Geschrokken van gewicht + reactie hier

Even opnieuw mijn informatie

Ik ben Evert
13 jaar, bijna 14
1,74 groot en woog dinsdag 85,7 kilo

Er was nooit een weegschaal dus ik woog me nooit maar mijn vader moet van de dokter afvallen dus nu hebben we een weegschaal. Hij weegt iets van 145 kilo en is best dik en ik ben bang dat ik dat ook word en daarom keek ik hoe zwaar ik nu ben. Ik vroeg wel waarom hij af moest vallen of hij ziek was maar hij zei alleen maar oh m'n bloeddruk is een beetje te hoog maar ik geloof hem niet want hij slikt inene 5 pilletjes in de ochtend en ook iets in de avond en moest vorige week 2x bloed prikken en volgende week weer.

Ik vroeg hier in een ander topic iets en toen zei Timo dat ik obesitas heb en daar schrok ik wel van want dat wil ik niet.

Nou ging ik gelijk bijna niets meer eten en dat voelt wel goed maar in de avond na het douchen voel ik me weer zo dik en verdrietig en nou heb ik al 3 avonden elke avond een zak chips en een pak stroopwafels op en vanavond ook nog een mars en 2 twixen en net woog ik al 88 kilo want nu m'n vader moet afvallen is er inene heel veel eten over en ik kan er niet vanaf blijven.
Maar ik moet dus heel veel afvallen als ik echt obesitas heb maar ik weet niet hoeveel en hoe want ik ben niet zo goed in bewegen en sport en het lukt me niet om in de middag of avond geen ongezonde dingen te eten.

Wat kan ik er aan doen? Heeft iemand tips

24 jul 2020, Evert


Reacties

plaats reactie
1

Hey Evert,

Goed je hier weer te zien!
Ja, dat is schrikken hè als iemand zo in je gezicht durft te zeggen dat je obesitas hebt. Misschien heb je zo'n 'harde' reactie als vervelend ervaren, bedenk dat het juist een teken is dat ik je serieus neem. Heel vaak wordt er 'tuttig', kinderachtig en probleemvermijdend met jongeren over gewicht gesproken: "Ach, het is niet zo erg", "Komt vanzelf wel goed", "Is een beetje puppyvet, gaat er vanzelf wel af als je groeit", etc. etc. Maar het gaat er niet vanzelf af en het komt dus ook niet vanzelf goed! Als je zo doorgaat, zie je er over 6-7 jaar net zo uit als je vader en ja dat is super ongezond, zoals je zelf ook al zei. Juist door het 'hard' tegen je te zeggen ben je er dus nu van bewust. Hierdoor staat de weg open om hier iets aan te gaan doen. Zolang je niet weet dat je veel te hoog in je gewicht zit op dit moment of zolang je niet de ernst hiervan inziet, zal er niks veranderen. Kennelijk ben ik dus nu jouw wake-up call geweest. Zie dit als iets positiefs, ook al voelt het misschien niet zo! In dat licht hebben pesters dus ook een belangrijke functie: ze geven jouw feedback dat je niet aan de gewichtsnormen voldoet op dit moment en laten duidelijk blijken dat dit niet geaccepteerd wordt. Als je te maken hebt/krijgt met pesters over je gewicht, is het dus juist de kunst om blij te zijn met hun opmerkingen: kennelijk vinden zij jou belangrijk genoeg om aandacht te geven én belangrijk genoeg om druk op je uit te oefenen om iets te veranderen. Hoe meer sociale druk je ervaart, hoe minder je wil falen. Dit kan heel motiverend werken.

Oké, er moet dus duidelijk iets veranderen. Maar wat? Je hebt zelf al gemerkt dat zo min mogelijk eten, niet werkt. Van te weinig gezond eten, kom je juist aan! Door te weinig gezond te eten verstoor je jouw regelstoffen in je lichaam enorm, waardoor je honger- en verzadigingsgevoel (dat je lange tijd geen honger hebt), enorm worden ontregeld. Dit leidt tot eetbuien. Door ongezond voedsel (oftewel extra's), blijf je eten: hoe meer extra's je eet, hoe groter de drang wordt om nog meer extra's te blijven nemen. Extra's werken dus verslavend! Daarom ook dat doelen als: "Ik ga nu nog maar één koekje per keer pakken, i.p.v. het hele pak", dus ook helemaal niet werken. Zaak is om het aantal momenten dat je extra's per week neemt, drastisch omlaag te brengen. Extra's zijn bedoeld om op speciale momenten samen écht van te genieten, niet om ze dagelijks of heel vaak 'uit gewoonte' weg te eten. Deze gedragsaanpassing vraagt om wilskracht en discipline. Dat is moeilijk, zeker voor een 13-jongen, maar is wel een van de sleutels tot verandering. Zaak is dus om dit te gaan trainen. Een verpakking koek of snoep hoeft niet altijd meteen open. Train je discipline om hem dicht te houden en deze verpakking bijv. pas over twee dagen open te maken. Als dit je lukt, geeft dit je een enorm gevoel van trots en eigenwaarde. Een positieve mindset is heel belangrijk om gedrag verandert te krijgen!

24 jul 2020, 06:07, Timo
2

Goed dat je wat er aan wilt doen. Maar zoals Timo zei uithongeren is niet goed.Bedenk ook dat je niet terug kan vallen in in je ouwe patroon als je klaar bent met afvallen ook vereist veel geduld tijdens afvallen. Beweging, snel eten,eten met afleiding,medicijnen,stress,slaap,genen,bewerkt eten,hormonen en aandoeningen hebben effect op je gewicht.hier nog wat tips:
Tip 1 Kauw goed op je eten.
Tip 2 Vraag je familie om hulp.
Tip 3 Eet samen met andere.
Tip 4 Zoek een sport die bij je past.
Tip 5 Zoek gezonde recepten op internet op.
Tip 6 overweeg een gezond vegetarisch dieet.
Tip 7 Download een dieetapp.
Tip 8 Hang een motivatielijst op.
Tip 9 Sport met muziek.
Tip 10 Maak een sport en eetschema.
Zeg maar als je meer tips wilt.

24 jul 2020, 09:07, Juliatje.
3

Durf te blijven reageren Evert.

Ja, je zit nu veel te hoog in je gewicht en ja, je zal duidelijk iets moeten veranderen. Maar dit is zeker niet onmogelijk hoor! Volgend jaar zomer kan jij een compleet ander lichaam hebben als jij wil! Door je groei en doordat je wat gewoontes verandert en zo er een paar kilo afkrijgt dit jaar, kan je makkelijk in één jaar van je overgewicht afkomen en zo de betere versie van jezelf worden!

Zorg dat komend schooljaar jouw jaar wordt!

Ik zie je reactie tegemoet (als je meer info en advies wil hebben uiteraard).

26 jul 2020, 10:07, Timo
4

Hey
Ik ben een meisje van 13 en mijn lengte is 175
En mijn gewicht 50,7 mijn bmi 16,5 ofz. Maar mijn moeder vind mij te dik maar iederen zegt dat ik dun ben maar sommige zeggen ook gewoon dat ik dik ben er mijn vriendinnen zijn slank en hun kleding en figuur passen bij hun bij mij nie vind ik dan ik vind mezelf nie echt dik alleen vind ik dat er yeveel vet aan mijn benen hangt

2 aug 2020, 03:08, Cool
5

beste cool, je bent super lang ! Daarom is kleding passen lastig en de enige mening die telt is van jezelf! Het is ook een kwestie voor jezelf opkomen! Je kan wel gezonder leven als je dat wilt maar afvallen raad ik af.

2 aug 2020, 18:08, juliatje.
6

Dankje juliatje

Maar ik ben nog altijd heel onzeker ik zou nog altijd willen afvallen misschien heeft er iemand tios om af te vallen

2 aug 2020, 18:08, Cool
7

Je zou niet aan je gewicht maar aan je zelfverzekerdheid moeten werken. Het beste is om voor je afvalwens naar een arts te gaan voor advies zodat je het gezond doet, want je bent nog in de groei.

2 aug 2020, 20:08, juliatje.
8

Ik wil even laten weten dat ik naar een speciale obesitas poli voor kinderen gestuurd ben en daar morgen al heen moet. Ik was dus met mijn vader mee omdat hij naar de huisarts moest Na het bloedprikken en om te kijken of De medicijnen goed werken. Hij had mij niet vertelt dat hij Sinds kort weet dat hij suikerziekte heeft omdat hij te dik is maar daarom moest hij dus nu weer langskomen

Hij moest zonder dat Hij gegeten had en kreeg een prikje. Ik vroeg hoe het werkte maar ik had al wel gegeten maar mocht het ook proberen en ik zat op9,8
Dat is te hoog voor na ontbijt zei ze. Zeker voor een kind. Ze zei dat je nu al kunt zien dat al je wat zwaarder bent je lichaam het nu al moeilijk vind om iets met je eten te doen. Toen vroeg ze dingen aan m’n vader en mij en of ze me mocht meten en wegen. Zij zei ook dat ik echte obesitas heb en ik moest ook bloed laten prikken en de huisarts die belde en zeidathet beter was als ik naar die poli ga omdat je aan dingenvan mijn bloed ziet dat ik te dik ben
Ik ben best bang voor morgen want omdat ik er zo bang voor ben ging ik in plaats van niet juist meer eten vandaag zonder dat ik het wilde maar het moest gewoon ofzo

Misschien kan ik morgen laten weten hoe het was.

5 aug 2020, 01:08, Evert
9

Goed dat je reageert Evert!

Zo'n obesipoli klinkt eng, maar dat valt alles mee. Er zijn daar allemaal doktoren en specialisten die je willen helpen en je bent ook beslist niet de enige die daar komt.

Lees mijn bericht hierboven nog eens terug: van niet eten word je juist dikker! Dit is dus niet de oplossing om van je extra gewicht af te komen!!

Uiteraard hoor ik graag terug hoe het daar is geweest. Je kan dan in deze nieuwe post ook vragen aan ons stellen, wat wel en wat niet werkt om van die extra kilo's af te komen. Het belangrijkste is dat je echt dingen moet gaan veranderen. Doorbreek patronen, verander gewoontes! Dit is moeilijk, maar als het je lukt kan jij in één schooljaar ontzettend veel resultaat boeken. Je bent immers nog in de groei. Een beetje groeien komend schooljaar en een paar kilo kwijt raken, doet ontzettend veel goeds voor je lichaam. Zowel voor je gezondheid als voor je uitstraling. In juli 2021 kan jij een compleet ander persoon zijn, een veel betere versie van jezelf! Dit is absoluut niet onhaalbaar of onrealistisch. Sterker nog, dit is heel goed mogelijk! Onthoudt dat!!

5 aug 2020, 05:08, Timo
10

Ik ben dus gister bij die poli geweest en ze deden allerlei soorten onderzoek en stelden vragen aan m’n ouders. Ik werd gemeten en gewogen en ze zeiden dat ik best wel wat te zwaar ben en lieten in een grafiek zien hoe hoog ik in het obesitas stuk zit en dat ik al bijna in het tweede stukje val dus dat het belangrijk is dat ik er nu iets aan ga doen en dat zij daar bij gaan helpen.
Ik kreeg ook een gesprek met een diëtiste en zij denkt dat ik soms eetbuien heb omdat ik me onzeker en verdrietig voel. Ik had er niet echt bij stil gestaan dat ik eetbuien heb.
Vandaag is er al plek voor een dagopname en ik moet nuchter komen. Dan gaan ze eerst bloed prikken en dan moet ik een drankje drinken en dan gaan zekijken of er al tekenen zijn van suikerziekte omdat ik te zwaar ben want kinderen kunnen dat ook al hebben. Ook moet ik met een psycholoog praten en een restje bij een fysiotherapeut doen om te kijken hoe fit ik ben. Ik ga in een groep sporten en we krijgen ook 8x uitleg over eten maar hoe dat precies wordt hoogtij volgendeweek als ze alle uitslagen hebben

6 aug 2020, 07:08, Evert
11

Dank voor je update Evert!

Mooi om te lezen dat er stappen zijn gezet om jou te helpen om verder te komen. Misschien vind je het nu allemaal wat overweldigend (alles tegelijk), maar als je een paar maanden bezig bent en je merkt dat door een paar - soms maar hele kleine - aanpassingen je meer energie hebt, je makkelijker beweegt, je fitter bent, mensen op een andere manier naar je kijken, op een andere manier mét maar vooral ook óver je praten, dat je kleding wat ruimer zit en dat jouw uitstraling, zelfvertrouwen en daarmee jouw levensgeluk is toegenomen, is dit traject het zeker waard geweest! Neem dat maar van mij aan! Over een paar maanden kan jij een hele andere Evert zijn dan nu. Is niet makkelijk, vraagt om wilskracht en discipline. Je zal veel moeten doen en veel moeten laten. Je zal écht bepaalde patronen en gewoontes moeten doorbreken, maar dan kan jij aan het einde van 2020 al een veel betere versie van jezelf zijn!! En, ik had het je al gezegd, aan het einde van komend schooljaar (juli 2021), kan jij van je overgewicht af zijn als je wil!!! Dit is beslist geen onhaalbaar doel! Dan kan je aan iedereen laten dat jij de wil, drive, discipline en doorzettingsvermogen hebt om een zwakte van jezelf weg te werken. Dit geeft een heel stuk trots en eigenwaarde en sterkt zo ook je uitstraling, je zelfvertrouwen en daarmee ook je aantrekkelijkheid. Dat laatste is ook niet onbelangrijk. Je wil immers wel nieuwe vrienden kunnen maken en een (nieuwe) liedesrelatie krijgen in de komende jaren. Je huidige gewicht maakt dat een stuk moeilijker. Nog een reden om nu verandering door te voeren. Ook jij kan het. Ook jij kan een winnaar zijn! Laat zien dat je goed voor jezelf kan zorgen!

Blijf updates plaatsen man! Dit geeft je een stuk overzicht en het dwingt je om af en toe terug te kijken, waardoor je ook makkelijker trots en voldoening uit je inspanningen haalt. Dit kan heel motiverend werken! Tot slot vind ik het ook wel leuk om te horen hoe je het komend jaar vergaat ;).

Dit schooljaar gaat jouw jaar worden!

6 aug 2020, 08:08, Timo
12

Vorige week ben ik de hele dag in het ziekenhuis geweest en vandaag moet ik nog een keer een hele ochtend. Ze zeiden dat ik op het randje van suikerziekte zit dat ik nuchter 6,7 prikte en 1 uur na het drankje op 10,8. Ik wilde toen veel drinken maar dat mocht niet en daarom gingen ze vast kijken. Alleen het gekke was dat ik na bijna 2 uur niet lekker werd en toen ze nog een keer gingen prikken zat ik op 4,1. Ze gingen overleggen met de kinderarts wat ze moesten doen. Toen wilde ik juist wat eten en gaven ze me thee met honing en 2 witte boterhammen met chocopasta. Ik moest nog het gesprek met de psycholoog hebben en.toen ik daar was had ik juist weer veel dorst. Ze kwamen na toen om het half uur meten en zeiden dat ik heel snel omhoog ging maar ook heel snel zakte en dan juist weer ga eten en hetzelfde gebeurt omdat ik.steeds zoet en teveel eet word ik zwaarder en wordt dit steeds erger. Ook waren de waardes best wel hoog voor een kind. Ze gingen ook maar iets kijken bij het bloed prikken over hoeveel cholesterol in je bloed was en 2 waren te hoog en 1 te laag ofzo en ze zei dat iets van suiker over een paar maanden iets in de 40 was en dat was grijs gebied.
De psycholoog ging ook met me praten en vandaag weer want de diëtiste dacht dat ik eetbuien had en de psycholoog zei dat ik een eetbui eetstoornis heb omdat ik vaker dan 2 keer per week teveel eet en het moeilijk vind om te stoppen. Dat ik in plaats van de 8x uitleg over eten nu in een groep Kim met 2 jongens en 5 meisjes die dat ook hebben en dat niet 8x mee is maar minimaal een half jaar. Vandaag gaan we kijken hoe deze week het met eten is gegaan want ik moest proberen te eten wat die diëtiste had gezegd en waarom dat wel of niet gelukt is. Omdat ik alles.op moest schrijven denk ik dat ze wel gelijk heeft want ik probeerde heel precies te eten wat moest maar toch lukte het 2x niet en 1x bij een vriendje had ik wel teveel gegeten en toen die moeder zei dat dat niet mocht lukte het wel te stoppen maar dacht m'n hoofd alleen aan eten maar 2x toen ik alleen thuis was lukte het niet en heb ik wel gehuild want ik wilde het graag goed doen voor m'n ouders en de dokter.
Ik ben net gewogen en woog 1,5 kilo minder dan vorige week en met een vingerprik had ik nu 6,3 dus ik denk dat dat wel beter is.
De fysiotherapeut zei dat ik in de tweede groep van sporten kom en als ik iets meer conditie heb en al wat ben afgevallen mag ik naar de eerste groep want als ik daar nu mee ga doen denkt ze dat het te zwaar is en in de tweede groep zitten sowieso vaak kinderen die nog wat zwaarder zijn en daarom meer moeite met bewegen hebben.
We horen vandaag wel gelijk of ik al medicijnen moet gebruiken of niet want dan moeten ze twee keer achter elkaar zien dat het te hoog is.
Ik.vind het best spannend.

12 aug 2020, 08:08, Evert
13

Hoi Evert,

Ik hoop dat alles goed is gegaan in het ziekenhuis.
Lijkt me wel spannend dat je vandaag hoort of je medicijnen krijgt.
Ik hoop dat je de eetbuien snel onder controle krijgt

Groetjes Lotte

12 aug 2020, 18:08, Lotte435
14

Goed dat je weer geschreven hebt! En ook top dat gewoon durft te zeggen dat je bij een psycholoog bent geweest. Dit durven heel veel mensen niet, zeker jongens niet. Top dat jij dit wel durft en het zo ook voor anderen normaal maakt!

Redelijk in het begin van je bericht, zeg je al iets heel belangrijks: doordat je hongergevoel bestrijdt met zoet eten, krijg je juist meer honger én je wordt er dikker van. Honger/trek dien je altijd op te vangen met eiwitten en/of groente, nooit met producten met veel suiker. Door het vele suiker gaat de suikerwaarde in je bloed enorm omhoog (je bloedsuikerspiegel), hierdoor moet het lichaam noodgedwongen een stofje aanmaken om dit vele suiker weer uit je bloed te krijgen (insuline), echter als het lichaam dat stofje heel vaak moet aanmaken, reageert je lichaam steeds minder goed op dit stofje, waardoor het lichaam er steeds meer van moet aanmaken om hetzelfde effect te bereiken (dan heb je insulineresistentie). Uiteindelijk reageert je lichaam helemaal nier meer op dat stofje en dan heb je dus diabetes type 2, net zoals je vader. Een hele heftige blijvende (chronische) ziekte waar je elke dag medicijnen voor moet innemen (bijv. insuline), waarvoor je meerdere keren per jaar terug moet naar het ziekenhuis voor allerlei controles en wat jouw kwaliteit van leven dus enorm verslechtert!

Daarnaast is de kans op het krijgen van oogziektes veel groter wanneer je diabetes type 2 hebt, bijv. staar. Van deze oogziekte kan je al op jonge leeftijd blind worden! Ook helen wonden heel erg slecht als je diabetes hebt, deze wonden kunnen gaan ontsteken. Deze ontstekingen zijn niet goed te remmen, wat in het ergste geval kan betekenen dat het hele lichaamsdeel geamputeerd moet worden (eraf gehaald moet worden), om de ontsteking niet verder te laten voortwoekeren. Vooral de voeten en de onderbenen moeten helaas vaak geamputeerd worden bij diabetespatiënten.

Kortom, genoeg reden om er nu wat aan te gaan doen!! Je schrijft dat je je ouders en de dokter niet teleur wil stellen: anders eten en anders gaan leven doe je in de eerste plaats voor jezelf!! Krijg jouw persoonlijke focus scherp. Schrijf voor jezelf op waarom jij een ander lichaam wil. Hier wat zinnen die je daarbij kunnen helpen: ik ben sterker dan die dikmakende ongezonde troep! Het kost mij m'n gezondheid, waardoor ik diabetes type 2 kan krijgen, zoals mijn vader, ik kan minder goed bewegen en mijn hart en lever werken slechter (kan ook leiden tot chronische ziektes!). Ook kost mijn huidige gewicht mij m'n status, aanzien, eigenwaarde en trots. Het geeft mij schaamte en onzekerheid en tast daarmee mijn zelfvertrouwen, aantrekkelijkheid en daarbovenuit mijn levensgeluk aan! Ik wil aan mijzelf en aan anderen kunnen laten zien dat ik goed voor mijzelf zorg! Ik wil laten zien dat ik het ook kan. Ik wil ook een winnaar zijn!

Nu, één schooljaar knallen en je kan in juli 2021 een compleet ander persoon zijn. Hoe langer je wacht, hoe moeilijker het wordt!

12 aug 2020, 23:08, Timo
15

Ja je hebt best wel erg obesitas je kan ook naar de dokter gaan ofzo dan wordt je obesitas pasient ❤️Miss een tip

13 aug 2020, 01:08, .

Reageer

Wil je een bericht ontvangen als er een nieuwe reactie is?
Login of registreer