Boos over slavernij verleden

Ik snap wel dat de nazaten van voormalige slaven nu nog steeds boos zijn.
Maar ik hoop toch niet dat ze boos zijn op alle blanke mensen.

Als ze dat wel zijn dan zou ik als blanke Nederlander ook nog boos moeten zijn op heel veel andere Europeanen.
De Italianen voor de slavernij in de Romeinse tijd.
De Scandinavische mensen voor de slavernij in de Vikingen tijd.
De Duitsers voor de dwangarbeid in de eerste en tweede wereldoorlog.
En dan mis ik vast nog wel wat volkeren die ooit blanke Nederlanders tot slaaf maakte.

Kortom hoe lang gaan we met z'n allen boos blijven op elkaar voor iets wat lang geleden is gebeurt?

4 jul 2022, Yeti


Reacties

plaats reactie
1

En degene die hier het hardst janken zijn mensen die zelf nooit wat hebben meegemaakt.
Overigens houden ze in Suriname nog steeds "slaven" maar noemen ze dat anders. Nu heet het dwangarbeid, slechte werkomstandigheden, een dak boven je hoofd bij een plantage. Weg kunnen ze niet want ze hebben niks.

Hier janken terwijl ze zelf nog erger zijn. Nu weet je wat het is. Toen was het normaal

5 jul 2022, 23:07, Lotte435
2

Lotte,
Ik kan me wel voorstellen als bijvoorbeeld je (overgroot) opa en oma als slaaf vanuit Afrika naar Suriname, Nederlandse Antillen of Nederland zelf zijn gehaald. Dat je daarover boos bent.
Ik ben ook zeker niet blij met de Duitsers die mijn opa en oma en hun broers en zussen in werkkampen zette. Maar ik ben zeker niet boos op alle Duitsers.

Dat er nu nog steeds dwangarbeid plaatsvindt waar ook ter wereld is gewoon diep triest.
Net als elke andere vorm van uitbuiting onderbetaling en slechte arbeidsomstandigheden.

Maar waar ik me ook mateloos aan kan storen is mensen die stellig beweren dat ze geen werk kunnen vinden.
En dan vooral het type die al vanaf hun 18e de Wajong uitkering aanvragen. Ongeacht je kleur of afkomst is er werk zat in Nederland je moet het alleen willen doen en je ervoor inzetten.

Een ander ding waar ik me aan stoor en over verbaas. Jongeren die geboren en getogen zijn in Nederland die zo gebrekkig Nederlands spreken en schrijven dat ik ze niet begrijp.
Dan heb ik het vooral over de half Marokkaanse straat taal die gebrabbeld wordt.
Vindt je het gek dat je dan bij een sollicitatie gesprek wordt afgewezen.

6 jul 2022, 20:07, Yeti
3

Daarom.moeten ze hier ophouden met de thee drink en knuffel cultuur..ik kan daar zo slecht tegen

8 jul 2022, 00:07, Lotte435
4

precies! ik snap dat het heftig is wat er vroeger is gebeurd, maar het is vroeger gebeurd. Leven de mensen die dat hebben gedaan nog? nope. we kunnen nu niks meer aan het verleden veranderen, alleen de toekomst beter maken. en soms moeten mensen niet zo zeuren. het leven is niet zo bijzonder en serieus. je leeft op een zwevende steen, en jij gaat klagen over iets wat honderden jaren geleden is gebeurd. i said what i said

7 okt 2022, 22:10, Natasja08
5

de slaventijden zijn altijd slecht geweest. De multinational (WIC) van toen en de grote multinationals van nu zijn de grote boosdoeners. Dat de regering na afschaffing van de slavernij veel heeft gedaan voor iedereen in Suriname is een gegeven. Goed onderwijs, werkgelegenheid en beleid. Tot 1975 waren de meeste Surinamers trots op hun land en hun leven. Bij de onafhankelijkheid in 1975 werden schulden kwijtgescholden, 3,5 miljard geschonken en het land Suriname overgedragen. Per gezin was dat ongeveer 200 ha waarvan 10% ontbost. Een rijkdom zou je zeggen. Maar door slecht beleid, arbeid en corruptie ging het bergafwaarts in Suriname. Bouterse zag dit maar ook hij maakte groten fouten. Regeringen die aan de macht komen maken misbruik van macht, geld en t volk. Suriname zou een rijk land, een rijk volk kunnen zijn; one people.! Nederland heeft veel overgedragen aan de volkeren die gehaald zijn naar Suriname. Ze mogen zich nu niet meer bemoeien met Suriname (al zouden dat velen Surinamers wel willen). Ze hebben heel veel gedaan en het grote geschenk Suriname is nu aan het beleid, de arbeid en samenwerking. Het leven in het paradijs Suriname maakt de mensen lui; vruchtbare grond, veel regen, veel zon en heel veel grondstoffen. Werk aan de winkel.

9 feb 2023, 23:02, Suripep

Reageer

Wil je een bericht ontvangen als er een nieuwe reactie is?
Login of registreer