Problemen met eten

Het klinkt zo gemakkelijk. We kennen allemaal de schijf van 5 en bewegen voldoende. Of toch niet? In de praktijk blijkt dat lang niet iedereen dit lukt.

Wel of niet een probleem?

Het is natuurlijk fijn om te weten dat je niet de enige bent die het moeilijk vindt om gezond te eten en leven. Het is ook lastig je hier aan te houden. Overal om je heen zie je eten of kun je eten kopen. En uitgerekend  de minder gezonde snacks liggen vaak voor het grijpen. Maak je niet meteen zorgen als je wel eens baalt van een snack teveel. Je hebt dan niet meteen een probleem met eten.

Wanneer we het wel hebben over problemen met eten bedoelen we dat je:

  • Ongezond eetgedrag hebt (eenzijdig, beperkt of sterk wisselend)
  • Teveel of te snel afvalt of aankomt in gewicht
  • Eetbuien hebt
  • Braakt, laxeert of extreem beweegt om gewicht te verliezen
  • Veel piekert over eten en je lichaam

Eetproblemen

Afvallen omdat je iets te zwaar bent of omdat je van die paar kilo’s teveel af wilt, is voor veel jongeren herkenbaar. Maar je kunt ook te snel of teveel willen afvallen.

Een crash dieet betekent zoveel mogelijk afvallen in zo’n kort mogelijke tijd. Dit klinkt als een leuke en vooral snelle oplossing. Maar het is een ongezonde manier om gewicht te verliezen en heel moeilijk vol te houden. Wanneer je een crashdieet volgt, krijg je veel te weinig voedingsstoffen binnen. Daardoor verbrand je niet alleen vet, maar ook je spieren.

Je spieren hebben energie nodig. En minder spieren betekent minder vraag naar energie. Wanneer je dan weer normaal gaat eten en daardoor meer calorieën binnen krijgt, loop je het risico dikker te worden dan je was. Je hebt immers niet zoveel energie meer nodig want je hebt minder spieren. Dit noemen we het jojo-effect. 

Andere eetproblemen zijn:

  • Lange tijd weinig tot niets eten
  • Te lang doorgaan met afvallen
  • Te veel eten
  • Eetbuien

Bij een eetbui eet je binnen korte tijd en in een snel tempo meer dan wat de meeste mensen kunnen eten. Tijdens een eetbui heb je het gevoel dat je niet kunt stoppen. Een eetbui is iets wat je vaak stiekem doet en waarvoor je je schaamt of schuldig voelt. 

Jongeren met eetproblemen, zoals eetbuien, zoeken vaak wel een manier om controle over hun gewicht te houden. Ze doen dit door ongezonde maatregelen als braken, laxeren of extreem bewegen.

Compenseren

Door braken, laxeren of extreem bewegen heb je misschien het gevoel dat je controle kunt houden over je eetgedrag. Toch is dat niet zo. Je komt in een kringetje terecht van teveel eten en dan braken of laxeren en vervolgens is er weer de mogelijkheid om teveel te gaan eten.

Braken en laxeren worden snel als verslavend ervaren. Je kunt het gevoel krijgen dat je ‘moet’ braken, laxeren of bewegen van jezelf. Het geeft je een opgelucht gevoel. Maar als je echt de controle zou hebben over je eetgedrag dan zou dat niet nodig zijn.

Het effect van braken en laxeren

Als je braakt blijft een groot deel van je voeding sowieso achter in je maag. En een deel is al opgenomen in je lichaam omdat de vertering van het voedsel al in de mond begint. Alles wat al is opgenomen kun je niet meer uitbraken.

Bij laxeren verlies je eigenlijk voornamelijk vocht en dus niet het eten wat je hebt gegeten. Laxeermiddelen werken in je dikke darm, als alle calorieën al zijn opgenomen. Je raakt misschien je ontlasting sneller kwijt, maar je verliest er geen calorieën mee. Je darmen worden er ook nog eens lui van. Als je stopt met het langdurig gebruik van laxeertabletten moeten mensen vaak opnieuw leren hun darmen te laten functioneren.

Behalve dat braken en laxeren weinig effect hebben op het verliezen van gewicht en calorieën, is het ook nog eens gevaarlijk. Er kan namelijk een kaliumtekort ontstaan in je lijf en hierdoor kun je hartritmestoornissen krijgen.

Heb je een vraag of maak je je zorgen? Mail of chat dan met onze deskundigen. Wil je er met andere jongeren over praten? Ga dan naar het forum.


Meer informatie


Reacties

plaats reactie
1

Ik lus heel veel eten niet, Mijn ouders of zus of broer zeggen dat ik moet leren eten terwijl hun het niet snappen dat ik gewoon heel veel eten niet lust. Ik vind het erg moeilijk om gezond te eten. Ik eet veel chocolade en snoep lus ik niet. Ik lus zelfs appeltaart niet, appelflappjes lus ik ook niet ik luus geen groente ik lus alleen maar 1 fruit en dat is Bananen.

4 jul 2020, 17:07, Ik werd dikzak op school genoemt
2

ik ben 57,5 en 1.70 m ik vind mezelf te dik en ik wil afvallen alleen nu, ben ik de hele tijd bezig met wat ik wel en niet kan eten, ik word boos op mezelf als ik vet eten eet of eten met veel suiker, dan eet ik de volgende dag alleen avond eten maar alsnog val ik weinig af, wat moet ik doen!??

xxx

31 jan 2019, 22:01, onzekerxmeisjee
3

Hoi,
Er zit een meisje in mijn sportteam die in een hele korte tijd erg is afgevallen (1/2 maanden)
Ze is eigenlijk altijd al een beetje mollig geweest. Maar ze begon opeens erg af te vallen, maar ik maakte me niet echt veel zorgen. Maar toen ze na de zomervakantie op de training kwam schrok iedereen. Ze was erg mager geworden in die korte tijd.
Nu maak ik me zorgen, wat moet ik doen? Moet ik met haar gaan praten of moet ik naar school gaan (want ik zit bij haar op school)

5 sep 2018, 16:09, Anoniem x
4

Hei,
Ik ben een meisje en ben 15 jaar oud. Ik voel me al Een tijdje heel erg onzeker en dan vooral over mijn gewicht. Ik wil heel graag onder gewicht hebben .(ben nu 165cm en 53 kg). Ik snij mezelf ook. Is er iemand die met mij wilt praten om me te helpen?

Noontje

13 dec 2017, 22:12, noontje
5

Hallo Keety,

Wat ontzettend naar dat je zo bang bent om aan te komen. Ik kan me goed voorstellen, dat jij je hierdoor rot voelt en onzeker wordt.

Weet dat je altijd welkom bent op de chat en anders de mail om het hier over te hebben.

Ik hoop dat je hiermee verder kan. Probeer de moed er in te houden!

Groet!
team 99gram

19 okt 2017, 23:10, Team 99gram
Er zijn 19 reacties. Klik hier om ze allemaal te bekijken.

Reageer

Wil je een bericht ontvangen als er een nieuwe reactie is?
Login of registreer