarop is dit lijstje gebaseerd?'. Je krijgt dan meer informatie en antwoord op de vraag 'Moet iedereen dezelfde hoeveelheden eten?'.
Neem maar eens een kijkje, misschien stelt dat je wat gerust.

1 okt 2018, 09:10, Amyxx
7

Hi Amy,

Dankjewel voor de tip. Ik heb inderdaad ondergewicht momenteel. Helaas kan ik geen contact meer opzoeken met ook maar 1 diëtist, omdat mijn zorgverzekering het niet meer vergoed. Ik zal dus moeten wachten tot volgend jaar.
Voordat het advies komt dat ik naar de huisarts moet gaan; ben al geweest, verwees mij naar de psycholoog, want daar loop ik al meer dan een jaar, maar zij heeft er geen expertise in. Samen met mijn psycholoog heb ik ook al gekeken naar instanties die wel expertise hebben in eetstoornissen, maar ze wijzen me allemaal af. Ook nog bedankt voor de aanvulling.

1 okt 2018, 18:10, recoveryyjournall
8

Hey Recoveryjournal,

Dank je wel voor je reactie.
Wat vervelend dat je tot volgend jaar moet wachten voor vergoeding van de dietiste.

Zo te lezen is er dus wel hulpverlening bij jou betrokken, maar kan ze jou niet verder helpen vanwege de eetstoornis.

Wat opmerkelijk dat je bij andere instanties die wel gespecialiseerd zijn in eetstoornissen afgewezen wordt. Hoe komt dat zo? Wat is de reden van afwijzing?

Kun je nu eerst zelf aan de slag met je voeding met deze tips? Want ik denk dat je een hele slimme meid bent en heel goed weet wat je moet eten, maar dat de eetstoornis op de rem trapt. Klopt dat?

1 okt 2018, 18:10, Amyxx

Reageer

Dit topic is gesloten voor verdere reacties, mocht je hierover vragen hebben dan kun je contact opnemen met de coordinator.