Gewicht 20jarige

Ik ben 20 jaar
1m63 groot
78kg en heb een buikomtrek van 107cm.
Is dat te veel? Zo ja, hoe val ik dan wat af?

8 mrt 2020, Charlir


Reacties

plaats reactie
1

Afvallen is voor 50% eten en drinken, voor 30% sport en bewegen en voor 20% rust, ontspanning en slaap. Zaak is bij het afvallen om alle drie te optimaliseren, dus niet alleen maar te focussen op voeding, wat wel vaak gebeurt.

Aandachtspunten m.b.t. voeding:
- geen hoofdmaaltijden overslaan.
- zorg dat er in iedere hoofdmaaltijd eiwitten voorkomen.
- ontbijt met groente en goede vetten (salade met vis, boerenommelet met avocado of groene smoothie met noten en/of zaden erdoor, bijvoorbeeld) en ontbijt zonder koolhydraten uit graan of fruit (brood, havermout, muesli, suikerrijk fruit, etc.).
- Beperk extra’s (koek, snoep, chips, cake, taart, ijs, frisdrank, gefrituurde producten, chocopasta, pindakaas, speculoos, hagelslag, maar ook fruitsap, -jams en -stroop, etc. etc. etc.), tot het absolute minimum. Extra’s zijn bedoeld om op speciale momenten samen écht van te genieten, niet om ze dagelijks ‘uit gewoonte’ weg te eten.
- Witte rijst en pasta vervangen voor quinoa, boekweit, courgettespaghetti of bloemkoolrijst bijvoorbeeld. En de gewone aardappel vervangen voor de bataat-aardappel (zoete aardappel).
- Geen kant-en-klare maaltijden of maaltijdonderdelen gebruiken (kant-en-klare soepen, sauzen, etc.). Ook opletten met het toevoegen van de hoeveel zout in de hoofdmaaltijd.
- Eet geen suikerrijk toetje na het eten, ook dit is een extraatje. Áls je dan perse een suikerrijk toetje wil eten, eet dit dan voor je hoofdmaaltijd. Liever ook geen suikerhoudend fruit (alle rood, oranje en geel fruit) meer na de avondmaaltijd eten, maar ervoor.
- let ook op de hoeveelheid suikerhoudend fruit per week: max. 5 stuks suikerhoudend fruit per week is zat (i.c.m. 9 stuks niet-suikerhoudend fruit per week - je moet wel aan je 2 stuks fruit gemiddeld per dag komen). Te veel suikerhoudend fruit kan je, ondanks dat fruit ook gezond is, ook dikker maken.

9 mrt 2020, 02:03, Timo
2

Lijkt me behoorlijk overgewicht, al zegt bmi niet alles.
Belangrijk is zorgen dat je bloedsuikerspiegel stabiel blijft. Daarom beste langzame koolhydraten combineren met eiwit, vet en vezels. Matig met snelle suikers. Geraffineerde suikers beter links laten liggen.
Regelmatig eten maar niet te vaak. Lichaamsbeweging voor je ontbijt zet je vetverbrandig aan. Niet altijd praktisch i.vm school of werk.
Bepaalde voedingssupplementen kunnen helpen je bloeduikerspiegel stabiel te houden en de insulinegevoeligheid te verbeteren. Ook edelgistvlokken kunnen helpen. Die eet je als kaas, alleen niet meekoken.
Liever thee zonder suiker drinken.
Als je nog thuis woont, je ouders erin betrekken. Geen zooi in huis halen.
En verder is er natuurlijk ook altijd een emotionele factor. Dunne mensen hebben eerder een vluchtneiging. Dikkere mensen hebben als het ware een muur van vet om zich heen, om niet te hoeven voelen.

10 mrt 2020, 16:03, Lucky
3

@timo enn@lucky
Bedankt voor deze tips. Ben ik echt veel te zwaar?

11 mrt 2020, 10:03, Charlir
4

Je bent denk ik wel redelijk wat te zwaar ja. Om de verhouding van je gewicht tot je lengte aan te geven wordt de Body Mass Index (BMI) veel gebruikt. Die bereken je door je gewicht in kg te delen door je lengte in meters in het kwadraat. In jouw geval 78 /1,63^2. Die komt bij jou uit op ruim 29. Tot een getal van 25 is je gewicht gezond, daarboven heb je tot 27 licht overgewicht en van 27 tot 30 matig overgewicht. Als je naar die schaal kijkt ben je dus wel serieus wat te zwaar. Om daar wat aan te kunnen doen is natuurlijk de vraag of je er last van hebt en hoe je zelf denkt dat je aan dit gewicht bent gekomen. Alleen dan kun je bepalen welke tips voor jou nuttig zijn. Verder heeft er iets aan doen alleen zin als je daar zelf helemaal achterstaat, omdat het met onvoldoende motivatie vaak niet effectief is.

11 mrt 2020, 10:03, B
5

Hier nog wat afval tips:
Tip 1 drink 1.5 liter minimaal aan water per dag om trek te stillen.
Tip 2 Hang een motivatiebriefje op de koelkast.
Tip 3 Maak een afvalplan.
Tip 4 Wordt vegetarier (wel gezond eten dan) gemiddeld verlies je een paar kilo en het verminderd de kans op bepaalde ziektes.
Tip 5 zit niet langer dan een uur achter elkaar , probeer elk half te lopen.
Tip 6 leg op je stress en slaap omdat het invloed op gewicht heeft.
Tip 7 een klein beetje pure chocola per dag kan helpen met afvallen
Tip 8 Kauw goed op je eten en neem er de tijd voor en eet zonder afleiding.
Succes en zeg maar als je meer advies wilt.

11 mrt 2020, 12:03, Juliatje.
6

@B en @juliatje
dankjewel voor deze tips

12 mrt 2020, 18:03, charlir

Reageer

Dit topic is gesloten voor verdere reacties, mocht je hierover vragen hebben dan kun je contact opnemen met de coordinator.