Geschrokken van gewicht + reactie hier

Even opnieuw mijn informatie

Ik ben Evert
13 jaar, bijna 14
1,74 groot en woog dinsdag 85,7 kilo

Er was nooit een weegschaal dus ik woog me nooit maar mijn vader moet van de dokter afvallen dus nu hebben we een weegschaal. Hij weegt iets van 145 kilo en is best dik en ik ben bang dat ik dat ook word en daarom keek ik hoe zwaar ik nu ben. Ik vroeg wel waarom hij af moest vallen of hij ziek was maar hij zei alleen maar oh m'n bloeddruk is een beetje te hoog maar ik geloof hem niet want hij slikt inene 5 pilletjes in de ochtend en ook iets in de avond en moest vorige week 2x bloed prikken en volgende week weer.

Ik vroeg hier in een ander topic iets en toen zei Timo dat ik obesitas heb en daar schrok ik wel van want dat wil ik niet.

Nou ging ik gelijk bijna niets meer eten en dat voelt wel goed maar in de avond na het douchen voel ik me weer zo dik en verdrietig en nou heb ik al 3 avonden elke avond een zak chips en een pak stroopwafels op en vanavond ook nog een mars en 2 twixen en net woog ik al 88 kilo want nu m'n vader moet afvallen is er inene heel veel eten over en ik kan er niet vanaf blijven.
Maar ik moet dus heel veel afvallen als ik echt obesitas heb maar ik weet niet hoeveel en hoe want ik ben niet zo goed in bewegen en sport en het lukt me niet om in de middag of avond geen ongezonde dingen te eten.

Wat kan ik er aan doen? Heeft iemand tips

24 jul 2020, Evert


Reacties

plaats reactie
1

Hey Evert,

Goed je hier weer te zien!
Ja, dat is schrikken hè als iemand zo in je gezicht durft te zeggen dat je obesitas hebt. Misschien heb je zo'n 'harde' reactie als vervelend ervaren, bedenk dat het juist een teken is dat ik je serieus neem. Heel vaak wordt er 'tuttig', kinderachtig en probleemvermijdend met jongeren over gewicht gesproken: "Ach, het is niet zo erg", "Komt vanzelf wel goed", "Is een beetje puppyvet, gaat er vanzelf wel af als je groeit", etc. etc. Maar het gaat er niet vanzelf af en het komt dus ook niet vanzelf goed! Als je zo doorgaat, zie je er over 6-7 jaar net zo uit als je vader en ja dat is super ongezond, zoals je zelf ook al zei. Juist door het 'hard' tegen je te zeggen ben je er dus nu van bewust. Hierdoor staat de weg open om hier iets aan te gaan doen. Zolang je niet weet dat je veel te hoog in je gewicht zit op dit moment of zolang je niet de ernst hiervan inziet, zal er niks veranderen. Kennelijk ben ik dus nu jouw wake-up call geweest. Zie dit als iets positiefs, ook al voelt het misschien niet zo! In dat licht hebben pesters dus ook een belangrijke functie: ze geven jouw feedback dat je niet aan de gewichtsnormen voldoet op dit moment en laten duidelijk blijken dat dit niet geaccepteerd wordt. Als je te maken hebt/krijgt met pesters over je gewicht, is het dus juist de kunst om blij te zijn met hun opmerkingen: kennelijk vinden zij jou belangrijk genoeg om aandacht te geven én belangrijk genoeg om druk op je uit te oefenen om iets te veranderen. Hoe meer sociale druk je ervaart, hoe minder je wil falen. Dit kan heel motiverend werken.

Oké, er moet dus duidelijk iets veranderen. Maar wat? Je hebt zelf al gemerkt dat zo min mogelijk eten, niet werkt. Van te weinig gezond eten, kom je juist aan! Door te weinig gezond te eten verstoor je jouw regelstoffen in je lichaam enorm, waardoor je honger- en verzadigingsgevoel (dat je lange tijd geen honger hebt), enorm worden ontregeld. Dit leidt tot eetbuien. Door ongezond voedsel (oftewel extra's), blijf je eten: hoe meer extra's je eet, hoe groter de drang wordt om nog meer extra's te blijven nemen. Extra's werken dus verslavend! Daarom ook dat doelen als: "Ik ga nu nog maar één koekje per keer pakken, i.p.v. het hele pak", dus ook helemaal niet werken. Zaak is om het aantal momenten dat je extra's per week neemt, drastisch omlaag te brengen. Extra's zijn bedoeld om op speciale momenten samen écht van te genieten, niet om ze dagelijks of heel vaak 'uit gewoonte' weg te eten. Deze gedragsaanpassing vraagt om wilskracht en discipline. Dat is moeilijk, zeker voor een 13-jongen, maar is wel een van de sleutels tot verandering. Zaak is dus om dit te gaan trainen. Een verpakking koek of snoep hoeft niet altijd meteen open. Train je discipline om hem dicht te houden en deze verpakking bijv. pas over twee dagen open te maken. Als dit je lukt, geeft dit je een enorm gevoel van trots en eigenwaarde. Een positieve mindset is heel belangrijk om gedrag verandert te krijgen!

24 jul 2020, 06:07, Timo
2

Goed dat je wat er aan wilt doen. Maar zoals Timo zei uithongeren is niet goed.Bedenk ook dat je niet terug kan vallen in in je ouwe patroon als je klaar bent met afvallen ook vereist veel geduld tijdens afvallen. Beweging, snel eten,eten met afleiding,medicijnen,stress,slaap,genen,bewerkt eten,hormonen en aandoeningen hebben effect op je gewicht.hier nog wat tips:
Tip 1 Kauw goed op je eten.
Tip 2 Vraag je familie om hulp.
Tip 3 Eet samen met andere.
Tip 4 Zoek een sport die bij je past.
Tip 5 Zoek gezonde recepten op internet op.
Tip 6 overweeg een gezond vegetarisch dieet.
Tip 7 Download een dieetapp.
Tip 8 Hang een motivatielijst op.
Tip 9 Sport met muziek.
Tip 10 Maak een sport en eetschema.
Zeg maar als je meer tips wilt.

24 jul 2020, 09:07, Juliatje.
3

Durf te blijven reageren Evert.

Ja, je zit nu veel te hoog in je gewicht en ja, je zal duidelijk iets moeten veranderen. Maar dit is zeker niet onmogelijk hoor! Volgend jaar zomer kan jij een compleet ander lichaam hebben als jij wil! Door je groei en doordat je wat gewoontes verandert en zo er een paar kilo afkrijgt dit jaar, kan je makkelijk in één jaar van je overgewicht afkomen en zo de betere versie van jezelf worden!

Zorg dat komend schooljaar jouw jaar wordt!

Ik zie je reactie tegemoet (als je meer info en advies wil hebben uiteraard).

26 jul 2020, 10:07, Timo
4

Hey
Ik ben een meisje van 13 en mijn lengte is 175
En mijn gewicht 50,7 mijn bmi 16,5 ofz. Maar mijn moeder vind mij te dik maar iederen zegt dat ik dun ben maar sommige zeggen ook gewoon dat ik dik ben er mijn vriendinnen zijn slank en hun kleding en figuur passen bij hun bij mij nie vind ik dan ik vind mezelf nie echt dik alleen vind ik dat er yeveel vet aan mijn benen hangt

2 aug 2020, 03:08, Cool
5

beste cool, je bent super lang ! Daarom is kleding passen lastig en de enige mening die telt is van jezelf! Het is ook een kwestie voor jezelf opkomen! Je kan wel gezonder leven als je dat wilt maar afvallen raad ik af.

2 aug 2020, 18:08, juliatje.
6

Dankje juliatje

Maar ik ben nog altijd heel onzeker ik zou nog altijd willen afvallen misschien heeft er iemand tios om af te vallen

2 aug 2020, 18:08, Cool
7

Je zou niet aan je gewicht maar aan je zelfverzekerdheid moeten werken. Het beste is om voor je afvalwens naar een arts te gaan voor advies zodat je het gezond doet, want je bent nog in de groei.

2 aug 2020, 20:08, juliatje.
8

Ik wil even laten weten dat ik naar een speciale obesitas poli voor kinderen gestuurd ben en daar morgen al heen moet. Ik was dus met mijn vader mee omdat hij naar de huisarts moest Na het bloedprikken en om te kijken of De medicijnen goed werken. Hij had mij niet vertelt dat hij Sinds kort weet dat hij suikerziekte heeft omdat hij te dik is maar daarom moest hij dus nu weer langskomen

Hij moest zonder dat Hij gegeten had en kreeg een prikje. Ik vroeg hoe het werkte maar ik had al wel gegeten maar mocht het ook proberen en ik zat op9,8
Dat is te hoog voor na ontbijt zei ze. Zeker voor een kind. Ze zei dat je nu al kunt zien dat al je wat zwaarder bent je lichaam het nu al moeilijk vind om iets met je eten te doen. Toen vroeg ze dingen aan m’n vader en mij en of ze me mocht meten en wegen. Zij zei ook dat ik echte obesitas heb en ik moest ook bloed laten prikken en de huisarts die belde en zeidathet beter was als ik naar die poli ga omdat je aan dingenvan mijn bloed ziet dat ik te dik ben
Ik ben best bang voor morgen want omdat ik er zo bang voor ben ging ik in plaats van niet juist meer eten vandaag zonder dat ik het wilde maar het moest gewoon ofzo

Misschien kan ik morgen laten weten hoe het was.

5 aug 2020, 01:08, Evert
9

Goed dat je reageert Evert!

Zo'n obesipoli klinkt eng, maar dat valt alles mee. Er zijn daar allemaal doktoren en specialisten die je willen helpen en je bent ook beslist niet de enige die daar komt.

Lees mijn bericht hierboven nog eens terug: van niet eten word je juist dikker! Dit is dus niet de oplossing om van je extra gewicht af te komen!!

Uiteraard hoor ik graag terug hoe het daar is geweest. Je kan dan in deze nieuwe post ook vragen aan ons stellen, wat wel en wat niet werkt om van die extra kilo's af te komen. Het belangrijkste is dat je echt dingen moet gaan veranderen. Doorbreek patronen, verander gewoontes! Dit is moeilijk, maar als het je lukt kan jij in één schooljaar ontzettend veel resultaat boeken. Je bent immers nog in de groei. Een beetje groeien komend schooljaar en een paar kilo kwijt raken, doet ontzettend veel goeds voor je lichaam. Zowel voor je gezondheid als voor je uitstraling. In juli 2021 kan jij een compleet ander persoon zijn, een veel betere versie van jezelf! Dit is absoluut niet onhaalbaar of onrealistisch. Sterker nog, dit is heel goed mogelijk! Onthoudt dat!!

5 aug 2020, 05:08, Timo
10

Ik ben dus gister bij die poli geweest en ze deden allerlei soorten onderzoek en stelden vragen aan m’n ouders. Ik werd gemeten en gewogen en ze zeiden dat ik best wel wat te zwaar ben en lieten in een grafiek zien hoe hoog ik in het obesitas stuk zit en dat ik al bijna in het tweede stukje val dus dat het belangrijk is dat ik er nu iets aan ga doen en dat zij daar bij gaan helpen.
Ik kreeg ook een gesprek met een diëtiste en zij denkt dat ik soms eetbuien heb omdat ik me onzeker en verdrietig voel. Ik had er niet echt bij stil gestaan dat ik eetbuien heb.
Vandaag is er al plek voor een dagopname en ik moet nuchter komen. Dan gaan ze eerst bloed prikken en dan moet ik een drankje drinken en dan gaan zekijken of er al tekenen zijn van suikerziekte omdat ik te zwaar ben want kinderen kunnen dat ook al hebben. Ook moet ik met een psycholoog praten en een restje bij een fysiotherapeut doen om te kijken hoe fit ik ben. Ik ga in een groep sporten en we krijgen ook 8x uitleg over eten maar hoe dat precies wordt hoogtij volgendeweek als ze alle uitslagen hebben

6 aug 2020, 07:08, Evert
11

Dank voor je update Evert!

Mooi om te lezen dat er stappen zijn gezet om jou te helpen om verder te komen. Misschien vind je het nu allemaal wat overweldigend (alles tegelijk), maar als je een paar maanden bezig bent en je merkt dat door een paar - soms maar hele kleine - aanpassingen je meer energie hebt, je makkelijker beweegt, je fitter bent, mensen op een andere manier naar je kijken, op een andere manier mét maar vooral ook óver je praten, dat je kleding wat ruimer zit en dat jouw uitstraling, zelfvertrouwen en daarmee jouw levensgeluk is toegenomen, is dit traject het zeker waard geweest! Neem dat maar van mij aan! Over een paar maanden kan jij een hele andere Evert zijn dan nu. Is niet makkelijk, vraagt om wilskracht en discipline. Je zal veel moeten doen en veel moeten laten. Je zal écht bepaalde patronen en gewoontes moeten doorbreken, maar dan kan jij aan het einde van 2020 al een veel betere versie van jezelf zijn!! En, ik had het je al gezegd, aan het einde van komend schooljaar (juli 2021), kan jij van je overgewicht af zijn als je wil!!! Dit is beslist geen onhaalbaar doel! Dan kan je aan iedereen laten dat jij de wil, drive, discipline en doorzettingsvermogen hebt om een zwakte van jezelf weg te werken. Dit geeft een heel stuk trots en eigenwaarde en sterkt zo ook je uitstraling, je zelfvertrouwen en daarmee ook je aantrekkelijkheid. Dat laatste is ook niet onbelangrijk. Je wil immers wel nieuwe vrienden kunnen maken en een (nieuwe) liedesrelatie krijgen in de komende jaren. Je huidige gewicht maakt dat een stuk moeilijker. Nog een reden om nu verandering door te voeren. Ook jij kan het. Ook jij kan een winnaar zijn! Laat zien dat je goed voor jezelf kan zorgen!

Blijf updates plaatsen man! Dit geeft je een stuk overzicht en het dwingt je om af en toe terug te kijken, waardoor je ook makkelijker trots en voldoening uit je inspanningen haalt. Dit kan heel motiverend werken! Tot slot vind ik het ook wel leuk om te horen hoe je het komend jaar vergaat ;).

Dit schooljaar gaat jouw jaar worden!

6 aug 2020, 08:08, Timo
12

Vorige week ben ik de hele dag in het ziekenhuis geweest en vandaag moet ik nog een keer een hele ochtend. Ze zeiden dat ik op het randje van suikerziekte zit dat ik nuchter 6,7 prikte en 1 uur na het drankje op 10,8. Ik wilde toen veel drinken maar dat mocht niet en daarom gingen ze vast kijken. Alleen het gekke was dat ik na bijna 2 uur niet lekker werd en toen ze nog een keer gingen prikken zat ik op 4,1. Ze gingen overleggen met de kinderarts wat ze moesten doen. Toen wilde ik juist wat eten en gaven ze me thee met honing en 2 witte boterhammen met chocopasta. Ik moest nog het gesprek met de psycholoog hebben en.toen ik daar was had ik juist weer veel dorst. Ze kwamen na toen om het half uur meten en zeiden dat ik heel snel omhoog ging maar ook heel snel zakte en dan juist weer ga eten en hetzelfde gebeurt omdat ik.steeds zoet en teveel eet word ik zwaarder en wordt dit steeds erger. Ook waren de waardes best wel hoog voor een kind. Ze gingen ook maar iets kijken bij het bloed prikken over hoeveel cholesterol in je bloed was en 2 waren te hoog en 1 te laag ofzo en ze zei dat iets van suiker over een paar maanden iets in de 40 was en dat was grijs gebied.
De psycholoog ging ook met me praten en vandaag weer want de diëtiste dacht dat ik eetbuien had en de psycholoog zei dat ik een eetbui eetstoornis heb omdat ik vaker dan 2 keer per week teveel eet en het moeilijk vind om te stoppen. Dat ik in plaats van de 8x uitleg over eten nu in een groep Kim met 2 jongens en 5 meisjes die dat ook hebben en dat niet 8x mee is maar minimaal een half jaar. Vandaag gaan we kijken hoe deze week het met eten is gegaan want ik moest proberen te eten wat die diëtiste had gezegd en waarom dat wel of niet gelukt is. Omdat ik alles.op moest schrijven denk ik dat ze wel gelijk heeft want ik probeerde heel precies te eten wat moest maar toch lukte het 2x niet en 1x bij een vriendje had ik wel teveel gegeten en toen die moeder zei dat dat niet mocht lukte het wel te stoppen maar dacht m'n hoofd alleen aan eten maar 2x toen ik alleen thuis was lukte het niet en heb ik wel gehuild want ik wilde het graag goed doen voor m'n ouders en de dokter.
Ik ben net gewogen en woog 1,5 kilo minder dan vorige week en met een vingerprik had ik nu 6,3 dus ik denk dat dat wel beter is.
De fysiotherapeut zei dat ik in de tweede groep van sporten kom en als ik iets meer conditie heb en al wat ben afgevallen mag ik naar de eerste groep want als ik daar nu mee ga doen denkt ze dat het te zwaar is en in de tweede groep zitten sowieso vaak kinderen die nog wat zwaarder zijn en daarom meer moeite met bewegen hebben.
We horen vandaag wel gelijk of ik al medicijnen moet gebruiken of niet want dan moeten ze twee keer achter elkaar zien dat het te hoog is.
Ik.vind het best spannend.

12 aug 2020, 08:08, Evert
13

Hoi Evert,

Ik hoop dat alles goed is gegaan in het ziekenhuis.
Lijkt me wel spannend dat je vandaag hoort of je medicijnen krijgt.
Ik hoop dat je de eetbuien snel onder controle krijgt

Groetjes Lotte

12 aug 2020, 18:08, Lotte435
14

Goed dat je weer geschreven hebt! En ook top dat gewoon durft te zeggen dat je bij een psycholoog bent geweest. Dit durven heel veel mensen niet, zeker jongens niet. Top dat jij dit wel durft en het zo ook voor anderen normaal maakt!

Redelijk in het begin van je bericht, zeg je al iets heel belangrijks: doordat je hongergevoel bestrijdt met zoet eten, krijg je juist meer honger én je wordt er dikker van. Honger/trek dien je altijd op te vangen met eiwitten en/of groente, nooit met producten met veel suiker. Door het vele suiker gaat de suikerwaarde in je bloed enorm omhoog (je bloedsuikerspiegel), hierdoor moet het lichaam noodgedwongen een stofje aanmaken om dit vele suiker weer uit je bloed te krijgen (insuline), echter als het lichaam dat stofje heel vaak moet aanmaken, reageert je lichaam steeds minder goed op dit stofje, waardoor het lichaam er steeds meer van moet aanmaken om hetzelfde effect te bereiken (dan heb je insulineresistentie). Uiteindelijk reageert je lichaam helemaal nier meer op dat stofje en dan heb je dus diabetes type 2, net zoals je vader. Een hele heftige blijvende (chronische) ziekte waar je elke dag medicijnen voor moet innemen (bijv. insuline), waarvoor je meerdere keren per jaar terug moet naar het ziekenhuis voor allerlei controles en wat jouw kwaliteit van leven dus enorm verslechtert!

Daarnaast is de kans op het krijgen van oogziektes veel groter wanneer je diabetes type 2 hebt, bijv. staar. Van deze oogziekte kan je al op jonge leeftijd blind worden! Ook helen wonden heel erg slecht als je diabetes hebt, deze wonden kunnen gaan ontsteken. Deze ontstekingen zijn niet goed te remmen, wat in het ergste geval kan betekenen dat het hele lichaamsdeel geamputeerd moet worden (eraf gehaald moet worden), om de ontsteking niet verder te laten voortwoekeren. Vooral de voeten en de onderbenen moeten helaas vaak geamputeerd worden bij diabetespatiënten.

Kortom, genoeg reden om er nu wat aan te gaan doen!! Je schrijft dat je je ouders en de dokter niet teleur wil stellen: anders eten en anders gaan leven doe je in de eerste plaats voor jezelf!! Krijg jouw persoonlijke focus scherp. Schrijf voor jezelf op waarom jij een ander lichaam wil. Hier wat zinnen die je daarbij kunnen helpen: ik ben sterker dan die dikmakende ongezonde troep! Het kost mij m'n gezondheid, waardoor ik diabetes type 2 kan krijgen, zoals mijn vader, ik kan minder goed bewegen en mijn hart en lever werken slechter (kan ook leiden tot chronische ziektes!). Ook kost mijn huidige gewicht mij m'n status, aanzien, eigenwaarde en trots. Het geeft mij schaamte en onzekerheid en tast daarmee mijn zelfvertrouwen, aantrekkelijkheid en daarbovenuit mijn levensgeluk aan! Ik wil aan mijzelf en aan anderen kunnen laten zien dat ik goed voor mijzelf zorg! Ik wil laten zien dat ik het ook kan. Ik wil ook een winnaar zijn!

Nu, één schooljaar knallen en je kan in juli 2021 een compleet ander persoon zijn. Hoe langer je wacht, hoe moeilijker het wordt!

12 aug 2020, 23:08, Timo
15

Ik had een heel stuk getikt met een fotocolleage die ik zelf gemaakt had als motivatie maar ik krijg steeds dat ik niets mag plaatsen.
Ik ga het nu van de laptop proberen en niet vanaf mijn telefoon.
Ik had erbij getikt hoe het in het ziekenhuis was maar als de foto gelukt is ga ik dat nog een keer proberen te tikken

16 aug 2020, 20:08, evert
16

Links plaatsen naar andere sites mag niet op dit forum. Daarop blokkeert hij vaak ook. De link die je nu uiteindelijk toch hebt weten te plaatsen, werkt ook niet (meer).

Verstandiger is het zodoende om je verhaal te typen, zonder links ;).

16 aug 2020, 23:08, Timo
17

Dat wist ik niet. Ik had de link verkeerd overgetikt want ik dacht dat hoofdletters en kleine letters niet uitmaakte maar deed dat dus verkeerd.

Ik ga het proberen te tikken want we hebben even pauze. Ik ben om 12 uur gestart met de groep waar ik heen moet.

Ook dit keer waren die waardes te hoog nadat ik het drankje had gedronken. Ik zat na 1 uur op 14 en na 2 uur op 12 en na 3 uur nog op 12 dus dat zou dan wel betekenen dat ik suikerziekte al heb. Er werd gevraagd of ik mee wilde doen aan een onderzoek wat een kinderarts doet bij kinderen die te zwaar zijn maar ook iets met teveel glucose hebben.
De ene groep krijgt al wel medicatie en de andere groep niet en er is een groep met een placebo medicijn. Ze kijken of er verschil zit of het beter gaat en of je meer energie hebt en of je beter afvalt.
Omdat de waardes toch best wel hoog waren zeiden ze dat het goed was als ik thuis in de ochtend voor ik zou eten zou kijken en als ik teveel had gegeten en op zo'n dag dat het een keer boven de 10 was ook nog voor ik naar bed ging.
Ik hoorde dus ook dat ik vandaag zou starten en dat het van 12 uur tot 19.30 is
We gaan eerst wegen, dan samen lunchen, dan moeten we elkaar je gewicht vertellen zodat je daar over durft te praten en kijken we hoe het eten is gegaan. Nu hebben we pauze en daarna nog een half uur iets en dan een uur sporten dan weer even pauze en dan iets van therapie en we moeten samen avondeten.
Het eten is sinds die afspraak niet zo goed gegaan. Of eerlijk gezegd best slecht Ik denk omdat ik zo zenuwachtig was en ook best wel bang. Ook was ik 1 dag bij m'n oma en die ging Pannekoeken bakken.
En die dag had ik voor ik naar oma ging echt een grote eetbui. De restnvielbrelatief nog wel mee. Na die eetbui moest ik controleren hoe hoog m'n suiker was en dat was 14,6. Bij oma kreeg ik ook nog dingen en in de avond na de Pannekoeken was het 12,8. De volgende ochtend 8.4 dus dat was niet zo goed.
Ik had die foto gemaakt met 4 vlakken.
In het eerste vlak had ik mijn gewicht van gister thuis gezet en dat was 86,2.
In het tweede hokje had ik de waardes van de meter gezet zodat ik later hopelijk kan zien dat het beter gaat. In het derde hokje een foto van mijn buikomtek, die was 108 cm en mijn bovenbeen was 68 cm en die stond in het vierde hokje.

Moet nu stoppen.

17 aug 2020, 14:08, Evert
18

Herkent iemand dit en hebben jullie tips?

We hebben het gister gehad over eetbuien waar iedereen in de groep last van heeft. Nu heb ik deze week 1 grote joker en 2 kleine eetbui jokers en precies afgesproken wat ik mag eten en wanneer. Dat is woensdag middag na school gelijk na de lunch en vrijdag avond als ik alleen thuis ben. We hebben afgesproken dat ik 1 pak stroopwafels en 5 marsen mag eten en dan moet stoppen.
Het is niet eens de bedoeling dat ik.veel eerder stop met eten want dan kan ik juist later weer meer trek krijgen.

De grote joker hoef je niet te gebruiken. Die is echt voor nood. Dan is het proberen zo snel mogelijk te stoppen en de eetbui zo beperkt mogelijk te houden..

Nu komt alleen het lastigste. Vanaf dat ik gister thuis ben denk ik alleen nog maar aan eten en die eetbui joker. Nou heb ik vanmorgen na het ontbijt gelijk een grote eetbui gehad. Ik voelde me eerst wat minder verdrietig maar het begint nu weer opnieuw. Alles in m'n hoofd denk alleen maar aan eten en ik mag die eetbui niet hebben.

Heeft iemand ook geprobeerd bom.af te bouwen met eetbuien en hoe snel werkte dat?

18 aug 2020, 14:08, Evert
19

He Evert,

is het gelukt om vandaag die geplande eetbui te hebben en niet meer te gaan eten?

19 aug 2020, 22:08, Lotte435
20

Hoi Lotte het is wel gelukt maar ik heb het gelijk na mijn lunch op alleen die lunch ging wat minder goed want ik nam 4 boterhammen met zoetigheid in plaats van 2 met mager beleg omdat er niets in de koelkast was omdat mijn vader alles had opgegeten
Ik weet niet waarom ik er 4 nam. Dat ging vanzelf omdat m'n hoofd al zo druk bezig was met de eetbui

20 aug 2020, 00:08, Evert
21

Alles wat je eet bestaat uit drie groepen van energie: koolhydraten, eiwitten en vetten. Vroeger werd vaak gedacht dat je van vetten dik wordt, maar de belangrijkste dikmaker zijn koolhydraten. De slechtste bronnen van koolhydraten zijn toegevoegde suikers en bloem uit graan (bijv. tarwebloem). Echter, ook de goede koolhydraten zoals: volkorenproducten, zilvervliesrijst, quinoa, amarant, boekweit, haver(mout), etc. dien je niet onbeperkt te eten. Zorg dat je minimaal één (het liefst twee) hoofdmaaltijden per dag eet, zonder giga koolhydraatbron. De koolhydraten uit groente kan je onbeperkt eten, die uit fruit best wel wat, maar de koolhydraten uit granen maar beperkt en die uit toegevoegde suikers dus maar heel weinig. Zodoende adviseer ik altijd om niet te ontbijten met granen. Dus niet met brood, maar ook niet met crackers, beschuit, muesli, cruesli, cornflakes, havermout etc. Een gezond ontbijt bestaat uit groente en eiwitten en dus niet uit een giga koolhydraatbron. Verander je gewoonte en ontbijt vanaf nu met een salade, een groenteomelet (boerenomelet) of bijv. met een groene smoothie. Je zal merken dat door deze verandering, je veel minder eetbuien krijgt. De regelstoffen die jou van binnnenuit helpen om geen eetbuien te hebben, werken dan immers veel beter: je natuurlijke poortwachter wordt sterker.

Uiteraard kan je dit ontbijt al van te voren maken, zodat je het niet ‘s ochtends onder tijdsdruk hoeft te maken. Misschien wel leuk om samen met je vader te doen: ‘s avonds maken jullie een gezond ontbijt voor de volgende morgen. Een nieuwe gezonde gewoonte die jullie beiden sterkt om een betere versie van jezelf te worden. Leef bewust. Maak tijd vrij om met gezonde voeding bezig te zijn. Laat zien dat je goed voor jezelf zorgt!

21 aug 2020, 08:08, Timo
22

Hoi Timo

We kijken met de groep wat we nu moeten eten en maken een plan. Vanaf deze week is het 3* in de week. Op maandag de hele middag. Op woensdag moeten we van 17-18. Sporten en van 18-18.30 mag je nog wat vragen of kunnen ze jou wat vragen Op vrijdag sporten we van 18-19 met onze ouders want behalve van 1 kind zijn ook alle ouders best dik en te zwaar. Als je ouders dit willen krijg je ook om de week op die vrijdag een afspraak met de diëtiste en worden je ouders of 1 ouder ook gewogen en krijg je tips en recepten over het eten en vragen ze aan je vader of her allemaal goed is gegaan met mij want ouders vinden het moeilijk om boos te worden als bijvoorbeeld ik ga snoepen of teveel eet bij het avondeten dus vragen ze daar hoe het gaat en wat mijn vader kan zeggen.

Ik ben wel benieuwd naar wat ik morgen weeg maar ik ben ook bang dat iedereen is afgevallen ben ik dikke ben geworden.

23 aug 2020, 22:08, Evert
23

Succes vandaag Evert.

Ik ben benieuwd hoe ze het verder met de eetbuibuien aanpakken. Mogen ze nog steeds 2x per week en 1 grote joker en moeten porties kleiner worden.
Ik wil het misschien anders ook uit gaan proberen. Misschien werkt het ook bij mij om te stoppen

24 aug 2020, 11:08, Lotte435
24

Hoi Lotte

Volgende week mag ik ook weer 2 geplande eetbuien hebben en heb ik 1 joker.
De geplande eetbui heb ik ingepland op woensdag en vrijdag.
Alleen mag ik nu in plaats van 1 pak van 12 er nog maar 8 eten en in plaats van 5 marsen nog maar 3.
Ik vind het best moeilijk om dan al te stoppen maar ik moet dit echt gaan leren. Vooral maar 3 marsen vind ik het moeilijkst. Ik zou liever minder stroopwafels eten maar zij willen dat ik daar als eerst mee stop. We hebben vandaag geleerd wat je allemaal van overgewicht kan krijgen en waarom het zo belangrijk is om nu niet meer zwaarder te worden.
De joker voor de noodeetbui is nu ook een beetje anders. We moeten alles wat we eten voordat we het eten op de foto zetten met onze telefoon en je mag maar maximaal een half uur eten. Ze zeggen dat als je alles op de foto zet je er beter over nadenkt omdat je dan kijkt wat je gaat eten.

Ik was een klein beetje afgevallen op hun weegschaal dus dat was ook wel goed want vorige week woog ik 87,2 en vandaag 86,8
Ik mag thuis niet meer wegen en we moeten daar in ondergoed en dan schaam ik me wel.

Woensdag moet ik weer want dan hebben we weer sport.

24 aug 2020, 22:08, Evert
25

Dank voor je reactie Evert!

Goed om te horen dat het beter gaat en dat je zelfs een beetje bent afgevallen!! Het klinkt misschien niet veel, maar 400 gram is keurig in een week tijd. Dit is een prima resultaat voor jou!

Probeer het moeten inzetten van die noodjoker echt te vermijden! Hoe meer ongezonde zooi je eet, hoe groter de drang wordt naar nog meer ongezonde zooi. Hoe minder ongezonde dingen je eet, hoe kleiner de behoefte aan deze producten wordt.

Hier wat tips om eetbuien te voorkomen:
- Eet veel eiwitten per dag en meerdere keren per week omega 3 vetten (vette vis, algen, lijnzaad, chiazaad). Van eiwitten en omega 3-vetten krijg je namelijk een vol gevoel en dit blijft ook een tijd (verzadiging) en eiwitten en omega 3-vetten maken je ook niet dikker!
- Drink een groot glas (lauw)warm water met een lepel kaneel erdoor, op het moment dat je eetbui voelt opkomen. Door te drinken verminder je je eetlust: de prikkel voor honger en dorst naar je brein is dezelfde en het (lauw)warme water remt je eetlust nog eens extra. De kaneel neemt de trek in zoetigheid weg.
- Houd je mindset scherp: ik ben sterker dan die dikmakende ongezonde troep! Het kost mij m'n gezondheid, waardoor ik bijv. minder goed kan bewegen en mijn hart en lever slechter gaan werken. Ook kost het mij m'n status, aanzien, eigenwaarde en trots. Het geeft mij schaamte en onzekerheid en tast daarmee mijn zelfvertrouwen en daarmee mijn aantrekkelijkheid aan, wat weer mijn levensgeluk ondermijnt. Ik wil aan mijzelf en aan anderen kunnen laten zien dat ik goed voor mijzelf zorg! Ik wil laten zien dat ik het ook kan. Ik wil ook een winnaar zijn! Schrijf je motivaties duidelijk op en hang deze op een plek waar je ze vaak en makkelijk kan lezen.
- Poets je tanden, neem suikervrije Smint of pepermunt (geen kauwgom!): frisse mintsmaak helpt tegen zoettrek. Plus, je hebt meteen een goed excuus wanneer iemand je iets ongezond aanbiedt: “Ik heb net mijn tanden gepoetst.”
- Zoek afleiding als je lekkere trek hebt: zet muziek op, bel of app een vriendin of ruim je kamer op. Doe er alles aan om je op iets anders te concentreren dan jouw lekkere trek. Geef in ieder geval nooit zonder slag of stoot toe aan eetbuien.
- Eet langzaam: hoe langzamer je eet hoe sneller je verzadigd bent.
- Maak ongezond voedsel minder bereikbaar - werp barrièrres op: het duurt 20 sec. voordat je brein denkt: ‘Heb ik dit wel echt nodig” + out of sight = out of mind. Stop alle ongezonde producten bij elkaar in een box en zet deze uit het zicht, met de sleutel weer heel ergens anders. Zodoende moet je moeite doen om producten te kunnen pakken. Liefst natuurlijk helemaal niet kopen.
- Als je chips of popcorn eet, wissel van hand dus pak het met de hand die je normaal niet gebruikt, daardoor eet je automatisch slomer en kan je er langer van genieten.
- Ga bewegen! Wanneer je beweegt is je hypothalamus niet actief. Je hypothalamus is het onderdeel in je hersenen dat het hongergevoel afgeeft.
...

25 aug 2020, 00:08, Timo
26

...
- Eet gekruid eten (in plaats van gebruik van zout).
- Eet alleen eten dat wat je proeft: als je niet meer proeft wat je eet, stop dan met eten.
- Zie wat je eet: eet nooit extra’s rechtstreeks uit verpakkingen. Je kan dan namelijk minder goed bijhouden hoeveel je precies hebt gegeten en het is dan makkelijk om te veel te eten. Als je een zak chips voor je neus hebt liggen, gebeurt het maar al te vaak dat je het gevoel hebt dat hij nog halfvol zit, maar dat hij bij het graaien al leeg blijk te zijn. Resultaat: teleurstelling en de drang om nóg een zak chips open te trekken.

Verder helpt chroom heel goed. Dit is een mineraal dat je trek in zoetigheid wegneemt. Chroomtabletjes zijn bij de drogist of De Tuinen te koop.

Succes!

25 aug 2020, 00:08, Timo
27

Wat goed dat je toch wat afgevallen bent Evert! Ik ben jaloers op je ;)

Ik hoop dat het je deze week lukt om de noodjoker niet in te zetten. Ik vind het wel goed dat ze je zo goed helpen met het afbouwen van de eetbuien. Het lijkt me heel fijn om zo'n plan te hebben waar je op terug kunt grijpen als het moeilijk is. Niet dat het dan gelijk goed hoeft te gaan maar wel dat je voor je zelf kunt denken dit is de afspraak en hier moet ik het mee doen.

Zet hem op!

25 aug 2020, 10:08, Lotte435
28

@Lotte435:
Dit wat Evert beschrijft in zijn berichten is dus zo'n GLI-traject, waar ik het in jouw topic ook al over heb gehad. Als jij wil kan jij dus ook zo'n traject gaan volgen en zo de betere versie van jezelf worden, met steun van de andere jongeren uit jouw groep.

26 aug 2020, 02:08, Timo
29

@timo wat ik toen al zei liggen bepaalde dingen thuis wat lastig. Ik vind dat je leest dat evert zijn vader ook veel mee moet doen. Ik ben nu bezig met het online programma van hier en moet nu een eetdagboek bijhouden. Ik ben bezig en hoop dat dit bij mij gaat helpen.

@evert je doet het goed! Hoe is het met de geplande eetbui gegaan?

27 aug 2020, 14:08, Lotte435
30

Hoi Lotte

Het is wel.goed gegaan op dat moment maar toen had ik later die middag, ongeveer een uur later toch weer meer gegeten dan we hadden afgesproken. Ik weet dat niet mijn vader op mij moet letten maar ik zelf maar toen hij niet keek had ik snel uit de pindakaas gegeten en nog 2 marsen en 2 stroopwafels. Ik weet niet of ze dit als eetbui rekenen want ik dacht altijd dat eetbuien groter waren dan dit.
Vanmiddag heb ik sporten en een gespreket de diëtiste met m'n vader erbij. Ik moet het dan wel eerlijk zeggen. Dan zeggen ze misschien wel of dit m'n joker was.

28 aug 2020, 11:08, Evert
31

Hoi Evert,

Ik ben benieuwd hoe het gesprek met de diëtist is gegaan en hoe de groep vandaag is.
Heb je nog goede tips gekregen?

31 aug 2020, 13:08, Lotte435
32

Vandaag was een goede dag.
We begonnen met wegen en ik woog 85,4. Toen ik begon woog ik 87,2 dus ik ben bijna 2 kilo afgevallen. Ik heb 1 broek die iets beter zit want die was eigenlijk veel te strak maar zit nu weer een beetje goed.
We gingen bespreken hoe het eten was gegaan en vrijdag had ik al besproken met de diëtiste dat de pindakaas, marsen en stroopwafel toch als eetbui geteld worden.
Toch vonden ze dat ik het goed had gedaan en het knap dat ik was afgevallen.
Voor volgende week heb ik voor de laatste keer de eetbui joker en mag de geplande eetbui alleen nog maar 3 stroopwafels zijn. Al niet meer echt een eetbui maar nog wel steeds iets wat niet goed is

Van de diëtiste was wel een goed gesprek en bij sport moest iedereen om ste beurt in 12 minuten zo ver mogelijk op de loopband lopen. Mijn vader haalde 850 meter en ik 775 meter. 1 ouder had 975 meter gehaald dus dat was wel knap. Het is de bedoeling dat je minimaal 1 kilometer haalt dus dat gaan we oefenen.
Woensdag weer sporten. Het wordt wel wat leuker en we leren elkaar nu echt kennen.

31 aug 2020, 21:08, Evert
33

Dank voor je update!

Goed om te horen dat er vooruitgang is. Goed gedaan man!

Nu wel even volhouden. Je zal merken dat het allemaal steeds gemakkelijker gaat als je een tijdje bezig bent en dat je het daardoor ook steeds leuker gaat vinden!

Laat zien dat jij de stoere betere versie van jezelf kan worden. Laat zien dat jij goed voor jezelf kan zorgen. Laat zien dat ook jij een winnaar bent!

31 aug 2020, 23:08, Timo
34

Wat goed Evert en wat knap ook dat je het zo volhoudt.
Helpt het dat je in een groep zit of maakt dat niet uit?
Knap dat je ook al 2 kilo bent afgevallen. Hebben jullie daarvoor een doel afgesproken?

1 sep 2020, 16:09, Lotte435
35

Is het normaal dat er ook weer hele slechte dagen tussen kunnen zitten?
Ik heb dat nog niet in de groep gehoord.
Ik heb vrijdag na het sporten en vanmorgen toen niemand thuis was 2 grote eetbuien gehad. Met vanmorgen om 10 uur bijvoorbeeld al 3 pakjes noodles soep, een half.brood met boter en heel veel suiker, 3 krentenbollen met dikke laag pindakaas en heel veel hagelslag en een zak chips op en nog wat losse dingen.
Gister was het nog erger want toen heb ik 2 hele pakken met kant en klare poffertjes en bijna een hele bus poedersuiker er overheen (gooide dat in de zak) en 2 pakken nep marsen en een grote goedkope pot chocopasta op en ook toen nog wat losse dingen.
Ik voel me nu nog dikker. Schaam me vooral voor maandag want ik ben vast veel aangekomen en we hebben die middag wegen, sporten en in de groep praten over dingen die met een eetstoornis te maken hebben. Maar nu eerst slapen en hopelijk morgen weinig eten en veel naar vbuiten

6 sep 2020, 01:09, Evert
36

Hé Evert, hoe is het gister gegaan?
Heb je een beetje kunnen delen hoe je week is geweest?

8 sep 2020, 20:09, Lotte435
37

Het was niet echt heel goed want ik was best veel aangekomen. Ik woog zelfs zwaarder dan de eerste dag dat we begonnen. Ze zeiden wel dat het vaker voorkomt dat je na een grote eetbui heel erg gaat schommelen in gewicht en ik had er 2 dus het was wel te verklaren. Ik heb vrijdag wel een extra gesprek met de diëtiste en we hebben het in de groep over de eetbuien gehad en wat ik had gegeten en gekeken wat ik eigenlijk had moeten doen en dat ik de volgende keer beter andere keuzes kan maken.
Als het echt niet anders kan bijvoorbeeld wel de poffertjes maar niet een bus poedersuiker. Nog liever de poffertjes op een bord leggen en zo proberen minder te eten
Sporten ging ook niet zo goed omdat ik me niet zo fijn voelde en toen kwam een van de begeleiders van de groep me halen en hebben we zitten praten wat er gebeurd was en nu weten we wel waardoor de eetbuien zijn gekomen en kan ik het de volgende keer beter herkennen en ik hoop dan ook tegenhouden

En ik moet vroeger gaan slapen van ze. Dat vanaf morgen dan maar

9 sep 2020, 00:09, Evert
38

Hoi Evert,

Soms horen dipjes erbij. Je hebt de eethuien niet in ,q dag gekregen en een misstap hoort er wel eens bij.

Is het deze week wel gelukt?

13 sep 2020, 07:09, Lotte435
39

Het gaat ietsje beter. Ik denk dat ik gemiddeld nog om de week een eetbui heb maar ik kan eerder stoppen met snoepen.
Ik ben ook afgevallen en weeg nu ongeveer 82 kilo. Het is nog wel teveel maar tenminste iets er af. Ik merk dat ik bijvoorbeeld makkelijker mijn schoenen kan verteren.
Ook hebben we na een maand de conditietest gedaan. Ik kwam nu tot 800 meter in 12 minuten. Ik moet straks een kilometer halen dus het moet nog beter maar ik ga wel steeds beter qua conditie.
Ook hebben ze weer bloed geprikt en ik zat nuchter op 6,4;en na een lunch met slecht eten waar je dik van wordt (2 witte boterhammen met chocopasta en een glas chocomelk) zat ik op 10,6. Het is nog steeds best wel hoog maar het valt beide niet meer in de DM2 zone.
Ik weet nog steeds niet of ik in de placebo groep val of dat ik al echt medicatie krijg. Het maakt niet zoveel uit want ik val tenminste af en het bloed is beter.

Nu moet ik ook nog met de eetbuien stoppen die ik af en toe nog heb. Ze helpen er gelukkig wel goed bij.

26 sep 2020, 23:09, Evert
40

Wat goed en positief Evert! Knap ook dat je bent afgevallen.
Ga zo door

29 sep 2020, 21:09, Lotte435
41

Hoi Evert

Ik moet misschien ook naar het ziekenhuis of een eetstoornis kliniek omdat ik overgewicht en een depressie e eetbuien heb.
Ben jij blij dat je naar het ziekenhuis bent gegaan en wat is daar het fijnst aan

16 okt 2020, 03:10, Noor
42

Iets positiefs! Maandag woog ik voor het eerst onder de 80 kilo. 79,8!
Het gaat nog steeds niet helemaal goed met eten want ik heb meestal toch nog 1 eetbui per week maar ze zijn gelukkig niet meer zo groot. We werken er hard aan en weten ook waardoor het komt en ik ga therapie krijgen om daar mee om te leren gaan naast de eetstoornis therapie.
Gelukkig gaat het sporten ook beter en is mijn conditie al beter geworden.

21 okt 2020, 22:10, Evert
43

Goed zo Evert.

Trots op zijn! Jij hebt de knop gevonden om een stoerdere betere versie van jezelf te worden. Iets dat heel veel mensen, zeker veel jongens, niet lukt. Heel goed gedaan!

Als je nu even volhoudt heb je komende zomer een gezond gewicht en kan je zonder schaamte en vol zelfvertrouwen een zwembroek aantrekken deze zomer! Dit doel is beslist niet onhaalbaar!

Succes de komende tijd en blijf updates posten!

22 okt 2020, 00:10, Timo
44

Wat goed Evert! Ga zo door

23 okt 2020, 23:10, Lotte435
45

Iets leren gaat met vallen en opstaan heb ik gister geleerd. Net als lopen of fietsen. De eerste paar dagen na het plaatsen ging het nog goed maar toen we beginnen te praten over waarom die eetbuien er steeds zijn om juist daar aan te werken ging het mis. Zij zeggen dat het vaak voorkomt omdat je over stomme dingen moet praten en dat ik nu moet gaan leren wat ik kan doen in plaats van een eethuis hebben.
Alleen tot gister heb ik 8 dagen elke dag een grote eetbui gehad en op 2 dagen zelfs 2 keer. Ik was ook 3,2 kilo aangekomen en dat was wel echt heel veel voor een week zeiden ze.
We gaan nu extra goed kijken wat ik elke dag gaan eten en ze bellen elke dag om 4 uur even of het goed is gegaan en wat we vanaf dan gaan doen omdat het aan het eind van de middag vaak mis gaat. Gister was ik daar en kon ik geen eetbui hebben. Vandaag wordt weer de eerste dag zonder eetbui

3 nov 2020, 06:11, Evert
46

Dank voor je update Evert!

Stoer dat je niet alleen de pieken maar ook de dalen van je gedragsveranderingsproces durft te delen met ons, zeker voor een jongen. Met jouw berichten help je heel veel mensen om beter inzicht in hun eigen situatie te krijgen. En hopelijk helpt het jezelf ook om alles goed op een rijtje te krijgen en te kunnen terugkijken. Top dat je dit doet!

Hou vol! Er is altijd licht aan het einde van de tunnel. Als jij wil en hulp durft te blijven accepteren, zal er altijd positief resultaat volgen. Misschien gaat het minder snel dan jij wenst, maar positief resultaat komt er sowieso voor jou. Houd je daaraan vast! Dit gaat jouw levensgeluk in de toekomst enorm vergroten!

4 nov 2020, 08:11, Timo
47

He Evert,

Ik ben zo blij je berichtje te lezen. Het klinkt misschien heel lullig maar door te lezen dat jij dit hebt, kan ik iets minder bood op mezelf zijn. Ik heb gister ook best wel weer een grote eetbui gehad en veel gebraakt maar niet alleen ik heb dus dat het niet in 1x goed gaat.

Ik vind het knap dat je het hier wel op blijft schrijven.
Succes. Lotte

6 nov 2020, 22:11, Lotte435
48

Winnen van een eetstoornis is moeilijk. Toen ze de eerste keer zeiden dat ik een eetbui probleem had en dit een eetstoornis was dacht ik dat ze gek waren. Nu ik het verschil zie tussen goede en minder goede dagen zie ik pas dat mijn dagen vroeger toch niet zo normaal waren.
Na de vorige dip ging het weer even goed en viel ik weer af onder de 80 kilo maar woensdag/donderdag/vrijdag toch weer 2 eetbuien en 1 moment van echt teveel eten bij de lunch gehad (10 boterhammen met dikke lagen pindakaas en hagelslag). Nu geleerd dit direct aan te geven en dat heb ik vrijdag in het sportmoment dat 1 ouder ook meesport gedaan. Het komt ook omdat er weer teveel eten in huis is omdat het mijn vader ook niet zo goed lukt om zijn dieet te volgen.
Direct na sport in de gesprekjes gekeken wat er moet gebeuren.
Maandag moet ik het inbrengen in de groep en gaan we het over Sint Maarten en Sinterklaas hebben en.al het snoep wat je de hele dag ziet want de 2 eetbuien bestonden uit meerdere zakken chocolade pepernoten en 2 stukken marsepein.
Het blijft moeilijk maar het gaat nog steeds beter dan in het begin

15 nov 2020, 09:11, Evert
49

Het gaat even niet zo goed en we stoppen even met het echte praten over vroeger en het pesten en gaan eerst het eten weer onder controle krijgen en een nog beter plan maken voor wat ik moet doen als het niet goed gaat. Ook hebben ze met mijn vader gesproken want die is ook heel snel weer 7 kilo aangekomen en zijn suiker daarom ook weer slechter. Ik maak me daar ook zorgen om dat er straks wat met hem gebeurt en hij een hartaanval krijgt ofzo. In plaats van dat ik dan denk ik houd m'n eigen eten gezond ga ik juist eten om dat bang zijn niet te voelen. Ik weeg nu weer 84 kilo terwijl ik onder de 80 gewogen heb.
Ze zien dat ik zo m'n best doe zeggen ze en dat het daar niet aan licht en ik niet boos op mezelf moet zijn maar ik wil zo graag weer normaal er uit zien.

25 nov 2020, 07:11, Evert
50

Hoi Evert

Hoe gaat het nu met je? Loopt het al weer wat beter in therapie?

7 dec 2020, 22:12, Lotte435
51

Dank je wel voor het vragen. Het gaat eigenlijk helemaal niet goed en ik kon het eerst nog wel geheim houden maar nu lukt dat niet meer. Ik schaamde me zo dat ik tegen niemand durfde te zeggen hoeveel ik weer was gaan eten maar ik weet nu dat dat niet handig is en ze er toch wel achter zouden komen omdat ik weer heel veel aangekomen ben en niks van mijn kleren meer pas.

Het is gewoon niet zo goed tussen m'n ouders en m'n moeder die een nieuwe vriend heeft en m'n vader de schuld geeft van dat ik zo dik ben en het voelt net alsof ze zich schaamt voor mij dat ze een vreselijk dik kind heeft.

Ze zijn aan het overleggen of ik na de vakantie een behandeling moet volgen die elke dag is maar eigenlijk willen ze dat ik ook blijf slapen zodat ik ook geen eetbuien meer kan hebben alleen nemen ze mensen met BED bijna nooit op en het zijn meestal ook meisjes en de willen niet dat ik me daar alleen ga voelen.

Ik woog vandaag 92,8 en ben de laatste maand 8 kilo aangekomen. Gelukkig ben ik wel iets gegroeid en nu 1,76 maar m'n BMI is nu precies 30.
Ik zie het meest op tegen het alleen thuis zijn want ik wil niks eten en m'n vader verstopt de sleutel maar dan moet ik zo.uit een pot bruine bonen eten of ik ga een pak bladerdeeg vullen met kaas en dan in de over of fruit met heel veel kaneel en suiker. Naderhand heb ik spijt en ik heb wel geprobeerd steeds alles uit te spugen en over te geven want ik zit toch zo vol dat ik misselijk ben en het bijna vanzelf komt alleen het is nooit genoeg en meer spugen lukt niet.
Ik ben voor nu sowieso gestopt met de groep per vandaag en ik moest vanmorgen nuchter bloed prikken en weer dat suikerdrankje drinken en maandag moet ik naar de kinderarts.

Ik wil echt niet ergens heen waar ik 5 dagen moet zijn en ik wil al helemaal nergens slapen. Dus ik denk dat het niet hoeft als ik zeg dat ik het niet wil

19 dec 2020, 01:12, Evert
52

Heyy Evert, je hoeft je niet te schamen voor je lichaam je bent perfect zoals je bent sommige mensen hebben ook veel zwaardere botten als andere daat kan je niets aan doen... jouw moeder heeft vast veel problemen aan haar hoofd en heeft een afleiding nodig. Dat was ook zo bij mij. als je echt wil afnemen dan gaat dat zeker lukken ik geloof in jou! Maar dan ga je het ook echt willen en moet je het volhouden maar ik denk dat dat jou wel lukt. Niets eten gaat trouwens niet zo veel helpen denk ik want ooit ga je toch weer moeten eten en je lichaam heeft suiker nodig dus je kunt er niet tegen vechten ik zou vooral sport doen... . Zoals gezegd je bent perfect zoals je bent en hoeft je niet te veranderen. Oh ja workouts hebben mij heel erg geholpen om af te nemen dus als je het echt wil dan kun je dat eens proberen... maar dat hoeft niet ik hoop dat je dit leest . Groetjes anoniem🤗 oh en btw hoe was het bij de kinderarts?

22 dec 2020, 11:12, Anoniem
53

Heftig verhaal man, dank voor je update!

Ik begrijp dat je nergens anders heen wil en daar ook nog moet gaan slapen. Toch kan een vreemde omgeving, met andere regels, gewoontes en gebruiken, je wel heel erg helpen om patronen te kunnen doorbreken. Patronen doorbreken ligt aan de basis van verandering.

En dát er wat moet veranderen, weet je zelf ook wel. Je merkt immers dat niks van je kleding je meer past, je schaamt je voor je gedrag en voor je lichaam en je merkt zelfs dat je moeder je voor jou schaamt (plaatsvervangende schaamte), je hebt spijt na een eetbui en je wil er weer normaal uitzien. Dit alles zijn niet mijn woorden: dit heb jij allemaal zelf gezegd in de afgelopen berichten hier op dit forum.

Nu denk je je slechte gedrag te compenseren met braken (kotsen). Waarschijnlijk denk je hier goed mee te doen, omdat je dan minder ongezonde zooi binnen houdt. Het tegendeel is echter waar: door te gaan braken laat je zien dat je zelf niet meer de mogelijkheid ziet om je slechte gedrag aan te passen én het ondermijnt je uitstraling nog verder. Het grootste deel van je uitstraling wordt immers bepaald door je gedrag. Het eerste wat je zodoende moet doen is: STOPPEN MET BRAKEN. Ook al leidt dit tot nog tien kilo gewichtstoename, toch is het stoppen met braken een enorme gedragsverbetering!! Dus, wilskracht trainen: braken is vanaf NU een absolute no-go!!

Ik merk in je berichten dat jij heel erg op je gewicht gefocust bent en dus op het resultaat, maar je gedrag daarachter en het veranderingsproces hierin is veel en veel belangrijker! Houd voor ogen dat het doel is om gezond te gaan leven met daarin het hebben van een normale relatie met eten. Het positieve resultaat (afvallen), met daarin dus gezondheidswinst en een betere uitstraling, volgt immers dan vanzelf!

Werken aan gedragsaanpassing dus. Voor een volwassenen is dit al kneitermoeilijk, laat staan voor een 13/14-jarige jongen. Gelukkig hoef je het niet alleen te doen. Als je wil, is er altijd hulp. Volwassenen zijn niet je vijand. Er zijn zat volwassenen die je kunnen helpen om verder te komen in je leven! Sommige volwassenen zijn daar extra voor getraind en deze tref je dus op die voor jou nu nog vreemde plek waar je vijf dagen per week naartoe gaat en waar je ook een tijdje blijft slapen.

Zodoende adviseer ik je om het hulpaanbod van die plek waar je vijf dagen per week naartoe gaat + blijft slapen wél te accepteren, ondanks dat het eng is en je misschien niet weet wat je te wachten staat. Als je het nou echt niets vindt, kan je altijd na twee weken vragen of er dingen verandert kunnen worden, bijv. dat je dan nog 3 nachten blijft slapen. Maar geef het eerst wel een kans! Hulp durven accepteren is altijd een teken van kracht, nooit van zwakte!!

Sterkte en blijf updates posten. Je merkt dat je er niet alleen voor staat en als je maar genoeg hulp durft te blijven accepteren, is er altijd licht aan het einde van de tunnel! Volhouden, ook jij kan een winnaar worden!!

22 dec 2020, 19:12, Timo
54

Hoi Timo,

Ik heb je stukje gevonden hier. Ik zie ook ontzettend op tegen maandag en vooral dat er 24 uur iemand op je let. Volgensmij is het wel een leuke groep. We gaan er gewoon voor! En 1 ding is zeker, je bent niet de dikste of zwaarste want dat ben ik.

1 jan 2021, 17:01, Noor
55

Ik bedoelde hierboven Evert en niet Timo.

5 jan 2021, 01:01, Noor
56

Ik ben nu een maand niet thuis en bij die groep. Ze hadden me al eerder op de wachtlijst gezet maar dat expres niet aan mij verteld omdat er thuis zoveel dingen niet goed gaan maar daar wil ik verder niets over schrijven. Het is moeilijk dat je hier niet mag braken en niet kunt eten wanneer je wil. Het is ook wel een paar keer mis gegaan dat ik stiekem extra tussendoortjes had gepakt in de avond en de eerste week ging ik na het avondeten toch snel uit de woonkamer om m'n laptop en telefoon te pakken en dan had ik nog even de tijd om te braken maar dat hadden ze gehoord. Ik weet ook niet waarom ik dat deed want eerder deed ik dat nooit

@anoniem, het was bij de kinderarts niet echt goed. In de ochtend voor het eten was m'n suiker zo hoog dat ik eigenlijk diabetes heb (7,6). Ze zeiden dat als ik geen eetbuien meer heb zou afvallen dat weer lager zou worden alleen dat het nooit meer over gaat en ik zodra ik weer aankom of slecht ga eten ik meteen weer omhoog ga en suikerziekte heb.
Deze week hebben ze weer bloed geprikt en was het 7,1. Ik hoop dat het volgende week onder de 7 is want dan is het geen suikerziekte meer.
Verder is de groep we leuk en is er 1 iemand die hier ook wel eens op het forum schrijft.
Ik ben deze maand van 93 naar 88 kilo afgevallen en mijn BMI is van 30 naar 28,4.
Dat is nog steeds obesitas. In mijn gewichtscurve staat dat ik bij 85 kilo geen obesitas meer heb en bij 70 kilo geen overgewicht. Ik moet daar niet naar kijken zeggen ze maar proberen goed te blijven eten want het is geen afvalkliniek.
Over een tijdje kan ik misschien weer vertellen hoe het gaat.

7 feb 2021, 10:02, Evert
57

Dank voor je update!

Top gedaan Evert!! Echt heel goed. Niet te licht over denken: elke leefstijlverbetering is er een om trots op te zijn!

Goed dat jij de weg hebt gevonden om een betere versie van jezelf te worden!

Volhouden en blijf updates posten!

7 feb 2021, 17:02, Timo
58

Hoi Evert,

Hoe gaat het met je?
Heb je het eten al wat beter onder controle?

27 feb 2021, 01:02, Lotte435
59

Hoi Lote

Ik mocht gaan oefenen met dinsdag avond na het eten nar huis en woensdag voor het middagtussendoortje terug zijn maar de twee keer dat ik thuis heb geslapen ging het niet goed want toen heb ik 2x 's nachts stiekem een eetbui gehad. De eerste keer had ik het niet verteld want niemand had het gemerkt maar de tweede keer had mijn vader verpakkingen gevonden en het aan de kliniek verteld. Volgende week ga mag ik na de lunch weg en moet ik 19 uur terug zijn. Echt stom van ze en ik ben er ook boos om.
Het lukt me niet om te slapen omdat ik boos ben nadat ik vanmorgen na het overleg hoorde dat ik volgende week niet thuis mag slapen ik weet niet waarom maar tijdens de overdracht net heb ik snel uit de koelkast 6 toetjes gepakt en een pakje kaas en worst gepakt en no 5 pakjes evergren. Ik weet niet waarom. Ik ben bang als ik nu braak dat ze het horen maar ook dat ik morgen bij het wegen zwaarder ben en moet vertellen hoe het komt. Ik hoop dat niemand het merkt want ik heb geen zin in nog meer gezeur.

5 mrt 2021, 00:03, Evert
60

Ja, dat gezeur veroorzaak je zelf jongen. Welkom in real world. Je hebt misschien weleens gehoord van de term ‘actie-reactie’. Jouw gedrag, jouw actie dus lokt een bepaalde reactie uit. Vertoon je goed gedrag, krijg je een prettige fijne reactie terug. Vertoon je slecht gedrag, dan krijg je ‘gezeur’ terug, zoals jij dat noemt. Iets dat ik ook heel goed vind. Je bent immers een jongen van 14, oftewel bijna volwassen. Je mag echt wel wat meer zelf je verantwoordelijkheid gaan nemen voor je gedrag. ***

Bedenk dat ‘gezeur’ als reactie terugkrijgen altijd beter is dan geen reactie terugkrijgen. Het feit dát je reactie krijgt op je gedrag is een teken dat ze je serieus nemen in die kliniek. Geloof me, geen (echte) reactie krijgen op zowel positief als negatief gedrag, is véél erger. Je wordt dan helemaal niet (meer) voor vol aangezien. Als ze je geen (echte) reactie zouden geven, is dat eigenlijk een teken dat ze het hebben opgegeven; dat ze verwachten jou niet meer te kunnen helpen. Juist het feit dat je ‘gezeur’ terugkrijgt is een teken dat ze met jou willen vechten naar een betere stoerdere Evert. Onthoud dat!!

Blijf updates posten man! Je dwingt jezelf daarmee om terug te kijken, zowel naar de goede als de slechte momenten en je krijgt - zoals je merkt - feedback op je gedrag en jouw gedachten daarover. Hoe meer feedback op je gedrag en gedachten je krijgt, hoe beter je voor jezelf je persoonsprofiel kan invullen, waardoor je jezelf mentaal sterker kan maken.

Als jij wil, kom je hier veel sterker uit, op voorwaarde dat je hulp durft te blijven accepteren en daar hoort ‘gezeur’ absoluut bij! Volhouden man!!

* is aangepast door de moderator

5 mrt 2021, 09:03, Timo
61

He Evert

Hoe gaat het nu met je? Ik snap je wel hoor dat je het echt niet wil pakken of echt niet wil eten maar je het toch doet en dan vreselijk spijt hebt.
Zou jij misschien bij mijn berichtje willen kijken wat ik vannacht geschreven heb. Ik heb wel teruggelezen hoe het bij jou in het ziekenhuis bij de obesitaspoli ging maar misschien denk je er nu anders over. Mocht je tijd hebben en heel anders zijn nu achteraf wil je het me dan even laten weten.

Groetjes lotte

16 mrt 2021, 07:03, Lotte435

Reageer

Wil je een bericht ontvangen als er een nieuwe reactie is?
Login of registreer